ערך/קידוש השם

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png קידוש השם

מהו קידוש השם[עריכה]

הרמב"ן (ריש אגרת הקודש לרמב"ן) מבאר על פי הפסוק (ישעיה מג כא) עם זו יצרתי לי תהילתי יספרו, שהנהגת העבדים היא לפי ההנהגה שהם רואים לאדוניהם, והרוצה לעמוד על הנהגת הרב יביט בהנהגת עבדיו. וכשנוהג כראוי הרי זה מקדש השם והפך זה מחללו.

הרמב"ם (יסוה"ת פ"ה הי"א) מציין כיצד החכם מקדש השם: וכן אם דקדק החכם על עצמו והיה דיבורו בנחת עם הבריות, ודעתו מעורבת עמהם ומקבלם בסבר פנים יפות. ונעלב מהם ואינו עולבן, מכבד להם ואפילו למקילין לו, ונושא ונותן באמונה. ולא ירבה באריחות עמי הארץ וישיבתן. ולא יראה תמיד אלא עוסק בתורה, עטוף בציצית ומוכתר בתפילין, ועושה בכל מעשיו לפנים משורת הדין. והוא שלא יתרחק הרבה ולא ישתומם. עד שימצאו הכל מקלסין אותו, ואוהבים אותו ומתאוים למעשיו. הרי זה קידש את ה', ועליו הכתוב אומר (ישעיה מט ג) 'ויאמר לי עבדי אתה ישראל אשר בך אתפאר'".

ברכה על מסירת נפש[עריכה]

השל"ה (שער האותיות אות א' הו"ד בפתחי תשובה יו"ד סימן קנז סק"ו) כתב נוסח ברכה על קידוש השם. ואין זה תלוי בדעת אחרים שאף אם ימלך הגוי מלהורגו הרי קיים את המצוה בעצם מסירת הנפש גם אם לא מת לבסוף. ומביא מה שנהגו לומר קודם פסוקי דזמרה "ברוך אתה ה' המקדש שמו ברבים" ומבואר בירושלמי שנתקנה תקנה זו כשגזרו גזירה שלא לקרוא קריאת שמע, הרי שמברכים על מסירת נפש על קדושת השם.

עוד כתב בשם רבי מנחם רקאנטי (פסקי הלכות לר"מ רקאנטי סימן ע) שחייב לברך על קידוש השם.

מהר"ם שיק (מצוה רצז) העיר מהמבואר בגמרא שבקשו מלאכי השרת לומר שירה על טביעת המצרים ואמר הקב"ה מעשי ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה, הרי שמצטער הקב"ה על אבוד הגויים וק"ו במות אדם כשר מישראל, וממילא לא ניחא ליה לקב"ה שיברכו על מצוה זו.

במבוא לספר יסוד ושורש העבודה מובא שהוא לימד את גר הצדק אברהם בן אברהם ברכה זו, והוא בירכה כשעלה על המוקד.

בתוספות בברכות (מו. ד"ה כל הברכות; פסחים קד. ד"ה כל הברכות) דנו מדוע לא פותחת ברכה זו בברוך, וע"כ שיש בה הזכרת השם שאל"כ אין בה שם ברכה כל[1].

נוסח הברכה[עריכה]

השל"ה (שם) כתב שהנוסח הוא לקדש שמו ברבים.

להרחבה[עריכה]

  • רבי ירוחם יהודה ליב פרלמן ('הגדול ממינסק'), אור גדול, סימן א: קונטרס בדיני קידוש השם באתר "HebrewBooks"




שולי הגליון


  1. כפי שהקשו התוספות (ברכות יב.) על ברכה שמברך משמר היוצא למשמר הנכנס שאם אין בו שם ומלכות אין זו ברכה.
מעבר לתחילת הדף