ערך/הבחנה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png הבחנה

מקור[עריכה]

משנה (יבמות מא.): היבמה לא תחלוץ ולא תתייבם עד שיש לה שלושה חדשים, וכן כל שאר הנשים לא יתארסו ולא ינשאו עד שיהו להן שלושה חדשים, אחד בתולות, ואחד בעולות, אחד גרושות, ואחד אלמנות, אחד נשואות, ואחד ארוסות...

הטעם שלא תתייבם[עריכה]

שמא יהא הוולד בן קיימא וקא פגע באיסור אשת אח דאורייתא (גמ' שם מא:).

הטעם שלא תחלוץ[עריכה]

דתניא, מעשה באדם אחד שבא לפני רבי יוסי, א"ל מהו לחלוץ בתוך ג'? א"ל לא תחלוץ. ותחלוץ, ומה בכך? קרא עליו מקרא זה: 'אם לא יחפוץ' (דברים כה), הא אם חפץ יבם, כל העולה לייבום עולה לחליצה (גמ' שם)[1].

הטעם בשאר כל הנשים[עריכה]

  1. דאמר קרא (בראשית יז ז): 'להיות לך לאלהים ולזרעך אחריך'[2] - להבחין בין זרעו של ראשון לזרעו של שני (רב נחמן אמר שמואל בגמ' שם מב.).
  2. גזירה שמא ישא את אחותו מאביו[3], וייבם אשת אחיו מאימו[4], ויוציא את אימו לשוק[5], ויפטור את יבמתו לשוק[6] (רבא בגמ' שם).

בגרושת עצמו[עריכה]

עי' חדש על ה(מ)דף (נדרים עא).



שולי הגליון


  1. וזו, הואיל ואינה עולה לייבום בתוך ג' כדאמרן לעיל שמא יפגע באשת אח, אינה עולה השערה לפני הזקנים לחליצה (רש"י).
  2. שאין השכינה שורה אלא על הוודאים שזרעו מיוחס אחריו (רש"י).
  3. אם נשאת תוך שלושה וילדה, והוא בן ט' לראשון, ונולד בביתו של שני וסבור שהוא בנו, וישא את בת בעלה הראשון שיש לו מאישה אחרת, והיא אחותו מן האב (רש"י).
  4. שאם תלד לאחרון בן אחר, וישא אישה וימות בלא בנים, וייבמנה זה, כסבור שהוא אחיו מאביו, ונמצא מייבם אשת אחיו מאמו שלא מאביו, וחייב כרת (רש"י).
  5. אם לא תלד אימו לשני, וימות, וכסבורים שזה בנו, ותנשא אימו לשוק בלא חליצה (רש"י).
  6. אם יש לו אח מאביו הראשון, ולא היו לו בנים, ומת, ואין שם אח אלא הוא, והוא סבור שהוא בן האחרון, ונמצאת אשת בנו של ראשון, הזקוקה לו, נשאת לשוק בלא חליצה (רש"י).
מעבר לתחילת הדף