תורה תמימה/במדבר/כט: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טקסט ברשיון נחלת הכלל מ'ספריא' + התאמה ע"י חברי האוצר
(טקסט ברשיון נחלת הכלל מ'ספריא' + התאמה ע"י חברי האוצר)
(טקסט ברשיון נחלת הכלל מ'ספריא' + התאמה ע"י חברי האוצר)
 
שורה 4: שורה 4:
{{ניווט כללי עליון}}
{{ניווט כללי עליון}}


== ב ==
== א ==


'''צו את בני ישראל. ''' למה נאמר {{תוספת|א|ר"ל מה מקום פרשה זו בכאן, ויותר היה נכון לכותבה בס' ויקרא בעניני קרבנות.}}, לפי שאמר משה (כ"ז ט"ז) יפקוד ה׳ איש על העדה אשר יצא לפניהם, אמר לו הקב"ה למשה, עד שאתה מפקדני על בני פקוד בני עלי שלא ינהגו בי מנהג בזיון ושלא ימירו את כבודי באלהי הנכר, לכך נאמר צו את בני ישראל וגו׳ {{תוספת|ב|בס' התוה"מ פירש דרשה זו מפני שהתמיד היה בא לבטל עבודת השמש שהיו העובדי כוכבים משתחוים ועובדים אותה פעמים ביום, בזריחתה ובשקיעתה, ועבודת הבקר היתה פונה למזרח ועבודת בין הערבים למערב, וצוה הקבלהקריב לפניו שני תמידים ותהיה שחיטת תמיד של שחר על קרן צפונית מערבית ושל בין הערבים על קרן צפונית מזרחית, היפך עבודת השמש. והנה אמרו חז"ל שאם היה נכנס משה לארץ היה מבטל יצר דעבודת כוכבים ולא היה צריך לעבודת התמיד, וכיון שביקש יפקוד ה' איש על העדה ונתמנה יהושע שהיה ענינו להנהיג מלחמות ולא היה בכחו לבטל יצרא דעבודת כוכבים, לכן אמר הקב"ה למשה שיפקוד את בניו שלא ימירו את כבודו באלהי נכר ולא יעבדו לשמש כאשר עובדים האומות, ולתכלית זו צוה פרשת התמיד להורות היפך עבודת השמש, כמבואר, וזה באור דרשה זו. וע"ע מש"כ בפ' בא בפ' משכו וקחו לכם ולקמן אות ז' ובפ' ג' אות י'.}} [ספרי].
'''כל מלאכת עבודה. ''' תנא דבי שמואל, כל מלאכת עבודה לא תעשו, יצאה תקיעת שופר ורדיית הפת שהן חכמה ולא מלאכה {{תוספת|א|רדיית הפת הוא הוצאת הפת מהתנור לאחר שנאפה בערב שבת עם חשיכה, וטעם הדבר שרק דברים אלו נקראו חכמה ולא מלאכה נתבאר לפנינו בפ' יתרו בפ' לא תעשה כל מלאכה, יעו"ש וצרף לכאן. והנה לא ס"ל למ"ד זה כדרשת רב פפא שנביא בסמוך דגם מה"ת אין תוקעין בשבת של ר"ה, אלא כדרבא דמה"ת תוקעין בשבת ורק חכמים אסרו משום גזירה, וכן רדיית הפת אסרו מחמת גזירה שמא יבא לאפות, אבל מה"ת מותר, ומפרש בזה טעם ההיתר מפני שאינן חשובין מלאכה.}}. "ה כ"ט ב׳).


'''את קרבני וגו׳. ''' והאיך קרבנו של אדם קרב והוא אינו עומד על גביו, לפיכך תקנו נביאים הראשונים עשרים וארבע משמרות ועל כל משמר ומשמר היה מעמיד בירושלים וזה הוא מעמדות {{תוספת|ג|כי כל ישראל בעלים לקרבן התמיד, ואשיהיו כולם עומדים ע"ג הקרבת תמידין פעמים בכל יום ואלו האנשי מעמד הוו שלוחי כל ישראל ובאי כחם.
'''יום תרועה. ''' ביום תוקעין ולא בלילה {{תוספת|ב|וע' באו"ח סי' תקפ"ח ס"א דעיקר המצוה היא משתנץ החמה, ופשוט דילפי כן ממשנה מגילה כ' א' אין קורין ולא מלין וכו' עד שתנץ החמה, אבל צ"ע ממ"ש בברכות ל' א' השכים לצאת לדרך מביאים לו שופר ותוקע וכשיגיע זמן ק"ש קורא, וידוע דזמן ק"ש הוא משתנץ החמה, ואחרי דתוקע כאן קודם זמן ק"ש הרי הוא קודם נץ החמה, ומוכח לפי"ז דמותר לתקוע גם קודם נץ החמה והוא משעלה עמוד השחר, וצ"ל דבהשכים לצאת לדרך הוי כעין דיעבד מפני שבדרכו לא ימצא לקיים מצוה זו, ובדיעבד קיי"ל שאם תקע משעלה עמה"ש יצא.}}. (שבת קל"א ב׳).


אך אינו מבואר מניין הוא כן שהבעלים צריכין לעמוד אצל קרבנם, ועיין בסוטה ח' א' אין קרבנו של אדם קרב אלא א"כ עומד על גביו, ופירש"י וז"ל, מצוה שיעמוד וישמור על קרבנו ונפקא לן בספרי מתשמרו להקריב לי במועדו, עכ"ל. אך אינו מבואר טעם עמידה ושמירה זו, ואולי הוא מפני שצריך לסמוך, ולפי"ז ידויק לשונו שכתב מצוה ולא חובה, יען כי סמיכה גופא אינה אלא מצוה ולא חובה דבדיעבד אם לא סמך אינו מעכב, כמבואר לפנינו ר"פ ויקרא.
'''יום תרועה. ''' כתוב אחד אומר (פ׳ אמור) זכרון תרועה וכתוב אחד אומר יום תרועה, אמר רב פפא, כאן ביו"ט שחל להיות בשבת, כאן ביו"ט שחל להיות בחול {{תוספת|ג|דרשה זו כפולה לפנינו בפ' אמור בפסוק הנזכר ושם בארנוה די הצורך, יעו"ש וצרף לכאן.}}. (ר"ה כ"ט ב׳).


ומה שכתב דנפקא לן בספרי מן תשמרו להקריב לי במועדו, צ"ע שלא הביא זה מגמרא דתענית שלפנינו.
'''יום תרועה. ''' כל היום כשר לתקיעת שופר שנאמר יום תרועה {{תוספת|ד|ע"פ הכלל דקיי"ל כל דבר שמצותו ביום כשר כל היום.}}. (מגילה כ׳ א׳).


ודע דבקדושין מ"א שקיל וטרי הגמרא איפה מרומז בתורה ענין שליחות בכלל, יעו"ש. ולכאורה הוא דבר פלא שאינו מביא מכאן שאנשי המעמד היו שלוחי כל ישראל, וצ"ל משום דאין ראיה מוחלטת מכאן משום דהשלוחים עצמן ג"כ בכלל החיוב עם כל ישראל, והרי יש להם חלק בקרבן, ומגו דזכי לנפשייהו זכו נמי לחברייהו משא"כ בשליחות דעלמא, וכהאי גונא אמרו בגמרא שם לענין הלמוד משחיטת הפסח. וזולת זה י"ל דאין ללמוד מכאן, משום דלא יתכן שיהיו כל ישראל עומדין על שחיטת התמיד, ואין דנין אפשר משאי אפשר.}}. (תענית כ"ו א')
'''יום תרועה. ''' תניא, אמר רב אחא בר פפא, מצות היום במוסף {{תוספת|ה|ר"ל עיקר מצות תקיעת שופר הוא בתפלת המוספין וכדמפרש.}}, אמר רב תחליפא, וקרא אמר כן, יום תרועה יהיה לכם ועשיתם עולה {{תוספת|ו|סמיכות קא דריש, ופסוק הבא איירי בקרבן מוסף, ומשמע דסמיך תרועה לקרבן מוסף. ועיין בבבלי ר"ה ל"ב ב' במשנה שתוקעין בתפלת המוספין ומפרש בגמרא למה אין תוקעין בתפלת שחרית משום זריזין מקדימין למצות ומשני דמשנה זו בשעת הגזירה נשנית, ופירש"י אויבים גזרו שלא יתקעו והיו אורבים להם כל שש שעות לקץ תפלת שחרית לכך העבירוה לתקוע במוספין, עכ"ל. ובירושלמי כאן איתא מאורע של הגזירה בנוסח אחר, פעם אחת תקעו בראשונה [כלומר בתפלה ראשונה, בשחרית] והיו השונאים סבורים שמא עליהם הולכים ועמדו עליהם והרגום, ומכיון דראו דקראו ק"ש ומצלין וקראין באורייתא ומצלי ותוקעין, אמרי אינון בנמוסייהו עסקי, ע"כ. ונראה שלאגדה זו כיון רש"י שהבאנו לשונו.


'''תשמרו להקריב. ''' תניא, בן בג בג אומר, מניין לתמיד שטעון ביקור ד׳ ימים קודם שחיטה, שנאמר תשמרו להקריב לי במועדו ובפסח הוא אומר (פ' בא) והיה לכם למשמרת עד ארבעה עשר יום לחודש, מה להלן טעון ביקור ד' ימים קודם שחיטה אף כאן טעון ביקור ד' ימים קודם שחיטה {{תוספת|ד|והתם בפסח היה הביקור ד' ימים, שהרי לקיחתו היתה בעשור לחודש. וענין הביקור הוא אם אין בו מום, ומה שאינו די ביום אחד הוא משום דיש מומים כאלה שאין נראין ונבדקין מהר, כמו תבלול עין וכדומה מהנחשבים בפ' אמור.
ומזה מבואר דבזמן הקודם היו תוקעין בתפלת שחרית ולאחר הגזירה התחילו לתקוע בתפלת מוסף, והנה לפי"ז קשה עתה בביטול הגזירה למה אין חוזרים לתקוע בתפלת שחרית כאשר היתה מקדם קדמתה מפני הטעם שזריזין מקדימין למצות, והתוס' כתבו דחיישינן שמא יחזור הדבר לקלקולו, אבל זה דוחק, שהרי כמה ענינים מצינו שגזרו לשעה ושוב בביטול הגזירה חזר הדבר לקדמותו.


ועיין בטורי אבן למגילה ל' ב' שכתב שענין הביקור הוא רק למצוה ולא לעכוב. ותמיהני על זה ממ"ש בסוכה מ"ב א' השוחט את התמיד שאינו מבוקר כהלכתו בשבת חייב חטאת וצריך להקריב תמיד אחר, ואם היה כשר בדיעבד הלא היה פטור בשבת וגם לא היה צריך אחר, אך כפי הנראה מדבריו דרך אחרת לו בפי' הגמ' הנ"ל, וצ"ע.}}. (פסחים צ"ו א׳)
אבל לפי הטעם שמבואר לפנינו בירושלמי שעיקר מצות תקיעות הוא במוסף כמרומז בתורה, ניחא הדבר שנשאר הדבר על עמדו לתקוע במוסף, יען כי אע"פ שמקודם הגזירה תקעו בשחרית מפני שזריזין מקדימין, אך מכיון שע"פ סבה הועמד הדבר על דין תורה שוב לא ראו לשנותו.


