כף החיים/אורח חיים/תפה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png תפה

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
חק יעקב
יד אפרים
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] אמר שבועה שלא אוכל מצה וכו'. והטעם משום דשבועה חלה לבטל את המצוה בשב ואל תעשה בכולל הלכך הך שבועה מגו דחיילא אמצה דכל השנה חיילא נמי אמצה דלילי פסח ב"י בשם הרן. ט"ז סק"א. מ"א סק"א. ח"י או' א'.

ב[עריכה]

ב) שם. אמר שבועה שלא אוכל מצה וכו'. ומשמע אף שנשבע בליל פסח עצמו כל שכלל מצה רשות שלא לאכול כל ימי הפסח חייל השבועה. מש"ז או' א' ער"ה או' א' מ"ב או' א' ועיין ח"י שם.

ג[עריכה]

ג) שם. אסור לאכול מצה וכו'. ומ"מ ראוי שישאל על שבועתו כדי לקיים המצוה. ומ"ש הבאה"ט וכופין אותו לשאול על שבועתו אינו מדוקדק דלא אמרו כן אלא בנשבע לעבור על מצות דרבנן כמ"ש לקמן או' ח' יעו"ש.

ד[עריכה]

ד) שם. אמר שבועה שלא אוכל מצה בליל פסח לוקה ואוכל וכו'. דכיון דליכא כולל אין שבועה חלה לבעל את המצוה. ב"י בשם הר"ן. ולוכא למימר כיון שהזכיר סתם ליל פסח הוי איסור כולל וחיילה שבועה דהא י"א שזמנה כל הלילה כמ"ש לעיל סי' תע"ז או' ט' ואף לדעת הסוברים שזמנה עד חצות י"ל כיון שהזכיר ליל פסח דעתו על זמן חיובא ועל מצת מצוה וע"כ לא חלה שבועה לבטל המצוה.

ה[עריכה]

ה) ואם אמר שבועה שלא אוכל מצה זו אסור אפי' לית ליה אחריתא ויתירו לו שבועתו. מו"ק.

ו[עריכה]

ו) שם. שלא אוכל מצה בליל פסח וכו'. ודע דאף שהזכיר ליל פסח בפי' אם כלל גם שאר הימים חיילא שבועה בכולל ודלא כתירוץ ריצב"א שכתבו התו' בשבועות דף כ"ד. וכן דעת הריב"ש סי' צ"ח וסי' שצ"ה וכן מסיק מהר"א ששון סי' קצ"ז יעו"ש. ער"ה או' ג'.

ז[עריכה]

ז) ואם אמר שבועה שלא אוכל מצה בליל פסח ושלא אעלה לגג כיון שהם פעולות חלוקות לא אמרינן מגו דחיילא על עליית הגג חיילא נמי על אכילת מצה משום דהו"ל כאלו מזכיר שבועה ע"כ פעולה ופעולה. הריב"ש סי' קנ"ט יעו"ש. וכן אם אמר שלא אוכל מצה בליל פסח ולא אעלה על ערש יצועי שהוא מטה המוצעת הראוי לו לליל פסח להיסב עליה אעפ"י שהוא צורך לאותה הלילה שצריך הסיבה כיון שהם פעולות חלוקות לא אמרינן מגו דחייל על הסיבה שהיא מדרבנן חל נמי על דבר מצוה דאורייתא. יפ"ל ח"ג או' א'.

ח[עריכה]

ח) ואם נשבע שלא לאכול מרור בליל פסח כיון דאכילת מרור בזה"ז דרבנן שבועה חלה עליו דשבועה חלה על מצות דרבנן בשב וא"ת כדאיתא ביו"ד סי' רל"ט סעי' ו' יעו"ש. וכתב הב"ח דהנשבע על מצוה דרבנן אעפ"י שהשבועה חלה ויכול לעבור עליה בשב וא"ת מ"מ כופין אותו שישאל על שבועתו ולפיכך הנשבע שלא לאכול מרור בליל פסח דהשבועה חלה כיון דאכילת מרור בזה"ז דרבנך היא כופין אותו שישאל על שבועתו אבל בנשבע סתם שלא לאכול מרור ומצה כיון דהשבועה היא בכולל לאו נשבע לבטל את המצוה הוא ואין עליו דין כפייה אבל ודאי ראוי שישאל על שבועתו עכ"ל. והב"ד שכנה"ג בהגה"ט וכתב ודאי שדין ד' כוסות כדין המרור שאם נשבע שלא לשתות ד' כוסות שבועה חלה עליו וכופין אותו שישאל על שבועתו ועי"ש מ"ש לדחות דברי מהר"ש הלוי בתשו' חי"ד סי' י"ד שכתב דאין שבועה חלה עליו יעו"ש. וכן הסכים ח"י או' ג' כדברי השכנה"ג. וכ"כ הפר"ח. חק יוסף או' ד' א"א או' א' ר"ז או' ג' מ"ב או' ג'.

ט[עריכה]

ט) ואם נשבע שלא לומר הגדה ק"ל נדר אין חל על דיבור הא שבועה חלה וא"כ בכולל חייל או ליל ב' ממצה והגדה חייל ובליל א' לא חייל. א"א שם. ולפי מ"ש לעיל סי' תע"ג או' ק"ל דמה"ת יוצא מצות סיפור יצ"מ מה שאומר בקידוש זכר ליציאת מצרים יעו"ש א"כ אף בליל א' חלה שבועה אם נשבע שלא לומר הגדה וצריך לשאול על שבועתו. ומ"ש דאם נשבע שלא לאכול מצה בליל ב' חייל כ"כ ג"כ הר"ז שם ומ"ב שם. וכתב שם הר"ז ומ"מ ראוי לכופו להתיר שבועתו ע"י שאלה וחרטה ולקיים המצות. וכ"כ מ"ב שם.

י[עריכה]

י) ואם נשבע שלא להסב במצה למ"ד לא יצא אפ"ה י"ל דהשבועה חלה אף דעבר אדרבנן ולא יצא מה"ת מ"מ אין מושבע ע"ז מהר סיני וכחצי שיעור. א"א שם. ומ"מ יש לכופו להתיר שבועתו ולקיים המצוה כמ"ש באו' הקודם.

יא[עריכה]

יא) שם. לוקה ואוכל וכו'. דהוי שבועת שוא דאין שבועה חל על דבר מצוה אבל אם אמר קונם אכילת מצה עלי בליל פסח אסור דנדר חל על דבר מצוה כמ"ש ביו"ד סי' רט"ו. מ"א סק"ב. חק יוסף או' ג' ר"ז או' א' ואו' ב' ח"א כלל ק"ל או' א' ומ"מ כופין אותו להתיר נדרו ע"י שאלה וחרטה כדי לקיים המצוה כמ"ש ביו"ד שם. ר"ז שם. א"א שם. ומ"ש שם המ"א במי שלא אמר הגדה בליל פסח שאין לו תשלומין כבר כתבנו אותו לעיל סי' תע"ג או' ט"ז קחנו משם.


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון