מפתחי חכמת אמת/מד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

מפתחי חכמת אמת TriangleArrow-Left.png מד

מד.
המדות, ושבעת הרועים

כבר ביארנו כמה פעמים, כי ז' התחתונות נקראות מדות, וגם ביארנו לעיל טעם השם "זעיר אנפין" לששת הספירות, משום שהן באות ראשונה בהגבלה, ויתכן שנקראות משום זה "מדות" על שם שהן כבר באות במדה וגבול[א].

נתבאר לעיל שג' האבות הם בבחינת ג' הקוין: אברהם - חסד, יצחק - גבורה, יעקב - תפארת. כלומר: אברהם הוא מרכבה לחסד העליון[ב], ויצחק מרכבה לגבורה העליונה, ויעקב לתפארת. וזהו הענין שאמרו ז"ל: "האבות הן הן המרכבה". כלומר הן הן המרכבה לספירות ומדות העליונות. ובאמת גם הד' רועין קדישין האחרים, הם כמו כן מרכבה למדות העליונות, והם עצמם בבחינות המדות שנעשו להן מרכבה:

משה הוא מרכבה ל"נצח" העליון — שוק הימין, והוא עצמו בבחינת נצח כמובן.

אהרן הוא מרכבה לספירת "הוד" — שוק השמאל, והוא עצמו בבחינת הוד כנ"ל[ג].

יוסף הוא בחינת "יסוד" כידוע שיוסף נקרא "יסוד צדיק".

דוד הוא בחינת "מלכות" כידוע מספרים[ד].



  1. ויש פירושים וענינים אחרים בשם מדות, כידוע.
  2. עיין "תניא" אגרת הקודש פרק ט"ו, מה שמביא בשם מורו ע"ה על הפסוק "ואנכי עפר ואפר", שאמר אברהם אבינו ע"ה, בענין הארת נשמתו המאירה בגופו מאור חסד העליון, עיי"ש היטב, כי נחוץ לידע לענינינו.
  3. ומה שמבואר בספרים כי הכהן גדול נקרא איש החסד, וכלשון הכתוב: "תומיך ואוריך לאיש חסידיך" (דברים ל"ג) שקאי על אהרן הכהן שנקרא "איש חסידיך", להתאים שני המאמרים האלו, מוכרחים לבאר, שאהרן הכהן הוא בבחינת "חסד שבהוד", כי כבר ביארנו, שכל ספירה וספירה כלולה מכל העשר, ונמצא לפי זה, שבספירת "הוד" נמצאת ג"כ בחינת חסד, שהיא ענין "חסד שבהוד".
  4. דהנה כמו שמלכות "לית לה מגרמה כלום", רק מה שמקבלת מאחרים — עד"מ ממלכות בגשמיות דאין לה רק מה שמקבלת מתושביה — כן דוד המלך ע"ה לא חי שנותיו של עצמו, רק מה שחלק לו אדם הראשון מימי חייו ע' שנים כידוע.
    מובא בספרים, שהמלכות רמוזה בתיבת "אני", ויובן ג"כ עד"מ מלכות בגשמיות שכולם מחויבין לעשות תפקידה וציוי', שזאת נרמזת בתיבת "אני", שהוא לשון תפקיד; אני מצוה, אני מפקד, וכן הוא ג"כ ענין מלכות עליונה דאצילות, ומשום זה נרמזת בתיבת "אני". ובזה יובן ג"כ, הא דמבואר הלשון: "אין 'זאת' אלא מלכות", כי זאת, הפירוש הוא: זאת ולא אחרת וד"ל
    .




שולי הגליון


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף