אילת השחר/בבא קמא/לו/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
רשב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
מהר"ם שיף
פני יהושע
רש"ש
כובע ישועה
אילת השחר

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png בבא קמא TriangleArrow-Left.png לו TriangleArrow-Left.png א

פרק רביעי
שור שנגח ד' וה'
דף ל"ו ע"א

רש"י ד"ה ראשון נשכר. ברשב"א הק' על רש"י שכתב הטעם דאינו גובה הבע"ח המוקדם רק הניזק משום דהניזק אינו גובה אלא מהשור ובע"ח יכול לגבות משאר דברים, משא"כ בשני נזיקין דאי שקיל האי מפסיד האי, והקשה הרשב"א דבלית לי' נכסי אחרינא א"כ בע"ח המוקדם מפסיד ומ"מ יקח הניזק ומ"ש כאן. ובכלל צריך להבין טעם רש"י דאיזה טעם הוא מה דמפסיד, וכי היא תקנה כזאת שלא יפסיד.

ואפשר לומר דסברת רש"י דס"ל דתמיד בשיעבוד יכול לחול עוד שיעבוד, דהא החפץ אינו לגמרי של הבע"ח הראשון ויוכל להיות עוד שיעבוד כיון דע"י דין שיעבוד של השני לא יורד דין חיובו אל הראשון, אבל באופן דאם יהי' שיעבוד להשני יתבטל כל דין שיעבודו של הראשון, אפשר לומר דלכן לא יחול השיעבוד להשני דזה כבר שייך להראשון וא"א לבטל דין שיעבודו, וא"כ הבע"ח דאפילו אם אין לו שאר נכסים מ"מ לא יתבטל דין שיעבודו אם יהי' שיעבוד לעוד בע"ח או לניזק, דחיובו אליו הא נשאר אלא שאין לו כעת ממה לגבות, ע"ז אמרינן שפיר דחל שיעבוד של הניזק, משא"כ בשני נזיקין כיון שלהראשון יש כבר דין שיעבוד ואם יחול על השני ג"כ דין שיעבוד יהי' מוכרח להפקע דין חיוב של הניזק הראשון, דכל חיובו ושיעבודו הוא רק על השור הזה, והדין שיעבוד הא הי' שייך להראשון, דנהי דעצם החפץ אינו שלו עדיין מ"מ הדין שיעבוד כבר הי' שלו, ובהכרח מכח זה לא יחול שיעבוד של השני. (מהדו"ק)


תוד"ה שור. דכיון שיש בידו להביא עדים וכו'. מסתבר דמה שכתבו דכיון דהוי בידו להביא עדים לכך חייב לשומרו, זה רק משום דלר"ע זוכה למפרע כמו שביארו התוס' בדף ל"ג ע"ב בד"ה איכא בינייהו, אבל אי אינו זוכה אלא משעת העמדה בדין לא שייך לומר דכיון דאפשר לו לזכות בשור לכן יהי' מחוייב לשומרו כיון דלא יזכה בו אלא מאחרי זה, ועדיין אינו שלו. ומ"מ הוצרכו לומר דבידו להביא עדים לאלתר דצריך שיהי' בפועל שלו. (מהדו"ק)

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א