תפארת ישראל/דרוש אור החיים

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־15:59, 1 ביולי 2021 מאת דניאל הללי (שיחה | תרומות) (תחילת ההדרת הדרוש)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תפארת ישראלTriangleArrow-Left.png דרוש אור החיים

הוקלד חלקית, אתם מוזמנים לתרום ולהשלים את הדף/הפסקה
נא לא להסיר תבנית זו לפני השלמת ההקלדה
דרוש אור החיים[1]
אמר המפרש: אחרי אשר עד הנה עזרני ה' אלהי אבותי לגמור הסדר הזה; אמרתי את אשר נדרתי אשלמה; דהיינו מה שהבטחתי סוף פ"ט דסנהדרין, להביא בסוף הכרך הזה, אחת מדרשותי שדרשתי פה בשבת חוה"מ פסח תר"ב על אמונת השארת הנפש ותחית המתים, כדי לזכות בהן את הרבים. ויהא רעוא מקדם אבונן די בשמיא. דנימא מלתא דתתקבל למעלה חנן ולמטה חן, כדי להבטיח לב עם קדוש אשר באמונתו יחיה, ולהשריש בלבו ב' עקרים הנפלאים האלה יפה יפה.
ולאשר ע"י אמונת ב' עקרים אלו, לכל בני ישראל היה אור במושבותם, וכי היא היתה אם כל חי, לכן זה שמו לעולם וזה זכרו לדור דור, בשם הנאות לו:


אור החיים
ואנחנו בשם ה' אלהינו נזכיר. ובעזרתו ית' מפתח שפתי מישרים:

אנכי אנכי הוא מנחמכם. מי את ותיראי מאנוש ימות ומבן אדם חציר ינתן. ותשכח ה' עושיך נוטה שמים ויוסד הארץ: ותפחד כל היום תמיד מחמת המציק כאשר כונן להשחית ואיה חמת המציק. מיהר צועה להפתח ולא ימות לשחת ולא יחסר לחמו. ואנכי ה' אלהיך רוגע הים ויהמו גליו ה' צבאות שמו (ישעיה נ"א פי"ב).

תנא דבי אליהו, צדיקים שעתיד הקב"ה להחיותן, אינן חוזרין לעפרן שנאמר קדוש יאמר לו כל הכתוב לחיים בירושלים, מה קדוש לעולם קיים. אף הן לעולם קיימין. א"ת אותן שנים שעתיד הקב"ה לחדש בהן עולמו, צדיקים מה הן עושין? הקב"ה עושה להם כנפים כנשרים ושטין על פני המים שנאמר על כן לא נירא בהמיר ארץ, במוט הרים בלב ימים. שמא תאמר יש להם צער ת"ל וקווי ה' יחליפו כח, יעלו אבר כנשרים, ירוצו ולא ייגעו, ילכו ולא ייעפו. (סנהדרין דף צ"ב א').


האדם שהוא בריאה אשר תמיד בין מות לחיים תעוף מחוייב תמיד להעמיד דבר זה נגד עיניו, אם רוצה להצליח א"ע בשמים ובארץ. ואעפ"כ צריך שישגיח ביותר על חייו דהיינו לבלי להעביר אפילו רגע אחד מלפני עיניו קיומו הנצחי ותמיד יחשוב א"ע כדבר חי וקים, שלא ימח לעולם. וזהו שאמר הכתוב החיים והמות נתתי לפניך, ר"ל מותך וחייך העמדתי בקרוב מאד להשגחתך; אבל, ובחרת בחיים, בחר לך חייך התמידי לשום עיניך עליו בפרטות מאוד. דראו אחי, אנחנו נצטווינו מתה"ק ומחז"ל להביט תמיד בלב שוקט לתחת עיני השונא היותר גדול של חיינו, הוא המות. פעמים רבות או כל רגע נעמיד לפנינו מעמדנו בשעה האחרונה, אשר בה בכח נתנתק מהארץ, כמ"ש על כרחך אתה מת. וזהו שאמרו חז"ל [שבת קנג א] שוב יום אחד לפני מיתתך ושאלו וכי אדם יודע באיזה יום ימות והשיבו ישוב היום פן ימות למחר. ע"כ לשון הגמרא. אולם קשה למה אז"ל למחר, וכי היום אנו בטוחים:

אבל מב' טעמים אמרו לשון זה:

(א) דמפני שהתשובה שהאדם יעשה ביום האחרון שלו אינו יכול לעשות רק במהומה וסבך ואם כן איזה כוח יכול להיות לתשובה שיעשה אותה האדם בשעה שהוא בעצמו כמעט אינו אצל עצמו.
(ב) ומפני שהאדם הקל בדעת, יחשב, הכי אפשר שהיום כבר אמות הלא לא ארגיש עדיין בתוך גופי אפילו רושם מעט מהמיתה לכן אמרו לנו מאהבינו האמיתיים ביישוב הדעת, לו יהא כדבריך, עכ"פ ישוב היום פן ימות למחר, ומה הכל יכול להתהוות בין היום למחר, והלא כתיב בן לילה היה ובן לילה אבד.

אולם זאת מחשבת המיתה, אם תעוף תמיד לעיני האדם, הוא תועלת גדול לגוף ולנפש. לגוף, שעי"ז ימעט כאב הרגשתו למחסוריו ולהשפלת הכבוד כשיקרו לו בעולמו באמרו לנפשו, למה אני מענה ומצער נפשי כל כך על דברים של עולם חלום, אשר על כרחי בסוף אעזבנו, ואלה הדברים לא יועילו למנוע פרידתי ממנו. ועוד תועלת שני ישיג בגוף, שעי"ז הוא נושע יותר בטוח מהקב"ה, כמו שאמרו חז"ל [חולין דף ה ב] אדם ובהמה תושיע ה', אין הקב"ה מושיע אלא למי שמשים א"ע כבהמה, שאינה מרגשת. ועוד תועלת שלישי בגוף, שעי"ז שיעמיד תמיד לפני עיניו מעמדו בשעה אחרונה, תתקרר האימה מלפניו בעת בואו, ולא יתבהל ולא יחרד כשיבוא לבסוף, ובמנוחת נפש יכין א"ע עליו כל רגע.

אבל תועלת הנפש שירוויח האדם עי"ז, גדול ורם מאוד שע"י שיזכור תמיד מהמיתה, יכהה וישקע להב היצר בקרבו, וגם כל רוח גאה וגאון שעל ידיהן יחטא האדם גם הם יכנעו בלבבו וישתמר ג"כ מלהאחז[2] בקדשי הקדשים של תורתנו הקדושה, הם החוקים שהם סודות קדושים, ממעל לשכל אנושי, דתמיד יזכור ההפסד הגדול שאפשר שיתהווה לו שם בעולם הנצחי, אם לא ישמור מצות ה' אלהיו.

ולכן התחנן המשורר, למנות ימינו כן הודע (תהלים צ יב), מילת כן נ"ל שהוא מל' כן בנות צלפחד דוברות (במדבר כז ז), שהוא מלשון חוזק, כמו הכיור וכנו ר"ל הכל יודעים שימותו, ואומרים בפיהם שימותו, ונמצא שיודעין שימיהם מנויין, ואעפ"כ באותו שעה עצמה חוטאים. אבל הודיענו שנספור בחוזק הכוונה את כל יום ויום שיזחל מלפנינו מימינו ולא נרגיש, שעל כנפיהם ישאונהו ימינו לאט לאט לשמים לעולם אחר, ואם כן אחשוב במחשבה פנימית בעומק הלב, אז ידעתי כי ביום הראותי פני אלהים חיים בסוף, אביא אליך ה' לבב חכמים.


וזה אחד מהטעמים שצוותנו תה"ק לספור ספירת העומר, דהיינו דכמו שהלאום הקדוש סופרת מעת לדתה, דהיינו מיום צאתם ממצרים ז' שבועות, עד שזכו לראות התגלות אלדי בסיני, כן גם אתה אדם תספר חלקי חייך מיום שנולדת ז' שביעיות, עד שיבוא כל בשר להשתחוות לפני האדון ד' צבאות בהגלותו עליו ביום אחרון מחייו, כמו שנאמר (בתפלה, ע"פ ישעיה מה כג) כי לך תכרע כל ברך וכמו שנאמר (דברים טז ט) מהחל חרמש בקמה רצה לומר מיום שחרמש היצר הרע התחיל לנקוף בנשמתך שהיא קמה וגם נצבה, דהיינו מזמן לידתך, מאז תחל לספור ז' שבועות דהיינו ז' פעם ז' שנים.


וזה משום זה הטעם, משום דמכל שבעה שנים, חיי האדם משתנים, וחיוביו יתגברו ויתרבו יותר ממה שהיו מקודם:

(א) בסוף ז' שנים ראשונים כבר נגמל האדם מימי הילדות הראשונים, ונתחייב כבר בחינוך והאבות מחוייבים מאז מעט יותר להדריך בניהם לעבודת ה'.
(ב) בתחלת שנת י"ד, כבר נעשינו בר מצווה ונתחייבנו כבר בכל מצות התורה הלכה למשה מסיני תשובת הרא"ש כלל ט"ז].
(ג) בתחלת שנת כ"א כבר נתחייבנו בעונש ב"ד של מעלה [רבה פ' קרח ושבת פ"ט ב'] ולאשר כבר נתבשל שכלנו אז היטב, לכן יחשבו עמנו בשמים יותר בחשבון מדוקדק.
(ד) בסוף ז' שנים הרביעיים, גופינו כבר נתבשל בחוזק כראוי, וקרבנו למטחוי בן ל' לכח אז לכן כבר יותר נבוא לתוך המון האנשים ובעסקי העולם, ונתנסה יותר בנסיונות, ויתרבו לכן חיובינו לשאת ביותר עול העולם בצדק וביושר.
(ה) בסוף ז' שנים החמישיים. כבר חצי חיי המורגל של ע' שנים מונח אחורינו.
(ו) בסוף ז' שנים הששיים, כבר מונח אחרינו חצי חלק החיים, אם גם נחיה בגבורות פ' שנים.
(ז) בסוף בשנת הנ' הוא יובל, כבר השגת הראש העליון מפסגת החיים הגוף מתחיל מאז להתמוטט וכבר תעמוד בפרשת הדרכים שם תעמוד אמך הטובה היא תורתנו הקדושה ותקרא לך וספרת לך, וספרתם לכם, לטובתך ולטובתכם תתחילו ימי החיים. אדם, הכי עדיין אתה משוקע בשכרונך מצרכי עולם עובר. עורה עורה דמך כבר נתקרר, שכלך כבר נתבשל, יצרך כבר ירד מטה מטה, בעצמך תראה נפילת חייך כבר תוכל לחשוב בעצמך שא"א עוד לך להתקיים זמן מרובה ולכן וקדשתם את שנת החמישים שנה לכל הפחות עתה תתחיל לדאוג בעד פרנסת נשמתך בעולם האחר הבא לקראתך, כבר קרב העת מאוד.


וכשנרגיל את עצמינו לחשוב כך תמיד, אז באופן זה, מהמעין החשוך של המיתה בעצמו ומהזכרון ממנו, נשאב אור וחיים. אבל אעפ"כ נצטווינו ביותר להשגיח בעין מחודד על חיינו, דהיינו חיי נצחית שלנו דזה ינשא הרגשותינו ויודיענו היקר האמתי של אדם דמה חשיבות יש בחיים, ואיזה משקל ויקר יהיה לו, אם לא יתקיים לנצח הכי לא יהיה חיים כזה יותר גרוע מהמות, דהחיים יודעים שימותו, המתים אינם יודעים מאומה. אולם התהלה לאל ית' שמתוך הענן החשוך של המות, הניח לנו להקרין נצוצי האור הנסתר תחתיו, ה' אמר לשכון בערפל (מ"א ח יב; דה"ב ו א), הקב"ה רצה כך להסתיר האור היקר של חיי הנצחית ולחתלו בערפל, שלא ישיג האדם באר היטב אופני החיות שם, כדי שלא תתבטל הבחירה עי"ז והרי זה כל מטחוי בריאת האדם לעולמו, שע"י בחירתו החופשית יהיה הוא המצליח א"ע:


עמום הוא המעמד ההוא ואעפ"כ יאיר לעינינו החלשות מעט מאור ההוא שעם כל המסתר הגדול ממעמדנו שם, אעפ"כ נוכל לברך ת"ל שאנו שם חיים קיימים ונאמנים.


ממך אבינו שבשמים השגנו כל אלה כמ"ש, תודיענו אורח חיים שובע שמחות את פניך, נעימות בימינך נצח שנחיה שם עמך כי עמך מקור חיים באורך נראה שם אור אמיתי:


וגם באמונת העיקר הזה יש תועלת גדול לגוף, ולנפש.

לגוף דאיך יערב לגוף אכול ושתות ושאר עונגי הנפש, אם ידע בנפשו כי הוא כשה לטבח יובל, וסוף כל סוף כעשן תתום נפשו.

אולם גם לנפש אין לך תועלת גדול ממנו, כי בחיות הזמניי נראה הרבה פעמים צדיק אובד בצדקו, ורשע ברשעו יצליח, ועי"ז רפו ידי אדם החלש לילך בדרך התורה, במקום שיפסד עי"ז עונג הגוף, או הרווחת ממון או הכבוד. אולם האמונה בהשארת הנפש תהיה לו לאור בדרכו בעולמו, בידעו כי שם הוא מקום הגמול והעונש, וכי בעוה"ז אי אפשר שישתלמו הרשע או הצדיק כדי שלא תתבטל הבחירה. וכמה לא ירוויח גם בשעתו האחרונה על ידי אמונתו בעיקר זה, כדי שיתמתק לו עי"ז מרירות יסורי המות.


אולם אם גם העיקר הזה עוד כל כך מושרש בלב שומעי האהובים, אעפ"כ אחשוב כי ישמח כל לב ישראלי אם יביאו לו ראיות חזקות כראי מוצק על עיקר הזה אשר בלעדו אין לחשוב בשום אופן בשום הצלחה שבעולם.


והרי גם יהושע שלח ב' מרגלים להארץ המשובחת לרגל אותה, אף שכבר הבטיח הקב"ה שהיא ארץ זבת חלב ודבש, ושיכבשו אותה, ואיך לא נשלח גם אנחנו ב' מרגלים שלנו דהיינו חושינו ושכלנו להארץ החיים היותר משובח ההיא, כדי לחזק ולאמץ לבנו באמונה היקרה הזאת.

אבל אחי האהובים, זאת העיקר של האמונה יש בה חלקים:

(א) כל ישראל מחוייב להאמין שנפשו לא תתאפס לאחר מותו.
(ב) מחוייב כל אחד ג"כ להאמין שיש תחיית המתים להגוף המכונה בשם [אויפערשטעהונג] אויפערשטעהונג] בלשון אשכנז].


ועל ב' מיני התחייה ירמזו כפילות הפסוקים בתפלותינו מתים יחיה אל ברוב חסדו דרצה לומר ה' יחיה לעתיד הנשמה ושוב יחיה לבסוף גם הגוף. וכמו כן אורך ימים אשביעהו ואראהו בישועתי, אורך ימים וגו', דהיינו אריכות ימים בעולם הנשמות. ואורך ימים הגופני. וכ"כ כל הנשמה תהלל יה הללויה, כ' ה' ת' י' ה' ברוח ובגוף.

ג' פעמים נכפלו לנו הדברים בתפלתינו, כדי להשריש בלבנו האמונה הזאת יפה ויפה, לאשר בלעדה אין שמחה והצלחה נמצאים בעולם.


לכן אל תחרדו אחי הזקנים, אם תראו כחכם הולך ונימוק, וכי אתם הולכים וקרבים למטחוי כל אדם דעו לעולם לא יתאפס חיי האדם, נחיה ולא נפסק לעולם מלחיות, ה' יאמץ היום כחי הצעיר להאיר אתכם, ויאמץ ג"כ כחכם היום להיות מוארים, שמעו ותחי נפשכם.


אולם ההתבוננות הזה היומיי תסתעף לג' חלקים:

(א) נרצה לברר שנשמתנו, דהיינו שלשלת מחשבותינו גם אחר המוות יהיה תמיד נשתלשל והולך עד אין קץ וסוף.
(ב) נרצה גם לברר, איך יהיה מעמד הנשמה לאחר המות, ואיזה דבר שאעפ"כ יוכל אז להפסיק בעצמותו אצל הבלתי צדיק.
(ג) לבסוף נברר ג"כ, שגם הגוף פ"א שוב ישוב ויקום לחיות בזה העולם חיי טבעיים.

א

(א).

ברור כשמש עומד לפנינו אמונת השארת הנפש אחר המות, והוא מדיש לנו על זה ה' ראיות חזקות ופשוטות והם: (א) ממנו בעצמנו. (ב) מהעולם בכללו. (ג) מהברואים בפרטיות. (ד) מהקב"ה לבדו. (ה) מתורתו הקדושה שנחתמה האמונה הזאת בגושפנקא שלה, וחותמו של הקב"ה אמת.

ומעתה נבאר כל הראיות הנ"ל אחת לאחת:

(א) ממנו בעצמנו, דהרי כל עשיותינו ועסקינו, מחשבותינו ודבורינו, הם כולם באופן כאילו אנחנו בטוחים שלעולם נחיה, נדבר במורגל ממיתתנו ולא לבד שבאותה שעה לבנו שוקט ונח. אלא נהיה גם משתעשעים ומעונגים אז, ויש ביכלתנו באותו רגע למלא שחוק פינו, כאילו נדבר מהחלפת בגד, ושנלבש בגד אחר. והכי זה לבדו איננו כבר אות נאמן על אמונה זו והרי זהו קריאה פנימית מהנשמה הדרה בתוכנו שתציץ יותר למרחוק מעיני בשר, והיא תאמר בלחש אלינו, אל תירא אדם, לא תמות, ולעולם ולעד לא תגוע.


וכך אמר המשורר ברוח קדשו בהתעופפו למעלה, לא אמות, ואם גם פ"א יפגשני זה אשר יקראוהו על ארצנו מות, כי אחיה, רצה לומר אז אתחיל לחיות באמת.


דאם רק אז הפרוכת הגופני העב יכפל ויתקפל לאחוריו, אז עם עינים פתוחות אספר מעשה יה, כי אז אשיג סודות העולם וסודות חוקי התורה, אשר עתה בעולם הגופני לכל בן מיתה לנצח ולעד ישארו סגורים אבל אז, הענן סר ואראה כל מאורי אור.


והמות בעצמו, איננו מכנהו רק יסורים מעט ולכן אמר יסור יסרני יה אז בשעת המיתה, שיכאב לי קצת אבל למות לא נתנני הפקר, שיהיה ביכלתו לפצפצני ולאפסני.


ולכן פתחו לי שערי צדק, שאלך בדרך הצדק שכתבה לפני התורה הקדושה ללכת בהם, וגם אבוא בם כאשר הורני ה' אז אדע בבטח, כי יבוא עת אשר אודה יה שברא המות וכמ"ש בתורתו של ר"מ על הפסוק וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאוד, והנה טוב מות, כי שם יאכל צדיק פרי מעשיו, ובוא יבוא ברנה נושא אלומותיו.


וגם המורא והפחד מהמות לא יחרדני. כי זה השער לה', צדיקים יבואו בו: רצה לומר אותו שיכנו הבני־אדם מות, הוא השער אשר על ידו ובו ניסע לפני ולפנים להיכל ה'. ולהשתעשע באור פני אלהים חיים, צדיקים יבואו בו, במנוחות הנפש ובלב אמיץ בלי פחד ומורא, כי הוא הוא שער האור להצלחה נצחיית, לאור באור החיים. זהו הראיה להשארת הנפש ממנו בעצמנו.


(ב) אולם מלבד שממחשבותינו בעצמן נוכל לברר שלא נגוע ונתאפס לנצח, וכדאמרן, יש לנו ג"כ בירור על זה מהעולם בכללו דאם רק נתבונן על הטבע בכללה והתפעלותה, סובב סובב הולך כחה, והן ראינו שכל הנדמה והנראה מות, הוא עצמו יעמיד ויקומם חיים חדשים. וכל נפילה בצד זה, הוא עלייה בצד אחר, וכל הרקבה והשחתה שישלוט בברואיה, יוציא בריאה חדשה לאור עולם.


הטבע תשתנה בכל רגע, ותתראה במלבוש אחר ובתואר אחר כמו שנאמר כולם כבגד יבלו, כלבוש תחליפם ויחלופו. כל הטבע תתהפך ותסתובב כגלגל. ותתראה שוב בתמונה אחרת יותר מנושא מבתחלה, ולפעמים צריכים לזה כמה גלגולים.


אמרו לי אחי האהובים. מי שלא ראה הזריעה מעולם, ויספרו לו מנשמת האדם שאינה מתה, וגם יספרו לו שכשיקחו גרעין פרי א' ויניחוהו תחת רגבים עד שירקב ויכלה, שאח"כ יצמח מהגרעין הזה עץ נחמד למראה עם עלים רטובים, ופרחים יפים, ופירות מתוקים, אשר בהם יהיו רבבות גרעינים כדוגמת זאת אשר הורקבה תחת הרגבים, מה יחשוב זה השומע, ואיזה משני מיני התחיות האלה, של האדם, ושל העץ, הוא יאמין לנו ביותר.


הלא יחשוב בעצמו שזה מעשה הזריעה שספרו לו הוא מעשה בדויי מלב מצוייר רק ביופי אמרים ועכ"פ יאמין יותר בהשארת הנפש דהכי אפשר שאחר שנרקב ונתאפס הגרעין ישוב ויעלה כיונק ברטיבות ילדות ויתרבה עוד ברבבות פעמים יותר מאשר היה בתחילה ואעפ"כ כך הוא.


או נעמיד לפנינו אדם איטלקי[3] וסיציליען[4] שלא ראה ולא שמע מחורף ושלג וקרח מעולם אם זה יבוא למדינתינו בחורף ויראה אצלינו כל הנוראות ההם, והאילנות היבשות כעצמים, מה יחשוב זה האדם, הלא יאמר בלבו כאן מתה הטבע כמו אדם, ולא תשוב עוד לארץ החיים.


אבל הכי אין המות הנדמה הזה השולט בחורף בכל הטבע, רק סבת החיים שלה, ושינה שלה אז בלי שום נצוץ חיים בחורף, הכי איננו רק מנוחה כדי לאסוף כחות חדשות לשוב באביב לימי נעוריה, ולהתראות בתפארת כפול מאשר עזבתה העולם בימי הבציר, כן גם מיתתנו איננו רק כדי לשוב לחיים חדשים אחרים יותר בהירים ויפים מהעכשויים.


וזהו שאמר הכתוב תסתיר פניך מהארץ בחורף, יבהלון כל הברואים, וישכבו כולם כפגרים מתים אבל אני אומר תוסף רוחם יגועון שאפילו כשאראה שיגועון, אדע שעי"ז יתוסף רוחם ואפי' כשאראם ואל עפרם ישובון, אדע כי זה רק כדי שתשלח שוב רוחך, רוח חיים, יבראון שוב, ותחדש פני האדמה.


השגיחו, מהרה יהי כבוד ה' לעולם באביב הבא, ויתראה כבוד מלכותו, והאילנות המתות האלו שוב יתקשטו בירוק ילדות רטוב, ויתהדרו עם פרחים יפים ופירות מהודרות שיפיצו ריח עדנם בעולם, אשר עי"ז הצפרים עפות אשר שחים בששונם באויר ירונו וישוררו בין עפאים על פאר העולם וכל אשר בו, עד כי ישמח ה' במעשיו.

>>>



שולי הגליון


  1. נדפס בסוף כרך משניות נזיקין ח"א.
  2. נדצ"ל: להאחז. ואות מ' נמחקת.
  3. קישורים למידע על איטליה: ויקיפדיה, המכלול.
  4. קישורים למידע על סיציליה: ויקיפדיה, המכלול.