'''תשמרו להקריב. ''' תניא. צדוקים היו אומרים יחיד מתנדב ומביא תמיד, שהיו דורשים את הכבש אחד תעשה, ואהדרו להו רבנן את קרבני לחמי לאשי תשמרו – שיהיו כולם באים מתרומת הלשכה {{תוספת|ה|נראה דלאו דוקא שרק מלשון זה נצחום, שהרי מאי אולמא הלשון תשמרו מלשון תעשה שנסמכו בו הצדוקים, אלא ר"ל שהם הכריעו דעתם ע"פ סברות אחרות, והלשון תשמרו שהביאו הוא רק לעומת זה שהוכיחו הצדוקים מלשון תעשה אמרו שאין מזה ראיה, שהרי כנגד זה כתיב תשמרו בלשון רבים, וקצת משמע כן גם מפירש"י שהנצוח היה ממקום אחר, שכן כתב על לשון הגמרא מאי אהדרו רבנן וז"ל מאי אהדרו רבנן כשנצחום, עכ"ל.}}. (מנחות סא׳)
ומה שנוהגין אצלנו לתקוע גם קודם מוסף מבואר הטעם בר"ה ט"ז א' שהוא כדי לערבב השטן שלא יסטין, וזה לשון הגמרא שם, א"ר יצחק, למה תוקעין ומריעין בר"ה, ופריך בגמרא הלא רחמנא אמרה לתקוע, אלא למה תוקעין ומריעין כשהן יושבין ותוקעין ומריעין כשהן עומדים, כדי לערבב השטן, ולכאורה אינו מבואר על איזו תקיעות פריך ומפרש כן, כי על פעם אחת בודאי לא קשה מאומה, שהרי מצות התורה היא וכקושית הגמרא, וע' בר"ן ובטור או"ח סי' תקפ.


'''להקריב לי. ''' אמר רב טוביה בר מתנה א"ר יאשיה, מניין למוקצה מן התורה {{תוספת|ו|שהבהמה הנקצה לעבודת כוכבים פסולה לקרבן מן התורה.}} שנאמר תשמרו להקריב לי, לי ולא לאדון אחר, ואיזהו אחר שמקריבין לו הוי אומר זה עבודת כוכבים {{תוספת|ז|ואע"פ דכבר נפקינן איסור מוקצה בין שאר הפסולין בר"פ ויקרא, בכ"ז נראה דאיצטריך לאשמעינן זה כאן בפרשת תמידין עפ"י המבואר באגדות דתכלית ומטרת התמידין בבקר ובערב היתה כדי לבטל לעבודת השמש שהיו נזקקין לה לעבדה בזריחתה ובשקיעתה, וכמש"כ בריש פסוק זה אות ב', יעוי"ש. ולכן רמז כאן תשמרו להקריב לי במועדו, היינו את הכבש אחד תעשה בבקר וכו' ולא לאדון אחר שעובדים כהאי גונא, דהיינו עבודת השמש, וממילא נתבאר שכל ההקצאות למיני עבודת כוכבים פסולים, ועיקר הדיוק הוא מן המלה,,לי" המיותרת אחרי דכתיב לעיל מזה קרבני לחמי לאשי ודריש לי ולא לאחר.}}. (תמורה כ"ט א')
ולפי הדרשה שלפנינו מירושלמי מבואר ומפורש שהקושיא היא על התקיעות שלפני מוסף, יען כי התקיעות שבתפלת המוספין היא מעיקר המצוה ומרומזת בתורה, כמבואר לפנינו.


'''במועדו. ''' במועדו ואפילו בשבת, במועדו ואפילו בטומאה {{תוספת|ח|ע"ל בפ' בהעלותך מש"כ בפסוק ויעשו בני ישראל את הפסח במועדו, דיש שדורשים לשון במועדו אפי' בשבת ובטומאה ויש שלא דרשי, אמנם זה הוא רק בפסח, אבל בתמיד הכל מודים דדרשינן כן משום דכאן מפורש שתמיד דוחה שבת כדכתיב וביום השבת שני כבשים ובפסוק י' עולת שבת בשבתו, וממילא שכן גם בטומאה, ומכאן ילפינן למועדו דפסח שגם שם דוחה שבת וטומאה, וע"ע מש"כ שם.}}. (פסחים ע"ז א׳)
וזה שקורא לתקיעות הראשונות תקיעות דמיושב ותקיעות שניות תקיעות דמעומד, כמ"ש למה תוקעין כשהן יושבין ותוקעין כשהן עומדין, לכאורה היה נראה לפרש פשוט דבא לציין זמן תקיעות הראשונות שהם קודם תפלת מוסף שאז מותר לישב ותקיעות שניות הן בתוך תפלת מוסף שחובה בעמידה, אבל לא שהתקיעות הראשונות צריך לתקוע דוקא מיושב, יען כי לכאורה אין טעם שישבו בשעת התקיעות, ובפרט כי כפי המבואר בדרשה בסמוך עיקר מצות תקיעות הוא בעמידה יעו"ש, כך היה נראה לכאורה.


== ג ==
אך באמת לא כן הדבר, אלא שבאמת צריך לישב בשעת תקיעות הראשונות, שכן כתב ברי"ף פ"ד דר"ה בענין התקיעות שקודם מוסף וז"ל, ונהגו העם לתוקען כשהן יושבין וכו', וכ"כ מפורש יותר ברמב"ם פ"ג ה"י משופר וז"ל, המנהג הפשוט בסדר התקיעות של ר"ה בצבור כך הוא, אחר שקוראין בתורה יושבין כל העם ואחד עומד ומברך וכו', עכ"ל, הרי דמפרש הלשון כשהן יושבין יושבין ממש, אבל לא נתבאר לאיזו כונה היא הישיבה, ולמה לא יתקעו מעומד כאשר כן הוא העיקר המצוה כמשכ"ל.


'''שנים ליום. ''' מהו ליום – כנגד היום {{תוספת|ט|יתכן דהדיוק הוא מדלא כתיב לְיום (בשו"א) וכמו מיום לְיום (אסתר ג', ז') כה עשו לְיום ביום (דה"ב כ"ד, י"א), וכתיב לַיום (בפת"ח הידיעה) אף שלא הזכירו מקודם, משמע דעל דבר ידוע או נראה לכל יכוון, (וכמו שכתב בכגון זה הראב"ע בפי' לתורה בפסוק את השמים ואת הארץ, דלכן באו בה"א הידיעה להורות כי על אלה הנראים ידבר, ע"ש), ולכן דריש דהכונה כנגד השמש הנראה לכל, יהשמש נקרא גם יום, וכמ"ש ביחזקאל ל', ועיין באות הסמוך.}}, או אינו אלא חובת היום, כשהוא אומר את הכבש אחד תעשה בבקר וגו׳, הרי חובת היום אמור, הא מה אני מקיים שנים ליום – כנגד היום, הא כיצד, תמיד של שחר היה נשחט על קרן צפונית מערבית ושל בין הערבים על קרן מזרחית צפונית {{תוספת|י|וכתבו המפרשים שדבר זה קבלה היא, וסמכוהו איתור לשון שנים ליום, אחרי דכתיב את הכבש אחד תעשה בבקר ואת הכבש השני תעשה בין הערבים, וממילא מבואר דהוו שנים, אבל לפי משבריש פסוק הקודם אות ב' ואות ז' שכל ענין ותכלית התמידין היה כדי להמשיך את הלבבות מעבודת השמש שהיו משתחוים ועובדים לה האומות פעמים ביום בזריחתה ובשקיעתה, יעוי"ש, וידוע שהשמש זורח מצד מזרח ושוקע לצד מערב, לכן כונת המצוה לשחוט את התמיד של שחר על קרן מערבית ושל בין הערבים על קרן מזרחית, דבאופן כזה פונים כנגד היום, כלומר שפונים עורף לשמש, ובזה יחלש כח האמונה בעבודת השמש, וכ"כ בס' התוה"מ.}}. (תמיד ל"א ב׳)
ואפשר לומר כיון דהברכה שמברכין בתקיעות שלפני מוסף על כרחיך קאי גם אתקיעות שבמוסף, וכבר נתבאר דעיקר מצות התקיעות שבתורה הם התקיעות שבתוך המוסף ואלה שקודם המוסף הם רק לערבב השטן שלא יסטין בתפלת מוסף כמבואר, וגם זה נתבאר לעיל ובדרשה שבסמוך, דעיקר מצות תקיעה היא מעומד, לכן כדי שלא יכוין העם לצאת מצות שופר בכולה בתקיעות שלפני המוסף, הנהיגו במכון שישבו העם, ובזה יכירו לדעת שאין תקיעות אלו עקרים לצאת בהם, שהרי מצות תקיעות היא מעומד וכאן יושבים, וא"כ על כרחיך יכונו בברכה זו שבתקיעות אלו לצאת בתקיעות שבתוך המוסף, ודו"ק.


== ד ==
ואחרי כל אלה תמוה הדבר למה אין נוהגין אצלנו מנהג ותיקין זה לישב בתקיעות שקודם המוספין לתכלית הכונה המבוארת, וגם לא נזכר מנהג זה בשו"ע, ואדרבה הם כתבו סתמא לתקוע מעומד, ואפשר לומר מפני שבדורות האחרונים שנתפשטו בדפוס באורי הדינים גם להמון העם, והכל יודעים שעיקר התקיעות הם אלה שבתוך המוסף ומכוונין לצאת בהם, וכיון שאין טעם מכריח לישב, לכן עושין המצוה כתקונה, כלומר בעמידה, כמבואר.}}. (ירושלמי ר"ה פ"ד ה"ח).


'''את הכבש אחד. ''' שאל רבי עקיבא את רבי נחוניא הגדול, אם נאמר כבש למה נאמר אחד, אמר לו, אחד מיוחד שבעדרו {{תוספת|יא|ר"ל ממובחר שבעדרו, ועיין ביומא ל"ד ב' דיליף הא דבעינן מן המובחר מפסוק דפרשה ראה ממבחר נדריכם, ומפרש שם דצריכי שני הפסוקים, חד בנדר וחד בנדבה, משום דיש צד לומר שהנדבה צריך ליפותה כדי שתתרצה לדורן, וכנגד זה יש סברא לומר שהחובה המוטלת צריך לפרוע בעין יפה, ולכן קמזה בשניהם. –
'''תרועה. ''' כמה שיעור תרועה כשלש יבבות {{תוספת|ז|ר"ל כשלשה כחות כל שהוא.}}, והתניא, שיעור תרועה כשלשה שברים {{תוספת|ח|ר"ל כג' כחות בהמשך מעט שהם תשעה כחות קצרים.}} אמר אביי, בהא פליגי דכתיב יום תרועה יהיה לכם ומתרגמינן יום יבבא יהיה לכון, וכתיב (שופטים ה') ותיבב אם סיסרא, מר סבר גנוחי גנח ומר סבר ילולי יליל {{תוספת|ט|באור הענין, כי מאן דס"ל כשלשה כחות כל שהוא ס"ל דהפי' יבבא ילולי יליל כאדם הבוכה ומקונן קולות קצרים סמוכין זל"ז, ומ"ד כשיעור שלש שברים דהיינו בהמשך מעט סדיבבא ענינו גנוחי גנח כאדם הגונח מלבו כדרך החולים שמאריכין בגניחותיהן, וזהו ענין יום תרועה, וא"כ הוי שיעור תרועה כשיעור שלש כחות ממושכים קצת או כשעור תשעה כחות קצרים כמו תרועה שלנו, מפני שכל כח ממושך אוצר בתוכו שלש כחות קצרות. –


ודע דנראה לומר דט"ס קל יש בדרשה זו, וצ"ל אם נאמר הכבש למה נאמר אחד, ור"ל אחרי דכתיב הכבש בה"א הידיעה הול"ל האחד ג"כ בה"א הידיעה, וכן הוא מדרכי הלשון, ועיין תוס' ריש כתובות ב' א'. ונראה שזו היא כונת רש"י שציין על מ"ש אם נאמר כבש וכו' וז"ל את הכבש אחד תעשה בבקר, עכ"ל, והוא הפסוק שלפנינו, ולכאורה מנין לו שכוון לפסוק זה ודילמא כוון לפסוק דפרשה תצוה (כ"ט ל"ט) או לפסוק דפ' מצורע (י"ד י"ב), אך משום דשם כתיב הכבש האחד, וא"כ הלשון מכוון, משא"כ כאן דכתיב בלשון שאינו דבוק, הכבש אחד, ודו"ק, וע"ע מש"כ השייך לענין זה בפ' מצורע (י"ד כ"א).}}. (מגילה כ"ח א׳)
והנה להלכה לא הכריעו בגמרא הפירוש של יבבא, וא"כ נשאר ספק בשיעור התרועה אם הוי כג' קולות וכל אחת בהמשך מעט כשברים שלנו או אם הוא תשעה קולות כתרועה שלנו, ולכן מבואר בגמרא שתיקן ר' אבהו בקסרי לתקוע ג' פעמים תשר"ת וג' פעמים תש"ת וג' פעמים תר"ת, ובזה יוצאים ידי הספיקות, ועיין באו"ח סי' תק"ץ ולא ראינו להאריך בדבר שנתבאר כל צרכו בספרי הפוסקים.}}. (ר"ה ל"ג ב׳).


'''את הכבש אחד וגו'. ''' תניא, רבנן אמרי, תפלות מתמידין גמרו, תפלת השחר מתמיד של שחר, את הכבש אחד תעשה בבקר, תפלת המנחה מתמיד של בין הערבים, ואת הכבש השני תעשה בין הערבים {{תוספת|יב|ותפלת ערבית אין לה עיקר במה לתלות, ורק בהמשך מקרבנות היום והם האברים ופדרים שמתאכלין כל הלילה, ולכן קי"ל דתפלת ערבית רשות. והנה עיקר הדבר בא גם בבבלי ברכות כ"ו ב', רק שם לא הובאו הכתובים כמו שהעתקנו, ועוד כתבנו מענין זה בפ' לך ובר"פ ויצא ובר"פ צו, וכאן אין מקומו להאריך.}}. (ירושלמי ברכות פ"ד ה"א)
'''יהיה לכם. ''' תניא, ר' אלעזר אומר, שופר של עבודת כוכבים {{תוספת|י|ששמשו בו לעבודת כוכבים או אפילו שהשתחוה לו עובד כוכבים.}} ושל עיר הנדחת כשר, ואע"פ דאסורי הנאה הם, יום תרועה יהיה לכם כתיב – מכל מקום {{תוספת|יא|ויהיה רבויא הוא דמשמע בכל אופן שהוא, ולא כמו בשל אלה בלולב דפסולים משום דכתיב ולקחתם לכם ולא משל אסורי הנאה. והנה בגמ' שלנו ר"ה כ"ח א' איתא שוכר של עבודת כוכבים לא יתקע ואם תקע יצא, ושל עיר הנדחת לא יתקע ואם תקע לא יצא, מאי טעמא כתותי מכתת שעוריה [ר"ל משום דלשרפה קאי וכשרוף דמי, ושופר בעי שיעור כדי שיאחזנו בידו ויראה לכאן ולכאן], וכן קיי"ל, וכפי הנראה לא ס"ל להבבלי הרבוי דיהיה שבירושלמי, דאל"ה היה מכשיר גם שופר של עיר הנדחת כמו בירושלמי, ומה שהכשיר בדיעבד בשופר של עבודת כוכבים י"ל דהוא ע"פ מ"ש ר"א כאן בירושלמי דבכלל אין שייך הנאה בקול, ורק לכתחלה מגונה הדבר, ויתיישב בזה מש"כ הרמב"ם בפ"ג ה"ג משופר וז"ל, שופר הגזול שתקע בו יצא, שאין המצוה אלא בשמיעת הקול ואין בקול דין גזל, עכ"ל. וכתב על זה הראב"ד בהשגות וז"ל, ואפילו יהיה בו דין גזל יהיה לכם כתיב מ"מ, הכי איתא בירושלמי, עכ"ל. וטרחו כל המפרשים לתרץ דברי הרמב"ם למה באמת לא נקיט זה הטעם דיהיה לכם, יעו"ש, ולפי מש"כ הדבר פשוט מאוד, כיון דהגמרא שלנו לא ס"ל הרבוי הזה דיהיה, דאלהיה כשר של עיר הנדחת כמו דמכשיר הירושלמי מטעם זה, והרמב"ם כמובן פסק כהבבלי, וא"כ איך זה יקבע טעם שהבבלי מפורש לא ס"ל כן. –


'''אחד תעשה בבקר. ''' אחד בבקר ולא שנים בבקר {{תוספת|יג|זה מפרש אליבא דחד מ"ד דהלשון בין הערבים פירושו בין שני ערבים, כלומר מעלות השחר עד שקיעת החמה, דהיינו בין סוף ערב דאתמול ותחלת ערב דאורתא, ופריך על זה א"כ תמיד דכתיב ביה בין הערבים ה"נ דכולא יומא כשר, ומשני התם מדכתיב את הכבש אחד תעשה בבקר מכלל דבין הערבים בין הערבים ממש [ובגה"ש הגיהו דצ"ל הכבש האחד, וא"צ לזה דבאמת כתיב לפנינו הכבש אחד, אך אולי כוונו לפ' תצוה דשם כתיב כן], ופריך עוד אימא חד בבקר ואידך כולי יומא, ומשני אחד בבקר ולא שנים בבקר, ור"ל אי ס"ד אידך כולא יומא, א"כ גם בשחרית מותר להקריבו דגם שחרית בכלל כל היום ויהיה אפשר לפי"ז שנים בבקר והכתוב אומר רק אחד בבקר.
ודע שבסמ"ג ובהגמי"י בפ"ג משופר כתבו דמצות תקיעת שופר היא מעומד דילפינן בגז"ש לכם לכם מעומר דכתיב וספרתם לכם (פ' אמור) ובעומר כתיב (פ' ראה) מהחל חרמש בקמה ודרשינן אל תקרא בקמה אלא בקומה, עכ"ל. וגם הרא"ש סוף פסחים הביא זה בלשון ברייתא, ובכ"מ פ"ז הכ"ג מתמידין כתב דספירה מעומד היא קבלה מרבותינו ואסמכוה אקרא דבקמה קרי ביה בקומה, עכ"ל. ולפי"ז גם בשופר דילפינן מעומר ג"כ לא הוי אלא אסמכתא, ואם תקע מיושב יצא כמו בעומר. אך בכלל לא נמצאה ברייתא כזו בכל הברייתות שלפנינו, אמנם ידוע הוא דלפנינו חסרות ברייתות הרבה שהיו לפני הראשונים, ועיין בבאורי הגר"א ליו"ד סי' רפ"ו ס"ק י"ב.}}. (ירושלמי סוכה פ"ג ה"א).


ועיין ברי"ף פ"ג דברכות שמי שנזכר באמצע התפלה שכבר התפלל פוסק אפילו באמצע ברכה, משום דאם בא לגומרה נמצא כמו שמקריב שני תמידין בשחרית, ונראה דסמך בזה על הדרשה שלפנינו.}}. (זבחים י"א ב׳)
== ב ==


'''בין הערבים. ''' אמר רבא, מצותו דתמיד משינטו צללי ערב, דאמר קרא בין הערבים, מעידנא דמתחיל שמשא למערב {{תוספת|יד|והיינו אחר ו' שעות ומחצה שאז ינטו צללי ערב שהחמה נוטה למערב, וזה הוא מדין תורה, אבל חכמים אחרוהו לזמן השחיטה שתי שעות, דהיינו בשמונה שעות ומחצה כדי שיהיה פנאי להקריב קודם עשייתו נדרים ונדבות שאסור להקריבם אחר תמיד של בין הערבים כמבואר לפנינו ר"פ צו. ואמנם אין זה עקירת דבר מן התורה, יען כי הלשון בין הערבים סובל עוד כונה בין שני ערבים, ולכן חלקו אותן ו' שעות של אחר חצות שיהיה באמצען, שעה אחת לעשייתו וב' שעות ומחצה לאחר עשייתו, ולכן קיי"ל דתמיד בכל השנה נשחט בשמונה ומחצה וקרב בתשעה ומחצה וסמכוהו אקרא זה, ורק בערב פסח מקדימין שעה להשחיטה ושעה להקרבה מפני רבוי הפסחים.}}. (פסחים נא׳)
'''ועשיתם עולה. ''' א"ר יוסי, בכל הקרבנות כתיב והקרבתם וכאן כתיב ועשיתם, אמר להם הקב"ה לישראל, מכיון שנכנסתם לפני לדין בראש השנה ויצאתם בשלום, מעלה אני עליכם כאלו נבראתם בריה חדשה {{תוספת|יב|כלומר כאלו עשיתם עצמכם לפני עולה, ועיין בבבלי ר"ה ח' א' שקול וטרי הגמרא למצוא סמך להא דר"ה הוא יום הדין, יעו"ש. והנה בדרשה זו מבואר סמך לזה מלשון התורה.}}. (ירושלמי ר"ה פ"ד ה"ח).


'''בין הערבים. ''' ת"ר, תמיד קודם לפסח, מאי טעמא, יאוחר דבר שנאמר בו בערב ובין הערבים לדבר שלא נאמר בו אלא בין הערבים בלבד {{תוספת|טו|דבפסח כתיבי שתי הלשונות, בפ' בא כתיב בין הערבים ובפ' ראה כתיב שם תזבח את הפסח בערב, ועוד ביארנו בארוכה דרשה זו בפ' בא, יעוי"ש וצרף לכאן.}}. (שם נ"ט א׳)
== ד ==


== ו ==
'''ועשרון אחד. ''' מכאן שלא היה במקדש אלא עשרון אחד {{תוספת|יג|בא לאפוקי מדעת ר' מאיר שהיה במקדש שתי עשרונות, אחד גדוש ואחד מחוק [הגדוש הוא שלא היה בו עשרון אלא א"כ גודשו, ומחוק הוא גדול כל כך עד גם כשלא היה מלא עד קצהו היה בו ג"כ עשרון] וטעמו בזה דהגדוש היה דרוש למדוד בו כל המנחות והמחוק למדוד חביתי כהן גדול, לפי שיש לחלקו בשני חצאי עשרון כמבואר בפ' צו, ואם היה גדוש אז כשהי' מטלטלו לחלוקתו היה מתפזר ע"ג קרקע. והנה אעדר"מ מילתא בטעמא אמר י"ל דסלחכמים דאין לחוש לפיזור מפני שהכהנים זריזין הן כמ"ש בכ"מ בגמרא.}}. (מנחות פ"ז ב׳).
 
'''העשיה בהר סיני. ''' תניא, רבי עקיבא אומר, עולה שהקריבו ישראל במדבר עולת תמיד הואי, דכתיב עולת תמיד העשויה בהר סיני, קרבה ולא פסקה {{תוספת|טז|הא דהקריבו ישראל עולות במדבר מבואר סמשפטים ויעלו עולות, וסדפסוק זה סמיך על ההיא עולה, כלומר לעשות לדורות כמעשיה.}}. (חגיגה ו׳ ב׳)


== ז ==
== ז ==


'''ונסכו רביעת ההין. ''' ת"ר, ונסכו רביעית ההין – [בשל ערבית איירי] ושל שחרית ילמד משל ערבית {{תוספת|יז|הנה כאן כתיב פעם אחת שטעון נסכים וצריך ללמוד אחד מחבירו או של שחרית משל ערבית או של ערבית משל שחרית, וס"ל לרבנן דמה דכתיב ונסכו רביעית ההין לכבש האחד קאי אכבש של ערבית משום דמיניה סליק כדכתיב ואת הכבש השני תעשה בין הערבים ועשירית האיפה וגו' ונסכו וגו', ואילפינן של שחרית משל ערבית, ודעת רבי בגמ' דילפינן של ערבית משל שחרית ומפרש המשך הכתובים באופן אחר, ועיין בבאור פלוגתתם בפירוש רבינו חננאל בגה"ש ובהגהות הגר"ב רנשבורג לש"ס.}}. (יומא ל"ד א׳)
'''ובעשור לחודש חזה. ''' כל פסוק זה נתבאר לפנינו ס"פ אחרי (ט"ז כ"ט) ובפ׳ אמור (כ"ג כ"ח).


'''בקדש. ''' תניא, ר׳ אליעזר ב"ר צדוק אומר, יין קרוש של נסכים שורפין אותו במקום קדוש, מאי טעמא, יליף קודש קודש מנותר, מה נותר שריפתו בקדושה אף האי שריפתו בקדושה {{תוספת|יח|איירי ביין המתקבץ מנסכים הנשפכים בין כבש למזבח ומנקים אותם כדי שלא יסתמו החלל, ואמר בזה דצריך לשרפם במקום קדוש בעזרה, ויליף זה מנותר, דכמו דתלי התם דבר השריפה משום דקודש הוא כך נסכים מדנסוכם בקודש צריכים ג"כ שריפה, ומדנותר נשרפת במקום קדוש כך נסכים, דשניהם קדושה אחת. ובספרי כאן הגירסא בקודש יתנסכו ובקודש יתבלעו, וזה כדעת חכמים במעילה י"א א' דס"ל דשיתין [חללים שבמזבח] מחוללין ויורדין עד התהום, וא"כ לא שייך בהו שריפה, אך הגר"א הגיה ובקודש ישרפו, וכנראה ס"ל דהלכה כראב"צ, וי"ל בטעמו משום דכיון דהגמ' שקיל וטרי הרבה לאוקים המשנה כראב"צ משמע דס"ל לסתמא דגמ' דהלכה כמותו.
== יא ==


ורמב"ם השמיט כל ענין זה דראב"צ, ובפ' ב' מבית הבחירה העתיק המשנה דמדות (פ"ג מ"ג) לענין השיתין שהיו מנקין מקבוץ הדמים הנקרשים, אבל מענין הנסכים לא ביאר מאומה, וקשה לומר דסדהלכה כחכמים שהבאנו שהשיתין היו מחוללין עד התהום, וא"כ לא נקרש ולא נקבץ מאומה, יען שהרי הוא בעצמו פסק שהיו מנקין מקבוץ דמים ואגם מקבוץ יין היו צריכין לנקות, וגם כפי שביארנו משקלא וטריא של הגמרא מתבאר דהלכה כראב"צ ולכן לא נתבאר לי דעתו בזה, ובכלל פליאה גדולה היא שהשמיט לבאר כל ענין זה.}}. (סוכה מ"ט א׳ ב׳)
'''שעיר עזים וגו'. ''' תניא, רבי עקיבא אומר, עבודת היום קודמת לשעיר הנעשה בחוץ, שנאמר שעיר עזים אחד מלבד חטאת הכפורים {{תוספת|יד|רואע"פ שהשעיר הוא מן המוסף בכ"ז לא יכול להקדימו לעבודת היום, לפי שנאמר בו ושעיר חטאת אחד מלבד חטאת הכפורים, למדנו ששעיר חטאת הפנימי קדמו, ואחאילו ואיל העם, וע"ע מענין זה לפנינו בפ' אמור.}}. (יומא ע׳ ב׳).


'''בקדש. ''' תניא, רבי אומר, אומר אני אף משנכנסו ישראל לארץ אין נסכים קרבים אלא מבפנים {{תוספת|יט|ר"ל באהל מועד ולא בבמה.}}, מאי טעמא, דכתיב בקדש הסך נסך {{תוספת|כ|וסמיך על סוף הפסוק נסך שכר לה', ודריש לה' כמו לפני ה' והבמות אין נקראות לפני ה', כמו שבארנו בר"פ ויקרא, ועיין מש"כ לעיל בפ' שלח (ט"ו א') לענין נסכים בבמת יחיד.}}. (ירושלמי מגילה פ"א הי"א)
'''מלבד חטאת הכפורים. ''' ידיעות הטומאה על מה שאין בה ידיעה בתחלה ויש בה ידיעה בסוף {{תוספת|טו|כגון תינוק שנשבה בין העובדי כוכבים ולא שמע מעולם שהנוגע בשרץ נטמא אף שידע שנגע בשרץ ושנכנס למקדש ושאכל קודש ואחר שאכל או שנכנס נודע לו שהנוגע בשרץ טמא.}} שעיר הנעשה בחוץ ויוהכ"פ מכפר {{תוספת|טז|שעיר הנעשה בחוץ הוא שעיר מוסף של יוהכ"פ. והנה מה שאמר ויוהכ"פ מכפר לכאורה הוא מיותר, דהלא בזמן עשית השעיר מוסף של יוהכ"פ היום ממילא בא, ונראה ע"פ מ"ד ביומא פ"ה ב' שרק אז יוהכ"פ מכפר היכי שמכוין ויודע שהיום מכפר, ולכן אשמעינן זה כדי שיכוין זה הצריך לכפרה לכפרת היום.}}, שנאמר מלבד חטאת הכפורים על מה שזה מכפר זה מכפר, מה הפנימי אינו מכפר אלא על דבר שיש בו ידיעה אף החצון אינו מכפר אלא על דבר שיש בו ידיעה {{תוספת|יז|שני שעירים נקרבים ביוהכ"פ, האחד זה שעלה עליו הגורל לה' מכניס דמו לזרוק לפני ולפנים והוא הנקרא פנימי, ועוד שעיר לקרבן מוסף שנזרק דמו במזבח החיצון ועל שם זה נקרא חיצון. והפנימי אינו מכפר אלא על דבר שיש בו ידיעה כמבואר לפנינו בפ' אחרי (ט"ז ט"ז) ועיין מש"כ בפרשה הקודמת פ' ט"ו.}}. (שבועות ב׳ א׳).


'''הסך נסך. ''' תניא, ר׳ נתן אומר, בקדש הסך נסך, בשני נסוכין הכתוב כדבר, אחד נסוך המים ואחד נסוך היין {{תוספת|כא|כך משמע ליה מכפל לשון הפעל הסך נסך, ומהבדל השם נסך שכר שפירושו נסך של שכר, ואם לא היה רק נסך אחד לא הו"ל לכתוב אלא נסך שכר ולא גם הסך, אלא ודאי שיש שני נסכים, ומרמז לניסוך המים בחג.}}, ואימא תרווייהו דחמרא, אם כן לכתוב קרא או הסך הסך או נסך נסך, מאי הסך נסך – ש"מ תרתי {{תוספת|כב|פירש"י מדשני קרא בדבוריה ש"מ תרתי, ואינו מבואר איך ש"מ. ולולא דבריו נראה לפרש דאם היה כונת הכתוב להורנו רק משני נסכים של יין הו"ל לכפול רק הפעל נסך, ולזה יותר מכוון בלשון אחד או הסך הסך או נסך נסך, אבל ל"ל עוד לציין שהנסך הוא של שכר כיון שהוא דבר ידוע, אלא ודאי שמין נסך אחד הוא של מים, וא"כ אשמעינן בזה דהנסך שבכאן הוא של יין, ולפי"ז צ"ל בגמ' מאי הסך נסך שכר ש"מ תרתי, ודו"ק. וע"ע מש"כ מענין זה בפרשה הסמוכה פ' י"ח, דעיקר ענין ניסוך המים בחג הוא הלכה למשה מסיני, ורק חז"ל מצאו רמז בתורה לזה, ועי"ש עוד בכלל ענין ניסוך המים.}}. (תענית ג׳ א׳)
== יב ==


'''הסך נסך שכר לה'. ''' אמר ריש לקיש, בזמן שמנסכין יין על גבי המזבח פוקקין את השיתין {{תוספת|כג|סותמין את נקב שבראש המזבח שהנסכים יורדין בו לשיתין.}} לקיים מה שנאמר בקדש הסך נסך שכר לה', מאי משמע, אמר רב פפא׳ שכר לשון שתיה, לשון שביעה, לשון שכרות {{תוספת|כד|יתכן כי דרשו שכר מלשון עושי שכר (ישעיהו י״ט:י׳) במובן סתימה ופקיקה, וכמו ויסכרו מעינות תהום, והכונה בהשאלה מאי משמע כלומר איזה תועלת יוצאת מזה, ומפרש למען יתראה כשתיה שביעה וכו', ולכן צריך שיהיה היין עליו כגרון מלא ושבע, שכן גם דרך בני האדם שהנאת השתיה באה מהגרון, כלומר ע"י ששותין בלגימות גסות וגרון מלא הוא משביע, ולא ע"י שמכניס הרבה יין למעיו ע"י לגימות דקות, ולא דמי לאכילה שהשובע שלה באה רק במלוי כרס.}}. (סוכה מב׳)
'''וחגתם חג לה׳. ''' בית הלל אומרים, מביאין שלמים ועולות ביו"ט וסומכים עליהם, דכתיב וחגותם חג לה' – כל דלה' {{תוספת|יח|דרשה זו כפולה בפ' בא בפ' כזה ושם בארנוהו.}}. (ביצה יא׳).


== ח ==
== טו ==


'''ואת הכבש השני וגו'. ''' למה נאמר {{תוספת|כה|ר"ל אחרי דכבר כתיב בפ' ד' את הכבש אחד תעשה בבקר ואת הכבש השני תעשה בין הערבים, א"כ למה חזר עוד הפעם מעשה הכבש של בין הערבים.}}, לפי שהוא אומר את הכבש אחד, יכול לא הקריבו של שחר שומע אני שלא יקרבו של בין הערבים {{תוספת|כו|דהו"א דהכי נדרש קרא אם את הכבש אחד תעשה בבקר אז תעשה השני בין הערבים, ואם לאו, יתבטל התמיד כל אותו היום.}}, תואת הכבש השני תעשה בין הערבים, מגיד שאם לא הקריב תמיד של שחר מקריב של בין הערבים {{תוספת|כז|ומבואר בגמ' מנחות נ"ח א' דזה דוקא במזבח ישן אבל במזבח חדש שעדיין לא קרבו עליו כלום לא יקריבו עליו תחלה את של בין הערבים, מפני דקישאין מחנכין את מזבח העולה אלא בתמיד של שחר. והנה דרשה כזו באה לפנינו בפ' תצוה כ"ט מ"א, ושם איירי לענין מזבח חדש, ומה שיש לבאר בענין זה בגמ' פירש"י התמוה מאד ביארנו שם.}} [ספרי].
'''ועשרון עשרון. ''' תניא, א"ר יוסי, למה נקוד על ו' שבאמצע עשרון של עשרון ראשון של יו"ט הראשון של חג, שלא ימדוד לא בשל ג׳ לפר ולא בשל שנים לאיל {{תוספת|יט|ר"ל לא בשל כלי המחזקת ג' עשרונים ושני עשרונים אלא שלשה עשרונים מיוחדים לפר ושני עשרונים מיוחדים לאיל. והנה הלשון ארוך קצת, דהולבקיצור למה נקוד על ו' שבעשרון כמו דאמרינן בב"מ פ"ו א' למה נקוד על ו' שבאיו (פ' וירא), וללומר שבאמצע עשרון. ונראה דט"ס יש כאן וצ"ל שבאמצע ועשרון, ובא להורות דהכונה היא על הו' שבאמצע המלה ועשרון בין הר' והנו"ן, ולא על הו' שבתחלת התיבה, אך לפי"ז המלים,,של עשרון ראשון" הן מיותרות, ויעוין במס' סופרים פ"ו, וצ"ע.}}. (מנחות פ"ז ב').


'''כמנחת הבקר וכנסכו. ''' תניא, קטורת של שחר היתה קריבה בין דם לאברים {{תוספת|כח|נתבאר לפנינו בפ' תצוה משום דבקטורת כתיב שתי פעמים בבקר בבקר ובתמיד כתיב רק פעם אחת בבקר, ולאו דוקא בין דם לאברים ממש, שהרי בינתים הטיב גם שתי נרות, כמבואר הסדר במס' יומא ל"ג א', אלא ר"ל שלא היתה זריקת הדם והקטרת האברים תכופין זה לזה.}}, ושל בין הערבים בין אברים לנסכים, דאמר קרא כמנחת הבקר וכנסכו, מה מנחת הבקר קטורת קודמת לנסכים אף של בין הערבים קטורת קודמת לנסכים, אי מה להלן קטורת קודמת לאברים אף כאן קטורת קודמת לאברים, מי כתיב כאברי הבקר, כמנחת הבקר כתיב, כמנחת הבקר ולא כאברי הבקר {{תוספת|כט|נראה דמדייק מדלא כתיב כמעשה כבש הבקר, דלשון זה היה כולל הכל, גם מעשה האברים, ומדכתיב כמנחת משמע רק שהמנחה של ערב תהא כמנחה של בקר אבל לא כל מעשה הקרבן דהיינו הקטרת אברים.}}. (יומא ל"ד א׳)
== יח ==


== ט ==
'''ומנחתה ונסכיתם *). ''' תניא, ריב"ב אומר, נאמר בשני ונסכיהם, בששי ונסכיה, ובשביעי כמשפטם, הרי מ׳ י' מ' [ר"ת] מים, מכאן רמז לנסיך המים מה"ת {{תוספת|כ|כאן היה צריך לכתוב ונסכיה [הרי מ' יתירה], ובששי במקום ונסכיה היה צריך לכתוב ונסכה [יו"ד יתירה], ובשביעי במקום כמשפטם היה צריך לכתוב כמשפט, כמו ביתר הפסוקים [מ' יתירה], ור"ת כל היתירים – מים. [ורש"י לא פירש כ"ז].


'''וביום השבת. ''' הובא לפנינו בפ׳ תשא בפסוק מחלליה מות יומת.
וטעם מצות נסוך המים בחג מבואר בר"ה ט"ז א' מפני מה אמרה תורה נסכו מים בחג כדי שיתברכו לכם גשמי השנה, ובסוכה נ' ב' קורא למצוה זו מצוה חשובה ובאה מששת ימי בראשית, ואינו מבואר שייכות מצוה זו לששת ימי בראשית, ואפשר לומר משום דבתשרי נברא העולם ואז גם זמן גשמים ואז מזכירין גבירות גשמים כנודע, וידוע במדרשים דבעת הבריאה היה העולם כולו צף במים ולכן נוסכים מים בחג בשיר והלל לה' כדי שיתברכו גשמי השנה שירדו בעתם וכתקונם כמו שהטביע הקב"ה בעת בריאת העולם כמש"כ יהי רקיע בתוך המים, ויהי מבדיל בין מים [העליונים] למים [התחתונים], וגם שלא ירדו בזעף שהוא סימן קללה כמבואר בתענית כ"ג א', ולא ישטפו ולא יחסרו.


'''שני כבשים. ''' [מעוט כבשים שנים, ומה ת"ל שני, שיהיו שניהם שוין] {{תוספת|ל|במראה ובקומה ובדמים, ובארנו ענין דרשה כזו בפ' מצורע בפ' ולקח שתי צפרים חיות ובפ' אחרי בפ' שני שעירי עזים ובכ"מ. והרמב"ם בה' תמידין השמיט דין עיקר כזה והוא פלא, ואולי דעתו דכיון דקיי"ל בפ"ד דמנחות דכבשי מוספין אין מעכבין זא"ז ואם אין שנים כשר גם אחד, ואלא גרע שנים ואינם שוים מאחד יחידי, ועדיין צ"ע, שהרי עכ"פ הוא דין מפורש בגמ'.}}. (יומא ס"ב ב׳)
ועל פי זה אפשר לומר [ע"ד דרש ואסמכתא] רמז בתוך עיקר רמז זה שאמר רמז לנסוך המים מה"ת נאמר בשני ונסכיהם בששי ונסכיה ובשביעי כמשפטם הרי מ' י' מ' ר"ת מים, ואינו מבואר למה נרמז זה דוקא בשני ובששי ובשביעי, אך לפי מש"כ שענין נסוך המים בכלל בא לתכלית ירידת הגשמים בטבע שחקק בעת בריאת העולם, ולכי תידוק הנה טבע שטבע הקב"ה בעת הבריאה בסדר בריאת המים מבואר בפרשת הבריאה ר"פ בראשית בפסוק שני וששי ושביעי, וע"פ משהרמז כאן מכוון לפי ענינו, ודו"ק.


== י ==
ועיין במס' שבת ק"ג ב' דיליף מדרשה זו שאם כתב בס"ת מ"ם סתומה במקום מ"ם פתוחה כשר, שהרי כאן דריש מלת מים משני ממי"ן סתומין, ורצה ללמוד שם גם לענין סתום ועשאו פתוח דכשר, ודחי זה, יעו"ש. ואין להאריך כאן.}}. (תענית ב' ב׳).


'''עלת שבת בשבתו. ''' אין שורפין קדשים ביו"ט {{תוספת|לא|כגון נותר מפסח ומקדשים שמצוה לשורפו.}}, מנה"מ, אמר אביי, דאמר קרא עולת שבת בשבתו ולא עולת חול בשבת ולא עולת חול ביו"ט {{תוספת|לב|אצטריך ליליף בזה משום שהסברא החיצונית מורה להיפך שמותר לשרוף מפני ששריפת קדשים מ"ע באש תשרפו ומלאכת יו"ט ל"ת, ועשה דוחה ל"ת. –
'''ומנחתם ונסכיהם. ''' ת"ר, עבר היום ולא הביאן אינו חייב באחריותן, יכול לא יהא חייב באחריות נסכיהן ואע"פ שקרב הזבח, ת"ל ומנחתם ונסכיהם [אפילו] למחר {{תוספת|כא|אינו מבואר מניין מוכח זה, ועיין תוס' מנחות מ"ד ב' שטרחו בזה, ויתכן דסמיך אסוף הפסוק כמשפט דמשמעו שלא ישונה ממשפטו ואפילו לאחר זמנו, וכמו דדרשינן כהאי גונא ביומא ע"ג ב' אע"פ שגזירת נביא חוזרת אבל גזירת אורים ותומים אינה חוזרת משום דכתיב במשפט האורים, והיינו משום דלשון משפט מורה על תוקף הדבר בהחלט ובלא ישונה. –


ועיין בתוס' כאן הקשו כיון דקרא בשבת איירי מנ"ל לדרוש על יו"ט ודילמא דוקא ולא עולת חול בשבת דחמיר, ותרצו בדוחק רב. ולי נראה ע"פ מה שכתבנו בחבורנו שגם יו"ט נקרא שבת על שם השביתה שבו [ע"ל בפ' בא בפ' והיה לך לאות], ובכאם היה כתוב עולת שבת בשבת הו"א דקאי על סתם שבת יום השביעי בשבוע דבזה איירי וסליק מיניה וביום השבת שני כבשים, דהתם בודאי שבת ממש שהרי ביו"ט מביאים קרבנות מיוחדים, אבל מדכתיב בשבתו דריש בכל יום ששובתין בו, כלומר שלא ישנו בקרבנות הקבועים כל יום ששובתין בו, וממילא גם יו"ט בכלל שהרי שובתין גם בו, ולפי"ז נתמעט הקרבת עולת חול לא בשבת ולא ביו"ט, וכגון אברי תמיד של ערב יושלא הוקטרו מבעוד יום אין מעלין אותן מחשיכה, וכשקדשים פסולין לא שרפינן ביו"ט, ודו"ק. ומה שנוגע עוד מענין זה לדין בזה"ז בארנו בפ' בא בפסוק אך אשר יאכל לכל נפש.}}. (שבת כב')
גם אפשר לומר דדריש מדשינה הכתוב לכתוב שתי פעמים מנחתם בלא ו' החבור (בפ' כ"ד ול"ז) משמע שאפשר להביאם ביחוד וממילא אינם תלויים בזמנו ככל הקרבנות, ולפיצריך להגיה בגמרא מנחתם במקום ומנחתם, ודריש כאן מאחד אפילו למחר, ובגמרא דריש עוד מנחתם ונסכיהם אפילו בלילה, אבל לא קיי"ל כן, אלא רק מנחת נסכים הבאה בפני עצמה מקדישין אפילו בלילה, אבל נסכים שעם הקרבן אין נקרבין אלא ביום כהקרבן עצמו כפי שיתבאר בסמוך פ' ל"ט, ועיין משבענין זה בפ' אמור.}}. (תמורה יא׳).


'''עלת שבת בשבתו. ''' תניא, ר׳ עקיבא אומר, עולת שבת בשבתו, לימד על חלבי שבת שקריבים ביו"ט {{תוספת|לג|שחל להיות במוצאי שבת, ועיין באות הבא.}}, יכול אף ביוהכ"פ, ת"ל בשבתו {{תוספת|לד|דריש שתי דרשות מרבוי ומיעוט, דמלשון עולת שבת בשבת בלא ו' משמע דעולת שבת קריבה בשבת אחרת, ובאה לרבות גם ביו"ט שחל במוצאי שבת, ומיעוט בשבתו דריש בשבתו שלו ולא בשבת אחרת דהיינו ביוהכ"פ דאקרי נמי שבת שבתון, והיינו ביוהכ"פ שחל במוצאי שבת [בזמן שהיו מקדשין ע"פ הראיה], ואע"פ דכפי שכתבנו בדרשה הקודמת גם יו"ט מקרי שבת, אכן כיון דצריך כאן לרבות ולמעט ניחא ליה לרבות יו"ט דקילא משבת ולמעט יוהכ"פ דשוה לשבת. –
== לא ==
 
והנה בדרשה הקודמת כבר דרשינן פסוק זה לענין דאין שורפין קדשים ביו"ט, וצ"ל דר"ע יליף הא דאין שורפין קדשים ביו"ט מדרשה אחרת כאשר כן באמת יש בגמרא שבת שם כמה דרשות לדין זה יעו"ש.}}. (שם קי"ד א׳)
 
'''עלת שבת בשבתו. ''' תניא, תמיד דוחה שבת, דאמר קרא עולת שבת בשבתו על עולת התמיד, מכלל דתמיד קרב בשבת {{תוספת|לה|עיין מש"כ לעיל בפ' ב' בדרשה במועדו.}}. (פסחים ס"ו א׳)
 
'''עלת שבת בשבתו. ''' בשבתו ולא בשבת אחרת, הרי שלא הקריב בשבת זו יכול יקריב בשבת הבא, ת"ל עולת שבת בשבתו, מגיד שאם עבר היום בטל קרבנו {{תוספת|לו|ועיין בפרשה הבאה פ' י"ח.}} [ספרי].


'''על עולת התמיד. ''' מגיד שאין מקריבים מוספים אלא בין תמיד של שחר ובין תמיד של בין הערבים {{תוספת|לז|מדלא כתיב על עולות התמיד, דאז היה משמע שאחר תמיד של בין הערבים מקריבין קרבן מוסף, וכן בכל קרבנות המוספין בפרשה זו ובהבאה כתיב לשון זה להורות ענין זה.}}. (שם)
'''מנחתה ונסכיה. ''' תניא, ר׳ עקיבא אומר, נאמר בששי ונסכיה, בשני נסוכין הכתוב מדבר, אחד נסוך המים ואחד נסוך היין {{תוספת|כב|בגמרא מפרש דר"ע ס"ל ג"כ כדרשת ר' יהודה בן בתירא לעיל בפ' י"ח מרמז ר"ת מים, יעו"ש. ורק אינו מסתפק בהרמז לבד, ולכן דריש מלשון ונסכיה שני ניסוכים, וטעם הדיוק משום דבשאר הימים כתיב ונסכה, והרמז מר"ת מים בא להורות שנסוך אחד הוא מים ולא שניהם יין, ועיין מש"כ בכלל דרשה זו לעיל פ' י"ח אות כ'.}}. (תענית ב׳ ב׳).


== יד ==
== לה ==


'''ונסכיהם וגו׳. ''' בלוג היה מודד לכל המנחות {{תוספת|לח|ר"ל מדת ההין וחצי ההין ושלישית ההין ורביעית ההין היה מחזיק לפי ערך י"ב לוגין ההין כדמפרש שההין היה מחזיק י"ב לוגין וחצי ההין ששה וכו', אבל אין הפירוש שבמקום שהיה צריך למדוד חצי ההין היו מודדין ששה לוגין ורביעית ההין היו מודדין שלשה לוגין, יען כי באמת היו כלים אלו מיוחדים במקדש, חצי ורביעית ההין, אלא ר"ל שהכלים אלו היו מחזיקין לפי ערך י"ב לוגין ההין וכמש"כ.}}, ששה לפר, ארבעה לאיל, שלשה לכבש, דכתיב ונסכיהם חצי ההין יהיה לפר ושלישית ההין לאיל ורביעית ההין לכבש יין, הין י"ב לוגין, דכתיב (פ׳ תשא) ושמן זית הין, וכתיב (שם) שמן משחת קודש זה לי לדורותיכם, זה – בגימטריא י"ב {{תוספת|לט|סימן בעלמא הוא לדבר ידוע בקבלה.}}. (מנחות פ"ט א')
'''ביום השמיני עצרת. ''' א"ר יוחנן, אומרים זמן בשמיני של חג ואין אומרים זמן בשביעי של פסח {{תוספת|כג|קאי על ברכת שהחיינו, ועיקר הטעם הוא משום דשמיני של חג הסוכות הוא רגל בפני עצמו, משאבשביעי של פסח שהוא מכלל חג המצות, והאמוראים בסמוך מסמכי זה אקראי.}}, מאי טעמא, רב פפא אמר תנא כתיב פר התם כתיב פרים {{תוספת|כד|כל ימי החג קריבין פרים הרבה ומתמעטים והולכים אחד ליום עד יום השביעי שקריבים פרים שבעה ובשמיני פר אחד לבדו, ומוכח מזה שיום השמיני אינו מסדר שאר הימים, דאל"ה היה לו להקריב בו ששה אלא רגל בפני עצמו הוא.}}, רב נחמן בר יצחק אמר, הכא כתיב ביום התם כתיב וביום {{תוספת|כה|כל ימי החג כתיב בהו וביום בו' החבור, וביום השני וביום השלישי וכו', אבל בשמיני כתיב ביום השמיני, הרי שחלקו הכתוב מהן ולא עשאו נוסף והמשך לראשונים.}}, רב אשי אמר, הכא כתיב כמשפט התם כתיב כמשפטם {{תוספת|כו|בכל הימים כתיב במספרם כמשפט ובשביעי כתיב במספרם כמשפטם, לפי שהוא סוף הרגל וגמר החג, לומר לך זהו משפטם של שבעת הימים, ובקרבנות שמיני במספרם כמשפט, עשאן משפט חלוק לעצמן, ומהאי טעמא מזכירין אותו בתפלה בשמו המיוחד שמיני העצרת, וגם לכמה ענינים נחשב כרגל מיוחד לבד לענין תשלומין דראשון כפי שיתבאר בדרשה הבאה.


'''עלת חדש בחדשו. ''' ת"ר, באחד בניסן ר"ה לתרומת שקלים {{תוספת|מ|להקריב תמידין ומוספין מכסף מחצית השקל הנתקבץ מחדש בתרומת הלשכה מר"ח אדר והלאה שאז משמיעין על השקלים כמבואר בסמוך.}}, דאמר קרא זאת עולת חודש בחדשו לחדשי השנה, אמרה תורה חדש והבא קרבן מתרומה הדשה, וגמר שנה שנה מניסן, דכתיב (פ׳ בא) ראשון הוא לכם לחדשי השנה {{תוספת|מא|ומהאי טעמא מבואר בריש מס' שקלים שבאחד באדר מכריזין, להביא שקלים לתרומת הלשכה, משום דמצות ההקרבה מתרומה חדשה היא באחד בניסן ולכן מכריזין שלשים יום מקודם דזהו זמן ב"ד שנותנים לאדם למלא חובתו.
והנה בכל התירוצים לא יתיישב יפה הלשון הכא והתם, כי לפי משמעות לשון הכא והתם מוסב על שמיני של חג ועל שביעי של פסח, ובאמת המובן בכאן התם בשבעת הימים של חג עצמו, ומצאתי שבנוסחא ש"ס כת"י הגירסא בכולהו כתיב וכו' ובהאי כתיב וכו', והפי' בכולהו – בכל ימי החג, ובהאי – הפי' ביום השמיני, והיא גירסא יפה ומכוונה מאוד.}}. (סוכה מ"ז א׳).


וטעם הדבר שדוקא בחודש ניסן מתחילין להקריב מתרומה חדשה, הנה לבד גז"ש זו שלפנינו יש עוד טעם לזה בירושלמי ריש שקלים מפני שתחלת הקרבת קרבנות בכלל היתה בר"ח ניסן שבו הוקם המשכן כמבואר בפ' פקודי, ולכן גם לדורות נוהגין כן, יעו"ש. ואפשר לומר דשני הטעמים האלה אינם חלוקים זמ"ז, אלא דמאן דדריש בגז"ש הוא מוסיף עוד לסמך ולחיזוק טעם הראשון שתחלת הקרבת קרבנות היתה בר"ח ניסן, אשר באמת רק סברא חיצונית היא, ואין צורך למה שעשו המפרשים מחלוקת בטעמים אלו, יעו"ש.}}. (ר"ה ז׳ א׳)
'''ביום השמיני עצרת. ''' מי שלא חג ביו"ט הראשון של חג חוגג את כל הרגל ויו"ט האחרון של חג {{תוספת|כז|ר"ל אם לא הביא ביו"ט ראשון עולתו ושלמיו של יו"ט חוגג והולך כל משך היו"ט ואפילו בשמיני עצרת, דאף שהוא רגל בפני עצמו כפי שנתבאר בדרשה הקודמת, אפ"ה תשלומין דראשון הוא מגזה"כ וכדמפרש, וכן עצרת אף דהוא רק יום אחד אפ"ה יכול להקריב כל שבעה.}}, מנה"מ, א"ר יוחנן משום ר׳ שמעון בן יהוצדק, נאמר עצרת בשביעי של פסח (פ׳ ראה) ונאמר עצרת בשמיני של חג, מה להלן לתשלומין אף כאן לתשלומין {{תוספת|כח|כי שביעי של פסח בודאי אינו רגל בפני עצמו ורק המשך יום הראשון כמבואר בדרשה הקודמת ולפנינו בפ' בא.}}. (חגיגה ט׳ א׳).


'''עלת חדש בחדשו. ''' תניא, יכול יהא תורם בכל חודש וחודש, ת"ל עולת חודש בחדשו לחדשי השנה, בחודש אחד הוא תורם לכל חדשי השנה, יכול באיזה שירצה, נאמר כאן לחדשי השנה ונאמר להלן (פ׳ בא) ראשון הוא לכם לחדשי השנה, מה התם ניסן אף הכא ניסן {{תוספת|מב|היינו הך דדרשה הקודמת בתוס' ענין, ועיין מששם.}}. (ירושלמי שקלים פ"א ה"א)
'''עצרת תהיה לכם. ''' תניא, כתוב אחד אומר (פ׳ ראה) עצרת לה׳ אלהיך וכתוב אחד אומר עצרת תהיה לכם, הא כיצד, א"ר יהושע, חלקהו – חציו לה׳ וחציו לכם {{תוספת|כט|חציו לתורה ולתפלה וחציו להנאות גופניות, ודעת חד מ"ד או כולו לה' או כולו לכם, וקיי"ל כמ"ד שהעתקנו דבריו. ועוד כתבנו בארוכה בענין זה בפ' אמור בפסוק וביום השביעי וגו' שבת הוא לה' (כ"ג ג').}}. (פסחים ס"ח ב׳).


'''עלת חדש בחדשו. ''' בחדשו ולא בחודש אחר, הרי שלא הקריב בחודש זה שומע אני יקריב בחודש אחר, ת"ל זאת עולת חודש בחדשו, מגיד שאם עבר היום בטל קרבנו {{תוספת|מג|כמש"כ לעיל בפסוק י'.}} [ספרי].
== לט ==


== טו ==
'''אלה תעשו וגו׳. ''' כי אתא רב דימי אמר, אלה תעשו לה׳ במועדיכם, אלו חובות הבאות חובה ברגל, לבד מנדריכם ונדבותיכם, למד על נדרים ונדבות שקרבים בחולו של מועד {{תוספת|ל|פשוט דאיירי בנדרים ונדבות שנדר ברגל, דאי באלה שנדר קודם הרגל ידעינן דחייב להביא ברגל משום דכתיב (פ' תצא) כי תדור נדר לה' אלהיך לא תאחר לשלמו כמבואר בריש מס' ר"ה ולפנינו בפ' תצא שם דקאי על זמן הרגל הקרוב. אמנם בכלל צ"ע ל"ל דרשה זו להיתר הקרבה בחוש"מ, דהא לפי מה דאיתא בביצה י"ט ב' דכו"ע לא פליגי דשרי להביא בחוש"מ משום דהשתא סלותי מסלתינן [לוקטין עצים מן המחובר] בחולו של מועד, נדרים ונדבות מבעי, א"כ גם מצד הסברא לבד ידעינן זה, וי"ל דאיירי כגון שיש לו די בשר ליו"ט לבד אלה, וא"כ אין זה לצורך המועד כלל. –


'''ושעיר עזים אחד. ''' הנדמה פסול לקרבן המוספים, מאי טעמא, דאמר קרא אחד, אחד המיוחד ובא מששת ימי בראשית {{תוספת|מד|הנדמה הוא רחל שילדה כמין עז ועז שילדה כמין כבש שאע"פ שאין בזה משום כלאים אך נדמה הוא למין אחר, ודריש מלשון אחד שיהא ממשפחת עזים מדורותיו. וכפי המבואר מדייק כן משום דמלת אחד מיותר, שכן מצינו כ"פ כתיב כלשון פסוק זה בלא מלת אחד, כמו וישחטו שעיר עזים, אנכי אשלח גדי עזים, שעיר עזים זכר תמים (פ' ויקרא) קחו שעיר עזים לחטאת (פ' שמיני), אך צ"ע דהא כהאי גונא מצינו כ"פ בתורה כתיב גם מלת אחד, וגם בפרשה זו כתיב גכ"פ כן, ואולי גם שם יש איזו כונה בזה, ועיין לפנינו בפ' אמור בפ' שור או כשב או עז כי יולד באה עוד דרשה לפסול נדמה, ושם עיקר דין זה ושם בארנוהו.}}. (בכורות י"ז א׳)
ועיין עוד בביצה כ' ב', אמר רב הונא, לדברי האומר נדרים ונדבות אין קריבין לא תימא מדאורייתא מיחזי חזי ורבנן הוא דגזרו בהו גזירה שמא ישהא [ליו"ט שיהא לו בשר מצוי ברגל] אלא אפילו מדאורייתא לא חזי וכו', ולפי המבואר בדרשה שלפנינו היה אפשר לו בפשיטות להוכיח דאין הטעם משום גזירה שמא ישהא, דמה תקנה היא שלא יקריבו ביו"ט הא כיון דחזי לחוה"מ, אאכתי איכא חששא שמא ישהא לחוה"מ, ויש להאריך בזה, ואכ"מ.}}. (תמורה י"ד ב׳).


'''לחטאת לה׳. ''' ידיעות הטומאה שאין בה ידיעה לא בתחלה ולא בסוף {{תוספת|מה|משכחת לה בתינוק שנשבה לבין העובדי כוכבים ולא שמע מעולם שהנוגע בשרץ נטמא אף שידע שנגע בשרץ ונכנס למקדש ואכל קודש ולא נודע לו דין זה גם אחר שנכנס למקדש ואחר שאכל את הקודש.}} שעירי הרגלים ושעירי ראשי חדשים מכפרין {{תוספת|מו|ר"ל או שעיר חטאת שבמוסף שמקריבין בכל הרגלים או שעיר חטאת מוסף של ר"ח.}}, יאמר קרא ושעיר עזים אחד לחטאת לה', חטא שאין מכיר בו אלא המקום יהא שעיר זה מכפר {{תוספת|מז|עיקר הענין ששעיר של ר"ח מכפר על עונות טומאת מקדש וקדשיו ילפינן מדכתיב ביה (פ' שמיני) ואותה נתן לכם לשאת את עון העדה, ושאר הרגלים ילפינן מר"ח דכתיב סזו אלה תעשו לה' במועדיכם הוקשו כל המועדים זל"ז, ופריך בגמרא והא ר"ח לאו מועד הוא ומשני ר"ח נמי איקרי מועד, וכמ"ש בתענית כ"ט א' עה"פ קרא עלי מועד וקאי על ר"ח כמבואר שם ולפנינו בפ' שלח בפסוק ויבכו העם בלילה ההוא, וע"ע מש"כ בזה בפ' תשא בפ' ויתפרקו.
'''אלה תעשו וגו'. ''' יכול רשות, ת"ל אלה תעשו, אלה – קבען חובה שיהיו כולן קרבין ברגל {{תוספת|לא|ר"ל כי פעם אחת כבר כתיב היתר הקרבת נדרים ונדבות במועד, והוא בפ' אמור בפ' אלה מועדי ה' וגו' להקריב אשה וגו' ומלבד כל נדריכם וגו', אך משם הו"א דהוא רק רשות אשמעינן כאן שחובה הם שאם נדר להקריב ברגל מחויב להקריבן ברגל, דאם גם כאן מורה על רשות ל"ל דכתב זה שתי פעמים.}}, יכול אם עבר רגל אחד ולא הביא יהא עובר עליו משום בל תאחר, ת"ל במועדיכם, אינו עובר משום בל תאחר עד שיעברו עליו רגלי השנה כולה {{תוספת|לב|נראה הטעם משום דהפסוק הזה מוסב על כל מועדי השנה המנויים בפרשה.}}. (ירושלמי ר"ה פ"א ה).


והנה אע"פ שמבואר ששעיר של ר"ח מכפר על חטא שלא נודע בכ"ז אינו מכפר רק על חטא טומאת מקדש וקדשיו, היינו על אכילת קדשים בטומאה ועל ביאה למקדש בטומאה, וטעם הדבר, דילפינן כפרת שעיר זה מכפרת שעיר של יוהכשאינו מכפר רק על כאלה כדכתיב ביה (פ' אחרי) וכפר על הקודש מטומאות בני ישראל.}}. (שבועות ט׳ א׳)
'''במועדיכם. ''' במועדיכם ואפילו בשבת ואפילו בטומאה {{תוספת|לג|ענין דחית שבת ילפינן בפסח ותמיד מדכתיב בהם במועדו (פ' בהעלותך ופרשה זו), וכאן יליף לכל קרבנות צבור שקבוע להם זמן לאפוקי עולת ראיה ושלמי חגיגה לפי שאין להם זמן קבוע שאם לא יקריב היום יקריב למחר כמבואר לעיל בפ' ל"ה, ועיין מש"כ בענין זה בסאמור (כ"ג מ"ד).}}. (פסחים ע"ז א׳).


'''לחטאת לה׳. ''' אמר ריש לקיש, מה נשתנה שעיר של ר"ח שנאמר בו לה', אמר הקב"ה, יהא זה כפרה עלי על שמעטתי את הירח {{תוספת|מח|כמבואר בפ' בראשית דבתחלת הבריאה כתיב ויעש אלהים את שני המאורות הגדולים, הם החמה והלבנה, והיו שניהם שוין בכמותם, ואחר כך כתיב את המאור הגדול לממשלת היום ואת המאור הקטן לממשלת הלילה, הקטין את הלבנה, ומבואר ענין זה לפנינו בפ' בראשית. ויש בענין אגדה זו כמה דברי אגדה ודרוש, והנה אע"פ דבדרשה הקודמת כבר נדרשה המלה לה', מפרש בגמ', דאי משום דרשה זו שלפנינו היה אפשר לכתוב על ה', ומדכתיב לה' ש"מ תרתי, ועיי"ש עוד. -
'''במועדיכם. ''' הוקשו כל המועדים זה לזה שמכפרין על טומאת מקדש וקדשיו {{תוספת|לד|עיין מש"כ בפרשה הקודמת פ' ט"ו בענין קרבן ר"ח בדרשה לחטאת לה' אות מ"ז וצרף לכאן.}}. (ר"ה ד׳ ב׳).


ורמב"ם בס' מורה נבוכים ח"ג פמ"ו כתב טעם משבשעיר ר"ח לה' בביאור ארוך, ותמצית הדברים, מפני שהמצריים היו נוהגים להקריב ללבנה בראשי חדשים, וחששה התורה שלא יאמרו שגם קרבן שמקריבין ישראל בראשי חדשים הוא ללבנה, לכן כתב בו לה', ע"כ תוכן דבריו, וכנראה כתב זה מסברא ומטעם דנפשיה, כי לא מצאתי ענין זה באגדות חז"ל, ואע"פ דבגמרא אמרו טעם אחר בזה כמבואר לפנינו, לא חשש הרמב"ם לפרש עוד טעם ע"פ סברא הנראית לו, כיון דאין נוגע הפירוש לדינא וכמש"כ הוא בפי' המשניות פדנזיר מ"ה דהיכי שאין נ"מ לדינא הרשות נתונה לפרש כפי הדעת הנוטה כל זמן שאינו סותר דין שבגמרא, וכמו הבאור במקרא, ועיין בתוי"ט שם.}}. (חולין ס׳ ב׳)
'''לבד מנדריכם ונדבתיכם. ''' אלו נדרים ונדבות שנודר ברגל שיביאם ברגל {{תוספת|לה|כמשבדרשה לעיל אלה תעשו מירושלמי ר"ה, ואי אפשר לומר דקאי על נדרים ונדבות שקודם הרגל שצריך להביאם ברגל, משום דעל זה נאמר פסוק מיוחד (פ' תצא) כי תדור נדר לה' אלהיך לא תאחר לשלמו, וקאי על זמן הרגל כפי שיתבאר שם אי"ה.}} [ספרי].


'''על עולת התמיד. ''' תניא, שעיר של ר"ח קורם לפר של ר"ח, דאמר קרא על עולת התמיד ונסכו – סמכו לעולת התמיד {{תוספת|מט|עיקר טעם קדמות השעיר להפר הוא משום דהשעיר הוא חטאת והפר עולה, וקיי"ל חטאת קודמת לעולה כמבואר לפנינו בפ' ויקרא, אכן כדי שלא יסתור הדין מסדור הכתובים שמקדים כאן העולה [הפר] להחטאת [השעיר] מביא סמך לגוף לשון הפסוק שמרומז בו שצריך להקדים השעיר, והוא דכתיב ושעיר עזים אחד לה' על עולת התמיד יעשה ונסכו, סמכו הכתוב לעולת התמיד שיעשה סמוך אחריו קודם לעולת הפר למוספין.}}. (ירושלמי הוריות פ"ג ה"ד)
'''לעלתיכם. ''' מלמד ששנים מתנדבים עולה אחת {{תוספת|לו|וכן דרשינן בסמוך לענין שלמים, ופשוט דהיינו בקרבנות נדבה, אבל בקרבנות חובה לא שייך שותפות כיון דכל אחד צריך כפרה שלמה וכמ"ש בב"ק מ' א לענין תשלומי כופר אי כופרא כפרה צריך לשלם כופר שלם ולא חצי כופר משום דאין כפרה לחצאין, וע"ע מש"כ השייך לענין דרשה זו בפ' ויקרא בפסוק ונפש כי תקריב קרבן מנחה (ב' א').}}. (מנחות קב׳).


'''על עולת התמיד. ''' מגיד שאין מוספין קריבין אלא בנתיים {{תוספת|נ|עיין מש"כ בענין זה לעיל בפסוק י'.}} [ספרי].
'''לעלתיכם. ''' במה הכתוב מדבר, אם בעולת נדר הרי כבר אמור נדריכם, ואם בעולת נדבה הרי כבר אמור נדבותיכם, הא אינו מדבר אלא בעולת יולדת ועולת מצורע {{תוספת|לז|י"ל הטעם בזה משום דזה הוי כמו חובות חובה ברגל כמבואר לעיל, משום דבלא זה אי אפשר להטהר, ומצוה להיות טהור ברגל כמבואר בר"ה י"ז ב' ולפנינו בפ' שמיני בפסוק ובנבלתם לא תגעו.}}. (תמורה י"ד ב׳).


== יט ==
'''ולמנחתיכם. ''' במה הכתוב מדבר, אם במנחת נדר הרי כבר אמור נדריכם, ואם בעולת נדבה הרי כבר אמור נדבותיכם, הא אינו מדבר אלא במנחת סוטה ובמנחת קנאות {{תוספת|לח|הנה מנחת סוטה ומנחת קנאות אחת היא, כנודע כי על שם הקנוי נקראת מנחת קנאות, ולכן נראה דט"ס הוא וצ"ל מנחת חוטא ומנחת קנאות.}}. (שם שם).


'''והקרבתם אשה וגו'. ''' תניא, הרי שמצא פרים ולא מצא אילים, אילים ולא מצא כבשים יכול לא יקריב עד שיהיו כולם ת"ל (פ׳ אמור) והקרבתם אשה – אפילו אחד מהם, יכול אפילו כולם מצויין, ת"ל פרים בני בקר שנים ואיל אחד {{תוספת|נא|ר"ל בפ' אמור בקרבנות ר"ה ויוהככתיב רק והקרבתם אשה ולא פירש מה להקריב, ש"מ שדי להקריב מה שנמצא ואין אחד מעכב חבירו, וכאן מפרש בפרטיות מה להקריב בא להורות שלכתחלה מצוה להקריב שניהם. ובסוגיית הגמרא מנחות מ"ה א' שקלא וטריא אם פרים ואלים וכבשים מעכבים זא, וקייכדרשת הספרי כאן דאין מעכבים.}} [ספרי].
'''ולנסכיכם. ''' יתיב ר׳ ירמיה וקאמר משמיה דר׳ יהושע בן לוי, מניין לנסכים הבאים עם הזבח שאין קרבין אלא ביום, ת"ל ולנסכיכם ולשלמיכם, מה שלמים ביום אף נסכים ביום {{תוספת|לט|כי הנסכים הבאים עם הקרבן הם טפלים לקרבן, ודין הקרבן שאינו בא אלא ביום משום דכתיב סצו ביום צותו כמבואר שם, ולכן ממילא גם הנסכים אין באים אלא ביום, ולפיקיידנסכים הבאים בפני עצמן קרבים ביום.}}. (שם שם).


== כא ==
'''ולשלמיכם. ''' מלמד ששנים מתנדבין שלמים אחת {{תוספת|מ|עיין משכ"ל אות ל"ו וצרף לכאן.}}. (מנחות ק"ד ב׳).


'''עשרון עשרון. ''' מה ת"ל עשרון עשרון – לרבות חצי עשרון {{תוספת|נב|ר"ל לרבות שבין כלי המדות שהיו במקדש היתה גם מדה המחזקת חצי עשרון, ואינו מבואר מניין מוכח זה, וי"ל מדכפל הכתוב לכתוב עשרון עשרון משמע ליה שמרמז שצריך למדוד בכלי המחזקת עשרון שלם ולא בשתי חצאי עשרונים, דאי לגוף הענין שהיה צריך לכל כבש עשרון היה די לכתוב רק ועשרון לכבש והיינו יודעים דלכל כבש עשרון אחד אחרי דכבר כתיב בפסוק י"ג ועשרון עשרון סלת וגו' לכבש האחד, וצורך המדה חצי עשרון היה צריך במקדש למדוד בה חביתי כהן גדול שהיה מביא עשרון שלם והיו מקריבין אותו מחצה בבקר ומחצה בערב כמבואר בפ' צו, והיו חוצין אותו בחצי עשרון.}}. (מנחות פ"ז ב׳)
'''ולשלמיכם. ''' לרבות שלמי נזיר {{תוספת|מא|דאי שלמי נדבה הרי כבר אמור נדבותיכם, ואי משום ההיקש נסכים לשלמים כמבואר בדרשה הקודמת היה די לכתוב ולשלמים. י}}. (תמורה י"ד ב').
 
== כג ==
 
'''מלבד עלת הבקר. ''' תניא, ר׳ עקיבא אומר, פר העולה ושבעה כבשים של יוהכ"פ עם תמיד של שחר היו קרבין, שנאמר מלבד עולת הבקר אשר לעולת התמיד אלמא מוספין עם תמיד של שחר עביד להו {{תוספת|נג|וטעם הראיה מדכתיב עולת הבקר אשר לעולת התמיד משמע דמוספין עם עולת הבקר נעשין בסמוך להן, ואע"פ דזה כתיב במוספי כל הרגלים ילפינן יוהכ"פ מהם.}}. (יומא ע׳ ב׳)
 
'''אשר לעלת התמיד. ''' כל התדיר מחבירו קודם את חבירו, תמידין קודמין למוספין, מוספי שבת קודמין למוספי ר"ח, מוספי ר"ח – למוספי ר"ח, שנאמר מלבד עולת הבקר אשר לעולת התמיד, מה ת"ל לעולת התמיד – למימר דהך דתדיר תיקדום {{תוספת|נד|ר"ל דהלשון מלבד עולת הבקר משמע דעולת הבקר קודמת, ומדיחס עולה זו שהיא עולת התמיד ש"מ שבא להורות דלכן קדמה מפני שהיא עולת התמיד, ומה מעלה יש בעולת התמיד ע"כ צ"ל מפני שהיא תדירה, וא"כ ילפינן דכל התדיר קודם. –
 
והנה לכאורה צ"ע בפרט זה דמוספי שבת קודמין למוספי ר"ח, דהא במוסף ר"ח יש שעיר חטאת כמבואר בפרשה, וקיי"ל דחטאת קודמת לעולה כמבואר בפ' ויקרא, וצ"ל דהקדימה ההיא היא רק כששניהם עומדים לפנינו, וכאן כל זמן שלא הביאו המוסף דר"ח אין להקדים בכלל המוסף למוסף דשבת בשביל זה, ולכן צריך לפרש הלשון קודמין שיכינום תחלה, אך לפי"ז יתחייב שאם במקרה הכינו יחד את המוסף דר"ח עם המוסף דשבת יקדימו את המוסף דר"ח מפני החטאת שבו, וזה דבר חדש וצריך תלמוד.}}. (זבחים פ"ט א׳)
 
== כו ==
 
'''מנחה חדשה. ''' [מהו חדשה – שתהא חדשה לכל המנחות שלא תקדמנה מנחה אחרת], ואין לי אלא חדשה של חטים, חדשה של שעורים מניין, ת"ל חדשה חדשה (פ׳ אמור) אם איני ענין לחדשה של חטים תנהו ענין לחדשה של שעורים {{תוספת|נה|הלשון הנוסף במוסגר הוא מספרי כאן, ומבואר ענינו לפנינו בפ' ויקרא ב' י"ב דמפרש הלשון מנחה חדשה שתהיה חדשה [כלומר ראשונה] לכל המנחות משום דא"א לפרש מתבואה חדשה דלפי"ז הול"ל מנחת חדש, ועיי"ש עוד בבאור הענין, ומפרש כאן אין לי אלא חדשה של חטים, חדשה של שעורים מניין, כלומר אולי רק מנחות של חטים אין להביא קודם להם מפני שגם הם של חטים ואין להקדים מה שבמינם, אבל אולי מותר להקריב קודם להם מנחה של שעורים והיא מנחת סוטה, ת"ל שתי פעמים חדשה חדשה, כאן ובפ' אמור, ובא לרבות.
 
ועיין לעיל בפ' ט"ו בענין ר"ח דרשינן מה נשתנה שעיר של ר"ח שנאמר בו לה' וכו', ויש להעיר דלא דייקינן כזה בפסוק זה מה נשתנה קרבן שתי הלחם שנאמר בו מנחה לה', וי"ל ע"פ דרשה זו שקודם שתי הלחם אין להקריב שום קרבן, וידוע דבשבועות יש שני מתירים, האחד בא להתיר לבני אדם לאכול תבואה חדשה כמבואר בפ' אמור, ושתי הלחם באים להתיר להקריב קרבנות לה' כמבואר כאן, ולכן כתיב בהקריבכם מנחה חדשה, שהיא שתי הלחם, לה', כלומר שבאה לתכלית היתר קרבנות לה', ומה ששייך עוד לפסוק זה עיין לפנינו בפ' ויקרא ב' י"ב.}}. (מנחות פ"ד ב׳)
 
== ל ==
 
'''שעיר עזים אחד. ''' א"ר משרשיא בשם ר' אידא, בכל הקרבנות כתיב שעיר לחטאת ובעצרת אין כתיב לחטאות, אמר הקב"ה לישראל, מכיון שקבלתם עליכם עול תורה מעלה אני עליכם כאלו לא חטאתם מימיכם {{תוספת|נו|ומכאן י"ל המקור להא דקיי"ל בעצרת נתנה תורה, ועיין במג"א סי' תצ"ד ולפנינו ס"פ משפטים.}}. (ירושלמי ר"ה פה"ח)
 
== לא ==
 
'''תמימים יהיו לכם ונסכיהם. ''' מקיש נסכים לבהמה, מה בהמה נפסלת במומין בחסר ויתר, אף נסכים נפסלין במומין בחסר ויתר {{תוספת|נז|עיין במשנה מנחות פ"ו ב', אין מביאים יין לנסכים לא מתוק ולא מעושן [שנתעשנו הענבים כדי שיתמתקו] ולא מבושל ואם הביא פסול וכו', ר' יוסי ב"ר יהודה אומר, יין שיש בו קמחין פסול שנאמר תמימים יהיו לכם ומנחתם תמימים יהיו לכם ונסכיהם, ע"כ, ופירש"י ואם היו בו קמחין הוי כבעל מום, עכ"ל. והנה זה פשוט דלא קיי"ל כר"י בר"י נגד חכמים, אבל זה צ"ע, כי כנראה מדברי רש"י הפסוק המובא הוא מדברי ר' יוסי ולא מדברי חכמים, וזה תימא, דלמה אין חכמים מביאים מקור לדבריהם לפסול מעושן ומבושל ויתר הפסולים דחשיב שם, וזולת זה הנה פסוק כזה שמביא במשנה לא נמצא כלל, ואף אינו מבואר לאיזה צורך מביא גם פסוק תמימים יהיו לכם ומנחתם אחרי דאיירי בנסכים.
 
ולכן נראה פשוט, דיש במשנה זו ערבוב דברים, והך שנאמר תמימים יהיו וכו' צריך להיות מסודר אחר דברי חכמים, וכונת ראייתם ע"פ הדרשה שלפנינו מספרי דמקשינן נסכים לבהמה, מה בהמה נפסלת במומים כמו דדרשינן בעלמא תמים בלא מום, אף נסכים דכתיב בהו ג"כ המלה תמימים פוסל בהו מומים, והפסוק שמביא שנאמר תמימים יהיו לכם ומנחתם רומז לב' הפסוקים המחוברים בפרשה הסמוכה.
 
ואמנם יותר נכון להשמיט במשנה כל המלות תמימים יהיו לכם ומנחתם ולגרוס רק תמימים יהיו לכם ונסכיהם, ואז היה עולה הכל יפה [וברבות הימים ראיתי כי בנוסחא ש"ס כת"י באמת חסרים אלו המלות שהגהנו, והודיתי לה' על ישרת ההשערה]. –
 
ומה שראה הכתוב להורות ענין תמימות היין בנסכים בענין עצרת ולא בחג אחר י"ל פשוט משום דמעצרת מתחיל זמן קלקול היינות כמ"ש במשנה ב"ב צ"ח א', ולכן רמז הכתוב בעצרת שישגיחו על שלמותם.}} [ספרי].




שורה 160: שורה 124:
{{פורסם בנחלת הכלל}}
{{פורסם בנחלת הכלל}}
{{הערות תורה תמימה}}
{{הערות תורה תמימה}}




{{שולי הגליון}}
{{שולי הגליון}}

תפריט ניווט