הטור הארוך/במדבר/כז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
דעת זקנים
בכור שור
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רלב"ג - ביאור המילות


אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
יריעות שלמה
מזרחי
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
תולדות יצחק
תורה תמימה



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

הטור הארוך TriangleArrow-Left.png במדבר TriangleArrow-Left.png כז

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


ג[עריכה]

והוא לא היה בתוך העדה הנועדים על ה'. לפי שהוצרכו לומר שלא היה בכלל עדת קרח שאין להם חלק בארץ הוצרכו לומר כי בחטאו מת. וכתב הרמב"ן דרך הפשט לכך הזכירו שלא היה מעדת קרח שחשבו שמשה רבינו היה שונא לעדת קרח יותר מכל החטאים שמתו במדבר שהם קמו כנגדו וכופרים בכל מעשה ה' וחשבו אולי בשנאתו אותם יאמר אל יהי להם מושך חסד ואל יהי חונן ליתומיהם ורמזו עוד שאינו במיתי המגפו' אלא מת על מטתו:

כי בחטאו מת. פי' במדבר ולא זכה לכנס בארץ. ור' יהודא הלוי המשורר פי' כי בחטאו מת דבק עם ובנים לא היו לו כי בעונו מת בלא בנים כמו שדרך לומר היום על דבר שאירע בעוונות אירע כך וכך:

יא[עריכה]

והיתה לבני ישראל לחוקת משפט. שיהיה זה המשפט לדורות ולא לבאי ארץ לבד:

יב[עריכה]

עלה אל הר העברים. כתב הרמב"ן שם ההר הר נבו כאשר פי' בסדר האזינו וקרא אותו הר העברים מפני שהוא על מעברות הירדן ומשם עברו אל ארץ כנען כאשר אמר כאן אשר על פני יריחו ושם עברו ואינו מצוה שצוה הב"ה לעשות כן עתה שאם כן היה חייב לעלות שם מיד אלא פירושו תעלה אל הר העברים ותראה הארץ כי בעבור שצוהו לאלה תחלק הארץ הודיעו כי לא על ידך תחלק כי תעל' לראש הר העברים טרם שיסעו ישראל מערבות מואב ותמות בו ולא יגיעך מן הארץ לבד הראייה וכן:

יח[עריכה]

קח לך את יהושע בן נון. בבוא יומך תקח את יהושע. והשלים הכתוב לספר כי עשה בלב שלם והוא העשיה אשר יזכיר בעת פטירת משה:

יט[עריכה]

וצוית אותו לעיניהם. פרש"י דע שישראל טרחנין הן וסרבנין על מנת שתקבלם עליך. וכתב הרמב"ן שאינו נכון שאינו כן מן המוסר שיאמר כן לפניהם ואדרבה אם יאמר כן לפניהם יגרום להם שיפקרו בו יותר אבל וצויתה אותו לעיניהם שיצוונו במצות הנגיד והשופט שיפקידם בידו ויזהירנו להשתדל מאד בעניינם ולהיות נלחם מלחמות ה' ולהיות מוציא ומביא אותם ולהזהירו בדבר המשפט כי זה ראוי שיעשה לפניהם כדי שישמעו אליו וכן עשה שנאמר ויקרא משה ליהושע ויאמר אליו לעיני כל ישראל חזק ואמץ וגו' עד לא תירא ולא תחת. ולפי דעתי בפשט הפסוק פי' וצויתה אותו לעיניהם הוא המינוי שימנה אותו במעמדם ולהיות נגיד עליהם כלשון ויצוהו ה' לנגיד על עמו וכן למן היום אשר צויתי שופט על עמי ישראל שפירושו מניתי:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.