משתמש:המיישיבון/שאלות לפני עריכה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
< משתמש:המיישיבון
גרסה מ־15:00, 19 בינואר 2022 מאת בן עזאי (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

1. קדושת שביעית בקינמון כידוע לפירות השלב הקובע לקדושת שביעית הוא החנטה, ולירקות הלקיטה. מה השלב הקובע לקדושת שביעית בקינמון, שהוא בעצם קליפת הגזע של האילן?

לא הבנתי כ"כ מה השאלה, ולמה לא חנטה ? בן עזאי (שיחה) 14:00, 19 בינואר 2022 (IST)

2. תאונה מחמת 'ברקס' פתאומי. אני נסעתי ברכבו מלפניי היה עוד רכב שחשב שילד קופץ לכביש והוא לחץ על הברקה בפתאומיות ולי לא היה איפה לברוח ממנו ונתקלתי בו עלות התיקון בכפר עולה לי 600 ש"ח והוא רוצה שאני יפעיל את הביטוח שזה השתתפות עצמית 1280 ש"ח האם אני חייב להפעיל את ההשתתפות אוטו שאני יכול לקחת ולתקן איפה שנוח לי.


4. כלאים בציצית בחוטים ובבגד. רבי עקיבא איגר בגליון השו"ע או"ח סי' יא על מג"א ס"ק יג כותב שכלאים בציצית מותר רק בחוטים ביחס לבגד, אבל בבגד עצמו אסור להוסיף חוטים של כלאים אחרים.

שאלתי - האם נכון הדבר בהלכה? לכאורה, עד כמה שכבר יש כלאים בציצית, מה הבעיה להוסיף עוד חוטים, ואפילו בבגד! (ע' שו"ע יו"ד שא, ג שכל חוט כלאים עושה את כל הבגד לחפצא של כלאים, ומה שייך עוד "להוסיף"?)

5. חיוב שבועה ביבמה שבאה לגבות מהיבם. רציתי לשאול ביבמה הדין הוא שכתובתה על נכסי בעלה הראשון האם כשהיא באה לגבות מהיבם (נניח במקרה של גירושין) היא צריכה שבועה האם נאמר שזה כמו בא ליפרע מנכסי יתומים ואולי הבעל התפיס אותה בכתובה או שלא. לע"ע לא מצאתי שמדברים בזה.


7. אודה לכם אם תראו לי 'מראה מקום' בדין קריאת שמע בבוקר לפני ברכת התורה.

8. איפה כתוב הסיפור שמישהו שחשב לעשות מלאכה בשבת. וכיון שחשב על זה בשבת אז כבר לא רצה לעשות המלאכה אפילו בחול?

ת. בגמרא בשבת (קנ:) : תנו רבנן מעשה בחסיד אחד שנפרצה לו פרץ בתוך שדהו ונמלך עליה לגודרה ונזכר ששבת הוא ונמנע אותו חסיד ולא גדרה ונעשה לו נס ועלתה בו צלף וממנה היתה פרנסתו ופרנסת אנשי ביתו. והריטב"א שם כתב שקנס עצמו שלא לגודרה לעולם, וכ"כ שאר ראשונים שם שלא גדרה לעולם.

9. ברצוני לברר האם כשיבוא המשיח הבכורים יעבדו בבית המקדש כמו כהנים וא"כ מה המקור לזה?

תשובה. ה״אור החיים" (בראשית מט, כח; פרשתנו ג, מה) מביא מאמר חז״ל בנוסח זה: "עתידה עבודה שתחזור לבכורות". בן עזאי (שיחה) 13:55, 16 בינואר 2022 (IST)

10. האם מותר למוהל לאכול לפני ברית מילה? מה הדין ומה המנהג בענין אכילה של אבי הבן או מוהל או סנדק לפני ברית מילה?

11. שור שנפל לבור ומת מי מטפל בנבילה המזיק או הניזק?

12. שלום.רציתי לשאול שאלה שיש לי כבר זמן רב.וגדולים לא ככ יכלו לענות עליה. בירושלמי מובא הסיפור על חורבן ביתר.וכתוב שם שתושבי ביתר עלו לרגל לירושלים. ובני י־ם חמדו את שדותיהם וכו. ולקחו להם. והשאלה נשאלת הרי הובטח בתורה ולא יחמוד איש את ארצך בעלותך...לרגל???

13. האם מותר להכניס אוכל יבש מבושל כל צרכו בשבת לארון חימום. כשבתחתית הארון חימום מונח מים ואין בעיה חשמלית

14. אני עוסק בנושא של לימוד תורה ועמל התורה בשביל הישג עצמי, כדי להרגיש סיפוק, וכדי לדעת להשיב לשואלים. אם אפשר למצוא מקורות לזה, בש"ס, ראשונים ושאר ספרים. שתי מקורות מצאתי בנתיים: הגמרא בפסחים סח שאומרת 'חדאי נפשי לך קראי לך תנאי', והגמרא בעירובין נד שאומרת שמחה לאיש במענה פיו וברש"י שם שאדם שמח כשיודע להשיב.

15. כיצד בודקים תותים

16. מדוע חטאת העוף באה על הספק הרי זה חולין בעזרה. אם אפשר הרחבה בענין.

תשובה. אחד הראיות לנידון סד"א לחומרא מה"ת מדאו' או מדרבנן. בן עזאי (שיחה) 00:29, 18 בינואר 2022 (IST)

17. שלום וברכה רציתי לשאול האם יש איסור ריבית במקרה הנ"ל: בישיביתנו מתקיים טיול בשבוע הבא כאשר התשלום הינו ע"ס 340 ש"ח, אולם למי שישלם עד תאריך מסוים תינתן הנחה של 50 ש"ח.

18. אשמח לדעת האם יש בעייה הלכתית לאכול בבית שני בביהכנ"ס שיש בבית שני ארון קודש כמובן תודה רבה!!

19. כידוע שלגבי פדיון הבן מועיל מתנה על מנת להחזיר וכן מועיל לתת לחמישה כהנים בזה אחר זה וברצוני לשאול האם מועיל לתת לכהן אחד סלע אחד חמש פעמים וכל פעם אני אומר שזה מתנה על מנת להחזיר האם מועיל או לא?

20. למה לא גונזים את נרות החנוכה הנותרים, האם הם קדושים יותר מן ה'שמות' הקדושים?

21. אשמח לקבל ביאור בדברי הרי"ף ב"ב כט: החולק על דברי הרשב"ם. הרשב"ם פירש שמדובר בציור שהיו למערער עדים שזה היה שלו כי אם לא יש לו נאמנות מצד דין הפה שאסר הוא הפה שהתיר והביא הרי"ף פירוש נוסף שבאמת מדובר שלמערער לא היו עדים שזה שלו ורק מדברי המחזיק אנו יודעים שהקרקע היתה קודם של המערער כיון שהוא מודה בזה, ולכן סבר רבא המוציא מחבירו עליו הראיה וצריך המחזיק להביא ראיה שישב עמו בפנים כיון שלמחזיק יש כאן נאמנות מצד דין הפה שאסר הוא הפה שהתיר שהרי רק על פיו אנו יודעים שהקרקע היתה קודם של המערער. ואילו רב נחמן סבר שכיון שהמחזיק הודה שהקרקע היתה קודם שלח המערער ועכשיו נתעורר ספק על עצם החזקה לכן צריך המחזיק להביא ראיה. לא הבנתי כל כך את ביאור דברי הרי"ף בשיטת רב נחמן וכן מה שהביא שם בהגות פורת יוסף לבאר על פי דברי הגמרא בבבא בתרא קט. לא כל כך זכיתי להבין.

22. האם מותר לכתוב שם השם במחשב והאם מותר אח"כ להדפיס?

23. כשחנניה מישאל ועזריה שאלו באורים ותומים אם הקב"ה יציל אותם-והקב"ה נשבע שלא יצילם ובסוף כן הצילם.איך ייתכן?

תשובה. שיר השירים רבה (וילנא) פרשה ז מן דנפקין מן גביה דיחזקאל נגלה הקדוש ברוך הוא ואמר לו יחזקאל מה את סבור שאיני מתקיים עליהם מתקיים אני עליהם בודאי הה"ד (יחזקאל ל"ו) כה אמר ה' אלהים עוד זאת אדרש לבית ישראל, אלא שביק להון ולא תימר להון מידי, אשבוק להון מהלכין על תומם הה"ד (משלי י') הולך בתום ילך בטח וגו'. בן עזאי (שיחה) 00:29, 18 בינואר 2022 (IST)

24. כאשר יש חילוקי דעות בין שני ההורים, לדעת מי צריך לצדד? וכן, אם אחד מדבר באוזניה נגד השני, מה מפאת הלכות לשוה"ר?

25. אשמח לקבל מקור בהא שהעדים לא צריכים לשמוע את הברכות בחופה, ואי"ז מעכב, ואף שהדברים פשוטים לכאורה, אשמח לקבל מראה מקום במי שכתב בזה.

26. תלמוד בבלי מסכת ביצה דף מ עמוד א רב חנא בר חנילאי תלא בשרא בעברא דדשא. אתא לקמיה דרב הונא, אמר ליה: אי את תלית - זיל שקיל, ואי אינהו תלו לך - לא תשקול. - ואי איהו תלא מי שקיל? והא רב הונא תלמיד דרב הוה, ואמר רב: כרגלי מי שהפקידו אצלו! - שאני עברא דדשא, דכמי שיחד לו קרן זוית דמי. אמר ליה רב הלל לרב אשי: ואי אינהו תלו ליה לא שקיל? והאמר שמואל: שור של פטם הרי הוא כרגלי כל אדם! אמר ליה רבינא לרב אשי: ואי אינהו תלו ליה לא שקיל? והאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן: הלכה כרבי דוסא! אמר ליה רב אשי לרב כהנא: ואי אינהו תלו ליה לא שקיל? והתנן: הבהמה והכלים כרגלי הבעלים! - אלא, שאני רב חנא בר חנילאי דגברא רבה הוא וטריד בשמעתיה, והכי קאמר ליה: אי את תלית - אית לך סימנא בגוויה ולא מסחת דעתך מניה - זיל שקול, ואי אינהו תלו לך - מסחת דעתך, ולא תשקול. בתירוץ הגמ' בסוף רש"י מביא שני תירוצים בתירוצו השני כותב משום מוקצה והשאלה כדלהלן: 1 למה שבשר יהיה מוקצה ביו"ט הרי אפשר לבשל אותו ולכאורה זו הסיבה שקנה בשר 2 למה זה תלוי בגברא רבה אם זה מוקצה לכאורה לכל אדם זה יהיה מוקצה 3לעיל מובא הדין של פתם שמוכר בשר אפי' לבני עיר אחרת ואין שם נידון כלל מדין מוקצה

27. שאלה במשניות מסכת פאה: בפאה פ"ח מ"ב כתוב שעניים נאמנים על מעשר עני כל שנת מעשר עני. ולא זכיתי להבין על מה צריך נאמנות שלהם, אם על תרומות ומעשרות הרי מפרישים אותם קודם שנותנים מעשר עני כמבואר ברמב"ם פ"ו ממתנו"ע. ובכלל האם מצאנו באיזה מקום שמעשר עני פטור מתרו"מ (במקרה שהפרישו אותו קודם שנתנו תרו"מ)

תשובה. משנה מסכת חלה פרק א משנה ג אלו חייבין בחלה ופטורים מן המעשרות הלקט והשכחה והפאה וההפקר ומעשר ראשון שנטלה תרומתו ומעשר שני והקדש שנפדו ומותר העומר ותבואה שלא הביאה שליש ר' אליעזר אומר תבואה שלא הביאה שליש פטורה מן החלה: וכ"ה בכל מתנת עניים כמבו' ברמב"ם תרומות שם. בן עזאי (שיחה) 00:29, 18 בינואר 2022 (IST)

28. האם בביטול של רוב היתר בהיתר צריך שיהיה נודע התערובות

29. רציתי לשאול האם חתונה שמתקיימת בליל ל"ד בעומר (אור לי"ט אייר) האם מותר להתגלח ולהסתפר לחתונה (לחתן, לבני המשפחה הקרובה, כל השיטות אשכנזים וספרדים).

30. האם מברכים ברכת שהחיינו על תפוז סיני. אם אכלנו כבר תפוז רגיל?

31. שיטת רש"י סוף מגילה שדין מעלין בקודש ואין מורידין נלמד מפסוקים ולכאורה נראה שהוא דאורייתא. וא"כ צ"ב איך ז' טובי העיר יכולים להפקיע קדושת בית הכנסת ולהיכן נעלם איסור 'ואין מורידין'?

32. האם מותר לאסוף משחקי הרכבה כקליקס לגו פליימוביל בשבת לאחר שהילדים סיימו לשחק ואם לא יאספו יווצר בלגן בבית שיכול לגרום לאי נעימות רבה .

33. האם מותר לצרוך חיזוקית של חברת הדס ללא הכשר או בהכשר רבנות

34. איזה כרטיס אשראי ניתן להזמין ללא חשש ריבית

35. הנה כתב הח"ח כלל ב או ג לגבי דינא דבאפי תלתא דשרי משום דלא אסרה תורה בדבר העשוי להתגלות, וכתב בפרטי הדין דשרי דווקא לספר בדרך אקראי אבל לא שיתכוין להעביר הקול ולגלותו יותר, והביא עוד בהגה"ה די"א דאף בדרך אקראי אסור רק אם נתגלגל זה הענין בתוך דיבורו וכו' עי"ש

ויל"ע מה הכוונה 'בדרך אקראי' דבפשוטו היינו שלא יכוין לספר סיפור זה דווקא אלא כך יצא לו בתוך דבריו, אמנם א"כ צריך להבין מה דעת הי"א. והיה נראה לי דבאקראי שרי הכוונה שלא ילך ויספר לו בכוונה אלא שכשפוגשו יכול לספר לו, ודעת הי"א דאף דרך אקראי אסור אלא רק היכא דהתגלגל בתוך דיבורו. אלא דאני מחפש מקור לדבר, אשמח אם תוכלו למצוא לי,

36. רציתי לשאול אם יש לת"ח מידע האם רק בתורת ישראל התחדש עניין השכר ועונש בעולם הזה (להבדיל מהשכר והעונש בעולם הבא), וקודם לכן לא האמינו האומות בשכר ועונש בעולם הזה, ומנין?

37. מה הדין כאשר כלל את שתי הברכות ובירך 'בורא פרי העץ והאדמה', האם יצא ידי חובתו. ומצאנו בכף החיים (בסי' ר"ו אות י"ב) דן בזה וכתב דבדיעבד יוצא ידי חובת שתי הברכות כיון שכיון בברכתו על שתיהן, וראיתו היא מדברי הרמב"ם (פ"א ממעשר הלכה ס"ז) ונפסק בשו"ע (יור"ד סי' של"א) דאם מפריש תרומה לבד ומעשר לבד מברך על כל אחד ואחד בנפרד, אך אם מפריש תרומות ומעשרות יחדיו מברך על שתיהן 'להפריש תרומות ומעשרות', ומוכח ששייך לצרף שתי ברכות בברכה אחת, וה"נ בנידון דידן. האם קיי"ל בהא כדברי כף החיים? והאם יש עוד מה להוסיף בכל זה?