אוצר:האוצר צעד אחר צעד/3

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קישורים

קישורים פנימיים, כלומר קישורים שמקשרים לדפים נוספים באוצר השיתופי, משפרים מאוד את נוחות השימוש באוצר השיתופי. קישורים אלו מאפשרים ללומד לגשת בנוחות למראי מקומות המצוינים בספרים.

איפה כדאי לקשר?

כל ציון לספר אחר כדאי וראוי לקשרו, בין בגוף הטקסט ובין בהערות שבשולי הגליון.

איך יוצרים קישור?

כדי ליצור קישור ממילה לדף בעל שם זהה למילה יש להוסיף סוגריים מרובעים כפולים משני צדי המילה. כך [[שב שמעתתא]] יהפוך לקישור לדף הספר שב שמעתתא.

אך מה לעשות כשרוצים שהקישור יקשר למראה מקום והתצוגה תהיה שונה ממילת הקישור? לדוגמא: מה נעשה כשנרצה שמראה המקום תוס' ברכות ב. יפנה לדף תוספות/ברכות/ב/א? ניתן לפתור בעיה זו באמצעות הוספת הסימן | בקישור, שיפריד בין שם הדף למילת הקישור. כך למשל [[תנ"ך/בראשית/א|שם]] יציג את המילה "שם" שתקשר לחומש תנ"ך/בראשית/א, כך: שם.

הסימן | נמצא יחד עם סלאש הפוך \, יש ללחוץ באותו זמן על מקש שיפט (הכפתור ממוקם ליד מקש ה-BackSpace). (במקלדת: ⇧ Shift+\)

קישורים חיצוניים

ניתן לקשר גם לאתרים אחרים מחוץ לאוצר.

הצורה הפשוטה ביותר ליצירת קישור חיצוני היא להוסיף את כתובת אתר האינטרנט (URL) שאליה ברצונכם לקשר. למשל לכתובת https://isheiisrael.wordpress.com/ המערכת תוסיף קישור באופן אוטומטי. עם זאת, צורה זו אינה מקובלת כל כך, היות שהתוצאה אינה יפה לעין, ובקישור אין הסבר מעבר לכתובת.

שיטה מקובלת יותר היא באמצעות הוספת כתובת האינטרנט אליה רוצים לקשר, ולאחריה רווח ותיאור הכתובת, כשכל זה (הכתובת והתיאור שלה) מוכנסים בין סוגריים מרובעים. לדוגמה:

[https://isheiisrael.wordpress.com/ אישי ישראל]
והתוצאה: אישי ישראל

ברוב הדפים באוצר אין טעם לקשר לאתר חיצוני, עם זאת ישנם מקומות בהם קישור מסוג זה מתאים. לדוגמא בדף הראשי של הספר מובאות מהדורות הספר השונות שאין עליהם זכויות יוצרים, כדי לאפשר לחברי הקהילה להשתמש בהם כל עוד לא הושלם הספר וכדי לתקן על ידם טעויות הנמצאות ב'אוצר' על ידי השוואה בין טקסט המקור והטקסט הקיים באוצר. ראה לדוגמא כאן.

הערות שוליים

הערות שוליים באוצר נכתבות בסגנון ההערות הנדפסות בשולי הספרים של מכוני ההוצאה לאור: מקורות לדברי המחבר, קושיות עליו כפי שהופיעו בספרים אחרים ותשובות על קושיות אלו, מקבילות בספרים אחרים ותוספות ביאור במקומות נצרכים. כמו גם ציונים לגירסאות שונות בדפוסים השונים ובכתבי היד אם ישנם.
את הערות נהוג לקשר בצורה כזאת {{הערה|כאן נכתוב את ההערה}} התוצאה שתתקבל היא:[1]. כדי לראות את הערת השוליים נוסיף בסוף הדף {{שולי הגליון}} התוצאה שתתקבל היא:


שולי הגליון


  1. כאן נכתוב את ההערה.

קטגוריות

אם החלטתם להיות נועזים וליצור דף חדש, חשוב לצרף אותו לקטגוריות רלוונטיות - זוהי הדרך הטובה ביותר להבטיח שדף לא "ילך לאיבוד" במרחבי האוצר. קטגוריה מוסיפים בסוף הדף באופן הבא: [[קטגוריה:שם הקטגוריה]]. ניתן, ואף רצוי, לצרף דף לקטגוריות רבות, חיי אדם, למשל, שייך לקטגוריות "ספרות הלכה", "רבי אברהם דאנציג" ו"אחרונים".

קישורים אדומים

כשלא קיים עדיין דף, יוצג הקישור אליו בצבע אדום במקום בצבע כחול. קישור אדום הוא לא רע, כי האוצר כל הזמן גדל ונכתבים ספרים חדשים. אם תרצו, תוכלו ללחוץ על הקישור האדום, שיוביל אתכם לדף העריכה המוכר, ולכתוב את הדף בעצמכם (זכרו לבדוק לפני כן שלא קיים כבר דף כזה רק בשם אחר). מידע נוסף על כתיבת דפים בפרק הבא...