תורה תמימה/שיר השירים/ד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך




רש"י
ספורנו
רלב"ג


אלשיך
מנחת שי
מצודת דוד
מצודת ציון
צרור המור
תורה תמימה
פירוש המיוחס לרמב"ן
(מאחד מרבותיו)
משל ומליצה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

תורה תמימהTriangleArrow-Left.png שיר השירים TriangleArrow-Left.png ד

א[עריכה]

הנך יפה וגו'. כפול ונדרש לעיל פרשה א' פסוק ט"ו.

שערך כעדר וגו'. רבי יוחנן פתר קרא בישראל לפני הר סיני, עדר שעמדו על הר סיני לא היו עומדים ברוחה אלא מבעד לצמתך – מצמצמין עצמן על כל דבור ביראה ברתת ובזיע[א], שגלשו מהר גלעד – הר שגלשתם מתוכו[ב] עשיתי אותו גל ועד לאוה"ע[ג], ואיזה זה – זה הר סיני, ומה הגלשה הגלשתן מתוכו[ד] – שנייך כעדר הקצובות מלין קצובין[ה], רמ"ח מצות עשה ושס"ה מצות ל"ת, שעלו מן הרחצה – שהיו אז כולן מרוחצין מן העונות[ו], שכולן מתאימות – דא"ר יוחנן, ביום שירד הקב"ה על הר סיני לתת תורה לישראל ירדו עמו ששים רבוא של מלאכי השרת וביד כל אחד עטרה לעטר את כל אחד מישראל[ז], ושכולה אין בהם שלא היה נזוק אחד מהם[ח], כחוט השני שפתותיך – זה הקול שלפני הדבור, כמש"נ ויען כל העם קול אחד ויאמרו כל אשר דבר ה' נעשה ונשמע[ט], ומדברך נאוה – זה הקול שלאחר הדבור שנאמר (פ' ואתחנן) וישמע ה' את קול דבריכם[י], באותה שעה מקלסן משה, כפלח הרמון רקתך, אפילו הריקן שבך רצוף תורות כרמון הזה, ואין צריך לומר מבעד לצמתך מהצנועין ומצומתין שבכם[י"א] כמגדל דוד צוארך – מה שגדל אתכם דוד בספרו(תהילים ס״ח:ח׳) אלהים בצאתך לפני עמך מה כתיב בתרי' ארץ רעשה וגו'[י"ב], בנוי לתלפיות – ספר שאמרוהו פיות הרבה, אדה"ר, אברהם, משה, דוד שלמה, אסף, הימן, ידותון, שלשה בני קרח, ועזרא[י"ג], אלף המגן – כל אותן האלפים ורבבות שעמדו לפני הר סיני והגנתי עליהם לא הגנתי אלא בזכות אותו הבא לאלף דור[י"ד], ולא אתם בעצמכם נתליתם בו אלא כל שלטי הגבורים – כל מי שיעמוד וישלוט ויתגבר על יצרו כל דורו נתלה בהם, ועל ידי מי נתן התורה – ע"י שני שדיך, אלו משה ואהרן[ט"ו]. (מ"ר).

שערך כערך וגו'. רבי יצחק פתר קראי במלחמת מדין, שערך כעדר העזים, עדרים שהלכו למלחמת מדין לא הלכו אלא בזכות משה ופינחס[ט"ז], שגלשו מהר גלעד, הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[י"ז] ואיזו זו, זו מלחמת מדין[י"ח], ומה הגלשה הגלשתם מתוכו שנייך כעדר הקצובות[י"ט], מלין קצובין י"ב אלף בנדבה וי"ב אלף במסירה, שנאמד (פ' מטות) וימסרו מאלפי ישראל אלף למטה[כ], שעלו מן הרחצה רב הונא אמר, שלא הקדים אחד מהן תפלין של ראש לתפלין של יד[כ"א], שכולם מתאימות שבשעה שהיו נכנסין זוגות זוגות אצל האשה[כ"ב] היה אחד מהם מפחם פניה ואחד מפרק נזמיה[כ"ג], ושכולה אין בהם שלא נחשד אחד מהם בעבירה, כחוט השני שפתותיך בשעה שאמרו למשה לא נפקד ממנו איש לעבירה, ומדברך נאוה שאמרו לו ונקרב את קרבן ה'. א"ל משה, אם לא חטאתם קרבן למה, א"ל, א"א שלא הזיע יצה"ר קימעא[כ"ד]. באותה שעה התחיל משה לשבחן כפלח הרמון רקתך אפי' ריקנין שבכם מלאים מצות ומע"ט כרמון הזה, ואצ"ל מבעד לצמתך על הצנועין והמצומתין שבכם[כ"ה]. כמגדל דוד צוארך מה שגדל אתכם דוד בספרו, לסיחן מלך האמורי ולעוג מלך הבשן וגו', בנוי לתלפיות ספר שאמרוהו פיות הרבה[כ"ו], אלף המגן תלוי עליו כל הרבבות והאלפים שהלכו למלחמת מדין והגנתי עליהם לא הגנתי אלא בזכות אותו שבא לאלף דור[כ"ז], ולא אתם בעצמכם נתליתם בו אלא כל שלטי הגבורים, כל ששולט ומתגבר ביצרו קרוי גבור וכל דורו נתלה בהם, וע"י מי נעשית מלחמת מדין – ע"י שני שדיך, ע"י משה ופנחס[כ"ח]. (שם).

שערך כעדר וגו'. רב הונא פתר קראי בירדן, שערך כעדר העזים – עדר שעברו את הירדן לא עברו אלא בזכות אבינו יעקב, הדא הוא דכתיב מה לך הים כי תנוס וגו' מלפני אלוה יעקב[כ"ט], שגלשו מהר גלעד – הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[ל] ואיזה זה, זה הירדן, ומה דגלשה הגלשתם מתוכו – שנייך כעדר הקצובות – ביזת סיחן ועוג[ל"א], שעלו מן הרחצה[ל"ב], א"ר אלעזר, בששים אלף נכבשה ארץ כנען, שכולם מתאימות – שהיו מותאמים בין החלוץ למאסף, הדא היא דכתיב (יהושע ו׳:ט׳) והחלוץ הולך וגו'[ל"ג], ושכולה אין בהם – שלא היה נזוק אחד מהם. כחוט השני שפתותיך – כשאמרו ליהושע כל אשר צויתנו נעשה, ומדברך נאוה – שאמרו כל אשר ימרה את פיך וגו', באותה שעה מקלסן יהושע, כפלח הרמון רקתך, אפילו ריקנין שבכם מלאים מצות כרמון, ואין צ"ל מבעד לצמתך – על הצנועין ועל המצומתין שבכם[ל"ד] כמגדל דוד צוארך – במה גדל אתכם דוד בספרו למכה מלכים גדולים, בנוי לתלפיות – ספר שאמרוהו פיות הרבה[ל"ה]. אלף המגן, כל אותן האלפים והרבבות שעברו את הירדן והגנתי עליהם לא הגנתי אלא בזכות אותו הבא לאלף דור[ל"ו]. ולא אתם בעצמכם נתליתם בו אלא כל שלטי הגבורים, שכל מי שיעמוד ישלוט ויתגבר ביצרו כל דורו נתלה בהם, וע"י מי עברו ישראל את הירדן – ע"י שני שדיך – אלו יהושע ואלעזר[ל"ז]. (מ"ר).

שערך כעדר העזים. א"ר ששת, שער באשה ערוה, שנאמר שערך כעדר העזים[ל"ח]. (ברכות כ"ד א').

שגלשו מהר גלעד. הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[ל"ט] ואיזה זה, זה ביהמ"ק, שנאבד נורא אלהים ממקדשיך[מ], ומה הגלשה הגלשתם מתוכו[מ"א] שניך כעדר הקצובות, מלין קצובין אלו בגדי כהונה גדולה[מ"ב], שעלו מן הרחצה – שמכפרין על ישראל[מ"ג], שכולם מתאימות אלו ב' שרשרות של זהב שיוצאות מבין החושן והיו נראות מתוכו כמין שתים נרתיקות[מ"ד], ושכולה אין בהם – שלא נתאכלה אחת מהן[מ"ה], כחוט השני שפתותיך זה נזר הקודש[מ"ו] ומדברך נאוה – זה הציץ[מ"ז]. (מ"ר).

שגלשו מהר גלעד. הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[מ"ח], ואיזה זה, אלו המשמרות[מ"ט], ומה הגלשה הגלשתן מתוכו[נ] שנייך כעדר הקצובות מלין קצובין ב"ד משמרות כהונה וכ"ד משמרות לויה י"ב מחלקות[נ"א], שעלו מן הרחצה – שמשמרין לישראל[נ"ב], שכולם מתאימות – דתנינן בג' פרקים בשנה היו כל המשמרות שוות[נ"ג], ושכולה אין בהם – דתנינן הראשון בראש וברגל[נ"ד], כחוט השני שפתותיך, דתנינן שחה לנסך הניף הסגן בסודר והקיש בן ארזא בצלצל[נ"ה], ומדברך נאוה – זה השיר. (שם).

שגלשו מהר גלעד. הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[נ"ו], ואיזה זה, אלו הקרבנות[נ"ז], ומה הגלשה גלשתם מתוכו[נ"ח] שניך כעדר הקצובות מלין קצובין כבש אחד בבקר וכבש אחד בין הערבים[נ"ט], שעלו מן הרחצה – שמכפרים על ישראל[ס], שכולם מתאימות – דתנן איל קרב בי"א בט"ו[ס"א], ושכולה אין בהם דתנן הקרבים והסולת והיין בשלשה שלשה, כחוט השני שפתותיך כמו דתנן חוט של סיקרא חוגרו באמצע כדי להבדיל בין דמים העליונים לדמים התחתונים[ס"ב] [מ"ר]

שגלשו מהר גלעד. הר שגלשתם מתוכו עשיתיו גל ועד לאוה"ע[ס"ג], ואיזה זה _ אלו סנהדרין[ס"ד], ומה הגלשה הגלשתם מתוכו[ס"ה] שנייך כעדר הקצובות מלין קצובין אלו מזכין ואלו מחייבין[ס"ו], שעלו מן הרחצה – שמזכין את ישראל[ס"ז], שכולם מתאימות – דתנינן מצאו לו זכות פטרוהו ואם לאו מעבירין דינו למחר[ס"ח], ושכולה אין בהם – שאין הלכה קוהה בהם[ס"ט], כחוט השני שפתותיך – כגזירת מלך בן גזירת בית דין[ע]. (שם).

שגלשו מהר גלעד. הר שגלשתם מתוכו עשיתי אותו גל ועד לאוה"ע ואיזה זה – זה ים סוף[ע"א], ומה הגלשה הגלשתם מתוכו[ע"ב] שנייך כעדר הקצובות מלין קצובין ביזת מצרים וביזת הים[ע"ג], שעלו מן הרחצה – שהשירה מחלה להם[ע"ד], שכולם מתאימות – שהיו כולם מותאמים בין שכינה למלאך, כמש"נ ויסע מלאך האלהים ההולך וגו'[ע"ה] ושכולה אין בהם – שלא ניזוק אחד מהם. כחוט השני שפתותיך – בשעה שאמרו השירה, ומדברך נאוה – שמראין באצבע ואומרים זה אלי ואנוהו. באותה שעה התחיל משה משבחן כפלח הרמון רקתך, אפי' ריקן שבך מלא מצות כרמון ואין צ"ל מבעד לצמתך על הצנועין והמצומתין שבכם[ע"ו]. כמגדל דוד צוארך, מה שגדל אתכם דוד בספרו – לגוזר ים סוף לגזרים. בנוי לתלפיות – ספר שאמרוהו פיות הרבה[ע"ז], אלף המגן תלוי עליו – כל אותן האלפים ורבבות שעמדו על הים והגנתי עליהם לא הגנתי אלא בזכות אותו שבא לאלף דור[ע"ח], כל שלטי הגבורים – להביא מי שהוא עומד ושולט ומתגבר ביצרו כל דורו נתלה בו, וע"י מי נקרע לכם ים סוף – ע"י שני שדיך – אלו משה ואהרן[ע"ט]. (שם).

ג[עריכה]

כחוט השני וגו'. כחוט השני שפתותיך – זה לשון של זהורית[פ] ומדברך נאוה – זה שעיר המשתלח[פ"א], אמרו ישראל לפני הקב"ה, רבש"ע, אין לנו לשון של זהורית ושעיר המשתלח[פ"ב], אמר להם, כחוט השני שפתותיך – רחישת פיך חביבה עלי כחוט של זהורית, ומדברך נאוה – מדברתיך יאי[פ"ג]. (שם).

ומדברך נאוה. מדבר שלך נאוה, דא"ר אבא בר כהנא, אע"פ שהוא מדבר חייבין על מחיצתו עכשיו כשם שחייבין על מחיצתו בזמן שהוא בנוי[פ"ד]. (שם).

כפלח הרמון רקתך. ת"ר, הרואה רמונים בחלום, אם ע"ה הוא יצפה למצות, שנאמר כפלח הרמון רקתך – אפילו ריקנין שבך מלאים מצות כרמון[פ"ה]. (ברכות נ"ז א').

כפלח הרמון רקתך. רבי אבא ורבי אחא, חד אמר, הריקן שבשלש שורות [שבסנהדרין] רצוף תורה כרמון הזה[פ"ו] ואין צ"ל מבעד לצמתך – על היושבין בסנהדרין עצמה[פ"ז], וחד אמר, הריקן שבסנהדרין רצוף תורה כרמון הזה, ואין צ"ל על יושבין תחת הזית ותחת הגפן והתאנה ועוסקין בדברי תורה[פ"ח]. (מ"ר).

כפלח הרמון רקתך. מעשה בחמריה דר' יונתן שהשיב תשובה נצחת לכותי אחד, קרי עליה ר' יונתן, כפלח הרמון רקתך מבעד לצמתך, אפילו ריקנין שבך מלאים תשובות כרמון, ואין צ"ל מבעד הצנועין והמצומתין שבכם[פ"ט]. (מ"ר).

ד[עריכה]

כמגדל דויד צוארך. זה ביהמ"ק, ולמה מדמהו בצואר, שכל הימים שהיה ביהמ"ק בנוי קיים היה צוארן של ישראל פשוט בין אוה"ע[צ], וכיון שהרב כביכול נכפף צוארן הדא הוא דכתיב ושברתי את גאון עוזכם – זה ביהמ"ק. (שם).

כמגדל דויד צוארך. זה ביהמ"ק, ולמה מדמהו בצואר, מה צואר זה נתון בגבהו של אדם כך ביהמ"ק נתון בגבהו של עולם[צ"א], ומה צואר זה רוב תכשיטין תלוין בו, כך כהונה מביהמ"ק ולויה מביהמ"ק[צ"ב], ומה צואר זה אם נוטל אין לאדם חיים, כך משחרב ביהמ"ק אין חיים לשונאי ישראל[צ"ג]. (שם).

בנוי לתלפיות. זה ביהמ"ק, ומהו תלפיות – תל שכל פיות פונים אליו[צ"ד]. (ברכות ל' א').

בנוי לתלפיות. זה ביהמ"ק, ומהו תלפיות – טטרגונין[צ"ה], חייא בר בון אמר, יופי היה ונעשה תל[צ"ו], אמר הקב"ה, אני הוא שעשיתיו לתל בעוה"ז, אני הוא שעתיד לעשותו יפה לעוה"ב. (מ"ר).

אלף המגן. אמר ר' ברכיה, אמר הקב"ה, אלף דור קפלתי והבאתי אותו המגן שהיה תאות לבכם[צ"ז]. (שם).

אלף המגן וגו'. ר' יצחק אומר, אמר אברהם לפני הקב"ה, רבש"ע, לי נעשית מגן[צ"ח] ולבני אין אתה נעשה מגן, אמר ליה הקב"ה, לך הייתי מגן אחד, שנאמר אנכי מגן לך, אבל לבניך אני נעשה מגינים הרבה[צ"ט], הדא הוא דכתיב אלף המגן תלוי עליו כל שלטי הגבורים – זו כהונה ומלכות[ק]. (שם).

ה[עריכה]

שני שדיך. אלו משה ואהרן, מה השדים הללו הודה והדרה, נויה, כבודה ושבחה של אשה, כך משה ואהרן הודן והדרן, נוין וכבודן ושבחן של ישראל, ומה השדים הללו כל מה שהאשה אוכלת התנוק אוכל ויונק מהן, כך כל תורה שלמד משה רבינו למדה לאהרן, הדא הוא דכתיב (פ' שמות) ויגד משה לאהרן את כל דברי ה", ומה השדים הללו אין אחד מהם גדול מחבירו, כך משה ואהרן לא זה גדול מזה ולא זה גדול מזה בתורה, הדא הוא דכתיב (פ' וארא) תא משה ואהרן הוא אהרן ומשה[ק"א]. (מ"ר).

תאומי צביה. ר' לוי אמר, מה התאומים הללו כיון שפורש אחד מהן מדדי אמן דדן נסתם[ק"ב], כך כתיב (זכריה י״א:ח׳) ואכחיד את שלשת הרועים בירח אחד[ק"ג], והלא לא מתו אלא בשנה אחת, אלא בירח אחד נגזרה גזירה על שלשתן. (שם).

ו[עריכה]

עד שיפוח היום. עיין לעיל פרשה ב' פסוק י"ז .

אל הר המור. בשעה שמל אברהם אבינו את עצמו ובני ביתו, ויש אומרים בשעה שמל יהושע את ישראל, עשה ערלותיהן גבעה וזרחה עליהן החמה והתליעו ועלה ריחן לפני הקב"ה כריח קטורת הסמים וכריח קומץ של לבונה שעל גבי אישים, ואמר הקב"ה, לכשיבאו בניהם של אלו לידי עבירות אני נזכר להם ריח זה ומתמלא עליהם רחמים והופך להם מדת הדין לרחמים, הדא הוא דכתיב אלך לי אל הר המור ואל גבעת הלבונה[ק"ד]. (שם).

אל הר המור. אל הר המור זה אברהם שהוא ראש לכל הצדיקים, ואל גבעת הלבונה זה יצחק שנתקרב בקומץ לבונה על גבי המזבח[ק"ה]. (שם).

ז[עריכה]

כולך יפה רעיתי. זה יעקב אבינו שהיתה מטתו שלמה ולא נמצא בה פסול[ק"ו]. (מ"ר).

כולך יפה רעיתי. תנא רשב"י, בשעה שעמדו ישראל לפני הר סיני ואמרו כל אשר דבר ה' נעשה ונשמע[ק"ז] באותה שעה לא היו בהם לא זבים ולא מצורעים ולא חגרין ולא סומין ולא אלמין ולא חרשין ולא שוטין ולא שממין[ק"ח] ולא טפשין ולא חלוקי לב[ק"ט] ועל אותה שעה נאמר כולך יפה רעיתי[ק"י]. (שם).

כולך יפה רעיתי. תניא, מה ראה הכתוב ליחס בספר שמות ראובן שמעון לוי אצל משה ואהרן[קי"א], לפי שקבלו תוכחת אביהם, ולכך נאמר כולך יפה רעיתי[קי"ב]. (שם).

כולך יפה רעיתי. כתיב (זכריה ד') ראיתי והנה מנורת זהב כולה וגולה על ראשה ושנים זיתים עליה, אמר הקב"ה, הואיל וכך, כולך יפה רעיתי ומום אין בך[קי"ג]. (שם).

ומום אין בך. אין בודקין ביוחסין מסנהדרין ומעלה[קי"ד], מאי טעמא, דתנא רב יוסף, כשם שבית דין מנוקין בצדק כך מנוקין מכל מום, מאי קרא, כולך יפה רעיתי ומום אין בך[קט"ו]. (קדושין ע"ו ב').

ח[עריכה]

אתי מלבנון. א"ר לוי, לא היה צריך קרא לומר אלא אתי ללבנון, ולמה הוא אומר מלבנון, אלא מתחלה הוא נוער מביהמ"ק ואח"כ הוא פורע מאוה"ע[קט"ז]. (מ"ר).

אתי מלבנון כלה. תמן תנינן, נותנין לבתולה שנים עשר חודש משתבעה הבעל לפרנס את עצמה, ובאחשורוש הוא אומר ששה חדשים בשמן המור, אמר הקב"ה, אני לא עשיתי כן, אלא עד שאתם עוסקין בטיט ולבנים קפצתי וגאלתי אתכם, הדא הוא דכתיב אתי מלבנון כלה[קי"ז]. (מ"ר).

אתי מלבנון כלה. א"ר שמואל בר נחמני, בעשרה מקומות נקראו ישראל כלה, שש בשיר השירים, אתי מלבנון כלה, לבבתני אחותי כלה, מה יפו דודיך אחותי כלה,

נפת תטופנה שפתותיך כלה. גן נעול אחותי כלה, באתי לגני אחותי כלה, וארבעה בנביאים, קול חתן וקול כלה (ירמיהו ל״ג:י״א)[קי"ח] וככלה תעדה כליה (ישעיהו ס״א:י׳) ותקשרים ככלה (שם מ"ט) ומשוש חתן על כלה (שם ס"ב) וכנגדן לבש הקב"ה עשרה לבושין, גאות לבש, לבש ה' עוז התאזר[קי"ט] (תהילים צ״ג:א׳), וילבש צדקה, וילבש בגדי נקם, תלבושת, ויעט כמעיל קנאה (ישעיהו נ״ט:י״ז), הדור בלבושו, אדום ללבושיך (שם ס"ג) הוד והדר לבשת (תהילים ק״ד:א׳), [וכל כך למה], כדי להפרע מאוה"ע שבטלו מישראל עשרת הדברות שהיו מצטצמים עליהם ככלה[ק"כ]. (שם).

אתי מלבנון תבאי. אמר הקב"ה לישראל, כשגליתם לבבל עמכם הייתי שנאמר (ישעיהו מ״ג:י״ד) למענכם שלחתי בבלה, לכשתחזרו לבית הבחירה בקרוב אני עמכם, הדא הוא דכתיב אתי מלבנון תבאי[קכ"א]. (שם).

תשורי מראש אמנה. א"ר יוסטא בר שונם, לכשיגיעו הגליות לטורי אמנה הן עתידות לומר שירה, מה טעם – תשורי מראש אמנה[קכ"ב]. (ירושלמי שביעית פ"ו סוף הלכה א').

תשורי מראש אמנה. אין לשון תשורי אלא לשון קרבן, עתידין אוה"ע להביא תשורות למלך המשיח, ובאיזה זכות – בזכות אבנה שהאמין אברהם כמש"נ והאמין בה', ובזכות אמנה שהאמינו ישראל במצרים, כמש"כ ויאמן העם. (שם[1]).

מראש שניר. זה יצחק, מה שניר זה אינו מקבל זריעה אלא פעם אחת כך לא נתנסה יצחק אלא פעם אחת[קכ"ג]. (שם).

וחרמון. זה יעקב, מה חרמון זה כל טובו נתן בזוטו[קכ"ד] כך כהונה מיעקב, לויה מיעקב ומלכות מיעקב[קכ"ה]. (שם).

ממענות אריות. זה סיחן ועוג, [דבר אחר ממענות אריות – זו גלות בבל ומדי, מהררי נמרים – זו אדום ][קכ"ו]. (מ"ר).

מהררי נמרים. אלו הכנענים, מה הנמר הזה חצוף כך הכנענים חצופים, הדא הוא דכתיב (יהושע ח׳:י״ז) ולא נשאר איש בעי אשר לא רדפו אחר ישראל. (שם).

ט[עריכה]

לבבתני. אמר הקב"ה, לב אחד היה לכם במצרים ונתתם לי שני לבבות – בדם הפסח ובדם המילה[קכ"ז]. (שם).

לבבתני. אמר הקב"ה, לב אחד היה לכם בים ונתתם לי שני לבבות – שעמדתם על הר סיני והקדמתם נעשה לנשמע[קכ"ח]. (שם).

לבבתני. אמר הקב"ה, לב אחד היה לכם במרגלים ונתתם לי שני לבבות – ביהושע וכלב[קכ"ט]. (שם).

לבבתני וגו'. א"ר שמואל בר נחמני א"ר יונתן, מאי דכתיב לבבתני אחותי כלה לבבתני באחת מעיניך, בתחלה באחת מעיניך ולבסוף בשתי עיניך[ק"ל]. (שבת פ"ח א').

לבבתני באחד מעיניך. אמר הקב"ה, לב אחד היה לכם במדבר ונתתם לי שני לבבות, באחת מעיניך – בהקמת המשכן[קל"א]. (שם).

לבבתני באחד מעיניך. אמר הקב"ה, לב אחד היה לכם בשטים ונתתם לי שני לבבות, באחת מעיניך – בפינחס, שנאמר (תהילים ק״ו:ל׳) ויעמוד פנחס ויפלל[קל"ב]. (שם).

באחד מעיניך. [מכאן לנשים צנועות שדרכן לגלות עין אחת][קל"ג]. (ירושלמי שבת פ"ח ה"ג).

באחד ענק מצורניך. זה משה המיוחד והגבור והמעולה שבשבטיך[קל"ד] [מ"ר]

י[עריכה]

וריח שמניך. א"ר שמואל בר נחמני, מה שמן זה חלק ע"י שאתה מפטמו אתה מריח בו כמה ריחות, כך הפסוק הזה אתה דורשו ומוצא בו כמה טעמים[קל"ה]. (מ"ר).

יא[עריכה]

תטפנה. א"ר חלבו, כשם שעמדו לישראל ששים רבוא של נביאים כך עמדו להם ששים רבוא של נביאות, ובא שלמה ופרסמן נופת תטופנה וגו'[קל"ו]. (שם).

שפתותיך כלה. מה כלה זו מתקשטת בכ"ד קשוטין ואם חיסר אחד מהן אינה כלום[קל"ז] כך ת"ח צריך שיהיה רגיל בכ"ד ספרים ואם חיסר אחד מהם אינו כלום[קל"ח] ומה כלה זו צנועה כך ת"ח צריך שיהא צנוע, ומה כלה זו יושבת בפוריא ואומרת ראו שאני טהורה[קל"ט], כך ת"ח צריך שלא יהיה בו דבר של דופי. (שם).

שפתותיך כלה. ר' יוחנן אמר, כל מי שאומר דברי תורה ברבים ואינם ערבים על שומעיהם ככלה זו שעריבה על בני אדם בחופתהקלח|יתכן דרומז למ"ש בכתובות י"ז א' בחיוב ההלל להכלה שצ"ל כלה נאה וחסודה.}} נוח לו שלא אמרן, וריש לקיש אמר, ככלה זו שעריבה על בעלה בשעת חופתה. (שם).

דבש וחלב וגו'. ר' יוסי אומר, כל מי שאומר ד"ת ברבים ואינם ערבים על שומעיהם כדבש זה שבא מצוף נוח לו שלא אמרן[ק"מ], ורבנן אמרי כדבש וחלב המעורבין זב"ז. (שם).

דבש וחלב וגו'. א"ר ברכיה, והלא אין משקה סורח יותר ממשקה שתחת הלשון[קמ"א] ואת אמרת דבש וחלב תחת לשונך אלא אם הלכות קהות דבש וחלב, הלכות המאוששות, על אחת כמה וכמה[קמ"ב]. (שם).

תחת לשונך. אמרו ליה סבי דפומבדיתא לרב יוסף, לגמר לן מר במעשה מרכבה, א"ל, תנינא בהו דבש וחלב תחת לשונך, דברים המתוקים מדבש וחלב יהיו תחת לשונך[קמ"ג]. (חגיגה י"ג א').

וריח שלמותיך וגו'. [הדא נאמר ביעקב אבינו בשעה שנכנס אל יצחק בבגדי עשו דכתיב ביה] וירח את ריח בגדיו ויאמר ראה ריח בני כריח שדה אשר ברכו ה', והלא אין ריח רע יותר משטף של עזים, אלא כיון שנכנס נכנס עמו גן עדן[קמ"ד]. (מ"ר).

וריח שלמותיך וגו'. שאל ר' אליעזר ב"ר שמעון את ר' שמעון ב"ר יוסי, [כתיב שמלתך לא בלתה מעליך וגו' זה ארבעים שנה] וכי לא היו עושין ריח רע מזיעת הגוף, אמר ליה, מתגעגעין היו בעשב הבאר[קמ"ה] הדא הוא דכתיב בנאות דשא ירביצני, והיה ריחן נודף מסוף העולם ועד סופו ובא שלמה ופירש וריח שלמותיך כריח לבנון. (שם).

יב[עריכה]

גן נעול וגו'. א"ר פנחס, גן נעול אלו הבתולות, גל נעול אלו הבעולות, מעין חתום אלו הזכרים[קמ"ו]. (שם).

גן נעול וגו'. לפי שהיו האומות מליזין על ישראל במצרים והיו אומרים אם בעבודה הם מכריחין אותם כש"כ בגופן ובנשותיהם לפיכך העיד הקב"ה גן נעול אחותי כלה גל נעול מעין חתום. (שם).

גן נעול וגו'. א"ר פנחס, כדאי זכות זה שהיו ישראל גדורים בערוה במצרים שבשבילה יגאלו, דכתיב גן נעול אחותי כלה וכתיב בתריה שלחיך פרדס רמונים[קמ"ז]. (שם).

גן נעול וגו'. תני בשם ר' נתן, גן נעול גל נעול שתי פעמים למה, אלא ב' ביאות לאשה, כדרכה ושלא כדרכהקמז|ר"ל שהיו הנשים במצרים טהורות מכל צד טומאה שהיא, ואפילו מטומאה שלא כדרכה.}}. (שם).

מעין חתום. כתיב (פ' בהעלותך) זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חנם, רב ושמואל, חד אמר דגה ממש, וח"א דגה – עריות[קמ"ח], מ"ד דגה ממש, אבל עריוות לא פריצי בהו דכתיב מעין חתום, ומ"ד עריות – מאי מעין חתום, מהנך דאסירי לא פריצי בהו[קמ"ט]. (יומא ע"ה א').

יג[עריכה]

שלחיך פרדס רמונים. [בדם נדות איירי, לומר לך, מה פרדס זה נעול כך האשה בשעת נדותה נעולה מלהזקק לבעלה][ק"נ]. (נדה י"ט ב').

שלחיך פרדס רמונים. מהו שלחיך, לשון בני אדם הוא, מה שלח פלוני לארוסתו – רמונים, [משל לכנסת ישראל והקב"ה] היא הכניסה לו כלים ובשמים במנין[קנ"א] והוא הכניס לה כלים ובשמים שלא במנין, בא שלמה ופירש כפרים עם נרדים[קנ"ב]. (מ"ר).

שלחיך פרדס רמונים. שלחיך – עתיד הקב"ה לעשותך כפרדס רמונים לעתיד לבא, זה הבאר[קנ"ג], מאין היו ישראל [מנסכין יין] כל מ' שנה שהיו במדבר – מן הבאר, שהיה מעלה להם מיני דשאים וזרעונים ואילנות, ותדע לך שהוא כן, שכיון שמתה מרים ופסק הבאר אמרו לא מקום זרע ותאנה וגפן ורמון[קנ"ד]. (שם).

שלחיך פרדס רמונים. שילוחך – עתיד הקב"ה לעשותך כפרדס רמונים לעתיד לבא, ואיזה זה – זה הנחל, דכתיב (יחזקאל מ״ז:י״ב) ועל הנחל יעלה על שפתו וגו'[קנ"ה]. (שם).

שלחיך פרדס רמונים. שלוחך – עתיד הקב"ה לעשותך כפרדס רמונים לעתיד לבא, ואיזה זה – זה אליהו זכור לטוב, שהוא בא לעשות שלום בעולם שנאמר(מלאכי ג׳:כ״ג) הנה אנכי שולח לכם את אליהו הנביא והשיב לב אבות על בנים[קנ"ו]. (שם).

יד[עריכה]

נרד וכרכם. גרד – נרדינון, כרכם – כמשמעו[קנ"ז]. (שם).

קנה וקנמון. קנה זה קנה בושם, שנאמר (פ' תשא) וקנה בשם. קנמון – ר' יוסי אומר, קנמן היה גדל בא"י והיו עזים וצבאים אוכלים ממנו[קנ"ח]. (שם).

מר ואהלות. מור – אגמרנון[קנ"ט], ואהלות – ר' יוסי אומר, פילטא[ק"ס], ולמה קורא אותה אהלות, מפני שהוא פוסה באהל[קס"א]. (שם).

טו[עריכה]

באר מים חיים. ת"ר, הרואה באר בחלום ישכים ויאמר הפסוק באר מים חיים קודם שיקדמנו פסוק אחר (ירמיה ז') כהקיר בור מימיה[קס"ב]. (ברכות נ"ו ב').

באר מים חיים. א"ר יוחנן, מ"ח פעמים כתוב בתורה באר[קס"ג], כנגד מ"ח דברים שהתורה נקנית בהם[קס"ד], הדא הוא דכתיב מעין גנים באר מים חיים[קס"ה]. (מ"ר).

ונזלים מן לבנון. מהו ונוזלים מן לבנון, א"ר עזריה, זה מזיל מקצת דבר וזה מזיל מקצת דבר עד שתהא הלכה יוצאת כמן לבנון[קס"ו]. (שם).

טז[עריכה]

עורי צפון וגו'. מהו עורי צפון ובאי תימן – תתנער אומה שמעשי קרבנותיה בצפון ותבא אומה שמעשי קרבנותיה בצפון ובדרום[קס"ז]. (זבחים קט"ז א').

עורי צפון וגו'. עורי צפון ובאי תימן – לכשיתעוררו הגליות הנתונות בצפון ויבאו ויחנו בדרום, כמש"נ (ירמיהו ל״א:ח׳) הנני מביא אותם מארץ צפון וגו'[קס"ח]. (מ"ר).

עורי צפון וגו'. עורי צפון ובאי תימן – לכשיתעורר גוג ומגוג שנתון בצפון ויבא ויפול בדרום כמש"נ (יחזקאל ל״ט:ב׳) ושבבתיך וששאתיך והעליתך מארץ צפון[קס"ט]. (שם).

עורי צפון וגו'. עורי צפון ובאי תימן – לכשיתעורר מלך המשיח שנתון בצפון ויבא ויבנה ביהמ"ק שנתון בדרום, כמש"נ (ישעיהו מ״א:כ״ז) העירותי מצפון ויאת[ק"ע]. (שם).

עורי צפון וגו'. א"ר יהושע ב"ר בנימין, בעוה"ז כשרוח דרומית מנשבת אין רוח צפונית מנשבת וכשרוח צפונית מנשבת אין רוח דרומית מנשבת, אבל לעתיד לבא מביא הקב"ה רוח ארגרסיטים[קע"א] לעולם ומנהיג שתי רוחות כאחת ושתיהן משמשות, הדא הוא דכתיב (ישעיהו מ״ג:ו׳) אומר לצפון תני ולתימן אל תכלאי[קע"ב]. (שם).

יז[עריכה]

יבא דודי לגנו. א"ר יוחנן, למדתך תורה דרך ארץ שלא יהיה החתן נכנס לחופה עד שתתן לו הכלה רשות[קע"ג]. (מ"ר).

יבא דודי לגנו. א"ר יהושע בן לוי, להוטים היו ישראל אחר שכינה במדבר [כמש"נ משכני אחריך נרוצה] היך מה דאת אמר יבא דודי לגנו – לגינונו[קע"ד]. (שם פרשה א' פסוק ד').

יבא דודי לגנו וגו'. דבר אחר עורי צפון זו עולה שנשחטת בצפון ובאי תימן אלו שלמים שנשחטים בדרום[קע"ה], הפיחי גני זה אהל מועד, יזלו בשמיו אלו קטורת הסמים, יבא דודי לגנו זו השכינה[קע"ו] ויאכל פרי מגדיו אלו הקרבנות. באתי לגני אחותי כלה זה יום שמיני[קע"ז] אריתי מורי עם בשמי זה לבונת הקטורת ולבונת המנחה, אכלתי יערי עם דבשי אלו אברי העולה ואימורי קדשי קדשים[קע"ח] שתיתי ייני עם חלבי אלו הנסכים ואימורי קדשים קלים, אכלו רעים זה משה ואהרן, שתו ושכרו דודים זו כנסת ישאל[קע"ט]. (מ"ר פ' נשא פ' י"ג).


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.


ביאורי תורה תמימה

  1. ר"ל לא היו עומדות ברוחה ובקלות ראש אלא צמצמו עצמן לעמוד ביראה וכו'. ומפרש הלשון שערך כעדר העזים בכנוי לישראל שהתאספו יחד כעדר לפני הר סיני, ודריש שערך מלשון סערה וכמו אחזו שער (איוב י"ח, כ') ושעור הכתוב עמידתך אצל הר סיני בשער – ברתת ובזיע היתה כעדר הרחלים העומדים צפופים ומצומתים כשמפחדים מאיזה דבר.
  2. שקרחתם, שמרטתם ממנו [תרגום גבח הוא (פ' תזריע) גלוש הוא], ור"ל שרכשתם לכם ממנו.
  3. גל הוא ענין חורבן ושממה מלשון גלים נצים, ועד הוא אות וסימן לאו"ה, ובשבת פ"ט ב' איתא למה נקרא שמו הר חורב שירדה לעובדי כוכבים חורבה עליו, וזה מעין דרשה זו.
  4. כלומר איזה דבר קרחתם ממנו.
  5. ובא השם שנים תואר למלים משום שהן הנה ממוצאי האותיות כידוע וכמו שבאו שאר כלי המוצאים להוראת הדבור כמו לשון, שפה חיך, חכו ממתקים (שה"ש),
  6. כמבואר בירושלמי ר"ה פ"ד ה"ה שכיון שקבלו עליהם עול תורה נמחלו להם כל עונותיהם, ואשר על כן בכל קרבנות יו"ט (בפ' פינחס) כתיב שעיר לחטאת חוץ מקרבנות דעצרת כתיב שעיר לבד, והיינו טעמא דכיון דבעצרת מקבלים עליהם ישראל עול תורה נשמטה חטאתם.
  7. והיו כל ישראל, ע"י העטרות שעטרום המלאכים, דומים ושוים איש אל אחיו, כשויון הטבעי אשר לעדר הרחלים. ורומז כאן להאגדה דשבת פ"ח א' בשעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע ירדו ס' רבוא של מלאכי השרת וקשרו לכל אחד מישראל שני כתרים אחד כנגד נעשה ואחד כנגד נשמע, [אולי הכונה דשני כתרים לתפלין, השל יד מורה על נעשה, כי העשיה ביד היא והשל ראש על נשמע כי המחשבה בראש היא], ור' יוחנן מייחס ענין זה ליום ירידת הקב"ה על הר סיני [ובשנוי ענין קצת – עטרה במקום שני כתרים], ומכאן קצת ראיה דהלשון נעשה ונשמע אמרו קודם הדבור של עשרת הדברות, שהרי ר' יוחנן מייחס לאותו הזמן מה שבגמרא ייחסו לזמן המאמר נעשה ונשמע, ואע"פ שנכתב לפנינו ס"פ משפטים, וכן פירש"י שם בחומש, וכמו שיבא בסמוך אות ח'. ואולי גם כאן צ"ל וביד כל אחד עטרות היינו שתי עטרות כמו בשבת, ולפי"ז הכונה במלת מתאימות היינו זוג עטרות לכל אחד, ועיין לקמן בדרשה הסמוכה.
  8. יתכן דרומז למ"ש בשבת פ"ח ב' דכששמעו ישראל דבור אחד מהקב"ה פרחה נשמתן והוריד הקב"ה טל של תחיה וחיו, ובכל זאת, לא נזוק אחד מהם. וגם י"ל דמרמז להדרשה באגדות דבשעת מת"ת לא היו בהם בעלי מומין וגם מי שהיה בעל מום נתרפא אז, והוי לפי"ז המשך הלשון שלא היה נזוק נָזוּק בבינוני פעל, כלומר שלא היה בהם איש נזוק דהיינו בעל מום.
  9. ואע"פ דזה כתיב ס"פ משפטים אך רש"י פי' שם בשם מדרשים דבאמת נאמר פסוק זה קודם מת"ת, וע' מש"כ לעיל אות ו' ולהלן פסוק ז' אות ק"ו. ומ"ש שפתותיך זה הקול ע' לעיל אות ד*.
  10. וסוף הפסוק – הטיבו כל אשר דברו, והיינו מדברך נאוה וטוב.
  11. לא נתבאר איפה מרומז שם צדיקים וחכמים במלת לצמתך, ומה הוא מצומתין, ויתכן דהכונה על הצדיקים המחסרים נפשם מטובה בעוה"ז ועי"ז גופם נצמת וכחוש, והלשון צמתך הוא מלשון צומת הגידין, צמתה ידו (ב"ק פ"ה ב') ובלשון הכתוב צמתו בבור חיי (איכה ג' נ"ג) והוא ענין יובש והדוק, וכן דרכם של ת"ח שאין התורה מתקיימת במי שמעדן נפשו אלא במי שממית נפשו עליה, היינו שמחסר נפשו מטובה, וכמ"ש כך דרכה של תורה וכו', וחיי צער תחיה, והיינו שמציק ומצמת גופו ובשרו.
  12. ופסוק זה נדרש במתן תורה.
  13. ובב"ב י"ד סע"ב איתא שע"י עשרה אנשים נכתב ספר תהלים, ולפי"ז צ"ל דשלשה בני קרח כחד חשיבי, ועי"ש בתוס'. ופרטי המזמרים של כל אלה דחשיב הוא עפ"י המבואר באגדות דהפ' מזמור שיר ליום השבת אמרו אדם הראשון, ועי' ברש"י ב"ב י"ד ב' דהפ' גלמי ראו עיניך אמרו ג"כ אדה"ר, ואברהם הוא איתן האזרחי [כ"מ בכמה אגדות], ומשה נאמר תפלה למשה, ושלמה דכתיב לשלמה אלהים משפטיך וגו' לבן מלך, ואסף כתיב מזמור לאסף, והימן דכתיב משכיל להימן, וידותון דכתיב, למנצח לידותון, וג' בני קרח דכתיב שיר מזמור לבני קרח, אכן מה שחשיב עזרא לא נתבאר איפה נרמז בתהלים, ואולי אמר המזמור על נהרות בבל והמזמור בשוב ה' את שיבת ציון (קכ"ו), ועיין בהגהות הרד"ל.
  14. קאי על משה רבינו וכל גדולי הדור המקיימים את התורה שניתנה לאלף דור.
  15. טעם כנוי זה למשה ולאהרן יתבאר בסמוך פסוק ה'.
  16. כי לולא זכותם לא היה להם תקומה ח"ו מכשלונם בבנות מדין בשטים, ומכש"כ שלא היה בהם כח וזכות לצאת למלחמה, ורק בזכות משה ופינחס שנאמר בו בקנאו את קנאתי. והלשון שערך, הכונה סערת המלחמה על מדין שיצאה מאת עדר ה' היתה בזכות הרועים משה ופינחס, כמו הנהגת עדרי העזים היא ע"י רועיהם.
  17. עי' מש"כ לעיל אות ב' וג'.
  18. ר"ל הר שמרטתם אותו, כלומר שמתאר את מדין בשם הר מפני שעשאוה שוממה כמו הר, עשיתיו גל ועד, לאוה"ע שלא יתחרו בכם.
  19. דריש שנייך בכינוי לעורכי מלחמה על שם שאוכלים את שונאיהם, וכמ"ש ואכלת את כל העמים (דברים ז׳:ט״ז), וכמ"ש בריש ב"ק ובער זה השן, ועי' עוד לעיל מזה אות ד'*).
  20. הבאור הוא דמקודם כתיב החלצו מאתכם אלף למטה אלף למטה, ואח"כ כתיב וימסרו אלף למטה [פעם א'] משמע ליה דבמסירה, היינו בע"כ היו רק אלף אחד למטה ואלף א' בנדבה. והסבה מהאלף שנמסרו בע"כ מבואר במדרשים שהיו יודעים דמיתת משה תלויה בנקמת מדין, ולכן לא רצו ללכת כדי להמשיך חייו של משה.
  21. ר"ל כמו שהעולה מן הרחצה הוא נקי וטהור בכולו כך היו הם נקיים ותמימים מעבירות ואפי' מעבירה קלה כמו הקדמת תפילין ש"ר לש"י. ויתכן דתפס ענין זה ברמז להפסוק (פ' מטות) בענין זה עבדיך נשאו את ראש אנשי המלחמה אשר בידינו ולא נפקד ממנו איש, שהמשך ענינו אינו דבוק כל כך, ורמז שנשאו מצוה שבראש וביד ולא נפקד איש להכשל בהם ובסדרם, ומה שיש לפרש עוד בזה עיין לעיל אות ו' מה שכתבנו בענין דשני כתרים, ודו"ק.
  22. והיינו מתאימות מלשון תאומים וזוגות.
  23. כדי לנוולה, תחת שהיו מתיפות לפני ישראל בשטים, וגם כדי שלא יכשלו עתה ביפין.
  24. דריש כן מלשון לכפר על נפשותינו לפני ה', דמשמע שלא הוצרכו כפרה רק על החטא אשר בלב אשר לא נודע רק לה' לבדו.
  25. עיין מש"כ בבאור לשון זה לעיל אות י'.
  26. עיין מש"כ לעיל אות י"ב.
  27. ע' מש"כ לעיל אית י"ג.
  28. ששניהם היו משפיעים מצדקתם ומקנאתם לה' במעשה מדין על כל ישראל, ואשר על כן בשלוח משה למלחמה על מדין שלח את פינחס כדי שתגן זכותו, כמבואר פ' מטות.
  29. ור"ל מדיחד שם הקב"ה כאן על יעקב משמע דעיקר מנוסת הירדן היתה בזכותו, כדכתיב בי' כי במקלי עברתי את הירדן. ומפרש שערך מלשון מעבר ושער.
  30. עיין משכ"ל אות ב' וג', וקרא את הירדן בשם הר על שם שמימיו קמו נד אחד כמו הר.
  31. ומפרש שנייך על עורכי מלחמה על שם שאוכלים את שונאיהם וכמש"כ לעיל אות י"ח. ואע"פ דביזת סו"ע היה לפני העברת הירדן י"ל דסמיך על המבואר בסמוך שהס' אלף הלכו בין החלוץ למאסף, והחלוץ הוא בני ראובן ובנ"ג, והם נטלו נחלת סו"ע ובתנאי שיעברו את הירדן, ונמצא שביזת סו"ע נחלו לאחר העברת הירדן.
  32. כאן לא דריש על זה מאומה כמו בדרשות הקודמות, יען דפשוט הוא כיון דבירדן איירי שהוא מקום רחיצה, והיינו שעלו מן הרחצה.
  33. החלוץ הם בני ראובן ובני גד והם היו עוברים לפני המחנה לפי שהיו גבורים, ומכונים החלוץ ע"ש שאמרו נחנו נעבור חלוצים (פ' מטות) וכתיב והחלוץ הולך לפני הכהנים תוקעי השופרות והמאסף הולך אחרי הארון, הרי שהיו מותאמים בין החלוץ למאסף.
  34. עיין מש"כ לעיל אות י' בבאור המובן צנועים וצדיקים בלשון צמתך.
  35. ע' משכ"ל אות י"ב.
  36. עיין מש"כ לעיל אות י"ג.
  37. שהם היו המשפיעים על ישראל בגשמיות ורוחניות, יהושע בפקידת ההעברה ונחלת הארץ ואלעזר בשאלה באורים ותומים.
  38. ר"ל כיון שמשבחה בזה הרי היא נויה, ונ"מ שאסור לקרות ק"ש לפני שער אשה, מפני שמביא לידי הרהור. ואמנם זה הוא רק בנשואה, אבל לא בבתולה, משום דרגילות הבתולות לצאת כך. ועיין מש"כ בתו"ת פ' נשא בפסוק ופרע את ראש האשה.
  39. עיין משכ"ל אות ב' וג'.
  40. וקרי לביהמ"ק הר ע"ש הכתוב (דה"י ב' ג') ויחל שלמה לבנות את בית ה' בירושלים בהר המוריה, וקראו גלעד ע"ש שהוא גל ועד לאוה"ע שהשכינה שורה בישראל ומשם מורא יוצאה לעולם וכמש"כ נורא אלהים ממקדשיך.
  41. כלומר איזה זכות ותועלת קרחתם ממנו, דשורש גלש הוא מענין מריטה וקריחה [תרגום גבח הוא (פ' תזריע) גלוש הוא].
  42. שמכפרין, כבסמוך, ויתכן דסמיך הלשון מלין קצובין ללשון שנייך, מפני שמספר השינים באדם הם קצובין ומוגבלין [ל"ב] ועם זה הם סדורים ועומדים כעדר.
  43. עי' זבחים פ"ח ב' ולפנינו בתו"ת פ' תצוה (כ"ח א'), ודריש לפי"ז מן הרחצה מלשון רחצו הזכו הסירו רוע מעלליכם (ישעיהו א׳:ט״ז).
  44. שלשלאות, כמש"נ ורתוקות כסף צורף (ישעיהו מ׳:י״ט) והם מחברים את החושן על כתפות האפוד.
  45. ר"ל שלא נשחק ונחלש עובי שלהם.
  46. הם הפתילים שבהם מהדקין בראשו שהיו עושין כמין כתר, כמש"כ רש"י בפ' תצוה, ומכל מקום אין נחשבין הנזר והציץ אלא לאחד.
  47. יתכן דסמיך לייחס הציץ ללשון ומדברך נאוה, יען כי ע"י הציץ היו מקבלין כמה ידיעות הנוגעות לקדושת הטהרה כמבואר ביבמות ס' ב'.
  48. עיין מה שכתבתי לעיל אות ב' וג'.
  49. ומפרש שערך כעדר העזים בכנוי לישראל, ור"ל טהרתם של ישראל שבאה מביהמ"ק ע"י משמר המשמרות כדמפרש.
  50. כמש"כ לעיל אות מ'.
  51. כל מחלקה היתה באה בתחלת החודש ויוצאת בסופה ונכנסת אחרת תחתיה וחוזר חלילה לכל חדשי השנה, וכן בכל שנה, כמבואר בדה"י א' כ"ז.
  52. ר"ל שע"י משמרתם בהקרבת תמידין כסדרם הם שומרים לישראל שמכפרים עליהם ע"ש רחצו הזכו.
  53. בג' פרקים ר"ל בג' רגלים כל המשמרות שוות בקרבנן שברגל, כגון חזה ושוק של שלמי חגיגה של כל יחיד ועולות של עולות ראיה ושל מוספי צבור ושל שעירי חטאות. ונתבאר זה לפנינו בתו"ת בפ' שופטים בפסוק וכי יבא הלוי.
  54. ומונה שם כל הדברים של התמיד אחד לא נעדר, ע' יומא כ"ה א'.
  55. בתמיד פ"ז מ"ג איתא נתנו לו לכהן גדול יין לנסך, הסגן עומד על הקרן [אצל הכה"ג שבא לנסך] והסודרים בידו להניף כשנסך הכהן כדי שידעו הלוים וידברו בשיר וידע בן ארזא. (שם אדם ממונה על כך] ויקיש בצלצל, כדאמר בסמוך, שחה לנסך והניף הסגן בסודרין והקיש בצלצל.
  56. ע' משכ"ל אות ב' וג'.
  57. כמש"כ לעיל אות מ"ח.
  58. כמשכ"ל אות מ'.
  59. עיין משכ"ל אות מ"א.
  60. כמשכ"ל אות נ"א.
  61. ר"ל בי"א ובט"ו כהנים, ומבואר הסדר במשנה ו" פ"ב דיומא.
  62. חוט של סיקרא פירש"י חוט אדום, והיינו כחוט השני.
  63. עיין משכ"ל אות ב' וג'.
  64. וקרי להם הר על שם הכתוב וקמת ועלית אל המקום וגו', ועיין מש"כ לעיל אות ל"ט וצרף לכאן.
  65. כמשכ"ל אות מ'.
  66. עיין משכ"ל אות מ"א.
  67. ע"ש הכתוב רחצו הזכו.
  68. ולמחר מזדווגין זוגות זוגות ונושאין ונותנין בדבר אולי ימצאו לו זכות.
  69. מלשון אם קהה הברזל, ור"ל שהיתה ברורה בפיהם בלי ספק.
  70. ר"ל כגזירת מלך שלבושו שני וארגמן, והכונה שגזירת ב"ד מתקבלת וקיימת כמו גזירת מלך, מבלי הרהור וטענה.
  71. כבר פרשנו כ"פ שפי' גלשתם הוא ענין מריטה וחטיפה ע"ל [אות ב'], וגל הוא ענין חורבן והריסה, מלשון גלים נצים, ועד הוא אות וסימן לאוה"ע על השגחת הקב"ה, וכמש"נ שמעו עמים ירגזון, ומפרש את הלשון שערך כמו מעבר ושער שעברו בים כעדר הקצובות, ולהמצרים נעשה קבר וגל, ונקרא הים בשם הר ע"ש שנוזליו נצבו אז כמו הר ונד.
  72. עיין באות הקודם ולעיל אות מ'.
  73. עיין מש"כ לעיל אות מ"א, וקרי שיניך לביזה כמו שאוכלים בשינים, וע' ב"ק ג' א'.
  74. ר"ל ששירת הים ע"י שבאה לקדש השם מחלה להם על עוניתיהם שבמצרים, וזהו שעלו מן הרחצה שהיו כמו מרוחצים וטהורים, ומלשון רחצו הזכו.
  75. כאן כתיב ההולך לפני מחנה ישראל וילך מאחריהם, ולפניהם הרי כתיב וה' הולך לפניהם יומם.
  76. עיין מש"כ לעיל אות י' במובן צדיקים וצנועים בלשון צמתך.
  77. עי' מש"כ לעיל אות י"ב.
  78. עיין מש"כ לעיל אות י"ג.
  79. טעם כנוי זה למשה ואהרן יתבאר בסמוך פסוק ה'.
  80. פי' צמר צבוע אדום קשרו בראש שעיר המשתלח.
  81. דריש מדברך מלשון מדבר, ע"ש שהשעיר המשתלח נשלח למדבר כנודע, והיה המחזה נאוה מאוד ע"י שלווהו זקני ירושלים וכל הסדר, כמבואר במס' יומא, וזהו מדברך נאוה. וגם י"ל דמפרש ומדברך נאוה מלשון דיבור, ורומז להוידוי שהתודו עליו על חטאות בני ישראל כמבואר בפרשה.
  82. שיכפרו עלינו.
  83. ר"ל דבריך שאתה קוראם בפיך, נאה ומקובל לפני כענין שעיר המשתלח, והוא ע"ד שאמרו [סוף מנחות ק"י א'] כל העוסק בתורת עולה כאלו הקריב עולה, וכן בכל הקרבנות, וכן תורת שעיר המשתלח.
  84. דריש מדברך על ביהמ"ק ע"ש שהוא עתה תרב ועזוב כמדבר וכמש"כ (ישעיה ס"ד, ט') ציון מדבר היתה, וכ"ז הוא נאה שקדושתו בו כדמפרש, וכשם שהיה בנוי אם היה אדם נכנס בטומאה במחיצתו היה חייב כך עכשיו אף שהוא חרב אם יכנס אדם במקום מחיצתו חייב.
  85. גפן כנוי לצדיקים שמקיימים התורה בטעם ובהשכל ודעת כמו יין גפן, ורמון כנוי לעמי הארץ, לפי שהרמון הוא יבש בלי לחלוחית, וכך הע"ה מקיימים התורה בלי כל רגש נפשי.
    ועיין במגילה ו' א', דריש בשם העיר רקת שהיא טבריה, ולמה נקרא שמה רקת שאפי' ריקנין שבה מלאים מצות כרמון, ולפי הדרשות שבכאן בלשון זה דקאי על כלל ישראל בכל מקום שהם קשה מאי רבותא דטבריה ואולי ס"ל אותו מ"ד דהלשון רקתך בא לענין דרשה אחרת שבכאן, והיינו לענין הסנהדרין, כבדרשה הבאה.
  86. עי' סנהדרין ל"ז א' דלפני הסנהדרין היו יושבן ג' שורות של ת"ח שלא ממנין הסנהדרין ואמר בזה שאפילו הם שלא היו מסנהדרין היו גדולי תורה.
  87. עיין משכ"ל אות י' בבאור המובן תלמידי חכמים בלשון צמתך.
  88. אולי הוא ציור לחכמים הלומדים תורה לא לתכלית המשפט וההוראה כי אם לתכלית הלמוד עצמו, והם הוו חכמים ביותר, יען כי אין להם הטרדה הבאה לסנהדרין לרגלי משמרתם ופקודתם, והם יושבים בשלוה ומנוחה ועוסקים בתורה, וישיבה שלוית כזו מתוארת בישיבת תחת גפן ותאנה ע"פ לשון הפסוק במלכים המצייר שלות ישראל איש תחת גפנו ותחת תאנתו.
  89. עיין מש"כ לעיל פסוק א' אות י'.
  90. פשוט – הוא ההיפך מלשון וענין נכפף שבסמוך, ור"ל היו ברוח טוב וחירות, והוא כמו הלשון קומה זקופה.
  91. ואע"פ שהראש עוד גבוה מהצואר, אך כפי המתבאר בזבחים נ"ד ב' יש עוד מקום גבוה מביהמ"ק, ולכן אי אפשר לציירו להראש שאין גבוה ממנו.
  92. ר"ל שם היו נכרים ומצויינים הכהנים בעבודתן ולוים בדוכנם.
  93. לישנא מעליא נקט, כנהוג בכ"מ.
  94. דקיי"ל היה עומד בחו"ל יכוין את לבו כנגד א"י, היה עומד בא"י יכוין את לבו כנגד ירושלים, בירושלים – יכוין כנגד ביהמ"ק, ונמצא שכולם מתכונים ומצמצמים להתפלל כנגד ביהמ"ק. ובמ"ר מתבאר עוד כונה בלשון כל פיות פונים אליו, כל המתפללים, כלומר בכל מיני התפלות מזכירים את ירושלים, בברכות ק"ש אומרים הפורס סוכת שלום וגו' ועל ירושלים, בתפלה בונה ירושלים ובברהמ"ז בונה ירושלים, ותכלית בנין ירושלם הוא המקדש.
  95. בעל ארבע זויות, מרובע, שכך היה שטת בנינו, הר הבית ועזרה וההיכל ולפני ולפנים.
  96. דריש תל פיות כמו תל יפות בהפוך אותיות כמו כבש כשב שמלה שלמה, נאקה אנקה, זועה זעוה, עולה עלוה, לשון עלגים נלעג לשון, ובשבת פ"ה א' דריש חורי הארץ כמו ריח הארץ וביומא ע"ה ב' אל תקרא וישטחו אלא וישחטו, ובקה"ר ר"פ ח' דריש פשר דבר כמו פרש [פירוש] דבר, וביבמות ט"ז ב' כתב מהרש"א דדריש שם ידו פרש צר כמו שרף, ועוד כהנה. ובא לרמז שעתיד ביהמ"ק להחרב ולהעשות תל, ושוב יתיפה מחדש.
  97. מוסב על אברהם דכתיב בי' אנכי מגן לך, ודריש המלה תלוי בנוטריקון היה תאות לבכם, או מפרש תלוי עליו במובן תקוה כמו ועמו תלואים למשובתי (הושע ו', ז'), וענין קפול האלף דור אולי מכוין למ"ש במ"ר ס"פ בראשית (פ' כ"ח) אלף דורות עלו במחשבה להבראות ונמוחו וכו', והכונה כאן כי עלו במחשבה לברוא אלף דורות עד אברהם וכמש"כ דבר צוה לאלף דור, וקאי על המילה שצוה לו, אך מפני התאוה לאברהם הקדימו לבא קודם האלף דורות.
  98. כמש"נ אנכי מגן לך, מגן אברהם.
  99. ר"ל בהרבה זמנים ומקרים.
  100. אשר המה כח השלטון והגבורה בישראל.
  101. ר"ל פעם הקדים משה לאהרן ופעם אהרן למשה ללמד ששקולים הם, ועיין מש"כ בתורה תמימה במקומו בפ' וארא.
  102. ר"ל כיון שאחד פוסק מלינק פוסק גם השני וכשפוסקים מלינק אז גם החלב פוסק.
  103. מוסב על משה ואהרן ומרים וכמש"כ (מיכה ו׳:ד׳) ואשלח לפניך את משה אהרן ומרים, ור"ל ואשלח לפניך שלשת רעים אלו.
  104. ודריש עד שיפוח היום רמז לזריחת החמה, דהיינו עד שיפוח החמה בחמימותה, וטעם הענין ועלה ריחן לפני וכו', הכונה דלפי ששפכו דמם ונתנו בשרם להיות רמה ותולעה בחייהם, והרי זה חשוב כקרבן גדול ולכן עלה ריחן לפני כריח מבחר הקרבנות, והלשון אלך לי אל הר המור ואל גבעת הלבונה, דריש ברמז מקום שנעשה הר מהערלות שחביב עלי כמור שהוא ראש לכל סממני הקטורת, ואל מקום שנעשה גבעה מהערלות שחביב עלי כקומץ הלבונה שנעשה כמין גבעה והר.
  105. ר"ל אברהם הוא ראש לכל הצדיקים כמו המור שהוא ראש לכל סממני הקטורת, ויצחק נקרב כקומץ שהוא כמו גבעה, והוא עולה לאישים על כל לבונתה אזכרה לה', וכן יצחק חשוב כאלו עלה כליל לאישים לזכרון לפני ה' תמיד.
  106. ר"ל לא כמו אברהם שיצא ממנו ישמעאל ולא כמו יצחק שיצא ממנו עשו, אבל תולדותיו של יעקב כולה יפה.
  107. בשעת מתן תורה אמרו ישראל רק נעשה לבד, והפסיק נעשה ונשמע כתיב ס"פ משפטים, ואם אין כאן ט"ס ויתור לשון ונשמע צ"ל כמש"כ רש"י ס"פ משפטים דהפסוק נעשה ונשמע אע"פ שהוא כתוב ס"פ משפטים אך נאמר הוא בשעת מת"ת, יעו"ש, ומש"כ לעיל פסוק א' אות ו'.
  108. ר"ל שעממין, משוגעים ומבולבלים, והוא מלשון הכתוב (קהלת ז׳:ט״ז) למה תשומם.
  109. בין איש לרעהו בענין קבלת התורה, שכולם הסכימו לזה בלב אחד, ויתכן דסמיך לכלול זה בין המומין, משום דלפי אותו הזמן והמקום היה נחשב חסרון מחלוקי לב כמום.
  110. וע' מש"כ בענין זה בתורה תמימה פ' תזריע ריש פרשה נגעים.
  111. בפרשה וארא (ו' י"ד) בתולדות משה ואהרן הקדים יחס ראובן ושמעון, אלה ראשי בית אבותם בני ראובן וגו' ובני שמעון וגו', ואלה שמות בני לוי וגו' ותלד לו את אהרן ואת משה ומכיון שהגיע להם פסק מלמנות שאר השבטים.
  112. ר"ל אע"פ שקנטרם ודבר אתם קשות, כמבואר בפ' ויחי, אעפ"כ קבלו את הדברים באהבה וכבוד ולא הרהרו אחריו.
  113. כי ענין מראה מנורה זו היא משל אל ישראל ופרנסיו, ותחת אשר יחזקאל בשעתו אמר (יחזקאל כ"ב) היו לי בית ישראל לסיג כולם נחושת ובדיל וברזל ועופרת וגו', אמר זכריה שהיא כולה זהב טהור, וזהו משל לישראל, ועל זה אמר הקב"ה כולך יפה רעיתי ומום אין בך.
  114. ר"ל מי שיושב בסנהדרין שוב א"צ לבודקו אם הוא מיחוסי משפחה הכשרים לכהונה, יען דקודם שמנוהו בסנהדרין כבר בדקוהו.
  115. וליכא למימר דאיירי במום ממש, יען דזה נפקא לן מפסוק אחר, עיין לפנינו בתורה תמימה פרשה יתרו בפסוק ונשאו אתך.
  116. לבנון הוא ביהמ"ק כמש"כ (ר"פ ואתחנן) הארץ הטוב הזה והלבנון, [ועיי"ש לפנינו בתו"ת] והיה צ"ל ללבנון, אלא בא לרמז שמקודם יתנער הקב"ה כביבול מחורבן ביהמ"ק כמש"כ התנערי מעפר קומי שבי ירושלים (ישעיהו נ״ב:ב׳), והיינו שיבנה אותו מחדש, ומשם יפרע מאוה"ע, והיינו מלבנון, ממקום המקדש.
  117. ודריש מלבנון כמו מלבנים, כלומר עד שאתם עוסקין בטיט ובלבנים מיד לקחתי אתכם לי.
  118. ומה דלא חשיב עוד לשונות כאלה בירמיה ז' ל"ד, ט"ז י'. כ"ה י', צ"ל משום דענינם הם לרעה, שישבית ה' שמחת חתן וכלה, ובילקוט גריס תחת הפסוק קול חתן וקול כלה דחשיב כאן – את הפסוק דירמיה ב' ל"ב התשכח כלה קשוריה ועמי שכחוני ואותה גירסא מסתבר יען דפסוק זה שלפנינו כאן לא איירי ביחס הקב"ה לישראל אלא רק שישמע בערי יהודה קול חתן וקול כלה. משא"כ אותו הפסוק דאיירי ביחס זה.
  119. ומפרש דהשם עוז מוסב למעלה ולמטה, לבש ה' עוז, עוז התאזר.
  120. כלומר מקשרין ומחברין.
  121. הוא ע"פ הדרשה המובאה לפנינו בתו"ת פ' ויגש על הפסוק אנכי ארד עמך מצרימה ואנכי אעלך גם עלה, מלמד שכשירדו ישראל למצרים ירדה שכינה עמהם, וכן כשעלו עלתה שכינה עמהם, וע' מש"כ שם ובמגילה כ"ט א'.
  122. תרגום יונתן הר ההר (פ' חקת) טוורוס אומנוס. והוא הגבול מא"י, ומשיגיעו בני הגלות להתם יחלו לומר שירה על שהגיעו לא"י.
  123. בענין העקדה, ולא כמו אברהם שנתנסה בעשר נסיונות, ושניר הוא מין הר כזה שאי אפשר לחרוש עליו כי אם פעם אחת, וטעם הדבר שלא היה צריך יצחק להרבה נסיונות כמו אברהם, י"ל משום דאברהם היה הראשון שהחל לפרסם שם ה' כמבואר בתורה ובאגדות היה צריך לכמה וכמה מקרים ונסיונות עד שיתפרסם היטב התכלית הנרצה לו בזה, אהבת ה' ויחודו, משא"כ יצחק כבר היה מוחזק באמונת אבות לא היה צריך לרבוי נסיונות. והנה יש בענין אגדה זו נוסחאות שונות וכולן מכוונות לכונה אחת.
  124. כלומר בתחתיתו, שהר חרמון הוא הר הטל, כמ"ש כטל חרמון וגו'.
  125. שהוא זוטא ואחרון באבות.
  126. מה שבמוסגר העתקנו מש"ר פ' כ"ג.
  127. דריש לבבתני מלשון שני לבבות [וכמ"ש בב"ב י"ב ב' קודם שאכל אדם יש לו שני לבבות שנאמר ואיש נבוב ילבב], וכן דרשינן בכל לבבך – בשני יצריך, ור"ל במצרים היה להם לב אחד – כולו לרעה, כנודע שהיו שקועים שם בעבודה זרה. ואח"כ נצטרף להם גם יצר טוב בקיום מצות פסח ומילה, ונסמך על האגדות שקודם שיצאו ממצרים מלו עצמן, וזו היא גם כונת הדרשות הבאות. והנה דרשה זו והבאות אחריה כנראה בפנים המדרש מקוטעות ומשובשות הן, והעתקנו כפי הנאות לענין.
  128. עיין באות הקודם, והלב אחד שהיה להם בים הכונה עפ"י הכתוב בתהלים וימרו על ים בים סוף.
  129. יתכן דמתחלה גם יהושע היה לבו שוה למרגלים לרעה, לולא ברכת משה, וכן כלב לולא נשתטח על קברי אבות בחברון, כנודע בדרשה ויבא עד חברון, ומדהוצרכו לברכה ולתפלה, ש"מ שזולת זה היו שוים לכולם.
  130. ר"ל בתחלה כשקבלו התורה נתקרבו להקב"ה בעין אחת ולבסוף נתקרבו בשתי עינים, שאמרו נעשה ונשמע, דהיינו התקרבות מלאה ושלמה כאדם המביט במלא עיניו, שהרי סמכו עליו בכל עד שהקדימו נעשה לנשמע, ועיין לקמן פרשה ה' פסוק ב' בדרשה תמתי בבאור אות י"ג, ומפרש לבבתני מלשון התקרבות נלהבה.
  131. ע' מש"כ לעיל אות קכ"ו.
  132. ר"ל בשטים היה לכם לכולכם לב אחד לרעה כמ"ש ויחל העם לזנות וגו', ועם תפלת פינחס נדמה לי כאלו נחלקה לבבכם גם ליצר טוב, שהועילה תפלתו ושכך כעסו.
  133. לפנים בעת שהיו נוהגות הנשים ללכת עטופות היו מגלות רק עין אחת כדי לראות מהלכן, ומכאן רמז שמנהג כזה הוא מנהג כשר וצנוע, שהרי כן משבחה הכתוב שלבבתו בעין אחת.
  134. שלשת תוארים אלו מתיחסים ביחוד למשה, שהוא היה יחיד בנביאים כמש"כ ולא קם נביא עוד בישראל כמשה, וגם היה גבור כמ"ש אין הקב"ה משרה שכינתו אלא על גבור וילפו ממשה, [ע' לפנינו בתו"ת פ' פקודי בפ' ויפרש את האהל על המשכן], וגם היה ממעולה שבשבטים ששבט לוי היה מעודו מיוחד לה' שלא השתתפו בעגל וכתיב בהם מי לה' אלי ויאספו אליו כל בני לוי, וגם כתיב בהו יורו משפטיך ליעקב, וכל אלה התוארים מכוונים בהלשונות באחד ענק מצורניך, באחד – אחד מיוחד, [וכמ"ש במגילה כ"ח א' מאי אחד – מיוחד], ענק – גבור, מצורניך, הפאר והמעלה, כי עיקר יופיו של אדם תלוי בצואר, כמבואר לעיל בפ' ד'.
  135. כי השמן בעצמו חלק ופשוט בלי כל טעם וריח, ורק כשמפטמין אותו בבשמים אז ריחו נודף יותר מאשר הבשמים עצמן, כך הוא הפסוק כשהוא לעצמו בתורה שבכתב אינו מובן טעמו, ורק אם יבארוהו בתורה שבעל פה אז יוטעם הפסוק בטעם מוטעם ומתקבל.
  136. מפרש תטופנה מלשון נבואה, דכן מצינו לשון זה מתיחס לנבואה כמו (מיכה ב' ו') אל תטפו יטיפון לא יטיפו, וכן והיה מטיף העם הזה וגו' (שם שם י"א) והלשון ששים רבוא אולי דרך גוזמא תפס, וכמש"כ הרשב"ם בפסחים קי"ז א'.
  137. הכ"ד קישוטין נזכרים בתחלת ספר ישעיה, העכסים והשביסים וגו', והלשון אינה כלום יש לפרש עפ"י מ"ש בב"ב ס' ב' דגם בזה"ז עושה אשה כל תכשיטיה ומשיירת דבר מועט זכר לחורבן, וזה הוא בנשואה, אבל הכלה אינה משיירה אפי' דבר מועט, וזה הוא באור הלשון אינה כלום. ובזה יתבאר מ"ש שם עה"פ אם לא אעלה את ירושלם על ראש שמחתי זה הוא אפר מקלה שבראש חתנים, והנה לא אמרו כזה גם על הכלה, יען מפני שהכלה אנה משיירה מתכשיטיה אפי' דבר מועט.
  138. יש לפרש הכונה ע"פ מ"ד בפסיקתא רבתי פ"ג עה"פ דקהלת י"ב דברי חכמים כדרבונות וכמשמרות נטועים כתיב כמשמרות וקרינן כמסמרות מה משמרות כהונה כ"ד אף ספרי תורה כ"ד, ובארנו שם הכונה, דאי אפשר לחכם לקבוע מסמרות כלומר להחליט דבר בענין מעניני התורה אלא מי שהוא בקי בכ"ד כתבי הקודש, וזוהי הכונה כאן.
  139. יש לפרש הכונה עפ"י מ"ש בכתובות י' ב' מאי פוריא שפרין ורבין עליה, ומבואר בספרי ראשונים מנהג קדמונים לברר תומת כבודה של הכלה לפני השושבינים, ועי' כתובות י"ב א', וזו היא כונת של לשון זה מה כלה זו יושבת בפוריא ואומרת ראו שאני טהורה, ונקט לשון נקיה וקצרה.
  140. דבש הבא מצוף כלומר בעוד שהדבש בחלתו, שאז מתקו חזקה וערבה.
  141. שכל משקה שהיא בפה ותחת הלשון אם פולטים אותה היא מאוסה מאוד.
  142. ר"ל ומה אם הלכות קהות [כלומר שאינם מתוקים וברורים מלשון קהה הברזל] דומים לך כדבש וחלב מפני חביבות התורה בכלל, כש"כ להלכות ברורות וקבועות, ומאוששות הוא מלשון כי השתות יהרסון, מענין יסוד.
  143. לכאורה צ"ע הא במשנה חגיגה י"א ב' קיי"ל דליחיד חכם ומבין מדעתו מותר ללמד במעשה מרכבה, ובסנהדרין י"ז ב' מבואר דסבי דפומבדיתא הם רב יהודה ורב עינא, והם הלא היו חכמים ראויים לזה, וא"כ למה לא רצה ללמדם, וצ"ל שבקשו ללמד להם ביחד, וזה אסור אפילו לחכמים.
  144. ע' מש"כ בתו"ת בפסוק המובא כאן.
  145. ר"ל מתאפרים ומתפלשים בעשבים שהיה מגדל להם הבאר כמבואר בבמד"ר פרשה י"ט, והיו העשבים בולעים הזיעה והזוהמא ופולטים ריח טוב וכדמפרש.
  146. יש גירסא גן נעול אלו הבעולות גל נעול אלו הבתולות, ונראה עיקר גירסא זו, יען דגן הוא זה שכבר נחרש ונזרע בו, משא"כ גל הוא שלא עבר בו אדם עדיין, וגם הגירסא מעין חתום אלו הזכרים קשה טובא דהא אדות זכרים לא איירי כלל כאן, וכן משמע מברכת בתולים דקאי לשון זה אנקבות בתולות, דזה נוסח הברכה לבל ישלט זר במעין חתום. אכן הנה דרשה זו הובאה במ"ר בס"פ בלק לראיה שעד סרחונם של ישראל בשטים לא היו פרוצים בזנות, ומזה משמע דאמנם מפרש המדרש לשון זה אזכרים, ועיי"ש עוד וצ"ע.
  147. ר"ל אלה שנשתלחו ממצרים הם דומים לפרדס רמונים שמפני יקרתו הוא נעול וסגור מכל צד, והיתה זה סבה לשלוחם.
  148. ר"ל שהתאוננו על שנאסר להם קרובות, ומפרש דגה מלשון וידגו לרוב, ומדייק זה מלשון חנם, דעריות של קרובים ישיגו בחנם לא כמו רחוקות, ומאן דאמר דגה ממש ס"ל דהלשון חנם יתבאר ע"פ המבואר באגדות שהקב"ה היה מזמין להם דגים קטנים בתוך המים, ואם כן השיגו זה בחנם.
  149. ר"ל אותן שהיו נאסרות לבני נח כגון הנך דאמרינן בפ"ז דסנהדרין ערוה שב"ד של מטה היו ממיתין עליה בן נח מוזהר עליה והם בכו על הנוספות. וע"ע מש"כ בענין אגדה זו בתורה תמימה בפרשה בהעלותך בפ' הנזכר.
  150. ומפרש שלחיך מלשון הפסוק מי השלח ההלכים לאט (ישעיהו ח׳:ו׳) וכטבע דם נדות.
  151. רומז לכלים שהכניסו ישראל לבית המקדש ובשמים לקטורת, הכל במדה ובמשקל.
  152. ובפסוק הסמוך נרד וכרכם וגו' מור ואהלות וגו', והיינו שלא במנין.
  153. מלשון ושולח מים על פני חוצות (איוב ה׳:י׳), והכמי מן שלחיך מוסב לישראל, ור"ל עתיד הקב"ה להנחילך כל הטובות שהיו בבאר במדבר וכדמפרש.
  154. מכלל דעד השתא מה דהוי להו היה בזכות הבאר, והכונה שכמו במדבר כך לעתיד לבא יעשה שיעלה פרדס ומינים שונים למעלה מן הטבע הרגיל.
  155. וסוף הפסוק כל עץ מאכל והיה פריו למאכל ועלהו לתרופה. ולכאורה הוא מפרש שלחיך מלשון ושולח מים על פני חוצות, אבל לא נתבאר תכלית הדרשה איזו הטבה הוא מבטיח בזה, ויתכן דדריש שלחיך מה שהוא נעזב ומשולח ממך ואינו עושה פירות יעשנו הקב"ה כפרדס רמונים, וכמו שפת הנחל שאינו מוכשר לגדל פירות אעפ"כ לעתיד יעשה כאלו. וגם יתכן שמפרש שלחיך מלשון משקין בית השלחין, בריש מו"ק, שפירושו שדה שצריכה להשקות בידי אדם, שאע"פ שדבר קשה הוא אפ"ה תעשה פירות כפרדס רמונים.
  156. ודריש שלחיך מלשון שלוחך כנוי לאליהו, כדמפרש, ור"ל כמו שפרדס רמונים אהוב וחביב לבני אדם כך יהיה בואו של אליהו אהוב וחביב, לפי שיבא לעשות שלום בעולם.
  157. ר"ל נרד הוא שקורין בלשון ירושלמי נרדינון, וכרכם כמשמעו, שגם בימיהם היה ידוע בשמו זה שגם בלשון רומי נקרא כן.
  158. יש מפרשים הרבותא בזה בגודל גדול הבהמות שבא"י, שהקנמון הוא עץ גבוה ואעפ"כ מגיעין העיזים וצבאים לאכול מראש האילן, אבל במ"ר אסתר פרשה ג' סי' ד' מבואר דהרבותא פשוטה שכל כך היה רבוי מין זה עד שלא הקפידו שיאכלום גם עזים וצבאים, וכן הבין הרמב"ן בר"פ תשא בפסוק וקנמן בשם.
  159. יין מעורב עם מור ובשמים.
  160. הוא פולייטון הנזכר במס' שבת, מיין הנותן ריח טוב.
  161. מתפשט ויורד באהלים, מלשון ואם פשה יפשה הנגע, ור"ל שמגדלים אותם באהלים כדי שיהנו מריחם.
  162. ענין אמירת פסוק זה הוא משום דבכלל צריך אדם לפתור לו חלומו לטובה, יען כי החלומות הולכין אחר הפתרון כמבואר בירושלמי מעש"ש פ"ד ה"ז, ובבבלי ברכות נ"ה ב' הלשון אחר הפה והכונה – אחר הפתרון, ועיין מש"כ בתו"ת ר"פ מקץ בענין זה בכלל, ולכן טוב שיפתור לו האדם את חלומו בלשון טוב, וכה מבואר בפ' הרואה בברכות כמה ענינים שרואה האדם בחלום ויש בהם נטיות בלשון לרעה ולטובה יתפוס בלשון הנוטה לטובה וכך יעלה מפני שהחלומות הולכין אחר הפתרון, ובזה דרשה מבוארת. והנה העתקנו דרשה זו כאן ע"פ התורה אור שציין זה הפסוק בגמרא לכאן, אבל לדעתנו שייך לדרשה זו הפסוק דפ' תולדות (כ"ו י"ט) וימצאו שם באר מים חיים, יען דמאותו הפסוק ילפינן בברכות שם דבאר הוא בכלל חלום טוב מדכתיב בענין שלום, באותה פרשה, ולבד זה הוא מוקדם בתורה.
  163. מ' פעמים כתיב באר ובארות בארות חומר (פ' לך) שתים שהן ארבע, וכן בארות בארות דגבי יצחק (פ' תולדות) הרי מ"ח, ובארות דבני יעקן לא חשיב אולי משום דשם לויי להם.
  164. ר"ל במ"ח מעלות ומדות טובות בגוף ובנפש, ומנויין בפרטן בפ"ו מ"ה דאבות.
  165. ובאר רמז לתורה על שם הכתוב באר חפרוה שרים שנדרש על התורה.
  166. יתכן דרומז למ"ש באגדה דהמים הנוזלים משלג הלבנון הם צלילים ומנוקים [עיין בפירש"י לירמיה י"ח י"ד], וכן יתברר הדין בחברת תלמידי חכמים, כשזה מזיל מקצת דבר, ר"ל אומר איזה טעם וסברא וזה מזיל דבר.
  167. מפרש עורי מלשון ערו ערו עד היסוד בה (תהילים קל״ז:ז׳) מלשון עקור ומהפכה, ואומה שמעשיה בצפון קאי על אומות העולם, שכל קרבנותיהם שהם מביאים הם רק עולות שנשחטות בצפון, וכמבואר לפנינו בתו"ת פ' אמור (כ"ב כ"ב) שאין מקבלין קרבנות מהעובדי כוכבים רק עולות שהיא כולה כליל, ובזה רצונם, ותבא אל מלך המשיח אומה שמעשיה בצפון ובדרום, כלומר ישראל, שמעשה קרבנותיהם בצפון ובדרום, והיינו שהם מביאים גם קרבנות שמקריבין בצפון [עולות] וגם בדרום [שלמים הנאכלין]. וטעם המעלה בזה מפני שגם האכילה שאוכלים מהקרבנות יש בה קדושה וטהרה, וכמ"ש שהכהנים אוכלים ובעלים מתכפרים.
  168. מה שאמר הגליות הנתונות בצפון אע"פ דבכל כנפות הארץ נתפזרו ישראל אך עיקר גלותם הוא בצפון כמבואר בירמיה ט"ז חי ה' אשר העלה את בני ישראל מארץ צפון ומכל הארצות אשר הדיחם שמה, וכן הוא שם כ"ג ח'. ומה שאמר ויבאו ויחנו בדרום פשוט הוא דמכוין לא"י, ואע"פ דא"י באמצע העולם היא קרי לה בדרום כלפי המקום שממנו הגליות באות דהוי צפון העולם, וכן בדרשה הבאה בגוג ומגוג.
  169. וסוף הפסוק והביאותיך על הרי ישראל. ועיין מש"כ באות הקודם.
  170. וכתיב אחריו ראשון לציון הנה הנם. ומה שאמר שמלך המשיח נתון בצפון סמך על זה הפ' העירותי מצפון, ובפ' חלק (סנהדרין צ"ז א)' איתא שיושב ברומי, וע"ע מש"כ לעיל אות קס"ח.
  171. מלה יונית. ובאורה רוח המשמש לשתי רוחות, וכן מכינה לרוח של שלום שלא יטבעו בו הספינות.
  172. וזהו עורי צפון ובאי תימן הפיחי גני, עורי רוח צפונית ובאי רוח דרומית לקבץ גליות המפוזרים, והראיה מפ' אומר לצפון וגו' באה כאן בקצור, ובמלואה מבוארה במ"ר פ' נשא פרשה י"ג בזה הלשון, רוח דרום אומרת אני מביאה גלות תימן וכל הדרום ורוח צפונית אומרת אני מביאה גלות צפון והמקום נותן שלום ביניהם והם נכנסות בפתח אחד לקיים מה שנאמר אומר לצפון תני ולתימן אל תכלאי הביאי בניך מרחוק, ע"כ, והענין מבואר, וע"ע השייך לאגדה זו במ"ר אסתר פרשה א' בפסוק לעשות כרצון איש ואיש.
  173. דרשה זו צריכה באור, דפשיטא הוא, דהא לא שייך קדושין בעל כרחה, ובודאי קודם כניסתם לחופה הסכימו ביניהם, ונראה דכלל דרשה זו בלשון נקיה נאמרה, ועיקר הכונה בזיווגין איירי, והוא ע"פ מ"ש הראב"ד בשער הקדושה [והובא בב"י לטור או"ח סי' ר"מ] שאין רשאי אדם להזדקק לאשתו כי אם לרצונה ואם היה לו כעס עמה יפייסנה, וע' נדרים כ' ב' בני אנוסה וכו', וזוהי כונת הדרשה כאן בלשון צחה ונקיה ובדרך ארץ.
  174. לחופתו, כלומר למשכנו, וזה הוא מפני כי משנגמר המשכן בכ"ה בכסלו עד ר"ח ניסן היו ישראל מבקשים מתי תבא השכינה כדאיתא במ"ר פ' נשא פרשה י"ג.
  175. ר"ל אף בדרום, דהשלמים שחיטתן בכל מקום בעזרה, ורק כלפי צפון דעולה [דשם צפון דוקא הוא] נקט הצד שכנגדו – דרום.
  176. גן כנוי לאהל מועד ע"ש הרחבת מקומו ושטחו כשטת גן, [וע' עוד לעיל אות קע"ד]. ובשמים כנוי לקטורת ע"ש ריחם הטוב, ויבא דודי לגנו כנוי לשכינה שתבא לאהל מועד ע"ש הכתובים וכבוד ה' נראה באהל מועד, ויקרא אליו מאהל מועד, וכדומה.
  177. יום השמיני למלואים שאז נגמרה הקמת המשכן ואז נגמרה ההתקשרות המוחלטת בין ישראל להקב"ה בערך התקשרות זיווגין, ולכן מכונים ישראל אז בשם כלה.
  178. מה שיחס יער לעולה דכמו דעצי היער עיקרם להסקה קיימי כך עולה כולה כליל, ודבש יחס לקדשי קדשים, לפי שמקריבים מהם רק האימורים והוי כמו דבש שמעוטו יפה.
  179. מה שאמר אכלו רעים זה משה ואהרן אולי מכוין להכתוב מאיל המלואים למשה היה למנה ואהרן נטל חלק בראש כמבואר ביומא י"א א'.




שולי הגליון


  1. בירושלמי שם אינו, ונ' שצ"ל מ"ר.