אבקת רוכל/טו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אבקת רוכל TriangleArrow-Left.png טו

סימן טו
על ענין נשיאות כפים

יען ראיתי מחלוקת בענין נשיאת כפים האיך יחזור פניו הכהן מן ההיכל אל העם ומן העם אל ההיכל, על לשון הגמרא כל פניות שאתה פונה כו'. יש אומרים שפונה אל ימינו ובשמאלו הולך וסובב ע"כ וחוזר פניו אל העם וכן כשחוזר פניו מן העם אל ההיכל בצד שמאלו הולך וימינו עומד במקומו ופונה אליו על דרך שכותבים מי שאינם בני ברית, ומביאין ראיה מדין נר חנוכה שכתב הרמ"ה ז"ל שצריך להתחיל ולהדליק בנר שהוא כנגד צד שמאלו ופונה אל דרך ימין משום כל פניות.

ויש אומרים להפך שפונה אל הימין להלוך בצד ימינו והשמאל ימשך אחריו כעבד אחר אדונו כדרך שאנו בני ברית כותבים. ודעתי נוטה לזה הדעת לכן ראיתי להביא ראיה מפירוש רש"י ז"ל שפירש כן בגמרא בכמה מקומות, בזבחים פרק איזהו מקומן במשנה עלה בכבש ופנה לסובב ובא לו לקרן דרומת מזרחית מזרחית צפונית כו' פירש רש"י ובא לו לקרן דרומית מזרחית שבה הוא פוגע ראשונה כדקיימא לן לקמן כל פניות שאתה פונה יהיו דרך ימין והכבש בדרום וכשעולה בו הוא פניו למזרח מן הדרום למזרח וממזרח לצפון ומצפון למערב דהיינו דרך ימין.

ובפרק קדשי קדשים גרסינן בגמרא תנן התם כבש היה לדרומה כו' מנה"מ כו' ותנא מייתי לה מהכא דתניא רבי יהודה אומר ומעלותיהו פונה קדים כל פניו תשאתה פונה כו'. ופרש"י ז"ל שתמיד כבש מעלותיו ברוח הראויה לפנות הימנה למזרח, ותהא אותה הפניה לימין, ואין לך רוח ראויה לכך אלא דרום וכשאתה מקיף שום דבר ופניך אליו ואתה סובבו מצפון למערב לימינך אתה הולך למזרח, עכ"ל.

ובפרק הנזכר שנינו במשנה כל העולין למזבח עולין דרך ימין ומקיפין דרך שמאל. ופרש"י ז"ל ויורדין במערבו של כבש שהוא לעולין במזרח בעלייתן.

ובשבועות פרק ידיעות הטומאה גבי משנה דאין מוסיפין על העיר כו' אלא כו' ובשתי תודות כו' ובגמרא תנא שתי תודות שאמרו בלחמן כו' מנה"מ אמר רב חסדא דאמר קרא ואעמידה שתי תודות גדולות ותהלוכות לימין ממעל לחומה. ופרש"י ותהלוכות לימין מעל החומה להקיף את העיר בתהלוכו שהלוכו דרך ימין כשפניהם לחלל העיר הלכו תמיד לצד ימינם עד שיקיפו את כולה, עכ"ל. הנה ברור עם הישר הולך שהימין הוא ההולך והסובב תחלה אל דבר שהוא רוצה להקיף והשמאל נמשך אחריו.

וכן פירש הוא ז"ל בפ"ק דפסחים על זה הלשון דכל הפניות כו', ע"ש. וכן פירש הרב רבינו איסרלאן ז"ל בספרו תרומת הדשן שאלה צ"ח בענין הקפת הבימה עם הארבע מינים שבלולב, כל הפניות שאתה פונה לא יהיו אלא דרך ימין, ודרום הוא לצד ימין כל הפונה למזרח, יע"ש:

ועתה בכל זה הענין שאמרנו שהוא מבואר מעצמו דין הרמ"ה ז"ל לפי דעתי אינו חולק כלל לזה הענין, יען כי יש הפרש והבדל גדול בין כשאדם רוצה להקיף דבר או להפנות פניו פעם אחת אל רוח זה ופעם אל רוח זה, בין כשאינו רוצה להקיף ולפנות לשום רוח רק תמיד עומד נגד אחד. כי כשהוא רוצה להקיף או לפנות כמו שאמרנו אז צריך לפנות אל הימין להלוך בצד ימין תחלה משום כל הפניות כו', כי הקפת המזבח ובהקפת החומה ובהקפת הבימה עם הלולה ובנשיאות כפים שפעם אחת מקיף סובב פניו מההיכל אל העם ופעם מהעם אל ההיכל, שאז צריך שיהיה הקפתו מצד ימין אל השמאל. אך כשאינו רוצה להקיף דבר רק עומד תמיד נגד רוח אחד כנר חנוכה וכוונתו לפנות מאותו רוח לבד ואותה פנייה צריך להפנות מראשן של נרות לסופן של נרות אז צריך בהכרח להתחיל מנר של צד שמאלו כדי להפנות אל הימין משום כל הפניות.

וכ"ז לדין הרב ז"ל כי כל העולם ברוב המקומות נוהגין להתחיל מהימין, והפירוש הראשון הוא האמת שכך מוכח לשון אתה פונה אל הימין:

ע"כ מצאתי בתשובת הרב ולא עוד

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף