כף החיים/אורח חיים/ו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png ו

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
נתיב חיים
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
לבושי שרד



מראי מקומות


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] כשיצא מבהכ"ס יברך אשר יצר וכו' ברכה זו יש בה מ"ה תיבות. מג"א ס"ק ב' בשה הכתבים, וכן הוא בשער הכוונות בדרוש ענט"י ובס' פע"ח שער הברכות פ"ד. מצ"ש דף ו'. וכ"כ ש"צ דף מ"ה, וכ"כ היפה ללב ח"א אות י"ג. וכתב עו"ש בשם הרב נזירות שמשון בהג"ה ע"ד המג"א אלו שהיה מונה אותם וז"ל בא"י אמ"ה אש"י את האדם בחכמה וברא בו נקבים נקבים חלולים חלולים גלוי וידוע לפני כסא כבודך שאם יסתם אחד מהם או אם יפתח אחד מהם (הגם ששם כתב שאם יפתח קודם שאם יסתם היינו משום דגריס כדברי רש"י ודעמיה אבל אנן גרסינן כנוסח הרמב"ם והרד"א ומר"ן בש"ע ואין לשנות. עיין יפה ללב שם אות ז') א"א להתקיים אפי' שעה אחת בא"י רופא כל בשר ומפליא לעשות עכ"ל. וכן הוא הנוסח בהרמב"ם פ"ז מהל' תפילה הל' ה' ובסי' חס"ל. ומ"ש מחה"ש ע"ד המג"א כבר דחה דבריו היפה ללב שם וסיים ועיין נמי בס' אשד הנחלים דף ב' ע"ב מ"ש בזה וגם עליו יש להשיב כמדובר עי"ש:

ב[עריכה]

ב) [סעיף ב'] יש נוהגין להמתין וכו' והסכמת כל האחרונים שאין להפסיק בין ברכת ענט"י להנטי' ומיד שנוטל צריך לברך ענט"י אלא שיש שכתבו שצריך לברך אחר הניגוב כמש"ל סי' ד' ולא נהגו כן (עיין בדברינו לעיל סי' ד' א' ח') ואם בעת שניטל ידיו הוא צריך לנקביו שאפי' בד"ת אסור ואפי' יכול להעמיד עצמו עד פרסה אין לברך ענט"י אלא עד שיעשה צרכיו ויברך ענט"י וא"י. ש"עת אות ה' יעו"ש ואעפ"י שאין מברך ענט"י סמוך לנט"י צריך ג"כ להגביה ידיו למעלה כלפי הראש וכו' בשעת ברכת ענט"י כמש"ל סי' ד' או' ט"ז והוא פשוט:

ג[עריכה]

ג) שם ובני ספרד לא נהגו כן, אלא כל אחד מברך בביתו ענט"י וא"י ובביהכ"נ מתחילין מאלהי נשמה, ב"י, וכתב וכן עיקר, מיהו לדעת האר"י ז"ל צריך לסמוך ברכת אלהי נשמה לברכת א"י לפי שהיא כנגד אמא המחוברת תדיר עם אבא עיין בשער הכוו' דרוש ברכת השחר. וכ"כ בס' פע"ת בשער הברכות פ"ה ובמצ"ש ד"ו. סו"ב אות א', קשר גודל סי' ה' אות ו' וכ"כ בן א"ח פ' וישב אות ב'. מיהו אין למחות ביד הנוהגים שלא לסומכה. ש"צ דף מה ע"ג, ק"ג שם אות ז', ומנהג האר"י ז"ל היה מסדר כל הי"ח ברכות בקומו ממטתו בביתו קודם הליכתו לביהכ"נ. עיין בשער הכוו' שם. וכשהיה איזה אדם מברך ומסדר הברכות בביהכ"נ היה עונה אחריו אמן ואפי' אם היה באמצע הזמי' היה מפסיק לענות אחריהן אמן אף אם היו המברכין רבים שער הכוו' שם, שע"ת אות ו':

ד[עריכה]

ד) שם בהג"ה. ועכ"פ לא יברך ב' פעמים וכו'. דין זה לא שייך אצלינו כי מנהגינו כהאר"י ז"ל שכל אחד מברך בביתו בקומו ממטתו קודם בואו אל ביהכ"נ וגם הש"צ אינו מברך ברכת השחר בביהכ"נ ע"כ לא הארכנו בו:

ה[עריכה]

ה) [סעיף ג'] ברכת אלהי נשמה וכו'. כבר כתבנו לעיל בשם האר"י שצריכה להיות סמוכה לברכת אשר יצר ושאר דיני ברכה זו יתבארו בסי' מ"ו בס"ד עם שאר דיני ברכת השחר:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון