מראי מקומות/סוכה/נג/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
ריטב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
בית מאיר
רש"ש
עמק סוכות

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png סוכה TriangleArrow-Left.png נג TriangleArrow-Left.png ב

ומה לעשות שלום בין איש לאשתו אמרה תורה שמי שנכתב בקדושה ימחה על המים לעשות שלום לכל העולם כולו על אחת כמה וכמה[עריכה]

בשו"ת בית יצחק (או"ח סימן י) הביא תשובת הרמ"א (סימן ק) שכתב לחדש על פי מה שנמצא בכמה פוסקים שעיקר איסור מחיקת השם אינו אלא בעושה כן דרך השחתה, אבל בעושה לצורך תיקון אין בכך שום איסור. והוסיף הרמ"א שכך גם במגילת סוטה, מה שהכהן מוחק את השם אין בזה שום איסור כיון שעושה כן לצורך השקאת הסוטה. ובזה יישב מה שנשא אחיתופל קל וחומר בעצמו, ומה לעשות שלום בין איש לאשתו אמרה תורה שמי שנכתב בקדשוה ימחה על המים, לעשות שלום לכל העולם כולו על אחת כמה וכמה. וצ"ע הלא שם התירה התורה בפירוש לעשות כן, וכיצד למד מכך להתיר אף להשליכו לשיתין ולמוחקו. אמנם לפי מה שנתבאר הרי אין איסור כלל במחיקה לצורך, ואדרבה דבר זה למדו מסוטה שהתירתו תורה כיון שאין בו איסור.

אמר ליה שרי כתב שם אחספא ושדי לתהומא ונחית תהומא[עריכה]

בספר כרם חמד (דברים יב ד,ה) הביא מה ששמע מרבו רבי משה לייב שחור בשם זקנו, רמז לענין זה בפסוקים "לא תעשון כן לה' אלקיכם. כי אם אל המקום אשר יבחר ה' אלקיכם מכל שבטיכם לשום את שמו שם, לשכנו תדרשו ובאת שמה". לא תעשון כן לה' אלקיכם מוסב על האמור למעלה "ואבדתם את שמם" וגו', שאסור לאבד שמו יתברך, כי אם אל המקום אשר יבחר וכו' דהיינו מלבד אם צריך לעשות כן לצורך המקום אשר יבחר ה' דהיינו בית המקדש, שבבנייתו יצטרכו ומותר להם למחוק שמו.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף