כף החיים/אורח חיים/תרלו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png תרלו

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
יד אפרים
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
לבושי שרד




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] סוכה ישנה וכו'. פי' הסכך הישן אבל בדפנות לית לן בה לכ"ע. ט"ז סק"א. מש"ז או' א' בית השואבה או' ד' מ"ב או' א' וגם א"צ בהם חידוש. מש"ז שם. ר"ז או' ב' מ"ב בשה"צ או' א':

ב[עריכה]

ב) שם. דהיינו שעשאה קודם שיכנסו וכו'. דאלו עשאה בתוך ל' לחג כיון דשואלין בה' החג קודם לחג ל' יום סתם העושה לשם חג הוא עושה. רש"י סוכה ט' ע"א. ב"י. לבוש:

ג[עריכה]

ג) שם. ל' יום וכו'. לאו דוקא דה"ה אפי' בתחלת השנה כשירה. ט"ז סק"ב. ואפי' אם עשאה שלא לשם חג רק לשם צל בעלמא ג"כ כשירה וכמ"ש בסי' הקודם:

ד[עריכה]

ד) וכן סוכה העומדת משנה לשנה כשירה כיון שנעשית פעם א' לצל ומ"מ כיון שעבר החג הרי בטלה העשיה וצריך שיחדש בה דבר לשם סוכה. ח"א כלל קמ"ו או' ט"ל. מ"ב או' ז'.

ה[עריכה]

ה) שם. ובלבד שיחדש בה דבר עתה בגופה וכו'. בסכך דוקא ולא מהני מה שחידש דופן רביעי וכדומה דבסכך בעינן חידוש. מש"ז או' א':

ו[עריכה]

ו) שם. ובלבד שיחדש בה דבר וכו'. כ"כ הרא"ש בשם הירושלמי וכתב ב"י ומדברי כולם (ר"ל התו' והרא"ש ובעל העיטור שהביאו הירושלמי הנז' בסתם) משמע דהא דמצריך בירושלמי לחדש בה דבר לעיכובא הוא אבל הר"ן כתב דלאו לעכב אומר כן אלא למצוה מן המובחר עכ"ל ב"י. וכ"נ דעת הט"ז סק"ג כדברי הר"ן דאינו אלא למצוה מן המובחר. והמ"א סק"א כתב דדעת כל הפו' אינו אלא למצוה מ"ה דלא כב"י יעו"ש והא"ר או' ב' תמה עליו דהא בשה"ל כתב בשם ר' יהודאי גאון בלא חידוש פסולה וכ"כ בס' התניא בשם רב נטוראי יעו"ש. והב"ד הברכ"י או' א' וכתב דאין מזה תימה כ"כ על מ"א דמ"ש כל הפו' היינו הפו' שהביא בב"י יעו"ש. וכ"ה דעת הלה"ש כדברי הט"ז והמ"א דאינו אלא למצוה מ"ה. וכ"פ ח"א כלל קמ"ו או' ט"ל. וכ"פ בס' בכורי יעקב. מ"ב או' ד' מיהו דעת הבגדי ישע כדברי הא"ר דבלא חידוש פסולה יעו"ש וכן בס' בית השואבה או' ב' ואו' ג' האריך בענין זה וסיים כיון דהשה"ל ובס' התניא כתבו בשם הגאונים רבי' נטוראי ורב יהודאי דבלא חידוש פסולה פשיטא דיש לחוש לסברת הגאונים ולהחמיר יעו"ש. נמצא דדבר זה לא נפיק מפלוגתא וע"כ נראה דאם שגג או נאנס ולא חידש בה דבר ולא אפשר באחרת יש לאכיל בה בלא ברכה משים הב"ל:

ז[עריכה]

ז) שם. ובלבד שיחדש בה דבר וכו'. וא"כ סוכת גנב"ך ורקב"ש פשיטא דצריך ג"כ לחדש דודאי לא עדיף מסוכה ישנה דישראל. ט"ז סק"ג. וכ"כ הפרישה סי' תרל"ה או' א' א"ר או' ב' מאמ"ר או' א' בית השואבה או' ה' ח"א שם. מ"ב שם. ובגנב"ך ורקב"ש אפי' תוך ל' הוי כמו קודם ל' ט"ז שם. א"ר שם מאמ"ר שם. בית השואבה שם דלא כהרדב"ז ח"ה תשו' ש"א נ"ז שכתב דאם הוא בתוך ל' א"צ לחדש בה דבר יעו"ש. ועיין לקמן סי' תרל"ח או' ך':

ח[עריכה]

ח) ואם אין עשוי לצל אלא לצניעות לא מהני אפי' אם הוא מחדש בה כיון דהסכך גופא פסול והוה כמסכך בדבר שאין גידולו מן הארץ. ט"ז שם. מאמ"ר שם. בית השואבה שם. אלא צריך לנענע כל הסכך וכמ"ש לעיל סי' תרל"ה או' ג' יעו"ש:

ט[עריכה]

ט) שם. ואפי' בטפח על טפח וכו'. בטור כתוב בטפח על טפחיים ונ"ל דט"ס הוא וצ"ל כמ"ש כאן בש"ע וכן מצאתי הנוסחא בטורים שעם הב"ח. מאמ"ר או' ב':

י[עריכה]

י) שם. ואפי' בטפח על טפח. וכו'. משמע דבעינן מרובע. מ"א סק"ב. והא"ר אות ג' כתב כיון דבירושלמי ושאר פו' חוץ מטור לא נזכר אלא טפח אין להחמיר בטפח על טפח. אבל הלבוש כתב כדברי הש"ע טפח על טפח. וכ"פ הר"ז או' ב' ח"א כלל קמ"ו אות ט"ל. והיינו שיניח בה סכך מעט כטפח על טפח מרובע. מ"ב אות ה' ואם יש באורך יותר על טפח ורוחב חצי טפח לא מהני. א"א או' ב' מ"ב בשה"צ או' ח':

יא[עריכה]

יא) שם. ואם החידוש על פני כולה וכו'. ר"ל שהולך על פני כל אורך או רוחב הסוכה אפי' אין ברחבו אלא כל דהוא די בכך. ר"ז או' ב' מ"ב או' ו':

יב[עריכה]

יב) שם. אפי' מתחלת השנה וכו'. היינו אחר סוכות שעבר אבל אם הוא קודם חג סוכות שעבר צריך חידוש אפי' אם עשאה מתחלה לשם חג וכמ"ש לעיל אות ד' יעו"ש:

יג[עריכה]

יג) שם. כשירה בלא חידוש. והב"ח כתב דאפילו אם עשאה לשם חג אם הוא קודם ל' יש להחמיר ולעשות חידוש יעו"ש. והא"ר או' ד' חולק עליו אבל הברכ"י אות ב' כתב לקיים דברי הב"ח יעו"ש:

יד[עריכה]

יד) [סעיף ב'] אינו ניכר וכו'. ואם הגביה הסכך וחזר והניחו שרי כמ"ש סי' תרל"א סעי' ט' מ"א סק"ג. ר"ז או' ג' בית השואבה או' ט" מ"ב או' ח' וה"ה בסוכה שעשאה לשם חג ואח"כ היה דר בה כל השנה כשיגיע חג הסוכות צריך להגביה הסכך ולחזור ולהניחו לשם סוכה מטעם זה ולא סגי בגילוי הגג לבד. בכורי יעקב. מ"ב שם:

טו[עריכה]

טו) שם. אינו ניכר שדר בה לשם מצוה. וחידוש בעלמא לא מהני בזה כמו למעלה כיון שהיה דירתו ממש שם כל השנה שאכל ושתה וישן שם. מ"ב אות ט':

טז[עריכה]

טז) שם. והחיצונה יוצא בה וכו'. ובלבד שיחדש בה דבר לשם סוכה. לבוש. דאף שעשאה לצל הרי לא עשאה לשם סוכה וכמ"ש לעיל או' ז' גבי סוכת גנב"ך ורקב"ש דאף שעשוים לצל צריך חידוש יעו"ש:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון