רש"ש/בכורות/מג/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבנו גרשום
רש"י
תוספות
חי' הלכות מהרש"א
רש"ש

שינון הדף בר"ת


רש"ש TriangleArrow-Left.png בכורות TriangleArrow-Left.png מג TriangleArrow-Left.png ב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

גמרא. וסקיפס מאחוריו. כצ"ל:

שם דאריך ושמוט. פי' ודק עי' לקמן (מה ב):

שם קהדר ותני ושניטל שיניו פסול משום מה"ע. הוא לקמן (מד) ושם איתא ושנשרו. ובמשניות שם הגי' ושנטלו:

רש"י ד"ה ננסין תנינא. הקפח כו'. הוא לקמן (מה ב):

תד"ה ושנשרו. משמע שקורא ריס לשערות כו'. ולעד"נ דכאן ג"כ הכוונה על העור ובא ע"ד הכתוב וצפחת השמן לא תחסר (מלכים א יז) דהפעל תחסר מוסב על הצפחת שהיא ל"נ. והמכוון הוא על השמן וכדכתיב שם וצפחת השמן לא חסר ע"ש ברד"ק. וכה"ג פרש"י בחומש בפ' בשלח בפסוק אריק חרבי. ועי' ר"ה (יד) מעשה בר"ע שליקט אתרוג ופרש"י פירות אילן אתרוג. ונראה דר"ל דפעל ליקט מוסב על האילן דאי על הפירות הל"ל אתרוגים. ונראה דהתוס' לא כתבו כן אלא לפי הגי' שהעתיקו ושנשרו ממנו. ועי' תוס' שבת (מא ב) בד"ה מידי:

במשנה אין לו גבינים או אין לו אלא גבין אחד. קשה השתא אין לו אלא גבין אחד אמרת הוי מומא אין לו כלל מבעי' כדפריך הגמרא לעיל (מ) כה"ג. ואולי שלא תאמר דזהו מאוס יותר כשאין לו אלא גבין אחד משאין לו כלל. או משום דהוי כעין שרוע וזגדן:

שם זהו גבן האמור בתורה. נראה משום דכל הפרק מדבר במומין הפוסלין מטעם דאין שוין בזרעו ש"א. לכן אמר בזה שהוא גבן כו' ונ"מ דמחיל עבודה כדלעיל. וכן הכונה לקמן (מד ב) גבי מרוח אשך. אך ממש"כ הרע"ב כאן. דכ"ע מודו כו' ומשמעות דורשין א"ב והוא מפי' הרמב"ם ל"מ הכי[1]:

גמרא אמר רבא זהו מדרש או גבן. לכאורה קשה דהא המשנה לא הזכירה מלת או. ונראה דכוונת הדרשה מאו לדרוש גבן בשני מובנים א' שגביניו הרבה. ב' מחוסר גבן כמו ובכל תבואתי תשרש דר"ל עקירת השרש:

במשנה איזהו חרום הכוחל שתי עיניו כאחת. סתם לן כר' יוסי בברייתא ודלא כת"ק דידי' ודלא כאמרו לו. והרמב"ם בחבורו פ"ח מהל' ביאת המקדש הלכה ב' פסק כת"ק דלא כסתמא דמתניתין. ותמה עליו הכ"מ (ויישבו בדוחק). ובפיה"מ וכן הרע"ב לא הזכירו מדברי הת"ק. ואנכי תמה על המזרחי שלא ידע טעם רש"י בפיה"ת שהביא דעת ר' יוסי. הלא כתורה עשה כסתמא דמתניתין:



שולי הגליון


  1. בהגהות הרש"ש תמה על לשון זה שלא מצינו כן בשאר מומין לומר זהו באור אותו המום הכתוב בתורה. ולדעתי נראה פשוט, מפני שבבאור מלת גבן יש כמה דעות במשנה, ת"ק ס"ל דגבן הוא כמבואר לפנינו, ור' דוסא סבר, כל שגביניו שוכבין [על עפעפיו], ור' חנינא ס"ל דגבן הוא כל שיש לו שני גבין ושתי שדראות, ולכן נקטו חכמים בלשונם זהו גבן האמור בתורה, ר"ל לאפוקי מדעת ר"ד ור"ח, ועיין לקמן בדרשה או מרוח אשך, דגם שם איתא כלשון זה וגם שם צריך לפרש כמו כאן. ועיין ברמב"ם בפיה"מ ובחבורו דכל הני מומין שחשבו כל התנאים כולהו הוו מומין לכו"ע, ולא פליגי רק בפירוש המלה הזאת. תורה תמימה (ויקרא כא כ הערה קלא).
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף