רש"ש על המשנה/מעשרות/ה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־02:13, 21 בדצמבר 2021 מאת שולי גליוני (שיחה | תרומות) (+הערה מתל"ע)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


משנה


מפרשי הפרק
שנדפסו על הדף

רע"ב
תוספות יום טוב
תוספות רבי עקיבא איגר
תפארת ישראל - יכין


מפרשי המשנה

פירוש המשנה לרמב"ם
ר"ש
מלאכת שלמה
הון עשיר
רש"ש


דפים מקושרים

רש"ש על המשנהTriangleArrow-Left.png מעשרות TriangleArrow-Left.png ה

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

ה[עריכה]

ארשב"ג כו' אבל כו' אם עד שלא בא לעה"מ פטור. לכאורה הל"ל אפילו עד שלא כו' וכבפי' הרמב"ם והר"ש. ועי' בתוי"ט שהביא נ"א. ולפי' שלפנינו י"ל דנקיט אשיגרת לישנא דת"ק. ולפמש"כ בברכות (נ"ד) דמצינו לשון אם דמשמש לפעמים בלשון אפי' א"ש בפשיטות. ועתה אוסיף עוד דהא דמצינו דכי משמש בלשון אע"פ כמש"כ בתל"ע בהוראתו הששית[1]. הוא בכלל שמוש אי שאמרו חז"ל אחרי שמצאנו דאם (שהוא אי) משמש בלשון זה. אח"ז מצאתי שכוונתי בזה לפי' רש"י פ' תשא (ל"ד ט') [וכפירש"י בבבא מציעא קי"ב קרא דאל תגזול דל כי דל הוא]:

ו[עריכה]

ברע"ב ד"ה ר"י מחייב כו' אלא נשאר חצי כו' ל"ד במחכ"ת. דהוא כלשנא דר"א אליבא דאחרים בהמו"פ ע"ש ובמ"ש הרב לעיל בדברי חכמים:


ח[עריכה]

שאף על פי שאביהן תרומה כו'. ונראה לי דשי"ן מן שאע"פ הוא במקום ו' כמו בריש ביצה שאפר כירה כו'. ופי' הרמב"ם שאביהן היינו הזרעונים לכאורה תמוה דכיון דהם פטורין מהמ"ע איך שייכא בהם תרומה וצריך לומר דאף שהם פטורים מכל מקום אם קרא עליהם שם תרומה אסורים לזרים. וכה"ג מצינו לעיל בפ"י דתרומות מ"ו בעצי תלתן. ודע דבירושלמי בעובדא דהאי איתתא הביאו הר"ש משמע כפירוש הרמב"ם. מ"מ בחבורו נראה שחזר בו לפירוש הר"ש:

שם בתוי"ט ד"ה שום בעל בכי כו' וכן הר"ש כו' כתב דבכי הוא שם מקום. וכן בפסחים (קי"ז) פסל מיכה עומד בבכי ופירש"י באותו מקום. ודע דלפי הרמב"ם ק"ל מדוע לא נשנית משנה זו ברפ"ט דשביעית ע"ש:



שולי הגליון


  1. ספר תלמוד לשון עברי לי"ל בן-זאב אין יד הכל ממשמשת בו לפי שיצא שם מחברו ל'משכיל' ושאינו ירא ושלם (עליו ועל ספרו הנזכר ראו בשו"ת האלף לך שלמה (יו"ד סי' רנז)), ולקיים 'מצוה לשמוע דברי חכמים' העתקנו כאן את המתבקש לעיון בפי רבינו המחבר והוא שם בחלק ה מאמר ג פרק ג (סימן שנט תיבת כִּי הוראה 6), זו לשון הספר:
    6. כטעם אף על פי (קאנצעסיף), כי לי כל הארץ (שמות יט) ר"ל אף כי לי כל הארץ, בכל זאת אתם סגולתי; וקצת מפרשים על דרך זו, כי קרוב הוא, כי עם קשה ערף הוא (שמות לד), כי חטאתי לך (תהלים מא). ע"כ.
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם ·
מעבר לתחילת הדף