ערך/מחיקת השם

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png מחיקת השם

שמות שאינם נמחקים

שו"ע יו"ד סימן רע"ו סעיף ט': אסור למחוק אפילו אות אחת משבעה שמות שאינם נמחקים ולא מאותיות הנטפלות מאחריהם כגון ך' של אלהיך וכ"ם של אלהיכם ואלו השבעה שמות שם ההויה ושם אדנות ואל אלוה אלהים שדי צבאות ויש גורסין ג"כ אהי"ה אשר אהי"ה (טור).

חלקי שמות, וקיצורי שמות, וסימני שמות

שו"ע יו"ד סימן רע"ו סעיף י'

כתב אל מאלהים יה מהשם או שכתב שם יה אינו נמחק אבל שד משדי וצב מצבאות נמחקים. הגה וכן אד מאדני או אה מאהיה (ירושלמי פ"ק דמגילה) ויש מחמירין בזה (תוס' פ' שבועות העדות בשם ר"ח) והשם שכותבין בסדורין ב' יודין ואחד על גביהן מותר למחקו אם הוא לצורך (פסקי מהרא"י סי' (קמ"ח) [קע"א]).

ש"ך (שם) ס"ק י"ד

אם היה לצורך. ומפסקי מהרא"י איתא לצורך גדול וכך הובא בדרכי משה.

ביאור הגר"א (שם) ס"ק כ"ד

והשם שכותבין כו'. כיון שאינו אותיות השם ואף על גב שרמוז על השם וכמ"ש הרא"ש בשבועות שם כל שלמה כו' לאו לענין שאינו נמחק קאמר אלא לידע פירושו כו' וכ"כ בתשובה כלל ג' סט"ו וכ"כ הרמב"ם וש"פ דהא לא חשיב אלא ז' שמות הנ"ל ואף ששם אלקים וכיוצא יש מהן הרבה שהוא חול ואפ"ה חשיב להו ולא חשיב להנך אלא שנסתפק בפסקיו שם מדברי תוס' הנ"ל דא"ד אינן נמחקין הואיל והן משם המיוחד וה"נ אות הראשון הוא תחלת שם העצם והוא כמו ראש התיבה ואף על גב דלא דמי לשם דשם הם ב' אותיות וגם אין כתוב אחריהם שום דבר משא"כ כאן מ"מ יש להחמיר שלא לצורך גדול ע"ש וז"ש אם לא כו'.

פ"ת (שם) ס"ק ט"ז

מחמירין בזה. עיין טורי זהב ועיין בספר ארבעה טורי אבן על הרמב"ם פרק ו' מהלכות יסודי התורה שתמה דמשמע שגם בא"ה מחמירים דמדכתב ויש מחמירים בזה נראה דאאהי' קאי כדברי הלבוש או לכל הפחות אשניהם כדברי הטורי זהב ובאמת לא נמצא שום דעה שיחמיר בא"ה וכנ"ל להגיה בלשון הג"ה וכצ"ל וכן א"ה מאהיה וא"ד מאדני ויש מחמירים בזה היינו בא"ד אבל בא"ה אין שום מחמיר ומכל מקום לא מלאו לבו להקל נגד רבותינו האחרונים עיין שם וכן כתב בספר בני יונה דהמחמירים אינם מחמירים כי אם בא"ד מאדני ולא בא"ה מאהיה ועם כל זה אין למחקו אלא דוקא לצורך וכן אותם השמות שכותבין בסידורים ב' יודי"ן או ה' ודומיהן לסימן ששייך שם השם לא ימחקם כי אם לצורך גדול וזהו מכבוד השם ויראתו ועיין בספר יד הקטנה פרק ח' מהלכות יסודי התורה אות פ' שכתב דלפי דעת היש מחמירים נראה דהוא הדין וכל שכן בכתב אל"ה מן אלהים עיין שם.


מחיקת שם שנכתב שלא בקדושה

בהגהות מיימוני (פ"ו מהל' יסודי התורה) כתב, דשם השם שנכתב שלא בקדושה [דהיינו בלא כוונה] לא הוי קדוש, ומותר למוחקו, והוכיח כן, מהא דאיתא בגיטין (דף כ א) שאם היה צריך לכתוב את השם, ונתכוין לכתוב יהודה, וטעה ולא הטיל בו דל"ת, מעביר עליו קולמוס ומקדשו. ולכאורה איך מעביר עליו קולמוס, הרי הוא מוחק את השם התחתון, אלא ע"כ מוכח דכיון שנכתב שלא בקדושה אין בו איסור מחיקה.



שולי הגליון


מעבר לתחילת הדף