מראי מקומות/יומא/מא/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־02:09, 23 במאי 2021 מאת מצולות ים (שיחה | תרומות) (קשירת לשון של זהורית)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
תוספות ישנים
ריטב"א
חי' הלכות מהרש"א
גבורת ארי
רש"ש

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png יומא TriangleArrow-Left.png מא TriangleArrow-Left.png ב

קשר לשון של זהורית[עריכה]

הקשו האחרונים כיצד קשר לשון של זהורית בראש שעיר המשתלח והלא כיון שאינו עתיד לפתוח קשר זה, אם כן ייאסר הדבר משום מלאכת קושר.

וכל הקושיה לדעת רש"י והרא"ש כפי שפסק הרמ"א (או"ח סימן שיז ס"א) שקשר של קיימא אפילו אם הוא של הדיוט אסור מדאורייתא. אמנם דעת הרי"ף והרמב"ם כפי שפסק השו"ע (שם) שרק קשר אומן לעולם אסור מדאורייתא ואילו קשר הדיוט אפילו אם הוא לעולם אינו אסור מדאורייתא, ולשיטתם לא קשה.

בספר טל תורה (סז:) ומקדש דוד (עבודת יוה"כ) יישבו שקשר זה היה קשר עניבה המותר בשבת מדאורייתא. אמנם לשון חז"ל קושרין (שבת פו. ; לקמן סז.) משמע שהיה זה קשר ממש ולא עניבה. וכן לדעת רבי יהודה הסובר (שבת קיג.) שעניבה קשירה מעליא היא אכתי קשה כיצד קשרו ביום כיפור.

בשו"ת מהרי"ל דיסקין (קונטרס אחרון סימן ה אות לה) יישב על פי מש"כ המגן אברהם (שם סק"כ) שקשר שפעמים נמלך ומבטלו לעולם, אע"פ שתחילת עשייתו לא היתה על מנת להניחו שם, אעפ"כ אסור. ויש לדון אם היינו רק באופן שנמלך ורוצה להשאירו לעולם או אף באופן שמשאירו שם רק מחמת עצלות או שאין לו צורך להסירו. ואם ננקוט שבכה"ג שמשאירו שם מחמת עצלות אינו אסור אע"פ שבפועל נשאר הקשר כיון שהקשר לא נצרך אלא לשעה, ממילא אף כאן אין הקשר נצרך אלא לשעה ע"מ שלא יחליפו בין השערים או עד שיהפוך החוט ללבן, ואף שאח"כ נשאר הקשר אין זה אלא מחמת עצלות ואין חייבים עליו בכך.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף