משנה למלך/מכירה/כב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משנה למלךTriangleArrow-Left.png מכירה TriangleArrow-Left.png כב

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף

משנה תורה להרמב"ם
והשגות הראב"ד


נושאי כלים

מגיד משנה
כסף משנה
מגדל עוז
משנה למלך


מפרשי הרמב"ם

אבן האזל
אור שמח
חידושי רבנו חיים הלוי
יצחק ירנן
מהר"ם פדווא
מעשה רקח
קרית ספר
שער המלך
שרשי הים


לפרק זה במהדורה המנוקדת של 'משנה תורה לרמב"ם' באתר "על התורה" לדף זה באתר "תא שמע" לפרק זה במהדורה הדיגיטלית של אתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

א[עריכה]

אין אדם מקנה דבר שלב"ל. בפ' המוכר את הבית כתב הרא"ש ז"ל דאדם מתנה על דבר שלב"ל ועיין במהר"ש יונה ז"ל סימן כ"ה שהאריך בזה ועיין בהריטב"א פ"ק דקדושין אההיא דאמרי' בגמ' (דף כ"ג) אין קנין לעבד בלא רבו ודוק. (א"ה ולענין מחילה בדבר שלב"ל עיין במ"ש הרב המחבר פכ"ג מהל' אישות הלכה א' ד"ה מעשה):

ה[עריכה]

כיצד מה שאירש מאבא מכור לך כו' לא קנה כלום. ברייתא בפ"ק דמציעא ולענין המעות שנתן אם מכר בשטר אי חשיבי כמלוה בשטר וטריף ממשעבדי עיין מ"ש בעה"ת שער מ"ז שכתב דיש לו דין מלוה בשטר וטריף ממשעבדי ועיין בתשובת הרשב"א שהביא מרן סי' רל"ה מחודשין ג' בקטן פחות מבן עשרים שמכר שהמעות אין דינם כמלוה בשטר כיון שאין עיקר המקח קיים ונראה דה"ה במוכר מה שיירש מאביו ודוק. (א"ה עיין מ"ש הרב המחבר לעיל פ"י מהלכות אלו הלכה א').האומר מה שאירש מאבא היום ולא מת באותו יום וכן מה שתעלה מצודתי ולא העלה כלום עיין בתשובת הגאונים סי' ר"א ור"ב ודוק. כתב מהרש"ך ח"ג סי' ט"ז שאף לדעת ר"ת דבשדה זו קנה דוקא כשפירש מה שאירש מאבא אבל מכר שדה אביו סתם לא דיינינן בדין זה אלא הו"ל גזלן ומוציא מיד הלוקח אף אחר שירשה ודוק. (א"ה ומדין מה שתעלה מצודתי כו' הקשה הרמב"ן על הרמב"ם בדין דבר שאינו קצוב כמ"ש הבעה"ת שער ס"ד ח"א סי' ב' ועיין מ"ש הרב גדולי תרומה ומה שתפס עליו הרב המחבר לעיל פי"א מהלכות אלו הלכה ט"ז יע"ש):

ח[עריכה]

אין מחייבים את הנותן ליתן לו כו'. כ"כ הרי"ף בתשובה הביאה הטור סי' ס' סי"ב וכתב עוד ואם טען ראובן כבר נתתים לו ושמעון מכחיש ואומר א"כ שטרך בידי מאי בעי אם ראובן יכול לומר שלא היו ברשותו באותה שעה כי א"ל נתתים לך מהימן ואם יש עדים שהיו בידו באותה שעה אינו יכול לומר נתתים לך דא"ל שטרך בידי מאי בעי כו' עיין בהריב"ש סי' שמ"ה ובס' בני שמואל סי' ס' ודוק. כתב הטור שם סט"ו וא"א הרא"ש ז"ל כתב בר"פ אע"פ שאדם יכול לשעבד עצמו בדבר שאינו חייב בו כו' וכתב עליו מרן הב"י נראה מדברי רבינו שסובר שהרא"ש חולק על תשובת הרי"ף ול"נ דאינם ענין זו לזו כו' אבל דההיא דהרי"ף לא חייב עצמו ליתן אלא הודה שנתן לו במתנה כך וכך זהובים ואם לא היו מצויים בידו באותה שעה אין כאן מתנה כלל וכי שעבד נכסיו לגבותם מאי הוי דכיון דמתנה אין כאן שעבוד לאו כלום הוא וכיוצא בזה כתב הרשב"א בתשובה ע"כ. ועיין במ"ש הרשב"א בח"ב סימן קצ"ד וצ"ע:

י[עריכה]

והמזכה לעובר לא קנה. (א"ה עיין לעיל פ"ב מהלכות אלו הלכה ט'):

יב[עריכה]

הקנה קצת מנכסיו לבהמה כו'. בר"פ מי שמת ועיין בנ"י פרק יש נוחלין עלה דתטול אשתי כאחד מן הבנים. ויש להסתפק היכא דהקנה לנולדים ולשאינם נולדים דקי"ל דקנה מחצה וחזר ואמר לאחר קני את כחד מינייהו מי אמרינן דקאי לנולדים או לא. ואין להביא ראיה מההיא דכתב הנ"י במקום הנזכר דיש לדחות והדבר צריך תלמוד. אוואלאד"י וואקו"ף הנעשות בזמנינו כתב הר"ב בני שמואל ז"ל דלא מהני כלל משום דהקנה לשאינן נולדים ואף הנולדים לא קנו משום דהקנה לכולם בבת אחת. אך מהרימ"ט חלק עליו וכתב דהנולדים מיהא קנו ועיין פ"מ ח"א סי' צ"ה. (א"ה עיין לעיל פי"א מהלכות אלו הלכה ב' ופכ"ט הלכה ו'):

יד[עריכה]

כיצד אין אדם מקנה ריח התפוח כו'. כתב מרן סי' רי"ב דאיתא בתוספתא המוכר עובר בהמתו לחבירו לא עשה ולא כלום כו' אלא מוכר לו בהמה ומשייר עובריה כו' ועיין בכתבי מהרי"א סי' ק"ל וצ"ע. ומ"ש מרן שם ואיכא לספוקי אם היו הבהמה או השפחה מעוברות כשמכר לו ולדותיהן אם קנה כו', עיין בהג"א ר"פ מי שמת ובתשובת מהר"י וייל סי' ס"ט:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף