שיחה:רש"י/עירובין/כז/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אם רצה להסתפק בבשר

ברד"ה מצה. לילה הראשונה חובת עשה... ושאר כל הימים אם רצה להסתפק בבשר בלא לחם אין חובה עליו לאכול. עכ"ל. וצ"ת מה שנקט רש"י ל' בשר, ועיקר הנרצה בדבריו הוא שאם רצה להסתפק במה שירצה, אין חובה עליו לאכול לחם. האם מכאן ראיה לחובת אכילת בשר בחול המועד? אויצרניק (שיחה) 22:46, 31 במאי 2020 (UTC)

הערה יפה, וכן דקדקו בספר בנין מרדכי (רוזנברג) ומגדי חיים (פימשטין). וכ"כ דברי בן עמרם (גשטטנר) והוסיף להביא דברי הרמב"ם (יו"ט פ"ו הי"ז) שהזכיר אופן השמחה המחוייבת בפסח על ידי אכילת בשר. ובפריו בעתו (הלוי) הוסיף שהרי אין שמחה אלא בבשר שנאמר וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת, וברגל מחוייב לשמח כדכתיב ושמחת בחגך, וכמבואר בפסחים (קט.). ועיקר ההערה עמד עליה גם בספר מגדים חדשים והביא לשון הרמב"ם (חו"מ פ"ו ה"א) בשאר הרגל אכילת מצה רשות, רצה אוכל אורז או דוחן או קליות או פירות.
אלא שיש להעיר על כל זה שכן נמי לשון רש"י בפסחים (קכ.) ושם כתב שאם רוצה יכול לאכול בשר בלא לחם או להתענות, הרי שאין כוונתו למצוות שמחה שאם כן היה אסור בתענית מחמת זה, וצ"ע. ש"ס יידן (שיחה) 23:07, 31 במאי 2020 (UTC)

שם

צ"ב אריכות דברי רש"י, הלא אפילו אם היה החיוב לאכול כל ז' ימים אכתי הויא מצות עשה שהזמן גרמא. ועיין מש"כ בזה בספר קרבן משה (פרידמן) ומשמר הלוי (שולזינגר). ש"ס יידן (שיחה) 23:07, 31 במאי 2020 (UTC)