קרית ספר/תרומות/ד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרית ספרTriangleArrow-Left.png תרומות TriangleArrow-Left.png ד

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף

משנה תורה להרמב"ם
והשגות הראב"ד


נושאי כלים

כסף משנה
משנה למלך


מפרשי הרמב"ם

אור שמח
יצחק ירנן
מעשה רקח
ציוני מהר"ן
קרית ספר
שער המלך


לפרק זה במהדורה המנוקדת של 'משנה תורה לרמב"ם' באתר "על התורה" לדף זה באתר "תא שמע" לפרק זה במהדורה הדיגיטלית של אתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

עושה אדם שליח להפריש תרומות ומעשרות דכתיב כן תרימו גם אתם לרבות שלוחכם ואין עושין שליח גוי דכתיב גם אתם מה אתם בני ברית אף שלוחכם בני ברית.

ב[עריכה]

חמשה לא יתרומו דכתיב דבר אל בני ישראל ויקחו לי תרומה פרט לגוי מאת כל איש פרט לקטן אשר ידבנו לבו פרט לחרש ושוטה דידבנו משמע דיש בו דעת להתנדב וזאת התרומה אשר תקחו מאתם פרט לתורם את שאינו שלו כיון דלא שויוה שליח. ואם אמר לו בעל הבית כשלקט ותרם כלך אצל יפות והיו שם או שליקט והוסיף תרומתו תרומה דגלי דעתיה דניחא ליה בשלוחותיה אף על גב דמעיקרא לא יהב ליב רשות קרינא ביה גם אתם לרבות שלוחכם שנראה לפירוש הרב ז"ל דלא הוה ליה נוסחת הגמר' ריש פרק אלו מציאות כמו שכתובה בספרינו הכי נמי מסתברא דמעיקרא שויה שליח אלא דומיא דעובדא דבסמוך דמהני כלך אצל יפות לאכילת פירות שלא מדעת בעל הבית מעיקרא ולא הוי גזל כיון דגלי השתא דעתיה דניחא ליה במאי דיהיב אריסיה להנהו רבנן משמע דלענין תרומה דאמרו כלך אצל יפות הוי כי הכא דלא ידע בעל הבית אלא השתא. התורם משלו על של חברו הרי זו תרומה והפירות מתוקנים דלא בעינן דלשויה שליח אלא כשתורם מפירו' בעל הבית אבל כשתורם מפירותיו זכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו ושלא מדעתו וטובת הנאה של תורם דאי לאו פירי דידיה לא מתקן כרייה דהאיך ולכך הוי טובת הנאה דידיה וקרא דתבואת זרעך ונתת מוקמינן ליה אמעשר דזכאי בעל התבואה בנתינתו.

ה[עריכה]

קטן שהגיע לעונת נדרים תרומתו תרומה דכיון דהוא מופלא הסמוך לאיש לא ממעטינן ליה מאת כל איש וגו'.

ו[עריכה]

האומר לשלוחו צא ותרום ובא אחר כך ומצא כרי תרום לא אמרינן חזקה שליח עושה שליחותיה דבעל הבית להקל בדאוריתא אלא חיישינן דילמא אחר תרם שלא ברשות ואין תרומתו תרומה דאף על גב דניחא ליה במאי דתרם ואמרינן לעיל דתרומתו תרומה הכא דכבר עשה שליח שאני.

ז[עריכה]

שליח תורם כדעת בעל הבית והוי תרומה דאוריתא ואם אינו יודע דעתו תורם כבינוני ואם נתכוון להוסיף על הבינוני אפילו אחד ממ"ט אין תרומתו תרומה דכיון דאינו יודע דעתו אינו שלוחו אלא לבינוני אבל נתכוון לבינוני ועלתה בידו אחד מארבעים אזלינן בתר כונה דידיה ולא קפיד בעל הבית דהא איהו גופיה אם עלה בידו א' (מעשרי') [מארבעי'] תרומתו תרומ'.

ח[עריכה]

השותפין חייבין בתרומה ומעשרות דכתיב מעשרותיכם אפילו של שנים וכל מי שתורם מהם תרומתו תרומה ותרומת השני אינה תרומה דהוי תוספת דחייב במעשרות כדאמר' לעיל ואם לא תרם הראשון כשיעור תרומת שניהם תרומה כדאמרינן לעיל דעלתה בידו אחד מס"א דיחזור ויתרום.

ט[עריכה]

שליח שהלך לתרום ובטל בעל הבית שליחותו אם לא שנה השליח תרומתו תרומה דאין אדם מבטל שליחותו בדברים ואם שנה הואיל ובטל שליחותו מקודם אינה תרומה דאף על גב דליכא קפידא במאי דשנה אתי דיבור ומבטל ליה לדיבור קמא כיון דשנה.

י[עריכה]

ואריס שתרם ואחר כך עכב בעל הבית תרומתו תרומה דהא אריס הוי כשלוחו ואפטרופין תורמין מנכסי יתומי דהוו כשלוחין. והגנב והגזלן והאנס כשבעלים רודפים אחריה' ובן ושכיר והעבד והאשה כשתורמין על הכל אין תרומתן תרומה דהוו תורמין על מה שאינו שלהם. הבן כשאוכל עם אביו והאשה בעיסתה ופועלים שהאמינם בעל הבית על הגת תרומתן תרומה דהוו כשלוחין וכן פועל שאמר לו כנוס לי גרני ותרום אפילו תרם קודם תרומתו תרומה. תרומת גוי משלו אינה תרומה מדאוריתא דכתיב בני ישראל ויקחו לי תרומה ולא גוים.

טז[עריכה]

המכוין לומר תרומה ואמר מעשר או איפכא לא אמר כלום עד שיהו פיו ולבו שוים דכתיב מוצא שפתיך וכתיב כל נדיב לב דבעינן גומר בלבו ומוציא בשפתיו ודווקא כשמכחישין לבו ושפתיו זה את זה אבל לא מכחשי כמו שחשב בלבו ולא הוציא בשפתיו כלום הרי זו תרומה דכתיב ונחשב לכם תרומתכם וגו' כתרומת גורן במחשבה בלבד הויא כתרומת גורן.

יז[עריכה]

המפריש תרומה על תנאי אם לא נתקיים התנאי אינה תרומה דהא דינו להפריש מאי זה מקום שירצה וכיון דלא הפריש ממקום זה אלא על תנאי כך אינה תרומה כיון שלא נתקיים. וכן יש שאלה בתרומות ומעשרות דכיון דאיתנהו בבל תאחר כדכתיב ה' אלהיך וגו' איתנהו נמי בכלל לא יחל דברו הוא אינו מיחל אבל אחרים מוחלין לו דאכל מאי דהוי בכלל נדר קאי וכל מה שהתנה ונתקיים התנאי תרומה גדולה כדינה ותרומת מעשר כדינה דמיד שעלתה נתקיים התנאי הרי הם מדמעות.

כ[עריכה]

והאומר שלמעלה חולין ושלמטה תרומה או איפכא דבריו קיימים דלדעתו הדבר תלוי והתורם סתם אפילו כל שהו נפטר הכל מן התורה כיון שהכל לפניו בשעה שתורם:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.