שואל ומשיב/ב/ג/מב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שואל ומשיבTriangleArrow-Left.png ב TriangleArrow-Left.png ג

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

שואל   מהדורה תניינא חלק ג סימן מב   ומשיב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

תמול שאל אותי הרבני המופלג מהור"ר שמואל מארגאשיס באחד שנתן לחייט בגד לעשות לו עבורו היינו עבור החייט בעצמו במתנה והבטיחו שיתן לו שכר מלאכה גם כן אם עובר בזה על לא תלין או לא. ולפענ"ד דאינו עובר דהנה בתורה כתיב לא תלין פעולת שכיר אתך עד בקר ופירש"י לא תלין לשון נקיבה מוסב על הפעולה ולמה כתיב לא תלין פעולת שכיר היה לו לכתוב לא תלין שכר שכיר וראיתי באהע"ז כתוב פעולת כמו שכירת וכן ופעולתו לפניו (ישעיהו מ׳:י׳) ויתכן היותו דרך קצרה והטעם שכרו פעולתו. וכן כתב הרד"ק בישעי' מ' שם וחסרון שכר מפעולתו כמו לא תלין פעולת שכיר ר"ל שכר פעולה שלו. אבל עדיין קשה למה לא כתיב שכר שכיר או שכר פעולת שכיר. ע"כ נראה לפענ"ד דהתורה הקפידה על גוף הפעולה שפעל עמו שזה עשה לו פעולה ומגיע לו שכר על הפעולה והרי הוא מלין פעולתו שפעל עמו. שכל זמן שאינו נותן לו שכרו הרי עושק לו הפעולה שפעל עמו. ולפ"ז אם גוף הפעולה הוא של החייט שעשה לעצמו רק שעושק שכרו ע"ז לא הקפידה התורה:

ובזה נראה לפענ"ד מה דבעי עלה ב"מ דף קי"ב אי אומן קונה בשבח כלי והלואה הוא או אינו קונה ושכירות הוא והיינו דאם אומן קונה בשבח כלי הרי כל זמן שלא שלם לו הרי הפעולה של האומן כמ"ש הרא"ש בב"ק א"כ לא עבר על הפעולה ורק בשעה שנותן לו הפעולה אזי מחויב ליתן לו שכירות. וזה נראה לפענ"ד מה שהאריך בשו"ת מהר"ש הלוי בהא דאומן קונה בשבח כלי אם אינו אלא בשבחא הוא דקונה אבל לא בגוף הכלי או נימא דעל ידי השבח זוכה בגוף הכלי ובתה"ד סי' ש"ט מבואר דאומן אינו קונה אלא בשבח לא בגוף הכלי ועיין בקצה"ח סי' ש"ו ולפמ"ש מבואר דקונה בגוף הכלי דאל"ה הפעולה אינה שלו. ובזה מיושב מה שהקשה אותי מוה' שמואל הנ"ל דאמאי שכר מצוה בהאי עלמא ליכא הא עובר הקב"ה בלא תלין. והראיתי לו שמבואר במדרש סדר ברכה שמרע"ה טען לפני השי"ת אתה אומר לי לא תעבור את הירדן הזה הרי אתה עושה תורתך פלסתר דכתיב ביומו תתן שכרו. ובאמת קשה על כל העולם. וראיתי בספרים שכתבו דע"י שליח אינו עובר והתורה קבלנו ע"י שליח אבל מרע"ה בעצמו בא בטענה כי אליו נתנה התורה לא ע"י שליח. אמנם לפמ"ש אתי שפיר דהרי מקרא מלא אם צדקת מה תתן לו א"כ לא שייך פעולת שכיר דהא לא עשה להשי"ת שום פעולה:

ובזה נראה לפענ"ד מה שפירש הרמב"ם בפירוש המשנה אלו דברים שאדם אוכל פירותיהם ומחלק דמצות שבין אדם למקום אינו מגיע לו בעוה"ז ומצות שבין אדם לחברו מגיע לו בעוה"ז והיינו דבין אדם לחברו ישנו פעולה שעשה לאדם בצווי השי"ת וא"כ עובר על לא תלין. ובזה נראה לפענ"ד דברי המדרש במדרש רות מה שאמר בועז ישלם ה' פעלך ותהי משכורתך שלימה א"ר חסא אשר באת לחסות תחת כנפיו. ולא נודע מה הוסיף ר' חסא כי כן כתוב בפסוק וכבר כתבתי הרבה בזה. ולפמ"ש אתי שפיר דהנה התרגום מתרגם ישלם ד' פעלך בעוה"ז ותהי משכורתך שלימה בעוה"ב וקשה ליה לרב חסא הא שכר מצוה בהאי עלמא ליכא. אמנם זה במי שכבר נתחייב. אבל הגר אשר בא לחסות א"כ זה גוף הפעולה שבא לחסות וזה שחידש ר' חסא אשר באת לחסות וצריך לשלם לו פעלו. ולכך גם משה רבינו ע"ה שזכה שקיבל התורה עוד טרם קבלתו מגיע לו שכר פעולה וזה הכל ע"ד הדרוש אבל גוף הענין הוא ברור לפענ"ד ודו"ק:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף