מראי מקומות/ברכות/כו/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
פני יהושע
צל"ח
פתח עינים
רש"ש
בית נתן
בן יהוידע

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png כו TriangleArrow-Left.png ב

יעקב תקן תפלת ערבית שנאמר ויפגע וכו'[עריכה]

בספר תורת חיים על חולין (צא.) כתב לבאר בהא דאיתא שם בגמ' עה"פ (בראשית כח יא): כי בא השמש וגו' ששקעה קודם זמנה. וכתב בתורת חיים: ונראה דהיינו הא דתיקן יעקב תפילת ערבית באותה שעה כמו שאמרו חז"ל ולא תיקנה קודם לכן דשמא נאנס אז ולא התפלל מנחה לפני ששקעה עליו החמה פתאום שלא בעונתה וקיימא לן דמי שנאנס ולא התפלל מנחה מתפלל ערבית שתים הראשונה לשם חובה והשנייה לתשלומין, לכך עמד הוא ותיקן אז תפילת ערבית והתפלל אותה שתים עכ"ד.

תפלת הערב אין לה קבע שהרי אברים ופדרים שלא נתעכלו וכו'[עריכה]

במג"א (סימן רסו סק"א) כתב, דהא דמתפללין מעריב בליל שבת מבעוד יום, משום דתפלת מעריב תקנוה כנגד אברים ופדרים הקרבים בלילה ובשבת אסור ליתנם, לכן מהני התפלה מבעוד יום, עכ"ד.

והשיב על זה באור שמח (תפילה פ"י ה"ז) די"ל דתקנת תפלת מעריב אינה כנגד הא דהיו מעלין את האברים של יום בלילה כדי להקטירם, אלא כנגד הא דהיו אברי התמיד שהעלו ביום - מתעכלין והולכין כל הלילה, ולפ"ז אין נ"מ בין ליל שבת לשאר הלילות, דמ"מ גם בליל שבת היו האברים מתעכלין בלילה, וכנגד זה תקנו תפלת ערבית עכ"ד. וכן ראיתי במור וקציעה שהעיר ע"ד כנ"ל.

ורבי יהודה אומר עד פלג המנחה שהרי תמיד של בין הערבים קרב והולך עד פלג המנחה[עריכה]

השאגת אריה (סימן יז) כותב שנחלקו רבנן ורבי יהודה מהו זמן הקרבת תמיד של בין הערבים, שלרבנן זמנו עד הערב, ואילו לדעת רבי יהודה אינו קרב אלא עד פלג המנחה. אמנם בשו"ת בית הלוי (ח"א סימן ט) כתב שגם רבי יהודה מודה שאם נאנסו ולא הקריבו התמיד קודם פלג המנחה, יכולים להקריבו עד השקיעה, וכוונת רבי יהודה שבדרך כלל הקריבו את התמיד קודם פלג המנחה. וכן כתב הלחם משנה (פ"ג מתפילה ה"ב) שלא הביא הרמב"ם דעת רבי יהודה גבי תמיד של בין הערבים, לפי שאינו חולק על רבנן בדין זה.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף