פרדס רמונים/א/י: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
שורה 1: שורה 1:
{{ניווט כללי עליון}}
{{ניווט כללי עליון}}


אחר שנתעסקנו בענין הספירות והכרח מציאותם וענין המסור להם בין החכמים, צריכין אנו לדעת מהותם ושמותם הכולל המוסכם בין המפרשים, ובפרט בדברי הרשב"י ע"ה. והוא זה. הא' כתר, והב' חכמה, והג' בינה, והד' גדולה או חסד, והה' פחד או גבורה, והו' תפארת, והז' נצח, והח' הוד, והט' יסוד, והי' מלכות. והספירות אלו הם י' שמות שאינם נמחקים, והשמות והספירות הכל דבר אחד, כי רוחניות השמות הם ממש הספירות. שהם: הכתר הוא אהי"ה, ולא נמצא בכתוב כי אם ג' פעמים בפסוק אחד בפרשת שמות {{ממ|תנ"ך/שמות/ג#יד|ג, יד]]}} ויאמר אלקים אל משה אהי"ה אשר אהיה ויאמר כה תאמר לבני ישראל אהי"ה שלחני אליכם. ואולם הטעם למה לא בא בתורה כי אם שלשה פעמים, ועוד ספקות אחרות שבדרוש הזה יתבאר בשער השמות בעה"ו. ושם חכמה הוא י"ה, ויש מהם הרבה כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה: עזי וזמרת יה. וכן כי יד על כס יה. שנוי בנביאים: אראה יה. יה בארץ החיים שבמכתב לחזקיהו. משולש בכתובים: מן המצר קראתי יה ענני במרחב יה. וכמוהם רבים. ושם הבינה הוא שם בן ד' בנקודת אלקים, כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתיב בתורה: אדנ"י ידו"ד במה אדע כי אירשנה. וכמוהו רבים. שנוי בנביאים: ידו"ד אדני חילי וישם רגלי וגו' וכמוהו רבים. משולש בכתובים: אבא בגבורות אדני ידו"ד אזכיר צדקתך לבדך וכמוהו רבים. ושם החסד הוא שם א"ל, ויש מהם הרבה בתורה בנביאים ובכתובים. בתורה: ויקרא לו אל אלקי ישראל וכמוהו רבים. בנביאים: אל אלקים ידו"ד הוא יודע וכו' וכמוהו רבים. בכתובים: האל תמים דרכו וכמוהו רבים. ושם הגבורה אלקים כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה: והאלקים נסה את אברהם וכמוהו רבים. שנוי בנביאים: ותהי חרדת אלקים וכמוהו רבים. משולש בכתובים: קומה אלקים שפטה ארץ וכמוהו רבים. ושם הת"ת ידו"ד כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה ויאמר ידו"ד, וידבר ידו"ד וזולתם רבים. שנוי בנביאים: כה אמר ידוד וזולתם רבים. משולש בכתובים: ה' אמר אלי בני אתה וכמוהו רבים. ושם הנצח לא תמצא לבדו כי אם משותף בשם ההוד, מטעם כי לשניהם שם אחד והוא צבאות. וזה לא נמצא בתורה כלל. ובנביאים הרבה: כה אמר ה' צבאות וזולתם רבים. ובשם היסוד פירשו בו כל המפרשים האחרונים שמו המיוחד אל חי. וקשה שאין אל חי משמות שאינם נמחקים, כי מלת חי אינו קדוש לפי הנראה במסכת שבועות {{ממ|[[בבלי/שבועות/לה/א|דף לה.]]}} שלא מנו שם אלא אל. ושם אל שהוא הקדוש הוא מושאל אליו מהחסד בדרך הכנויים ומנאם. ומכלל הסברא הזאת רבי אבא בספר הזוהר פ' ויקרא (דף י"א.) וז"ל: '''שתיתאה ושביעאה צבאות אקרון. תמינאה אל חי, כמה דאמרינן כי שם צוה ה' את הברכה חיים וגו', ודא צדיק דכל חיים נפקין מניה''' עכ"ל.
אחר שנתעסקנו בענין הספירות והכרח מציאותם וענין המסור להם בין החכמים, צריכין אנו לדעת מהותם ושמותם הכולל המוסכם בין המפרשים, ובפרט בדברי הרשב"י ע"ה. והוא זה. הא' כתר, והב' חכמה, והג' בינה, והד' גדולה או חסד, והה' פחד או גבורה, והו' תפארת, והז' נצח, והח' הוד, והט' יסוד, והי' מלכות. והספירות אלו הם י' שמות שאינם נמחקים, והשמות והספירות הכל דבר אחד, כי רוחניות השמות הם ממש הספירות. שהם: הכתר הוא אהי"ה, ולא נמצא בכתוב כי אם ג' פעמים בפסוק אחד בפרשת שמות {{ממ|[[תנ"ך/שמות/ג#יד|ג, יד]]}} ויאמר אלקים אל משה אהי"ה אשר אהיה ויאמר כה תאמר לבני ישראל אהי"ה שלחני אליכם. ואולם הטעם למה לא בא בתורה כי אם שלשה פעמים, ועוד ספקות אחרות שבדרוש הזה יתבאר בשער השמות בעה"ו. ושם חכמה הוא י"ה, ויש מהם הרבה כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה: עזי וזמרת יה. וכן כי יד על כס יה. שנוי בנביאים: אראה יה. יה בארץ החיים שבמכתב לחזקיהו. משולש בכתובים: מן המצר קראתי יה ענני במרחב יה. וכמוהם רבים. ושם הבינה הוא שם בן ד' בנקודת אלקים, כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתיב בתורה: אדנ"י ידו"ד במה אדע כי אירשנה. וכמוהו רבים. שנוי בנביאים: ידו"ד אדני חילי וישם רגלי וגו' וכמוהו רבים. משולש בכתובים: אבא בגבורות אדני ידו"ד אזכיר צדקתך לבדך וכמוהו רבים. ושם החסד הוא שם א"ל, ויש מהם הרבה בתורה בנביאים ובכתובים. בתורה: ויקרא לו אל אלקי ישראל וכמוהו רבים. בנביאים: אל אלקים ידו"ד הוא יודע וכו' וכמוהו רבים. בכתובים: האל תמים דרכו וכמוהו רבים. ושם הגבורה אלקים כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה: והאלקים נסה את אברהם וכמוהו רבים. שנוי בנביאים: ותהי חרדת אלקים וכמוהו רבים. משולש בכתובים: קומה אלקים שפטה ארץ וכמוהו רבים. ושם הת"ת ידו"ד כתוב בתורה שנוי בנביאים משולש בכתובים. כתוב בתורה ויאמר ידו"ד, וידבר ידו"ד וזולתם רבים. שנוי בנביאים: כה אמר ידוד וזולתם רבים. משולש בכתובים: ה' אמר אלי בני אתה וכמוהו רבים. ושם הנצח לא תמצא לבדו כי אם משותף בשם ההוד, מטעם כי לשניהם שם אחד והוא צבאות. וזה לא נמצא בתורה כלל. ובנביאים הרבה: כה אמר ה' צבאות וזולתם רבים. ובשם היסוד פירשו בו כל המפרשים האחרונים שמו המיוחד אל חי. וקשה שאין אל חי משמות שאינם נמחקים, כי מלת חי אינו קדוש לפי הנראה במסכת שבועות {{ממ|[[בבלי/שבועות/לה/א|דף לה.]]}} שלא מנו שם אלא אל. ושם אל שהוא הקדוש הוא מושאל אליו מהחסד בדרך הכנויים ומנאם. ומכלל הסברא הזאת רבי אבא בספר הזוהר פ' ויקרא (דף י"א.) וז"ל: '''שתיתאה ושביעאה צבאות אקרון. תמינאה אל חי, כמה דאמרינן כי שם צוה ה' את הברכה חיים וגו', ודא צדיק דכל חיים נפקין מניה''' עכ"ל.


{{ש}}ומה שמנה נצח והוד ששי ושביעי, עם היות שהם שביעי ושמיני כנודע, מפני שרבי אבא התחיל למנות השמות משם י"ה מחכמה כמבואר שם. ופירש כי צדיק נקרא אל חי מטעם כי מוצא החיים הוא ממנו, ואמר דכל חיים נפקין מיניה, מפני שעקר החיים הם למעלה בחכמה ובינה, כדכתיב (קהלת ז יב) החכמה תחיה בעליה. וכמו שנבאר בשער ערכי הכנויים בעה"ו, לזה אמר כי הטעם שהיסוד נקרא בשם אל חי, עם היות שעיקר החיים הם למעלה מפני כי הוא מקורם בערך יציאתם לחוץ, ומפני כן נקט לישנא דנפקין, דהיינו בערך יציאה.
{{ש}}ומה שמנה נצח והוד ששי ושביעי, עם היות שהם שביעי ושמיני כנודע, מפני שרבי אבא התחיל למנות השמות משם י"ה מחכמה כמבואר שם. ופירש כי צדיק נקרא אל חי מטעם כי מוצא החיים הוא ממנו, ואמר דכל חיים נפקין מיניה, מפני שעקר החיים הם למעלה בחכמה ובינה, כדכתיב (קהלת ז יב) החכמה תחיה בעליה. וכמו שנבאר בשער ערכי הכנויים בעה"ו, לזה אמר כי הטעם שהיסוד נקרא בשם אל חי, עם היות שעיקר החיים הם למעלה מפני כי הוא מקורם בערך יציאתם לחוץ, ומפני כן נקט לישנא דנפקין, דהיינו בערך יציאה.