משתמש:מי אדיר/יצירת תוכן עזרה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זהו אחד מדפי השאלות והתשובות של אוצר הספרים היהודי השיתופי.

אם לא מצאתם תשובה לשאלה שלכם בדפים אלו, פנו לדף ברוכים הבאים בו יש מידע שעשוי לעזור לכם בצעדיכם הראשונים באוצר. אם זה גם לא מספיק, דפי העזרה מכילים מידע מפורט יותר המסביר כיצד לבצע פעולות שונות באוצר. אם גם שם לא מצאתם ישועה אתם מוזמנים לשאול את שאלתכם בדלפק הייעוץ, ואחד המשתמשים ינסה בוודאי לעזור לכם.

כללי קוראים תורמים מנהלה עריכה בעיות זכויות יוצרים שונות נפוצות
בדף זה תוכלו למצוא תשובות לשאלות נפוצות על עניינים כלליים ובסיסיים באוצר.

מהו ויקי?[עריכה]

ויקי הוא אוסף של דפי אינטרנט מקושרים שכל אחד יכול לקרוא או לערוך אותם בכל רגע (תוכן שיתופי). הרעיון והתוכנה הומצאו על ידי וורד קנינגהם (Ward Cunningham). אם תרצו לבחון את יכולות הוויקי, תוכלו לעשות זאת בארגז החול.

מהי אוצר?[עריכה]

אוצר היא מיזם ליצירת סוג חדש של אנציקלופדיה, מקיפה וחופשית. קראו את הדף על אוצר בעברית או את הדף המפורט יותר באנגלית.

מהן מטרותיה של אוצר?[עריכה]

מטרתה של אוצר ליצור אנציקלופדיה חופשית, ובשאיפה - הגדולה בהיסטוריה, הן מבחינת היקפה והן מבחינת עומקה, וכן להפוך למקור אמין למידע. אין ספק שזו מטרה שאפתנית, וברור שהשגת המטרה תיקח שנים רבות.

מתי התחילה אוצר?[עריכה]

הגרסה

למה הערך שאני מחפש אינו קיים באוצר?[עריכה]

ייתכן שהערך קיים בשם אחר ולא מוצג עקב מגבלות של מנוע החיפוש או טעות ברישום שם הערך-נסו לחפש את הערך בכתיב שונה (לפרטים ראו בדף זה).

אם אתם בטוחים שנוצר ערך בדיוק בכתיב שבו אתם מכירים אותו, ייתכן שהערך אוחד עם ערך אחר או לחילופין נמחק מסיבות שונות-למשל, ייתכן שהערך נוצר באופן הסותר את כללי האתר (כמו העתקת חומר כלשונו ממקור המוגן בזכויות יוצרים).

אפשרות נוספת היא שהערך לא קיים כי אף אחד לפניכם לא הרגיש בחסרונו ולא החל ליצור אותו-ביכולתכם לבקש את יצירתו בדף המתאים, בהתאם להנחיות הרשומות בו. אם אתם מוכנים להשקיע מזמנכם, תוכלו גם ליצור את הערך בעצמכם.

האם כל אחד יכול לערוך כל ערך באוצר?[עריכה]

כן, כל אחד יכול לערוך כל ערך באוצר! באמצעות לשונית לשונית עריכה המופיע בראש כל דף. מרביתנו מאמינים בטוב לבו של האדם, ומנסים להוכיח שהפסוק "כי יצר לב האדם רע מנעוריו" ניתן לשינוי על פי בחירת האדם. ליתר ביטחון, יש לנו יכולת לזהות בקלות כל נזק שנגרם לאתר על ידי גולש שיצרו גבר עליו, ויש לנו כלים להתאוששות מהירה מנזק זה.

אם כך, אני רשאי להרוס כל ערך, באופן חופשי?[עריכה]

באפשרותך לכתוב ולערוך כל ערך כרצונך, אך חל איסור מוחלט להרוס ערכים. עליך לפעול בתום לב, מתוך כוונה להיטיב ולא מתוך כוונה להזיק. ישנם מפעילי מערכת אשר מסוגלים לחסום משחיתים ללא בעיה וכל אחד יכול לשחזר את הערך למצבו הקודם. למה לטרוח על השחתה?

כדי להסיר ספק: אין כל בעיה בשינוי ערך באוצר מתוך כוונה לשפרו. אין כל בעיה בשינוי שנעשה בתום לב, גם אם הוא שגוי. אך שינוי שבא להרוס ולגרום נזק בזדון, "דינו - מאסר שלוש שנים" (כך אומר חוק המחשבים). אל תהיה הראשון שעליו יומחש כלל זה.

מי אחראי לערכים באוצר?[עריכה]

הוויקיפדים. זהו מיזם שיתופי, אלפי אנשים כבר משתתפים במיזם העברי, וגם אתם יכולים לתרום לפרויקט. כל מה שנדרש מכם הוא ללמוד איך לערוך דף, ושיהיה לכם ידע אנציקלופדי שאתם רוצים לחלוק.

אתם יכולים לגלות מי אחראי לגרסה העדכנית ביותר של הדף שאתם צופים בו אם תלחצו על הלשונית "גרסאות קודמות" בראש הדף. אם אתם מוצאים שגיאה בערך, אנחנו ממליצים בחום שפשוט תהיו נועזים ושתתקנו אותה. שיטת עבודה זו היא כלי מרכזי בשמירה על אמינות המידע באנציקלופדיה.

אם הניסוח נראה לכם לקוי, או משהו בערך אינו ברור, צטטו את הקטע הבעייתי בדף השיחה של הערך (ניתן להיכנס באמצעות לחיצה על הלשונית לשונית שיחה בראש הדף), והוסיפו את שאלת ההבהרה שלכם. אם תעשו זאת תסייעו לשיפור הערכים וניסוחם, פעולה שמוערכת מאוד על ידי הקהילה.

האם יש כללים לכתיבת ערכים באוצר?[עריכה]

כמובן. למשל,

אפשר להתחיל לכתוב באוצר גם לפני קריאת כל הדפים האלה, אבל כדאי למצוא זמן גם לקריאת דפי הנחיה אלה.

ראו גם חלק "תורמים" של השאלות והתשובות.

היכן אפשר לשוחח על אוצר עם משתמשים אחרים?[עריכה]

ראשית, ניתן לקבל עזרה מחברי הקהילה בנושאים רבים בדף אוצר:ייעוץ (קישור אליו תמצאו גם בצד ימין של כל דף). אם אתם מעוניינים לשוחח עם משתמש מסוים - השאירו לו הודעה בדף השיחה הפרטי שלו. אם אתם מעוניינים לשוחח אודות ערך מסוים באתר, פנו לדף השיחה של הערך האמור, על ידי לחיצה על הלשונית לשונית שיחה בראש הדף, וכתבו את הערותיכם שם.

האם אני חייב ליצור חשבון? האם אני יכול פשוט לערוך ערכים בעילום שם?[עריכה]

ויקיפדים רשומים באתר, זוכים למספר הטבות, ביניהן ליוקרה שנלווית לעבודה איכותית שמושקעת במערכת. יש משמעות לכך שאתם עומדים מאחורי עבודתכם בכך שאתם מזהים את עצמכם איתה, ואין ספק ששינויים משמעותיים ומרחיקי לכת בתוכן של ערכים המבוצעים על ידי משתמש שאינו רשום עלולים לסבול מנחיתות כאשר משתמש רשום מבקש לשנות אותם.

בנוסף, כתובת ה-IP של כל משתמש שאינו רשום, נותרת גלויה לכל משתמשי האתר, בעוד שרק בודקים יכולים לחשוף כתובת IP של משתמשים רשומים, והם יעשו זאת אך ורק במקרים של פגיעה חריגה באוצר. לפיכך, רישום באתר מאפשר רמה גבוהה יותר של הגנה על פרטיות המשתמש.

מעבר לפרטיות גבוהה יותר, משתמשים רשומים יכולים להציג מידע בדף משתמש פרטי, לקבל הודעות בדף שיחה פרטי וליצור דפי משנה. בנוסף, משתמשים בעלי ותק של 4 ימים (כן, 4 ימים בלבד) יכולים לשנות שמות של ערכים לאחר שנוצרו (באמצעות לשונית "העברה").

איך יודעים אם המידע באתר נכון?[עריכה]

כיוון שכל אחד יכול לערוך ערך, ישנה אפשרות שמידע אינו מעודכן, שאינו נייטרלי, או שגוי מיסודו יועלה לאתר. אולם, כיוון שאנשים רבים פועלים באתר ועוברים על מידע חדש שהוזן אליו בעזרת דף השינויים האחרונים הרי שמידע שגוי "נתפס" ומתוקן יחסית מהר. ככל שיתרבו המשתמשים באתר, תובטח אמינות גבוהה יותר של המידע הנמצא בו, ולכן נשמח אם תרצה להשתתף ולתרום מהידע בתחומים העניין שלך. ראו עוד בעניין זה בדף אוצר:אמינות.

איזו תוכנה מריצה את אוצר?[עריכה]

התוכנה שמריצה את אוצר נקראת מדיה-ויקי. ניתן למצוא עליה מידע נוסף (באנגלית) באתר שמוקדש לה.