מהר"צ חיות/מגילה/ג/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
תוספות רי"ד - מהדורה קמא
רשב"א
ריטב"א
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
פני יהושע
גליון הש"ס
חתם סופר
גליון מהרש"א
מהר"צ חיות
רש"ש

ילקוט אוצר הספרים
מראי מקומות
שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מהר"צ חיות TriangleArrow-Left.png מגילה TriangleArrow-Left.png ג TriangleArrow-Left.png א

גמ' תרגום של תורה אונקלוס הגר אמרו מפי רבי אליעזר ורבי יהושע. נ"ב הנה לפ"ז קשה לי איך תרגם אונקלוס ריש פ' תצא (דברים כא יב) ועשתה את צפרניה ותרבי ית טופרי הרי דעת ר' אליעזר בספרי שם ובש"ס יבמות (מ"ח ע"א) דתקוץ וא"כ תרגם אונקלוס שלא כשיטת ר' אליעזר וצ"ע:


שם יונתן מפי חגי זכריה ומלאכי. נ"ב אין הכוונה מה ששמע מפיהם דהרי חגי זכריה ומלאכי קדמו ליונתן תלמיד הלל הזקן יותר מן שלש מאות שנה רק הפי' שאסף בתרגומו הביאורים שהיו מקובלים בעל פה מן הנביאים הללו וכן הורגלו בכל עת לשמש בלשון זה (עי' ר"ה יט ע"ב קידושין מב ע"א יבמות טז ע"א) ועי' רמב"ם פ"י מהל' כלי המקדש ה"ב ולא יחגרו ביזע פי' יונתן מפי הנביאים ממקום שמזיע ע"ש:


שם משפחה ומשפחה למאי אתא. נ"ב ראוי להתעורר דבדברי ר"י בר חנינא לא נזכר רק משפחות כהונה ולויה מבטלין ובאין לשמוע מ"מ ואולם בדברי ר"י אמר רב וכן בברייתא נזכר ג"כ ישראל במעמדם. ונ"ל דהנה רבי יוסי בר חנינא קאי על המקרא לדרוש משפחה ומשפחה ופשיטא דלא משמע רק שתי משפחות ועוד דישראל אינם נקראים משפחה. מה שאין כן ר"י אמר רב וכן הברייתא דלא קאי על דרשת המקרא רק נקטו דבריהם לדינא תפסו שפיר בלשונם גם ישראל במעמדם דהרי ק"ו הוא ומה כהנים ולוים מבטלים מכ"ש ישראל וזה אמת. ועי' ג"כ פני יהושע כאן:


שם מכאן סמכו של בית רבי שמבטלין תלמוד תורה ובאין לשמוע מקרא מגילה. נ"ב חכם אחד[1] בתשובת מורי הגאון בית אפרים (סי' ס"ז) הקשה דאיך שייך לשון מבטלין תלמוד תורה דהרי קריאת מגילה נקראת גם כן תורה ואי דקאי על ההילוך הרי קיימא לן מגילה בזמנה קורין אותה ביחיד ע"ש.

ולי נראה כיון דאמרינן (לקמן ה ע"ב) רבי בטברי' הוה ונהי דלרבי פשיטא ליה דמוקף חומה מימות יהושע בן נון הוא מכל מקום מספקא ליה ואפשר עוד לשאר בית רבי דמספקי להו וקרי בי"ד ובט"ו ואם כן לא הוי מגילה בזמנה ושוב נופל שפיר לשון מבטלין תלמוד תורה היינו על ההליכה דלא היה ידוע להם זמנה:


רש"י ד"ה וישראל במעמדם. תשמרו להקריב לי במועדו האיך שומר. נ"ב דברי רש"י הללו תמוהים דהרי ממקום שהביא רש"י (תענית כו ע"א) לא דייקו הן במשנה והן בברייתא מלשון תשמרו רק מקרא אחרינא דכתיב צו את בני ישראל את קרבני לחמי ואיך קרבנו של אדם קרב ע"ש וצע"ג:



שולי הגליון


  1. הוא הג"מ רבי יעקבקא סג"ל לנדא בן הנודע ביהודה.
< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף