דבר אברהם/ב/ג: הבדלים בין גרסאות בדף

שיפורים
(שיפורים)
תגית: שוחזרה
(שיפורים)
תגית: שחזור ידני
שורה 1: שורה 1:
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}</noinclude>
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}</noinclude>
{{מרכז|'''סימן ב'''}}
{{מרכז|'''סימן ג'''}}


'''ב"ה.''' יום ו' כ"ו אייר תרס"ז. '''סמאלעוויטש.'''
לכבוד הרב החו"ב וכו' מוהר"ר '''יצחק יהודא שפירא''' נ"י ד"ץ דק' '''סמילאוויטש'''. שלום וברכה.


לכבוד ידידי הרב הגאון החו"ב יכו' כש"ת מוהר"ר '''גרשון עדעלשטיין''' נ"י אבד"ק '''שומייאץ'''. שלום וברכה:
'''אחד"ש.''' מכתבו עם הערה על ספרי הגיעני ונאבד ממני, לכן הנני להשיבו רק ע"פ הרשום בזכרוני שעמד על מה שכתבתי ב[[דבר אברהם/א/לג|סי' ל"ג]] דמילה שלב"ז קודמת למילה בזמנה היכא דאפשר למול שניהם בו ביום ולא דיינינן בזה תדיר ומקודש כמ"ש האחרונים ז"ל, משים דבמילה שלב"ז הוא עובר באיחורה בעשה ומילה בזמנה כל היום זמנה הוא ואינו עובר בכלום. וע"ז כתב כ"ת דבפ' כל התדיר חשיב כל הקרבנות דתדיר ומקודש קודם ולא מצינו חילוק בדבר שזהו דוקא כל זמן שלא עברו על האינו מקודש ג' רגלים שאינו עובר בכלום אבל אם עברו על האינו מקודש ג' רגלים שעובר עליו בכל יום בבל תאחר אין המקודש קודם לו, ומשמע דבכל גווני מקודש קודם אף שבאיחורו אינו עובר בכלום ובאיחור האינו מקודש הוא עובר בבל תאחר, אלא ודאי דכל שהוא מאחר בשביל המקודש שיש לו דין קדימה ע"פ דין אינו עובר בב"ת וה"נ לכי תדחה מילה שלב"ז מפני זו שבזמנה לא יעבור בכלום:


'''אחד"ש''' ידידי מעכת"ה באהבה. הגיעתני יקרתו. ואשר העיר על מה שכתבתי בספרי [ח"א] [[דבר אברהם/לג|סי' ל"ג]] דאם אירעו שתי מילות אחת בזמנה ואחת שלא בזמנה זו דשלב"ז קודמת, ותמכתי יסודותי בחהרמב"ם {{ממ|[[רמב"ם/מילה/א#ב|פ"א ממילה ה"ב]]}} דכל יום ויום שיעבור עליו ולא ימול מבטל ח"ע, ותפסתי לפשוט דלשון יום ויום לאו דוקא אלא דבכל רגע ורגע עובר במ"ע אחרי שעבר עלי' זמנה דמה שייך הכא שיעורא דיום, וכיון שכן בודאי יש להקדים זו דשלב"ז בכדי שלא לעבור באיחורה על מ"ע משא"כ בזו דבזמנה אם מאחרה איזו שעה באותו יום עצמו אינו עובר בכלום דמצות זירוז דרבנן בלחוד הא, וכתב עכת"ר דאדרבא נראה לו דלשון יום דוקא הוא ואל"ה הו"ל להרמב"ם לפרש דבריו, וה"נ אשכחן בריש ר"ה לענין בל תאחר כיון שעברו עליו שלש רגלים בכל יום ויום עובר בבל האחר:
'''הנה''' במ"ש שכל שמאחר בשביל הקדמת המקודש אינו עובר השבתי כבר לחכ"א שהעיר ג"כ כדברים האלה וסמך א"ע על מ"ש התוס' שבת {{ממ|[[תוספות/שבת/ד#קודם|דף ד' ע"א]] ד"ה קודם}} לענין רדיית הפת קודם שיבוא לידי איסור סקילה וז"ל דאם לא התירו לא מיחייב סקילה כיון שמניח מלרדות ע"י מה שאנו אוסרין לו עכ"ל, והסתייע ג"כ ממהמ"א {{ממ|[[מגן אברהם/אורח חיים/יג#ח|סי' י"ג סק"ח]]}} דכיון דאינו יכול להטיל ציצית בשבת אינו עובר. וע"ז השבתי לו שאין הנידון דומה לראי' כלל, דהתם נמי כי הדביק פת בתנור ונאפה יש כאן איסור סקילה אלא דלא מיחייב ולא עבר אאיסורא כל שלא התירו לו חכמים לרדות משום דאנוס הוא מתק"ח ואונס רחמנא פטרי' וכן גם בציצית, וה"נ בנ"ד אלו אמרה תורה או שתקנו חז"ל דזו שבזמנה קודמת שוב לא הי' עובר על שלבדאנוס הוא, אבל אנן הרי על עיקר זה אנו דנין אם באמת הדין כן שיהי' המקודש קודם או לא, פ"ז בודאי נימא דבמקום ביטול עשה לא אמרינן דמקודש קודם להביא את זה לידי ביטול עשה בכדי שידון אח"כ כאנוס, ואדרבא היא הנותנת להקדימה, ופשוט הוא:


'''הנה''' ידידי אדרבא משם אני מביא ראי' דלשון יום לאו דוקא הוא ולשון חכמים כך הוא לכוון בזה כל שעה ושעה דמאי שייטא דשיעורא דיום להתם, בשלמא הכא במילה איכא לדחוקי ולומר דנעשה לו יום התשיעי כיום השמיני וכשם שביום השמיני זמנו כל היום ה"נ בתשיעי כמ"ש אלי חכם א', אבל הכא בבל תאחר מאי שייך שיעורא דיום הרי כיון שעבר עליו זמן ג' רגלים שניתן לו בודאי כל שעה שמאחרו עובר. וה"נ מוכח מדאמרינן התם בר"ה {{ממ|[[בבלי/ראש השנה/ו/א|דף ו' ע"א]]}} וצדקה מיחייב עלה לאלתר מ"ט דהא קיימי עניים פשיטא מהו דתימא כיון דבעניינא דקרבנות כתיבי עד דעברי עלה ג' רגלים כקרבנות קמ"ל כו', הרי דאי לאו דגלי קרא בקרבנות דתלי בג' רגלים הוה עבר לאלתר בב"ת, ואעכשיו לבתר דעברו כבר גם ג' רגלים ממילא הדר הוי כצדקה דעובר לאלתר. וכן מצאתי בס' ערוך לנר לר"ה שם שתפס בפשיטות דעובר בב"ת בכל שעה ושעה ולאו דוקא יום שלם. הרי דלשון חכמים כך הוא לומר יום במקום שכוונתם כל רגע ורגע וה"נ בנבלשון הרמב"ם. ויש להמתיק עוד עפמ"ש בס' ערוך לנר שם דמשו"ה נקט הש"ס לשון יום ויום משום דאיכא לילות דלאו זמן הקרבה נינהו שאינו עובר בהן, וה"נ י"ל דמשו"ה נקט הרמב"ם לשון יום ולא קתני דעובר בכל שעה או בכל רגע משום דאיכא לילות דלאו זמן מילה נינהו ואינו עובר אז. אמנם מדברי הרז"ה בר"ה שם ד"ה בשלמא רגלים כו' משמע קצת דהא דאמרינן התם דעובר בכל יום היינו יום ממש, דזועוד י"ל ולפרש ההיא דאמרינן רגלים פעמים חמשה נפקא מינה לעבור עליו בכל יום ויום דכיון דעבר על בל תאחר דרגלים מאחר דבראיית פנים הוא יום אחד כך בכל יום עובר בבל תאחר אבל התלוי בשנה אינו עובר אלא על כל שנה ושנה כמו שנאמר תאכלנו שנה בשנה עכ"ל, וח"מ אין זה מכריח ואין להאריך בזה. ועיי' בחאנמהר"ן שפירא שם שכ' גם לענין צדקה ענין יום וז"ל וי"ל דשאני צדקה אף אם עובר מיד מ"מ קאי בכל יום ויום באיסור בדעדיין זמנו הוא עכ"ל, וכן בס' החינוך {{ממ|[[ספר החינוך/תקעה|מצוה תקע"ה]]}} כ' הנודר צדקה ולא פרעו ביום שנדרה כו' בטל עשה זו וגם עבר בב"ת מיד, הרי שהזכירו ג"כ יום ומבצדקה בודאי עבר מיד ואינו תלוי ביום:
'''ובמ"ש''' שלא מצינו חילוק בין עברו על האינו מקודש ג' רגלים ובין לא עברו ובכל אופן מקודש קודם, הנה ערבך ערבא צריך וגם שם אני אומר דבמקום שזה יעבור בב"ת באמת אין המקודש קודם. ונהי דבכהן המקריב קרבן ישראל יש לפקפק עוד, אבל בכהן המקריב קרבן שלו שעברו עליו ג' רגלים בודאי שיש לו להקריב תחלה את זה שעובר עליו בב"ת ואע"פ שיש מקודש ממנו. אולם יש לי לדון בעיקר הדבר אי משכחת לה כלל שיעבור בב"ת ע"י איחור ההקרבה. דהתוס' בחולין {{ממ|[[תוספות/חולין/כב/ב#והביא|דף כ"ב ע"ב]] ד"ה והביא}} כתבו וז"ל וא"ת כיון דממ"נ האחד פסול האיך יכול להקריב וי"ל כו' א"נ כיון שהביאן ליד כהן יצא ידי נדרו עכ"ל, וכרש"י בחולין {{ממ|[[רש"י/חולין/קלט/א|דף קל"ט ע"א]]}} וז"ל דמיחסר הקרבה דכי אמר עלי הכי קאמר עלי להביאו לעזרה עכ"ל, הרי דבהבאה לעזרה לחוד כבר מיפטר מידי נדרו וממילא לא יעבור עוד בבל תאחר בין אם יקריבו הכהן היום בין אם לא יקריבו ונמצא דמאיחור הקרבתו אין גרם לאיסור ב"ת. אך הגרעק"א ז"ל ב[[גליון הש"ס לרע"א/חולין/קלט/א|גליונו]] העיר לשום עין למ"ש המל"מ {{ממ|[[משנה למלך/מעשה הקרבנות/יד#ה|פיממעה"ק הלכה ה']]}} ומשם נראה דדעת הרמב"ם ז"ל אינה כן, שכ' מה בין נדרים לנדבות שהנודר אם הפריש קרבנו ואבד או נגנב חייב באחריותו עד שיקריב כמו שנדר, וכתב ע"ז המל"מ דדקדק רבינו לומר עד שיקריב כמו שנדר לומר שאפילו הביאו ליד כהן כל שלא הקריבו כמו שנדר לא יצא י"ח נדרו. ולפ"ז כל זמן שלא הקריב לא נתקיים עדיין נדרו ועובר בב"ת. ושמא י"ל דגם לדעת הרמב"ם כל שהביאו לעזרה אולי אינו עובר בב"ת אע"פ שלענין הנדר חשיב עדיין כלא נתקיים, משום דבעשה דידי' כתיב ובאת שמה והבאתם שמה ואפשר דבהבאה לחוד סגי בזה. וכ"ת דזה שייך רק בעשה זו אבל בל"ת דכתיב לא תאחר לשלמו וכן בעשה דמוצא שפתיך תשמור עובר עד שיתקיים נדרו דהיינו הקרבה דוקא, ז"א דאם רק נתפוס דובאת שמה והבאתם שמה משמע הבאה לעזרה לחוד ה"נ אינו עובר עוד גם בעשה דמוצא שפתיך תשמור, דאל"כ מאי פריך הש"ס בר"ה {{ממ|[[בבלי/ראש השנה/ו/א|דף ו' ע"א]]}} אמר מר מוצא שפתיך זו מ"ע למה לי מובאת שמה והבאתם שמה נפקא ומאי קושיא היא והרי טובא איכא בינייהו אע"כ דלא שנא. אבל רחוק הוא לומר כן, ולשון והבאתם שייך נמי להקרבה ומכ"ש דמ"ע דמוצא שפתיך תשמור לא נתקיימה כל זמן שלא יצא י"ח נדרו. וח"מ מסברא ידמ"ש הרמב"ם שלא יצא י"ח נדרו כו' שלא הקריב כמו שנדר הוא דוקא בנאבד או נגנב דליכא מה להקריב וכן בנפסל או נקרב שלא לשמו שלא עלה לבעלים לשם חובה, אבל אם הוא קיים אין ההקרבה מוטלת עליו דלאו בדידי' תליא מילתא וכל שראוי להקרבה אינו עובר עוד, ועיי' מבספרי [ח"א] [[דבר אברהם/א/יג#ד|סי' י"ג אות ד']] בענין חיוב ההקרבה אם הוא מוטל על הבעלים וצ"ע. ויש להעיר מיורש דמבואר בר"ה שם דהוה עבר בבאי לאו קרא דמעמך, ומבואר בקידושין {{ממ|[[בבלי/קידושין/יג/ב|דף י"ג ע"ב]]}} דחיוב הבאתו הוא מטעם שעבוד הנכסים של מורישו, ולכאורה אין לחייבו אלא בהבאה ולא בהקרבה, אבל אין זה מוכרח, ובסמיכה קיי"ל כרדיורש סומך ור"י דפליג מקרא ממעט לי' ודו"ק:


'''אח"ז''' מצאתי שכן מבואר להדיא בחי' הריטבלר"ה שם דבצדקה לאלתר וכן בקרבנות כשעברו עליו ג' רגלים עובר בכל שעה ממש, דהקשה אלישנא דרבא דקאמר בצדקה מיחייב לאלתר ולא אמר עבר ותי' וז"ל דלא שייך ההוא לישנא אלא במילתא דיהבו בה זמן מסוים כגון רגל או יום דכיון דעבר עליו אותו זמן עובר בכך אבל הכא דלא יהבינן לי' שום זימנא אלא לאלתר מחייבינן לי' לא שייך ההוא לישנא עכ"ל, וכתב עוד שם בהא דאמר רבא כיון שעברו עליו ג' רגלים בכל יום ויום עובר בב"ת וז"ל וכן הדין בצדקה כל היכי דקיימי עניים אפילו לאלתר כל שעה עובר עליו וכן בנשבע סתם לפרוע או לתת לחבירו ולא קבע לו זמן כיון שספק בידו לעשות ולא עשה עובר בכל שעה לאו דלא תאחר עכ"ל, הרי להדיא כמ. [וצ"ל דמה שהזכיר בדיבור הראשון לענין זמן מסוים גם יום לאו דוקא הוא]:{{הערה|*) הגה"ה. '''והנני''' להזכיר בזה מה ששמעתי הערה נפלאה בשם הרהגה"צ מוהר"ר ישראל מאיר מראדין שליטדהמארח עני לסעודת שבת מיד בבואו מביהכנ"ס צריך למהר לסעוד דהא קיימי עניים ולאלתר עבר בבל תאחר. והיא הערה יפה לכאורה, אלא לפי שאין העולם נזהר בזה כמהדרנא בתר זכותא דאינה נכונה, משום דאומדנא דמוכח הוא דהמארח עני לסעודת שבת דעתי היא שבשעה שיאכל הוא יאכל גם העני עמו והוי כקבע זמן לצדקה בשעה שיאכל הוא וא"כ כל זמן שהוא עצמו אינו אוכל עדיין לא הגיע זמן הצדקה ואין מקום לעבור בבל תאחר:}}
'''ויעוין''' במעילה {{ממ|[[בבלי/מעילה/יט/א|דף י"ט ע]]}} הביא חטאתו ואשמו מן ההקדש כיון שהוציא מעל דברי ר"ש ר"י אומר עד שיזרוק הדם, ופירש"י שהביא חטאתו ואשמו מן ההקדש דהיינו מקדש לקדש וכיון שהביא לעזרה מעל דברי ר"ש דקסבר דמאן דמיחייב חטאת או אשם לעולם הוא חייב באחריותו עד שיביאו לעזרה וכיון שהביאו נפטר מאחריותו אף האי נמי דמוציא מקדש לקדש כיון שהביאו לעזרה יצא ידי חובתו ידי אחריות ומעל, ור"י סבר לעולם הוא חייב באחריותו פד שיזרוק הדם אף הכא נמי כיון שנזרק הדם ויצא ידי אחריות חובתו מעל עכ"ל, הרי דפלוגתא דרור"י היא, ויעוי' ברמב"ם {{ממ|[[רמב"ם/מעילה/ו#יא|פ"ו ממעילה הל' י"א וי"ב]]}}. ולפ"ז תמוהים דברי רש"י ז"ל בחולין שהזכרנו דלמ"ל להכניס נפשי' בפלוגתא ולמיסתם כר"ש, ועיין בגליון הש"ס להגרעקז"ל במעילה שם. מיהו י"ל דר"י לא פליג אלא בחטאת ואשם דבעו בעלים כפרה וכ"ז שלא נזרק הדם ועדיין לא נתכפרו לא נפטרו בעלים מחובתם, משאבנדרים דלא בעו כפרה אלא אחריות בלחוד הוא דאיכא דכמאן דטעון לי' אכתפי' דמי גם ר"י מודה דבהבאה לעזרה לחוד מיפטר. אבל מנ"ל לרש"י לחלק בהכי ולמ"ל להכנס בפלוגתא כזו.


'''אמנם''' בפיה"מ להרמב"ם ספר"א דמילה מבואר להדיא דביטול מ"ע דמילה אחר זמנה אינו תלוי ביום אלא בכל שעה ושעה עובר, דז"ל וממה שאני חייב להזכירך בכאן שהאדם כשעבר ולא מל את בנו כו' לפי שזה אחר שעבר יום הח' למילה לא נפטר מזו המצוה אבל הוא מצווה ומוכרח למולו תמיד וכל זמן שלא ימול אותו ויהי' ערל יהי' עובר על מ"ע שהגיע זמנה עכ"ל. ומה שכ' ע"ז כת"ר במכתבו השני דבהלכותיו בודאי חולק על פירושו למשנה מדפירש שעובר בכל יום, הנה אף כי ידוע דבמקום שחולק בהלכותיו על פיה"מ אין סומכין על פירושו כמ"ש הב"י יו"ד {{ממ|[[בית יוסף/יורה דעה/רצד|סי' רצ"ד]]}} והרדב"ז {{ממ|[[שו"ת רדב"ז/תקפ|סי' תק"פ]]}} ועיי' בתשו' רמ"ע מפאנו {{ממ|[[שו"ת רמ"ע מפאנו/קיז|סי' קי"ז]]}}, מנראה דהיכא דאפשר לתרץ דבריו שאינם סותרים זלבודאי יש לתפוס כן, ואחרי שבפירושו כתב להדיא שכל זמן שלא ימול עובר צדמ"ש בהלכותיו יום לאו דוקא הוא וכמשדלשון חכמים כך הוא או דפירוש יום כל משך היום לאפוקי לילה דלאו זמן מילה הוא שאז אינו עובר בעשה:
וראיתי בס' ראש המזבח ריש זבחים {{ממ|}} שהביא משם ס' טהרת הקדש לזבחים {{ממ|}} שהביא מספרי {{ממ|פ' ראה}} תשא ובאת שחייב בטיפול הבאתו עד שיביאם לבית הבחירה ר' יהודא אומר עד שיביאם עד באר הגולה חייב באחריותם מבאר הגולה ואילך אין חייב באחריותם, ומזה קשה לר"י דסבר במעילה עד שיזרוק הדם. ולפמ"ש דבנדרים מודה ר"י הוה א"ש, אבל בסיפא דספרי גרסינן יכול שאני מוציא חטאת ואשם כו' וזה תמוה. ובס' החוהלהגאון מלבי"ם ז"ל כתב דבאר הגולה הוא מקום שחיטה ור"י לטעמי' דשם מוסר אותו לשחיטה וזריקה, אבל גם זה לא נוח לי חדא דבאר הגולה הוא מקים שחיטה ומשמע דכשמוסרו לשחיטה נפטר ור"י סעד שיזרוק הדם, ועוד דאי תימא דהכוונה היא עד אחר זריקה לא שייך למימר מבאר הגולה ואילך אין חייב באחריותם איזה אחריות שייך עוד אחר זריקה שכבר נגמרה ההקרבה ואין דבר המעכב עוד דהקרבת אימורין שיורי מצוה היא:


'''ומ"ש''' כתדאם עובר אחר זמנה בכל רגע למה אין מלין מילה שלבמעלות השחר בכדי שלא לעקור מצוה דאורייתא, יש לדחות דמשמע לי' דכיון דבמתני' דמגילה קתני סתמא דאין מלין עד שתנץ החמה קאי גם לענין מילה שלבויש כח ביד חכמים לעקור דבר מה"ת בשוא"ת. ועיי' בס' עמק יהושע {{ממ|[[עמק יהושע/כ|סי' כ']]}} שהכריח דמתני' מיירי רק במילה שלב"ז ולא בזמנה יעו. אח"ז מצאתי בחי' הריטב"א למגילה שכ' דמתני' מיירי נמי ממילה שלבמדהביא עלה הש"ס קרא דוביום השמיני, וכבחי' הרשב"א דעיקרא דמתני' למילה שלב"ז יעו.
'''עוד''' הקשה על רש"י חולין בשם ס' טה"ק מריש זבחים דכל הזבחים שנזבחו שלא לשמן כשרים אלא שלא עלו לבעלים לשם חובה ופירש"י וצריך להביא אחר לחובתו או לנדרו, הרי דאף לאחר הבאתו לעזרה לא יצא עדיין ידי נדרו ואם נפסל יביא אחר לנדרו. ולי נראה דאי משום הא דמתני' לא איריא ויש ליישב בדרך נכונה. דהנה הא מילתא דפשיטא היא דאפילו אם נימא דבהבאה לעזרה לחוד יצא ידי נדרו מ"מ זהו רק אם השאירו שם להקרבה אבל אם חזר ולקחו בעצמו מעזרה בודאי לא יצא דבטלה הבאתו, ובסוגיא דהתם אמרינן דכל שנזבח שלא לשמו נשאר הקרבן נדבה דכתיב מוצא שפתיך תשמור ועשית כאשר נדרת לד' אלקיך נדבה וגו' האי נדבה נדר הוא אלא אם כמה שנדרת עשית יהא נדר ואם לא נדבה יהא, והוא בודאי נדבה של הבעלים דרחמנא שוויי' לקרבן לנדבה של הבעלים מגזה"כ ובודאי אסור לשנויי בה תו גם שינוי בעלים, וא"כ כיון דהבעלים עצמם הקריבו קרבן זה לנדבה נמצא דהוי כמו שחזרו ולקחו מעזרה את הבהמה שהביאו לנדרם וחזרו והקריבוה לנדבה וחסרה כאן הבאה לנדרם כל עיקר דאותה הבאה לעזרה חזרו ושמשוה לנדבתם ומשו"ה לא יצאו ידי נדרם. ומחטאת ואינך שאינם באים בנדבה ופסולים לגמרי דלא שייך בהו תירוצנו זה הן מעיקרא לק"מ, דהני קרבנות רובה נינהו הבאים לכפר על חטא וכל שנפסלו ולא עלו לשם חובה עדיין לא נתכפרו בעלים וחייבין להביא קרבן אחר לכפרה ולא שייך לומר דבהבאה לחוד יצאו. וגיסי הגאון מהר"א ראבינאוויץ נר"ו מד"א דק"ק מינסק הראני דמטעם זה תמה הטו"א מגילה {{ממ|[[טורי אבן/מגילה/ח/א|דף ח' ע"א]]}} על רש"י מעילה שהזכרנו שכ' דבחטאת ואשם ס"ל לר"ש דבהבאה לעזרה נפטר מאחריותם והרי הני לכפרה בעו והאיך יפטרו בהבאה. עוד הקשה שם מהא דתניא התם ונרצה לו לכפר עליו ר"ש אומר את שעליו חייב באחריותו ופירש"י הכי דרש לי' לקרא ונרצה לו נדרו לכשיתכפר בהן הויא נרצה אבל מקמי כפרה לא נרצה, [ובזבחים {{ממ|[[רש"י/זבחים/ד/ב|דף ד' ע"ב]]}} פירש רש"י ז"ל דבריו יותר וז"ל את שעליו כגון נדר דאמר הרי עלי עולה חייב באחריותו כו' אם מתה או נגנבה כו' ועד שיקריבנו לא נרצה ולא נפטר עכ"ל], והרי לפירש"י במעילה ס"ל לר"ש גם בקרבנות חובה דמשהביאן לעזרה נפטר מאחריותן ולא בעי עד שירצה בזריקת הדם. [הן אמנם דבשמ"ק בשם הר"פ גריס במעילה רבי במקום ר"ש אבל ברש"י גריס ר"ש]. וגם על תירוצנו הנ"ל למשנה ריש זבחים יש להעיר דזה שייך רק בשלא לשמו דנשאר נדבה אבל בפיגול מאי איכא למימר ואטו נימא דבנתפגל אין הנודר מחויב להביא אחרת. ובס' ראש המזבח שם ראיתי שתירץ על יסוד דברי הקצה"ח {{ממ|[[קצות החושן/חושן משפט/רמג|סי' רמ"ג]]}} דכהן הוי כפועל בשכר וכיד בעה"ב דמי והוי כמי שהביאוהו בעלים לקרבן לעזרה וחזרו וקטלוהו דודאי בטלה הבאתם, אבל מה יענה לרש"י זבחים {{ממ|[[רש"י/זבחים/ד/א|דף ד']]}} שהזכרנו שכתב להדיא דגם במתה או נגנבה לא נפטר מידי נדרו עד שיקריבהו דהכי משמע ונרצה לכפר. ונ"ל לומר דדעת רש"י ז"ל היא דאף דודאי אם נפסל הקרבן או מתה או נגנבה בעזרה עדי א נפטר מ"מ החיוב שרובץ על הנודר הוא רק חיוב ההבאה לעזרה שיהא ראוי להקרבה אבל הקרבה עצמה מצוה דכהן היא ובזה יצא כבר ידי נדרו מה שמוטל עליו, אלא דפטור זה מתלי תלי וקאי שאם נפסל הקרבן או מת או נגנב שלא נגמרה ההקרבה שוב חייב בהבאה אחרת להביא קרבן אחר שיהא ראוי להקרבה, אבל אם לא נפסל הקרבן ולא נתחדש דבר שמבטל את הבאתו אז ממילא הוברר שהבעלים יצאו בהבאתם שעשו מה שמוטל עליהם והבאתם לא נתקלקלה, ולפיכך עיקר הפטור מחיובם היא הבאתם לעזרה, ומשו"ה פירש"י בחולין כן שכל שלא נפסל אח"כ מתחיל פטורם מהבאה לעזרה, ומ"מ אם נגנב בודאי חייב להביא אחרת שהרי בטלה ההבאה, ועיי' תוס' נדרים {{ממ|[[תוספות/נדרים/ט/ב#כהלל|דף ט' ע"ב]] ד"ה כהלל}} שכ' נמי שאם מתה בעזרה יביא אחרת. והנה בחטאת ואשם ודומיהן הבאים לכפרה מלבד ענין מצות הכפרה יש גם חוב כמו בנדר שהרי נשתעבדו גם הנכסים ואשה שהביאה חטאתה ומתה יביאו יורשין עולתה, וסבר רדבהני נמי אם נקרבו אח"כ נגמר הפטור מחיוב אחריותם משעת הבאה לעזרה כיון שעשו מה שמוטל עליהם והקרבה מצוה דכהן היא ומשו"ה מההיא שעתא הוא דמעל, ור"י סבר דלא נקרא הוצאה מרשות לרשות עד שיזרוק הדם ויפטר לגמרי ועד ההיא שעתא לא מעל. ובשי' ר' יהודא יש להסתפק אי פליג אר"ש לגמרי בפטור האחריות בכ"מ משעת הבאה או רק בחטאת ואשם או רק לענין מעילה פליג, ומדברי רש"י ז"ל במעילה שם אף שהזכיר לשון אחריות אין להוכיח ככמבואר למעיין היטב. ויש לי בזה עוד הרהורי דברים רבים וקצרתי במקום שיש להאריך ותן לחכם כו'. איך שיהי' לענין בל תאחר ע"י איחור הקרבה נראה כמ:


אמנם בזה הכביד כת"ר להעיר ממ"ש הרמב"ם שם {{ממ|[[רמב"ם/מילה/א#ח|הלכה ח']]}} וכל היום כשר למילה ואעפ"כ מצוה להקדים בתחלת היום שזריזין מקדימין למצות, והתם איירי מתחלה גם במילה שלא בזמנה ואולי י"ל דמילי מילי קתני שהרי אין דרכו להביא דבר שאינו מפורש בש"ס, ומתחלה דאיירי לענין לילה הזכיר גם שלא בזמנה כת"ק דראב"ש ביבמות {{ממ|[[בבלי/יבמות/עב/ב|דף ע"ב:]]}} ואחסתם שכל היום כשר למילה כלשון הברייתא פסחים {{ממ|[[בבלי/פסחים/ד/ב|דף ד':]]}} ואפשר דלענין שלא בזמנה סמך על מ"ש בהלכה ב', אבל דחוק הוא וצע"ג. וכן העירני חכם א' ממ"ש האו"ז הל' מילה וז"ל תניא בתוספתא דמס' שבת כו' ותינוק שעבר זמנו ושאר כל הנימולין אין נמולין אלא ביום ראבאומר כו' שלא בזמנן מלין אותו בין ביום בין בלילה כו' ונ"ב דהלכה כת"ק דגם שלא בזמנו אין נמולין אלא ביום כו' הא למדת הלכה למעשה דמילה שלא בזמנה אינה אלא ביום. והשתא דפרישנא שהיא ביום נוהגת כל היום כדתנן בפ' הקורא את המגילה למפרע ולא מוהלין בלילה ותנן בסיפא זה הכלל כל דבר שמצותו ביום כשר כל היום, והא דמהלינן בשחרית היינו משום זריזין עכ"ל, הרי דגם במילה שלב"ז כתב דליכא חלא מצות זירוז באותו יום מיהא. ואינני רואה למה הביא ממרחק לחמו והרי גם ברמב"ם נאמר ענין זריזין מקדימין אחרי שניהם. וכמ"כ באו"ז י"ל דאין זה מוכיח כ"כ ומילתא באפי נפשה היא, דהא אכתי לא השמיענו האו"ז גם במילה בזמנה שמצותה כל היום ושיש מצות זירוז, וצ"ע:
ויקבל מעברכת החוהכחפץ מברכו ומוקירו:
 
והי' שלום וברכה לכתר"ה כנפשו ונפש ידידו הדוש"ת באהבה:


<noinclude>{{דיקטה}}
<noinclude>{{דיקטה}}
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>