ערך/בית המוקד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־03:25, 28 ביוני 2021 מאת 213.137.64.107 (שיחה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png בית המוקד

אמה על אמה[עריכה]

במשנה במדות (פ"א מ"ט): ומקום היה שם אמה על אמה וטבלא של שיש וטבעת היתה קבועה בה ושלשלת שהמפתחות היו תלויות בה. הגיע זמן הנעילה הגביה את הטבלא בטבעת ונטל את המפתחות מן השלשלת ונעל הכהן מבפנים ובן לוי ישן לו מבחוץ, גמר מלנעול החזיר את המפתחות לשלשלת ואת הטבלא למקומה נתן כסותו עליה, ישן לו.

בציור התוספות יום טוב (סוף מסכת מדות) מבואר שמקום אמה על אמה זה היה בחלל בית המוקד, וכן דקדק המשנה למלך (ביהב"ח פ"ח ה"ד) מהסמיכות לדברי המשנה הקודמת "בית המוקד כו' ומקום היה שם..." ומשמע שאיירי בבית המוקד עצמו ולא בלשכות שהיו שם.

אמנם המפרש (כה:) כתב שאמה על אמו זו היתה בלשכת בית המוקד, והמל"מ שם למד בדעתו שהכוונה ללשכה המוזכרת במשנה בתמיד (פ"ג מ"ג) וארבע לשכות היו שם, אחת לשכת הטלאים ואחת לשכת החותמות ואחת לשכת בית המוקד ואחת לשכה שהיו עושין בה לחם הפנים, ולשכת בית המוקד היתה הלשכה הצפונית מערבית שבבית המוקד (תמיד ל.). וכתב המל"מ: ומ"מ לא ידעתי מנא ליה למפרש דבר זה.

מדורת בית המוקד[עריכה]

בבית המוקד בערה מדורה באופן קבוע, מטרת המדורה היתה לדעת רש"י יומא ט"ו ע"ב, לחמם את רגלי הכהנים שהיו הולכים כל הזמן יחפים על רצפת שיש, לפי שאסור היה שיהי' דבר חוצץ בין רגליהם לבין הקרקע, לכן היו יכולים להצטנן, ולכן היו הולכין ללשכת בית המוקד להתחמם.

מעבר לתחילת הדף