כף החיים/אורח חיים/תעד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png תעד

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
חק יעקב
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
שונה הלכות
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז


חיי אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] שותה כוס שני ואין מברך עליו וכו'. בטור הביא פלוגתא בזה דלדעת הרי"ף צריך לברך בפה"ג וטעמו משום דד' כוסות הואיל וכל חד וחד מצוה באנפי נפשיה הוא צריך לברך בפה"ג אכל כסא וכסא. וכ"ה דעת רב נטרונאי ורב עמרם והרמב"ם וראבי"ה שצריך לברך אכל כסא וכסא אבל הרא"ש כתב על דברי הרי"ף הנז' דלא נהירא דאע"ג דכל חד וחד מצוה באנפי נפשיה היא כיון דליכא היסח דעת א"צ לברך בפה"ג אלא על כוס ראשון שהוא של קידוש ועל הג' שהוא של בהמ"ז אבל על הב' ועל הד' א"צ לברך וכ"כ רב כהן צדק. וכתב ב"י וכן נהגו שלא לברך בפה"ג אלא על כוס של קידוש וכוס של בהמ"ז עכ"ל וכך הם דבריו כאן בש"ע. וכ"ה מנהג הספרדים.

ב[עריכה]

ב) ימלא כוס של יין מחזיק רביעית ויאחז בימינו קודם נטילה כנגד החזה ויברך מעומד ובברכה של כוס זה יכוין לפטור כוס שני ובין הכוסות הללו אם ירצה לשתות ישתה דלא כמנהגים. וידיח כוס של בהמ"ז בחוץ ומבפנים וימלאנו יין ויאחזנו בימין ויברך בהמ"ז ויכוין בברכת היין לפטור כוס ד' ואין לשתות יין בין שני הכוסות האלו. פע"ח שער כ"א פ"ו משם ס' ע"ח. ועיין לעיל סי' תע"ג. סעי' ג' ובדברינו לשם בס"ד.

ג[עריכה]

ג) שם. ואין מברכין על הגפן כ"א אחר כוס ד' גם בזה הטור הביא פלוגתא וכתב שהרא"ש ז"ל הסכים כדברי האומרים שאין לברך ברכה אחרונה אלא אחר אחרון וכ"כ הר' יונה יעו"ש. וכתב ב"י וכ"כ הרשב"א בתשו' סי' ע"ב וכך פשט המנהג עכ"ל וכך הם דבריו כאן בש"ע.

ד[עריכה]

ד) שם הגה. והמנהג בין אשכנזים לברך וכו'. והטעם כבר כתבנו לעיל או' א' יעו"ש. והגם דאיכא פלוגתא בזה כבר כתבנו לעיל סי' ז' או' ב' ובכ"מ דבמקום מנהג לא אמרינן סב"ל.

ה[עריכה]

ה) שם הגה. והמנהג בין אשכנזים לברך וכו'. וא"כ טוב לכוין בברכת בפה"ג של קידוש דלא להוציא כוס ב' אבל אם כיון לכך בקידוש לפטור כוס ב' מפה"ג י"ל דלא יברך פה"ג על כוס ב' דסב"ל אף ברכה ראשונה. מש"ז או' א'.

ו[עריכה]

ו) ומי שאין לו הגדה ואינו יודע לומר הגדה מ"מ י"ל דישתה ד' כוסות לזכר ואפשר היכא שאנוס בהגדה דיצא ידי ד' כוסות אבל ודאי ברכה דבפה"ג לא יברך כ"א אקידוש ואכוס בהמ"ז לבדו ועל הגפן ברביעי. מש"ז שם. ועיין לעיל סי' תע"ג או' קנ"ד.

ז[עריכה]

ז) שם בהגה. אבל ברכה אחרונה אין מברכין וכו'. ומסיק הרא"ש פ' ע"פ דאפי' אין לו יין לשתות בתוך הסעודה אפ"ה לא יברך ברכה אחרונה רק אחר כוס ד' יעו"ש. עו"ש או' א'.

ח[עריכה]

ח) ומי שאין לו כ"א שני כוסות הראשונות לא יברך כלל ברכה אחרונה דבהמ"ז פוטר עיין סי' רע"ב סעי' יו"ד וסי' קע"ד סעי' ו' ומשמע דוקא ב' כוסות קודם אכילה והמ"א בסי' תפ"ג כתב דמי שאין לו כ"א ב' כוסות יקח א' לקידוש וא' לבהמ"ז ויברך ברכה אחרונה עה"ג על כוס בהמ"ז. מש"ז שם. ועיין לקמן סי' תפ"ג או' א'.


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון