מחצית השקל/אורח חיים/קפב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מחצית השקלTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png קפב

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
נתיב חיים
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
דגול מרבבה
ט"ז
לבושי שרד


חיי אדם


מראי מקומות


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


(א) (ס"ק א') ולא יאכל כו' כדחזי' באמימר כו' בפסחים דף ק"ז ע"א:

וצ"ע דבשלמא כו' אבל גבי ב"ה כו' ובס' א"ר כ' וז"ל ול"נ דהא בפסחים דף ק"ה אמרי' דמותר לאכול קודם הבדלה כדי שיברך על הכוס כמ"ש הרשב"א בתשו' סי' שמ"ב ותו' דף ק"ב עכ"ל וכוונתו שהתוס' בפסחים דף ק"ב ע"ב ד"ה מניחו כו' ומבואר יותר ברא"ש שכ' וז"ל הרא"ש בסי' י"ז אהא דאמימר דלן בתענית שלא לאכול קודם הבדלה והא דאמרי' לעיל דף ק"ב ע"ב הנכנס לביתו במוצאי שבת ואין לו אלא כוס אחד מניחו עד לאחר המזון ומברך עליו בהמ"ז ואח"כ מבדיל אלמ' מותר לאכול קודם הבדלה כו'. ור"י תי' דודאי אם אין לו כוס ומצפה למחר למצוא כוס לא יאכל בלילה אלא ימתין עד למחר שיבדיל על הכוס (והכי הוי עובד' דאמימר) אבל אם יש לו כוס ואינו מצפה שימצ' למחר יין יותר טוב שיאכל קודם שיבדיל ויברך בהמ"ז והבדלה על אותו כוס ממה שיבדיל על הכוס ויברך בהמ"ז בלא כוס עכ"ל הרא"ש וכ' כ' התו' והרא"ש בברכות וכ"ה לקמן סי' רצ"ו סעיף ג' ור"ל דהא גם בהבדלה קי"ל דא"צ לעבור רק זמן אכילה אחת והיינו אם מצפה שי"ל למחר אסור לאכול בלילה וצריך להמתין עד למחר אבל אם אינו מצפה שי"ל למחר והיה צריך לעבור שני סעודות בזה לא הטריחוהו רבנן וכדי לאכול קודם הבדלה וא"כ כאן ניהו די"ל כוס א' אבל אינו מצפה שי"ל למחר כוס אחר אם נאמר שיבדיל קודם אכילה דאסור לאכול קודם הבדלה. א"כ אחר הבדלה יהיה מותר לאכול אע"ג שאין לו כוס לבהמ"ז אפי' לדעת הטור דצריך לעבו' זמן אכילה א' אם אין לו כוס לבהמ"ז היינו כשמצפה שי"ל אחר זה לסעודה כוס לבהמ"ז אבל אם אינו מצפה שי"ל בסעודה האחרת כוס רשאי לאכול מיד בלי כוס דב' סעודות לא הטריחוהו רבנן כמו בהבדלה וא"כ הכא שאינו מצפה שי"ל למחר כוס יהיה מותר לאכול אחר הבדלה ולברך בהמ"ז בלי כוס לכן מוטב שיאכל קודם הבדלה ויברך בהמ"ז והבדלה על הכוס א' הרי דחמיר לאכול בלי כוס לבהמ"ז מלאכול קודם הבדלה וכיון דלהבדלה צריך לעבור סעודה א' כ"ש לבהמ"ז אם אין לו כוס ומצפה שיהיה לו. והיטב אשר דבר בזה:

אם אין לו אלא כוס א' א"ע קידוש היום ר"ל בליל שבת אם אין לו כוס כוס א'. ואין לו יין לשתות תוך הסעודה בין ביום ובין בלילה אע"ג שהוא מכבוד שבת לשתות יין בסעוד' מ"מ קידוש קודם ויקדש בלילה אע"ג שלא יהיה לו יין לסעוד בלילה וביום:

וע"ק כו' מ"מ כוס בעי כו' דאמר שמואל ורב תרווייהו אין אומרים זמן אלא בג' רגלים אבל לא בר"ה ויה"כ מיתבי תן חלק לשבעה וגם לשמנ' רבי יהושע אומר שבעה אלו ז' ימי פסח שמנה אלו ח' ימי החג. וכשהוא אומר וגם לרבות עצרת ור"ה ויה"כ מאי זמן ומשני לא לברכה ר"ל ברכה האמצעית שניתקן לי"ט ור"ה ויה"כ. הנ"מ דאי ס"ד זמן זמן כל שבעה מי איכא. ודחי דלמא לעולם זמן ואי לא בריך ביום א' יהיה לו תשלומין ז' או ח'. וע"ז פריך מ"מ בעי כוס לברכת הזמן ומסייע ליה לר"נ דאמר זמן א"צ כוס:

אפילו במ"ש ליו"ט: וכ"כ מ"א לקמן סי' רצ"ו ס"ק ח' בשם הרי"ף:

בהבדלה יש מקילין דס"ל לן בתענית היה מצד חומרא ומדת חסידות:

(ב) (ס"ק ב') יין כו' ומשמע דאם גדל מעט כו' מדכתב סביב כל העיר כו':

ול"נ דשכר כו' ר"ל דא"צ לחלוק' הב"ח ובלא"ה עדיף מי דבש:

ונ"ל דמשקין כו' בפסח כו' ר"ל דבכל השנה אין נקראים חמר מדינה כיון דבכל השנה אין רגילים בו אבל בפסח דרגילים בו כתב מ"א לקמן סי' תפ"ג דאפשר דמותד ליקח לד' כוסות דהוי בפסח חמר מדינה. ובספר ח"י חלק עליו שם:

(ה) (ס"ק ה) וא"א לקנות כו' דאין מקרי הדור (ב"ח) ר"ל דמשמע מהרא"ש דהיכי דהוי חמר מדינה אין צריך להדר אחר יין אבל זה שיש לו יין בביתו הלא אינו מהדר אחריו דהא כבר י"ל בביתו לכן אפי' הוי שכר חמר מדינה צריך לקדש על היין כ"ה בב"ח:

(ו) (ס"ק ו) שלא לאחוז כו' ומהרי"ו כו' ואפשר כו' ר"ל דאין ראיה ממהרי"ו שכתב שצריך להגביה טפח אף ביחיד אין ראיה דס"ל כהב"ח דגם יחיד יאחזנו בידו. די"ל דמהרי"ו אין ר"ל שיגביה כ"א בתחלה כשנטלו קודם בהמ"ז. אבל בשעת בהמ"ז לא יאחזנו בידו אלא יניחנו על השולחן:

(ט) (ס"ק ט) אם החזיר כו' כמ"ש סימן קפ"ג. ר"ל כיון דכבר נתקן במה שהוסיף עליו מעט מהקנקן למה צריך לשפכו לקנקן. וע"ז רמז לסי' קפ"ג סעיף ב' כתב רמ"א שצריך לשפכו מן הקנקן לכוס בשעת בהמ"ז וזה מקרי חי אולם הב"ח לשיטתיה שהובא במ"א ס"ק י' כתב טעם אחד דהוא ס"ל דלמ"ד אם החזיר היין לכוס פגום לקנקן דהיין כשר דאמרינן קמא קמא בטיל. לדידיה לא מהני אי שופך מן הקנקן לכוס לתקנו דגם בזה אמרינן קמא קמא בטיל. ולמאן דאמר דמהני אם שופך מהקנקן לתקן. ע"כ ס"ל דל"א קמא קמא בטיל לדידיה אם שפך היין מכוס פגום לקנקן גם היין שבקנקן נפסל. לכן שופכים תחלה מן הקנקן לכוס וניתקן למ"ד דל"א קמא קמא בטיל. ולצאת גם ידי מ"ד דאמרינן קמא קמא בטיל. ולדידיה לא מהני מה ששפך מהקנקן לכוס. לכן אח"ז מחזירין היין של הכוס לקנקן וניתקן עי"ז כיון דקיימינן למאן דאמר דל"א קמא קמא בטיל וה"ה מתוקן ממה נפשך לכולי עלמא. אבל המ"א דחולק על הב"ח בס"ק י' לכן הוצרך ליתן טעם אחר:

אבל כששופך בבת אחת לא. דהכי קי"ל בי"ד ר"ס קל"ד דאם שפך יין נסך מכלי גדול כחביות ששופך הרבה בפעם א' (וע"ש בש"ך בשם הר"ן) לא אמרינן קמא קמא בטיל. דאפי' ביי"נ יש מקילין. והיינו אמוראי בש"ס. ואע"ג דלענין יי"נ לא קי"ל כוותיה מ"מ כאן יש להקל כוותיה:

(י) (ס"ק י) יכולים כו' ומ"ש הב"ח כו' נעשה הכל פגום דהוא ע"כ ס"ל דלא אמרינן קמא קמא בטיל. דא"כ גם אם הוסיפו מעט יין כשר לא היה ראוי לומר שניתקן עי"ז. דהב"ח ס"ל דע"י ששופכים לתוכו יין כשר היין כשר מבטל ליין הפגום. ואי אמרת דאמרינן קמא קמא בטיל גם כה"ג אמרינן קמא קמא בטיל ולא מתקן ע"י ששופך לתוכו יין כשר:

אבל הכא מתקן הכל כו' ר"ל אם שופך מיין כשר לתוך הפגום אין הטעם שהכשר מבטל ליין הפגום אלא שגם הפגום נעשה מתוקן כמ"ש רס"ק דזה הוי כאלו סתים הפגימה כמו מזבח פגום שסותם הפגם ע"י אבן שהוכשר עי"ז וניתקן וה"ה הכא. ועיין בלשון מהר"ם מ"ץ בב"ח:

ועוד דבנפל התירא לגו איסורא לא כו' דדוק' איסו' דרכו להתבטל. ואין היתר דרכו להתבטל ולא אמרינן גבי' קמא קמא בטיל. וכ"כ הר"ן בשם הראב"ד בפרק בתרא דע"ז דהא קיי"ל יין במים בטל בס'. אם נפל יין במים מעט מעט אמרי' קמא קמא בטיל. אע"ג שלבסוף נתרבה היין עד שאין במים ששים כנגדו אבל אי נפלו המים לתוך היין מעט מעט אי נתרבו בסוף המים עד שהן ס' נתבטל היין במים ול"א דהמים קמא קמא בטלו דבהיתרא ל"א קמא קמא בטיל כנ"ל. וניהו דלא קיי"ל כוותיה בהא דאי נפל יין לתוך מים ונתרבה אח"כ עד שאין המים ס' חוזר איסור וניעור וע"ש בהגהת רמ"א מה שהקשה. מ"מ נקטינן מדבריו דבהיתרא ל"א ק"ק בטיל:

(יב) (ס"ק י"ב) בשעת כו' ואפשר דסוברים כו' ובטור לא משמע כן כו' והא דאמרינן בסי' קפ"ג סעיף א' ובמ"א ס"ק א' שצריך לשטוף הכוס משיורי יין ששרה בו פת צ"ל דשיורי פת ששרה הוי מאוס יותר וע' בס' א"ר:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.