אליה רבה/אורח חיים/שסט

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אליה רבהTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png שסט

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
נתיב חיים
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז


חיי אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

א[עריכה]

[א] [לבוש] ומעות אינן וכו'. הקשה מגן אברהם מאי שנא מקונה יין לקידוש דקנה במעות בחושן משפט סימן קצ"ט כיון דצורך מצוה הוא דהא עירוב נמי מצוה הוא כמו שכתב סימן שס"ו סעיף ג', עד כאן. ונראה לי דלא דמי כלל מצוה זו לזו, עוד יש לומר דהכא לא תיקנו רבנן כיון דאפשר בערב לו, והנה הט"ז הקשה מה שכתוב שאיל טבעת לקדש אשה דאנן סהדי שדעתו ליתנו בכל יפוי לשון והוא הדין בזכה לי, עד כאן. ויש לומר דשאני הכא שנותן מעות ואומר זכה לי ועיין באבן העזר סימן כ"ח סעיף י"ד דבעינן ארבע אופנים:

ב[עריכה]

[ב] ערב לי וכו'. תימא הא אי אפשר שיועיל אלא אם כן מזכה לו על ידי אחר דהא מעות אינן קונה ואם כן תיפוק ליה דאפילו אמר זכה לי נמי, וכן כשאומר לבעל הבית תימא הא אי אפשר לבעל הבית לזכות לו כי אם על ידי אחר (עולת שבת), וכן בתוספות יום טוב סוף פרק חלון מבואר דלא מהני בערב לי אלא כשיזכה על ידי אחר וכן בעבודת הקודש לרשב"א (דף כ"ד) בין בערב לי ובין כשאומר לבעל הבית בעינן מזכה על ידי אחר וכן משמע בפירוש משנה לרמב"ם שם, אך בטור ושולחן ערוך לא משמע הכי. ונראה דמיירי כשקונה הנחתום או בעל הבית כשקונה הפת מאחר כמו שכתב הבית יוסף בשם המגיד דנעשה כשלוחו לקנות לו, אבל בזכה לי מנחתום משמע שקונה ממנו ולא נעשה שלוחו, גם יש לומר דהא דזיכה על ידי אחר מהני בנחתום דוקא כשמכוין בפירוש לזכותו במתנה אבל בסתמא אמרינן כן אדעתא דמעות ומעות אינה קונה, אבל בערב לי מהני על ידי אחר אפילו בסתמא וכן בבעל הבית וכן נוטה תוספות יום טוב ונחלת צבי לדינא, ונראה לי דשני תירוצים שפירשתי נכונים לדינא:

ג[עריכה]

[ג] נתן לו כלי וכו'. בזה כולי עלמא מודים דלא בעינן מזכה על ידי אחר:

ד[עריכה]

[ד] על ידי אחר וכו'. הב"ח וט"ז חולקים דלא מהני דיכול לומר לא ניחא ליה למקבל מתנה. ולעניות דעתי דברי הרא"ש נכונים דמכל מקום ניחא ליה שיעשה המצוה כיון דעתה אם לא ניחא ליה לא נעשה המצוה כלל דבשלמא אם נעשה ליה ניחא ליה לעבד בממוניה, וכן משמע בעבודת הקודש שם:

מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.