שיחה:תנ"ך/שמות/יד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־02:36, 2 באפריל 2021 מאת עורך תורני (שיחה | תרומות) (מאמר שנשמט בטעות בעריכה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סוס ורוכבו רמה בים

המאמר דלהלן נכתב במסגרת פרוייקט העלון השבועי של האוצר (שביעי של פסח תשפ"א) ונשמט בשלב העריכה.

במדרש (ילקוט שמעוני רמג) אמרו: מגיד שהסוס קשור ברכב ורכב קשור בסוסו עולין למרום ויורדין לתהום ואין נפרדין זה מזה. הסיבה לכך מבוארת במכילתא: הקב"ה מביא סוס ורוכבו ומעמידן בדין, ואומר לסוס למה רצת אחר בני והוא אומר מצרי הריצני בעל כרחי, ואומר למצרי למה רצת אחרי בני והוא אומר הסוס הריצני על כרחי. מה עשה המקום, מרכיב את האדם על הסוס ודן אותם יחד שנאמר סוס ורוכבו רמה בים.

בשם הגר"א ביארו על פי זה את דברי הפסוק בשיר השירים (א ט) לסוסתי ברכבי פרעה דמיתיך רעיתי. האשה תפקידה לסייע את הבעל בעבודת ה' שלו, והיא היא עבודת השם שלה. אם תחשוש האשה ותאמר שמא אין בידי שכר אלא כמסייע לדבר מצווה ולא כעושה המצווה עצמו, על כך שורר שלמה ואמר לסוסתי ברכבי פרעה דמיתיך רעיתי, הן על סוס רכב פרעה נאמר "סוס ורוכבו רמה בים" חלק כחלק יאכלו - הסוס והרוכב. כך גם האשה בעשותה תפקידי ביתה ובסייעה לאישה זוכה היא ממש כחלקו הוא. כך הוסיף לבאר בפרדס ההגדה בשמו של רבי ישעיה חשין את הלשון "ותען להן מרים שירו לה' כי גאה גאה סוס ורכבו רמה בים", ויש להבין מדוע דווקא פסוק זה שרה להם מרים ומהו הלשון ותען שמשמע שבאה להשיב על איזו טענה שנאמרה לה, ומהי אותה הטענה?

אלא, נראה לומר, שכאשר הציעה להם מרים לצאת בתפים ובמחולות ולומר שירה על הניסים והנפלאות. שאלו הנשים מה לנו ולשירה זו הלא כל מטרת ותכלית יציאת מצרים הוא "בהוציאך את העם ממצרים תעבדון את האלוקים על ההר הזה" - קבלת התורה וקיום מצוותיה, ואנו הנשים חלקנו בה מועט.

על כך השיבתם מרים וענתה: שירו לה' כי גאה גאה, שהרי, סוס ורוכבו רמה בים. הלא לא רק את המצריים הטיל ה' לים אלא גם את סוסיהם, וכל כך למה, במה אשמו הסוסים, אין זאת אלא שדינו של המסייע לדברי עבירה שווה הוא לעובר עבירה בעצמו. ואם עוברי רצונו כך עושי רצונו על אחת כמה וכמה ומרובה מידה טובה ממידת פורענות - וממילא אף לנו ראוי לאחוז בתוף ולומר שירה.

ומדוע דווקא תוף? המשיך בדרך זו וביאר רבי יוסף שלום אלישיב זצוק"ל, התוף לעולם אינו מנגן 'סולו' תמיד תפקידו להיות כלי ליווי לשאר כלים. בכך יופיו, בכך חינו. אף מרים פונה אל נשות ישראל ואומרת: אל לנו לחפש את דרך עבודתנו במיצוי עצמי והגשמת שאיפות אישיות אלא עלינו להיות ככלי ליווי לבעלינו, לסייעם בעבודת השם - ובכך להגיע אל המיצוי העצמי האמיתי ושאיפתה של כל בת ישראל לעשות רצון אבינו שבשמים. עורך תורני (שיחה) 03:36, 2 באפריל 2021 (IDT)