חתם סופר/נדה/ו/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
חתם סופר
רש"ש

שינון הדף בר"ת


חתם סופר TriangleArrow-Left.png נדה TriangleArrow-Left.png ו TriangleArrow-Left.png ב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

וא"ל כולן טמאות פירש"י במעל"ע שבנדה ובד"ה היא טמאה פי' משום פקידה לפקידה ע' מהרש"א ולפע"ד ליישב דהנה כל דפשעה ולא בדקה בדיקה הראוי ע"פ תחז"ל ה"ל בכלל מעל"ע. והא"ש דהמהר"ם לובלין כ' בכוונת רש"י במתני' דכל בדיקה שאינה בתקנת חכמים אינה ממעטת. וא"כ לפ"ז הא דאמר ר"ג היא טמאה וכולן טהורות ע"כ צ"ל דהך בדיקה לפני כל ככר וככר תקנת חכמים היא ולא תקנו בדיקת שחרית אלא לעסוקה בטהרות שנעשו על טהרות קדש אבל לקדש עצמה צריכא בדיקה על כל ככר וככר ומשו"ה היה ממעט. וא"כ לפי ס"ד של ר"ג שלא בדקה וכלן טמאות ע"כ פשעה ולא בדקה וא"כ ה"ל מעל"ע שבנדה דכל שע"י פשיעה ה"ל בכלל מעל"ע. ובזה י"ל קו' מהרש"א [שהקשה] דלמא חדא בקודש וחדא בחולין שנעשה על טהרות קודש. והא"ש דבחולין שנעשו עטה"ק ע"כ לא היה תיקון חכמים לבדוק על כל ככר וככר דא"כ למאי הלכתא תקנו בדיקת שחרית וערבית לעסוקה בטהרות ואע"כ בקודש עצמן מיירי:

קבלה מניה ר"ש בר יצחק בחולין שנעשו עטה"ק. ויש להקשות מ"מ איך מוכח מדלא תני ליה גבי מעלות דלמא כמ"ש מהרש"א לעיל וכן הוא בתוס' פ' חומר בקודש דבחמשה ראשונות לא חשיב משום דדררא דאורייתא ובחמשה אחרונות לא קחשיב ליה משום דאינהו לא נהגו בחולין שנעשו עטה"ק ומעל"ע שבנדה נהיג. וי"ל דס"ל לרב הונא ורב שמואל בר יצחק כיון דעכ"פ מוכח ממתני' דמעלות דמעל"ע נהוג בחולין שנעשו עטה"ק מכ"ש בתרומה עצמה אף ע"ג דחמשה ראשונות נהגו בחולין שנעשו עטה"ק ולא בתרומה התם מעלה בעלמא הכא משום ספיקא ואי מחמרי' בספיקא דרבנן חולין שנעשו עטה"ק מכ"ש דנחמיר בתרומה עצמה. דאפילו למאי דקיי"ל תרומה בזה"ז דרבנן מ"מ הרי היא כדאורייתא לכל מילי חוץ שאמרינן שאני אומר כמ"ש לעיל בשם מ"ל בהלכות תרומות. ובזה ניחא לן מה שפסק הרמב"ם כלישנא בתרא דר"ה להחמיר בדרבנן ונדחק בכ"מ משום דלל"ק הקשה הש"ס כמה קו'. ובאמת יש סברא להיפוך דהא פשטא ברייתא דר"נ מסייעא לל"ק. והא"ש דס"ל דלישנא קמא דר"ה ס"ל כר"ל ס"פ הערל דף פ' ע"א דתרומה בזמן הזה ומעזרא ואילך דרבנן בעלמא ולדידיה אפילו עיקרו מן התורה לא הוה כמ"ש מ"ל שם לכן פסק להקל בתרומה משא"כ אנן לא קיי"ל הכי וק"ל:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף