ערך/משיכה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png משיכה

מקור[עריכה]

לדעת חכמים[עריכה]

אליבא דחכמים (ב"מ פ"ד מ"ב) משך הימנו פירות ועדיין לא נתן לו מעות, אינו יכול לחזור בו (בין הלוקח ובין המוכר). ואם נתן לו מעות ועדיין לא משך הימנו פירות, יכול לחזור בו (בין הלוקח ובין המוכר), אבל אמרו מי שפרע וכו'.

ונחלקו האמוראים אליבא דחכמים האם משיכה היא תקנה (ולשיטתם כשם שתיקנו משיכה במוכרים, כך תיקנו משיכה בלקוחות), או דבר תורה, וכדלקמן.

לרבי יוחנן[עריכה]

לפי רבי יוחנן (ב"מ מז:) ורבי אלעזר (ב"ק עט.)[1] ורב נחמן (ב"מ מח.) דבר תורה מעות קונות, ומפני מה אמרו משיכה קונה, גזירה שמא תפול דליקה[2] בחטים ששילם עליהן הלוקח מעות. אי מוקמת להו ברשותיה דמוכר, מסר נפשיה טרח ומציל. ואי לא, לא מסר נפשיה טרח ומציל, כי יאמר המוכר בלבו "איני מפסיד כלום, אם ישרפו, אומר ללוקח נשרפו חטיך".

לריש לקיש[עריכה]

לפי ריש לקיש (שם) משיכה מפורשת מן התורה, דאמר קרא (ויקרא כה יד) "וכי תמכרו ממכר לעמיתך או קנה מיד עמיתך אל תונו איש את אחיו"[3].

עוד פסוק הביא רבא (שם מח.) לסייע לריש לקיש, דכתיב (ויקרא ה כא) "וכחש בעמיתו בפקדון או בתשומת יד או בגזל או עשק את עמיתו", וכי אהדריה קרא כתיב (שם פסוק כ"ג) "והיה כי יחטא ואשם והשיב את הגזלה אשר גזל או את העושק אשר עשק או את הפקדון אשר הפקד אתו" ואילו תשומת יד לא אהדריה, מאי טעמא, משום דמחסרא משיכה.

לדעת רבי שמעון[עריכה]

אליבא דרבי שמעון (ב"מ פ"ד מ"ב) אין מחלוקת בין האמוראים (ב"מ מז:) אלא כו"ע מודו דרבי שמעון סובר שמדאורייתא היה הדין דמעות קונות, ורבנן הם אלו שתיקנו קנין משיכה. ומיהו, לשיטתו לא תיקנו משיכה אלא במוכרים (ולא בלקוחות). ולכן, אם משך הימנו פירות ועדיין לא נתן לו מעות, הלוקח יכול לחזור בו, והמוכר אינו יכול לחזור בו. ואם נתן לו מעות ועדיין לא משך הימנו פירות, הלוקח אינו יכול לחזור בו[4], והמוכר יכול לחזור בו.

אם מהניא בקרקע מן הדין, ונפק"מ במי שהוקש לקרקע[עריכה]

עי' פנ"י קידושין דף כ"ב ע"ב דמהני, ובספר המקנה שם פליג עלי'. ומדברי ביאור הגר"א חו"מ סי' קצ"ו נר' דלא ס"ל כהפנ"י. עי' בזה דבר אברהם ח"א סי' י' סק"ב ד"ה והנה (בתרא).

בבע"ח. אי מהני בגרירה כמטלטלין, או דוקא בקורא לה כו'[עריכה]

עי' ברשב"א המובא בשיטה מקובצת ב"מ ד"ט ע"ב, וברא"ש בפסקים ובקיצורם שם, הובאו בדבר אברהם ח"א סי' י' סק"ב סוד"ה והנה (קמא).

משיכה בספינה[עריכה]

בבא בתרא דף ע"ה עמוד ב'

בגוי[עריכה]

נכרי לאו בר משיכה הוא (ב"מ מח.), ועיין עבודה זרה ע"א א'

ערכים קשורים[עריכה]

*משיכה בלקוחות. *משיכה בשומרים.



שולי הגליון


  1. וכמו"כ לכאורה כך סוברים (שם) גם אמימר, רב יימר, ורב אשי.
  2. באונס, דאל"כ המבעיר ישלם.
  3. ומכל מקום ילפינן מפסוק זה עוד דרשא, "מיד" למעוטי קרקע, דלית ביה אונאה. דאל"כ לכתוב קרא "וכי תמכרו ממכר מיד עמיתך אל תונו", "או קנה" למה לי, שמע מינה למשיכה (גמרא שם).
  4. ועיין תוד"ה אי.
מעבר לתחילת הדף