שיחה:משנה/עירובין/י

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
< שיחה:משנה
גרסה מ־10:16, 19 באוגוסט 2021 מאת יהודי כשר (שיחה | תרומות) (←‏משנה יג)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משנה א, המוצא תפילין[עריכה]

פי' הרע"ב 'בשדה'. וצ"ב כי בשבת ו עמוד ב מבואר שבקעה, כלו' שדה, זה כרמלית, ולהלן כ' הרע"ב שאסרו שמא תפסק הרצועה ויביאם בידו, היינו גזירת שמא יטלטלנו ד"א, וגזירה זו כמדומה שהיא רק ברה"ר. אשמח לתשובה עם מקורות. יישר כח יהודי כשר (שיחה) 17:53, 15 ביולי 2021 (IDT)

מקורות נקווה שיביא מי שבקיא בזה, רק הצעה בעלמא, יתכן שמצאם בשדה ואכן היא כרמלית אבל הלא הנדון הוא לגבי להכניסם לעיר, וכאן החשש שמא כשיכניסם לעיר או כשיהיה בדרך המובילה בין עיר לעיר שהיא רה"ר שמא שם תפסק הרצועה. מי אדיר (שיחה) 20:29, 15 ביולי 2021 (IDT)
יישר כח. יהודי כשר (שיחה) 21:21, 18 באוגוסט 2021 (IDT)

משנה יג[עריכה]

האם ניגנו בכינור בביהמ"ק בשבת[עריכה]

משמע שניגנו בכינור בביהמ"ק בשבת, [ולכן לא גזרו במקדש]. והנה, אמנם ברמב"ם כלי המקדש פ"ג ה"ב משמע שבכל ניסוך היין של עולות החובה היה שירה, ושם בה"ד כתב ששירה זו היתה גם בכינורות, אבל לגבי האם זה דוחה שבת, אזי שם בפ"ז ה"ה כתב הרמב"ם שגם בשבת תקעו ט' לתמיד של שחר וט' למוספין, [והיינו בשעת הניסוך כמבואר בפסקי רי"ד סוכה נג: ד"ה אין פוחתין, שהכל בניסוך], אבל בפ"ג ה"ו כ' הרמב"ם שהחליל של קרבן דוחה את השבת, ומשמע לכאורה שדוקא החליל דוחה, ושם בה"ה כתב ש'ימי המועדות כולם' [עי' ספרי דבי רב על ספרי במדבר פיסקא עז שנכלל בזה גם שבת] היו תוקעין בחצוצרות. ולא נתבאר להדיא שה"ה שהכינור דוחה. ייש"כ. יהודי כשר (שיחה) 21:24, 18 באוגוסט 2021 (IDT)

עיין מעשה רקח (כלי המקדש שם): וחליל זה כו' פירש הרע"ב ר"פ החליל דהרבה מיני זמר היו שם ועל שם שחליל קולו נשמע יותר מן האחרים נקראו כולם על שמו. מי אדיר (שיחה) 21:28, 18 באוגוסט 2021 (IDT)
יישר כח. במעשה רקח שם ה"ג משמע שיש כן הבדל בין הכלים, כי רק חצוצרות הם מה"ת, ובאמת בשאר הכלים כגון כינור יהיה מותר לעשות רק מלאכות דרבנן. אם הבנתי נכון. יהודי כשר (שיחה) 22:27, 18 באוגוסט 2021 (IDT)
אכן, ראיתי את זה ולא הבנתי בדיוק מה הוא אומר. אבל לגוף השאלה שכינור לא מוזכר התשובה שלו מספיקה. מי אדיר (שיחה) 23:59, 18 באוגוסט 2021 (IDT)
לכאורה הוא אומר 2 מהלכים במשנתינו כאן בעירובין לשיטת הרמב"ם, א', שגם מלאכה מה"ת עושים בשביל הנגינה, וע"ז מקשה הרי להרמב"ם עיקר שירה בפה. הב', שבאמת רק מלאכה דרבנן מותר לעשות בכינור [וכפירוש הרע"ב כאן], והטעם הוא כי באמת יש הבדל בין חצוצרות, שהם מה"ת, ושם מותר גם מלאכה מה"ת, לבין חליל ושאר הכלים שהם דרבנן.
רק יש להעיר שלפי פי' זה ייצא שמש"כ הרמב"ם שהחליל דוחה את השבת מפני שהוא עבודה, כוונתו בעצם ל'אין שבות במקדש'. יהודי כשר (שיחה) 10:16, 19 באוגוסט 2021 (IDT)