כף החיים/אורח חיים/תקצג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png תקצג

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
לבושי שרד




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] ברכות של ר"ה ויוה"כ. פי' יוה"כ של יובל שאומרים בו ג"כ מלכיות זכרונות ושופרות. מ"א סק"א. א"ר או' א' וכ"ה בב"י וב"ח וכ"כ האחרונים:

ב[עריכה]

ב) שם. מעכבות זו את זו. משמע דבשאר ימות השנה אם יודע ברכה אחת יאמרנה ואין מעכבות זא"ז וכ"מ בגמ' מ"א סק"ב. מיהו הנה"ש או' א' הקשה על דברי המ"א הנז' דאם כוונתו על הששה ברכות שמוסיפין בתעניות הוא תימא דלפי פי' הרא"ש והר"ן מבואר הוא כך בגמ'. ואם דעתו על ברכות י"ח של כל השנה הוא ג"כ תימא דלא נתקנו אלא סמוכות זל"ז דמשו"ה לית להו פתיחה ובפרט ג' ראשונות וג' אחרונות כחד חשיבי ומה גם שאין משמעות מזה מגמ' יעו"ש. וכן הא"ר או' ב' הקשה על דברי המ"א הנז' והניח בצ"ע. ובמ"ב או' ב' כתב דגם להמ"א הוא רק רחמי בעלמא אבל אינו יוצא כלל בזה דאפי' רק ברכה אחת מן הי"ח אם דילג ק"ל לעיל סי' קי"ט סעי' ג' דצריך לחזור ולומר כולם כסדר שנתקנו ואיכא למימר דאינו יוצא בזה ידי תפלה וכ"ש בזה. וגם נראה לההמיכה לאיזה ברכה כגון לאשר יצא וכדומה כדי שתהא סמיכה לחברתה עכ"ל ור"ל שיוצא בזה עכ"פ מצות תפלה מה"ת דבבקשה א' סגי כמ"ש הפו' וכמ"ש בב"ה שם יעו"ש. ועיין לעיל סי' ק"ו או' ז'.

ג[עריכה]

ג) שם. אלא לא יאמר כלום. וצ"ע אמאי לא יאמר ג' ראשונות ואחרונות וקדושת היום באמצע דהא הטור בשם הרי"ץ גאות סי' תקצ"א כתב דהצבור מתפללין רק שבע ואף דלא ק"ל כן מ"מ כשאינו יודע וכו' ואפשר אה"נ רק לא יאמר עשרה פסוקים וצ"ע. א"א או' א' והנה הגם שהא"א הטח בצ"ע המט"א או' א' כתב בפשיטות דיכול לעשות כן יעו"ש. ועיין לעיל סי' תקצ"א או' ג' ודוק:

ד[עריכה]

ד) [סעיף ב'] ואם ידע לעשות אחד מהם או שנים עושה. דהא מדאו' בחדא סגי אלא דלא ידעינן איזהו לכן יעשה האחד שיודע שמא יכוין האמת. מ"א סק"ג:

ה[עריכה]

ה) שם. ואם ידע לעשות אחד וכו'. ויתקע בלא ברכה. מט"א או' ב' וכ"כ מ"ב בב"ה דפשיט דהברכה על התקיעה אין רשאי לברך עד שיוכל לתקוע על הסדרים בעצמו או בצירוף עם אחרים עכ"ל:

ו[עריכה]

ו) שם. או הנים עושה. קשה היאך תמצא שיודע שנים ולא שלישי דאם ידע תשר"ת ידע כילהו ואם יודע תש"ת ותר"ת יודע ג"כ כולהו ולמאן דס"ל בסי' תק"צ דיש לעשות שברים תרועה של תשר"ת בנשימה א' י"ל דלא ידע כ"א תש"ת ותר"ת. ותשר"ת לא ידע לעשות שברים תרועה בנשימה א' ט"ז הסק"א. מיהו הנה"ש תמה ע"ז וכי מפני שאינו יודע לעשית בנשימה א' לא יעשנו כלל ועיד דהש"ע עצמו הביא לעיל מ"ד דאפי' לכתחלה אין קפידה לעשותם בנשימה א' יעו"ש וכן תמה המאמ"ר או' א' והמ"א או' ג' כתב אפשר שהוא חלש ואין יכול לעשות יותר או (כן הגיה הלב"ש) שלוקחים השופר ממנו א"נ שיודע שצריך לתקוע בבא שלישית ואינו יודע היאך תוקעים עכ"ל והמאמ"ר שם הסכים רק לתירוץ בתרא אבל על שנים הראשונים כתב דאינו מחוור דאנן יודע ואינו יודע קאמרינן יעו"ש.

ז[עריכה]

ז) שם. או שנים עושה. ור"ל שיעשה מה שיודע ג"פ כמ"ש לעיל סי' תק"צ סעי' ב' ר"ז או' ג':

ח[עריכה]

ח) שם בהגה. וכן סדרן אינו מעכב. כגון שהתפלל קודם שתקע יצא וכן אם תקע תש"ת או תר"ת קודם תשר"ת יצא. לבוש. אבל אם הקדים תרועה לתקיעה או זכרונות למלכיות לא יצא. ר"ן הב"ד ב"י. מ"א סק"ד. א"ר או' א' ר"ז או' ב' ביאורי הגר"א. ח"א כלל קמ"ב או' י"א. מט"א או' ה' ואו' ו' מ"ב או' ה' מיהו בסידור עמודי שמים לרב יעב"ץ כתב אפשר לומר דסידורא דמלכיות שופרות אינו מעכב הלכך אינו חוזר אבל לכתחלה פשיטא דיש קפידא כסדרן ע"כ. והב"ד פת"ע או' ג':


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון