מנוחה וקדושה/שער התורה א/ג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

מנוחה וקדושה TriangleArrow-Left.png שער התורה א TriangleArrow-Left.png ג

ג ואשוב ואראה את כל העשוקים הנעשים תחת השמש. אוי לעינים שכך רואות. איך הילדים הרכים ניתנו לטרף לזאבי ערב. המלמד חומש סוברים העולם שדי לו אם יודע לפרש תוכן המעשה אף שאינו יודע לתרגם המלות כנ"ל ולומד אתו פרשה א' או ב' מכל סדרה והילד אינו יודע כ"א המעשה לספר לאביו החידוש הגדול ששמע מרבו איך פרות כחושות אכלו הבריאות (ואביו שמח מאוד בפעולתו) אף שאינו יודע לתרגם מלה פרטית. ואחר כמה שבועות נשכח מאתו הכל. וכן בזמן השני. והוא רוצה להראות לאביו שעשה פעולה טובה מתחיל ללמדו פרש"י ובזה מרצח את הילד בכפלים. כי מהחומש שלמד עד הנה אינו יודע כלום והוא מוסיף ליגעו בחנם עם פרש"י שהוא בלא נקודות והכתב משונה וגם מבלכל שכלו. ובחידוש זמן השלישי מראה פעולה בהתחלת גמרא. עד שנתבאר לאביו האמת שכל הלמוד שעד הנה הכל הבל. ומה לו לעשות. נותן את בנו למלמד אחר והוא רוצח כראשון וכן לשלישי עד שאביו מתייאש לגמר (ובאמת שהילד נתגשם מאד מטומאת הבטלה עבור שאינו טועם מלמודו כנ"ל) מבנו זה. כי אף אם יזדמן לו מלמד טוב ולמדן אינו יכול שוב לרפאותו מרציחת הראשונים ואבד תקוה. ולבסוף גם אביו יודע כ"ז ומחזיקו ללמוד מפני הבושה וכשמזדמן נער משולח אחד כזה. הוא נעשה שור המזיק להמית בארסו כל התלמידים אף שיהיו עשרה וכולם תמימים המקולקל הלז יעשה את כולם לדיראון עולם. ופעמים שהוא מובא ממדריגה למדרגה. תוספות. מהרש"א. נמצא צוחין ככלבא בקושיות (עי' פי' הגר"א משלי י"ז א') ומימיו לא הבין פשט על נכון. ופעמים אף לא פ' חומש. א"ל ילד שיש לו שכל טוב וגם כח הזכרון והשגה טובה הוא לבדו נצול מרוצחים ההם. ואף גם הוא אם היה לומד ממלמדים הגונים היה מקדים להוציא פריו. וטוב בכפלים:

ועתה בני ובני בני לדורותיכם. שימו לבכם ותבינו איך שדברי אביכם כנים ובחונים ומנוסים. והשמרו מלמסור את בניכם למלמד עד שתבדקוהו שיהא בקי בע"פ היטב לפחות כל בנין הקל. וגם איזה גיזרות מבנין נפעל. וכן ג' או ד' גזרות מבנין פיקד. וכן בנין פוקד וכן בנין התפקד וכן בנין הפעיל והפעל מכל א' ג' או ד' גזרות. וגם יקבל ע"ע סדר הלמוד כמו שכתוב בסי' ב':

גם רע עלי המעשה לתלמיד הלומד גמרא. שכל המרבה בדפי הלמוד משובח. והוא טעות גדול. כי מפורש בקרא קובץ על יד ירבה. ודי ב' דפים בכל שבוע. אפס להזהר להסביר את הילד תוכן עומק הפשט כתיקנו (שהוא לילד שיוכל לקבל עמוד גמרא בפעם אחד). ולזהר שלא לזרוע כלאים במוחו. היינו פרש"י תוס' ומהרש"א כאחת ולא ללמוד התוס' עד שיבדקוהו שבקי היטב השקלא וטריא עם פרש"י. וג"כ לבדקו היטב אם נקלט היטב במוחו פי' התוס' לעמקו אז עת להבינו המהרש"א. והמשנים מזה מבלבלים ומעקמים שכלו:

ועוד מנהג רע. להתחיל בכל זמן מסכת חדשה. והראשונה פרוח תפרח[1]:

ואומר לכם בני ובני בני ידעתי שרבים וגם שלימים ילעגו על סדר הנהגת בניכם שאני מוסר לכם מ"מ אתם בני שמעו לי ותחי נפשכם:



שולי הגליון


  1. הגה"ה
    רק ללמדו מסכת אחת מראשה לסופה. עד שיהא מורגל בה. לא להיות בקי. ואח"כ להתחיל אותה מס' מראשה ולחזור עמה עד שיהא בקי בה. וע"י למוד כזה יבין עומק הפשט לאמתו. אח"כ כשתתחיל עמו מסכת חדשה אז תראה פעולתו בעז"ה:
< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף