שיחה:בבלי/בבא מציעא/ב/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־13:18, 2 באוקטובר 2020 מאת אליה גלמן (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כללי חלוקת ממון הנתון במחלוקת[עריכה]

ע"פ גמרא, רשי תוס' כאן ותוס' בבבא בתרא.

  • אם הוויכוח הוא כששניהם תופסים את הממון, והחלוקה יכולה להיות אמת (לדוגמה שניים אוחזין בטלית כך אפשרי ששניהם תפסו ביחד וכל אחד החזיק חצי) ויכול להיות שאין רמאי (אפשרי במציאה כשכל אחד חושב שהוא מצא קודם) - הדין הוא יחלוקו בשבועה.
  • אם הוויכוח הוא כששניהם תופסים את הממון, והחלוקה יכולה להיות אמת, אך ודאי אחד הצדדים מרמה (לדוגמה בוויכוח על יצירת חפץ וממילא החפץ שלו יש אפשרות שהחלוקה תהיה אמת - כאשר היוצר מכר לחבירו חצי מהחפץ, אך וודאי אחד הצדדים מרמה, כאשר הוא טוען לבעלות מלאה) - רש"י סובר שהדין הוא [[יהא מונח עד שיבוא אליהו[1][2] ורבינו תם וריב"א סוברים כי גם במקרה הזה יחלוקו בשבועה[3].
  • אם הוויכוח הוא כששניהם תופסים את הממון, אך החלוקה אינה יכולה להיות אמת (לדוגמה, כששניים הפקידו סכומים שונים אחד גדול ואחד קטן ולבסוף כל אחד טוען לבעלות על הגדול המחלוקת ביניהם היא על היתרה - והנפקד מחזיק בשביל שניהם וודאי יש אחד רמאי) - הדין הוא שיהא מונח עד שיבוא אליהו[4].
  • אם הוויכוח הוא כשאין לאף אחד מהם חזקה על החפץ - הדין הוא כל דאלים גבר (לר"ת, אך ריב"א חולק בחלק מהמקרים[5]). אליה גלמן (שיחה)

הערות שוליים[עריכה]

  1. בבא מציעא ב. רש"י ד"ה במקח וממכר
  2. הנחלת משה כותב כי גם רש"י סובר שהדין יחלוקו (כמו שניים אדוקין בשטר) אלא שכאן כותב רש"י אליביה דר' יוסי (שסובר שאם יש רמאי אין דין יחלוקו).
  3. בבא מציעא ב. תוס' ד"ה "ויחלוקו" ובבא בתרא לד: ד"ה "ההוא ארבא".
  4. בבא מציעא ב. תוס' ד"ה "ויחלוקו" ובבא בתרא לד: ד"ה "ההוא ארבא".
  5. ריב"א סובר שהמשנה של מנה שלישי (יתרה מהגדול) מדברת במקרה שאין להם חזקה (שהנפקד לא תופס בשביל המפקידים) ולכן המשנה של שניים אוחזין בטלית נאמרה גם במצב שאין חזקה ולכן כשאין חזקה הדין מתחלק: א. יכול להיות שאין רמאי (שניים אוחזין בטלית) - יחלוקו בשבועה. ב. וודאי יש רמאי (כגון ספינה כלומר לא דבר מציאה אלא דבר שהיה שייך לטוען מקדמת דנא) - כל דאלים גבר. ג. וודאי יש רמאי אך החפץ נתפס (ארבא כשנתפסה ע"י בית דין או מנה שלישי שנתפס ע"י הנפקד) - יהא מונח עד שיבוא אליהו.