שיחת אוצר:מיזמים/חדש על ה(מ)דף/יומא/טו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תגובה מפורום לתורה[עריכה]

משתמש 'בשלמא' בפורום לתורה, הגיב על הדברים כך:
יש ספר מקיף על הענין, באר אברהם שמו. עיקר החולקים בזה [בדור המאוחר יותר] היו הפורת יוסף והרמ"ע מפאנו שהוציאו קונטרסים לכאן ולכאן זה על זה, עד שהרב חיד"א מגדיר את הפולמוס "ארץ רעשה". מצולות ים (שיחה) 16:05, 26 באפריל 2021 (IDT)

אופן הסיבוב בהגבהת ספר התורה[עריכה]

יש בזה ג"כ חילוקי מנהגים ותלוי במחלוקות הנ"ל. יהושע (שיחה) 09:48, 27 באפריל 2021 (IDT)

בברייתא דמסכת סופרים (פרק י"ד הלכה ח') איתא:
מיד גולל ספר תורה עד שלשה דפין, ומגביהו ומראה פני כתיבתו לעם העומדים לימינו ולשמאלו, ומחזירו לפניו ולאחריו, שמצוה לכל אנשים ונשים לראות הכתוב ולכרוע ולומר וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל.
עיי"ש ההמשך, ועי' ערך כל פניות שאתה פונה לא יהיו אלא לימין, ועי' רמב"ן (דברים כ"ז כ"ו) שהביא הברייתא הנ"ל וסיים "וכן נוהגין". ועי' שו"ע (או"ח סימן קל"ד סעיף ב') ומשנה ברורה (סימן קל"ד ס"ק ט'). נועם (שיחה) 10:30, 27 באפריל 2021 (IDT)
יש שהסבירו שהברייתא הנ"ל מדברת מהמנהג הקדום שמגביה ספר התורה עם הכתב כלפי העם, ואז אתי שפיר שפונה תחילה לימינו עם פניו לדרום ומראה את הכתב להעומדים לימינו בצד דרום של בית הכנסת, ורק אחר כך פונה לשמאלו עם פניו לצפון ומראה את הכתב להעומדים לשמאלו בצד צפון של בית הכנסת. אבל למנהגנו שמגביה ספר התורה עם הכתב כלפי המגביה, נמצא שפונה תחילה לימינו עם פניו לדרום ומראה את הכתב להעומדים לשמאלו בצד צפון של בית הכנסת, ורק אחר כך פונה לשמאלו עם פניו לצפון ומראה את הכתב להעומדים לימינו בצד דרום של בית הכנסת. יהושע (שיחה) 10:40, 27 באפריל 2021 (IDT)
עד כמה שחיפשתי, אין ראיה מפורשת למנהג קדום זה. נועם (שיחה) 11:07, 27 באפריל 2021 (IDT)
משתמש:נועם, בס"ד עשיתי קצת "עבודת הבית", ומצאתי מה שכתבתי בספר 'פסקי תשובות' על או"ח סי' קלד (אות ה'), שם גם כתב שכן נוהגין הספרדים. (ולפ"ז אתי שפיר סתימת הרמב"ן, השו"ע, והפר"ח, שכולם נהגו כמנהג קדום זה). בברכה, יהושע (שיחה) 10:45, 28 באפריל 2021 (IDT)