מראי מקומות/ברכות/כ/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
פני יהושע
צל"ח
פתח עינים
רש"ש
בית נתן
לקוטי שלמה
בן יהוידע
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png כ TriangleArrow-Left.png ב

וחייבין בתפלה דרחמי נינהו [פשיטא] מהו דתימא הואיל וכתיב בה ערב ובקר וצהרים כמצות עשה שהזמן גרמא דמי קמ"ל[עריכה]

ברש"י כתב דלא גרסינן פשיטא וכו' ובתוס' (ד"ה בתפלה) ביארו דעת רש"י שגבי מצוה דרבנן אין נשים פטורות ממצות עשה שהזמן גרמא. והקשה השאגת אריה (סימן א) לדעת שמואל (לקמן כא.) דקריאת שמע דרבנן מפני מה נשים פטורות מק"ש והלא אין פטור מצות עשה שהזמן גרמא במצוות דרבנן. והוכיח השאג"א שאף שמואל מודה שעיקר הקריאה מדאורייתא אלא שמדאורייתא סגי בקריאת איזה פרשה מן התורה שירצה ומדרבנן תקנו לקרות פרשת שמע דווקא משום קבלת עול מלכות שמים, ולפיכך כיון שנשים פטורות מעיקר הקריאה [שהרי מ"ע מדאורייתא שהזמן גרמא נשים פטורות] לא תקנו חכמים לקרות פרשת שמע רק משום קבלת עול מלכות שמים. וכן שאר פרשיות לא תקנום חכמים בפני עצמן אלא כל ג' הפרשיות כמצוה דרבנן אחת היא, ומאחר שפטורות מפרשת שמע לא חייבום אף בשאר פרשיות.

והן מדקדקין עליהם עד כזית עד כביצה[עריכה]

כתב המהר"צ חיות: כבר תמהו רבים דהרי איפכא צ"ל והן מדקדקין עליהם עד כביצה עד כזית ונראה דהנה מבואר באו"ח סי' ר"י דעל פחות מכזית אינו מברך לאחרים ומפ"ז יש להחמיר עליו לשתות רביעית כדי להסתלק עצמו מן הספק ע"ש וא"כ הכי פירושו והם מדקדקים על עצמם עד כזית היינו שמחזרים לאכול כזית כדי להתחייב ברכה ראשונה להוציא עצמו מכלל ספק דהרי מרן הב"י שם הביא בשם הכלבו ובשם שאלתות דר' אחאי דפחות משיעור א"צ ברכה ראשונה או לאכול כביצה כדי להתחייב עצמם בברכה אחרונה ודאית ואינם רוצים לאכול פחות מן השיעור ולהכניס עצמם בספק לכן אוכלים בכל עת שיעור שלם.

וע"ע בשו"ת חלקת יעקב (או"ח סימן נא). וע"ע שו"ת חתם סופר [השלם מקור] שביאר הסוגיא להיפך משפוטה ליישב קושיא זו.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף