זכר למקדש/ה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(הגהה, פתיחת קיצורים, קישורים ועוד)
שורה 1: שורה 1:
{{ניווט כללי עליון}}
{{מרכז|'''פרק ה'''}}
{{מרכז|'''פרק ה'''}}


== א ==
== א ==
'''איך נתקבצו כולם במקום המקדש.''' מבואר בשוספשא הכהניס היו חזקעין בחצוצרוס כו'. ובספרי פ' בהעלותך , לפי גי' הילקוט שם גס בעלי מימין כשרים לזה ופשוט הוא שהרי השקיעות היו בכל ירושלים ואיזה עבודה היא חוץ למקדש שיפסלו בעל מום לזה. ובודאי גס זרים היו כשרים לזה. ורק שכס החזיקו במצוה זו לחשיבהם. והס המחצרים במועדים ועל הקרבנות . [ומש"ש בספרי וביוה"כ וביובל. ר"ל ביוה"כ ביובל וצע"ק להא גס כל יחיד חייב בשקיעה זו כמש"א בר"ה ל' א'. וא"כ ל'ל כהניס כלל ואכ"מ] וע"ש בתוספתא סוטה וקצש חידוש שהר"מ .והחינוך לא כשבו דבר זה בביאור . ודע דבחוספשא צ"ל אמר במקום אמרו:
'''איך''' נתקבצו כולם במקום המקדש. מבואר בתוספתא הכהנים היו תוקעין בחצוצרות כו'. ובספרי פרשת בהעלותך לפי גירסת הילקוט שם גם בעלי מומין כשרים לזה, ופשוט הוא שהרי התקיעות היו בכל ירושלים ואיזה עבודה היא חוץ למקדש שיפסלו בעל מום לזה. ובודאי גם זרים היו כשרים לזה. ורק שהם החזיקו במצוה זו לחשיבתם. והם המחצרים במועדים ועל הקרבנות. [ומש"ש בספרי וביוה"כ וביובל. ר"ל ביוה"כ ביובל וצע"ק דהא גם כל יחיד חייב בתקיעה זו כמש"א ב[[בבלי/ראש השנה/ל/א|ר"ה ל' א']]. וא"כ ל"ל כהנים כלל ואכ"מ] וע"ש בתוספתא סוטה וקצת חידוש שהר"מ והחינוך לא כתבו דבר זה בביאור. ודע דבתוספתא צ"ל אמר במקום אמרו:


== ב ==
== ב ==
'''הר"מ''' כתב מביאים בימה גדולה כו' ומעמידים אותה באמצע עזרת נשים וכו' משמע מלשונו שהיסה מחוקנש כבר מעיו"ט ורק שבעזרה קובעים אותה ביו"ט. ונ"ל דאזל לשיטתיה שכתב דאינו דוחה יו"ט מפני השקיעות וכשחנות ולא כתב משוס הנימה . לכיון שהיסה משוקכס כבר מעיוא"כ איכס בוכים כלל ביו"ט ורק ההבאה שאסור בודאי להעסיק בימה גדולה כזאת ממקומה משום עובדין לחול ע' ספ"ק לביצה י"ד ב', י"ל לאין שבוס במקדש. ע"כ כתב משוס השקיעוש :
'''הר"מ''' כתב מביאים בימה גדולה כו' ומעמידים אותה באמצע עזרת נשים וכו' משמע מלשונו שהיתה מתוקנת כבר מערב יו"ט ורק שבעזרה קובעים אותה ביו"ט. ונ"ל דאזל לשיטתיה שכתב דאינו דוחה יו"ט מפני התקיעות והתחנות ולא כתב משום הבימה. דכיון שהיתה מתוקנת כבר מערב יואם כן אינם בונים כלל ביו"ט ורק ההבאה שאסור בודאי להעתיק בימה גדולה כזאת ממקומה משום עובדין לחול ע' ספ"ק דביצה [[בבלי/ביצה/יד/ב|י"ד ב']], י"ל דאין שבות במקדש. ע"כ כתב משום התקיעות:


'''וע'''' תוס' שהקשו הדבר על רש"י ז"ל. ונראה דלשימתייהו אזל בעירובין ק"ג ב'. ע"ש בתוד"ה והעליון. דלרש"י ס'ל לבנין גמור גס בכלים ,יש בשבת * ולחוס' הוא רק משום שנות :
'''ועיין''' תוס' שהקשו הדבר על רש"י ז"ל. ונראה דלשיטתייהו אזל בעירובין [[תוספות/עירובין/קג/ב#והעליון|ק"ג ב']] ע"ש בתוד"ה והעליון. דלרש"י ס"ל לבנין גמור גם בכלים יש בשבת, ולתוס' הוא רק משום שבות:


== ג ==
== ג ==
'''כתב''' הר"מ והמלך עולה ויושב עליה והחיכוך כתב הולך ויושב עליה. ונראה לי שהיו עושים כבש שיעלה על הבימה. ויו"נ שלחביבח המצוה הקדושה והקורא האהוב והרצוי אל כל העם היו מנשאים אוחו עד על הבימה . וכן הדור לו :
'''כתב''' הר"מ והמלך עולה ויושב עליה והחיכוך כתב הולך ויושב עליה. ונראה לי שהיו עושים כבש שיעלה על הבימה. ויותר נראה שלחביבת המצוה הקדושה והקורא האהוב והרצוי אל כל העם היו מנשאים אותו עד על הבימה. וכן הדור לו:


== ד ==
== ד ==
לקבלו כשהוא עומד ואס רצה יושב. י ממוה קצח דזה לא מצינו כן בקריאחו שהוא מפני כבוד הצבור . אבל לקבל הספר חורה ודאי שגס המלך היה מקבלו מעומד דהא צריך לעמוד מפני הספר חורה כשהוא רואכו כמלא עיניו כדקיי"ל ולא מצינו קולא בכבוד ספר חורה מפני כבוד מלך ישראל. כןןמפמע מלשון המשנה דנקט באגריפוס שקבל מעומד ללא צורך . ואולי כמו שהחירו חכמינו ז"ל לקרוא דברים שבכחב בע"פ משוס כבוד הצבור מיין יומא ע' א,. ובחוי"ש שם כן התירו גם כטד החורה מפני כבוד המלך (ועיין ירושלמי פ"ז דיומא מגו דאין אנשים חשובים החורה מתכבדת וכו' קרוב לזה. ובסוכה ט"ז ב'. ואכמ"ל):
'''וקבלו''' כשהוא עומד ואם רצה יושב. תמוה קצת דזה לא מצינו כן בקריאתו שהוא מפני כבוד הצבור. אבל לקבל הספר תורה ודאי שגם המלך היה מקבלו מעומד דהא צריך לעמוד מפני הספר תורה כשהוא רואהו כמלא עיניו כדקיי"ל ולא מצינו קולא בכבוד ספר חורה מפני כבוד מלך ישראל. כן משמע מלשון המשנה דנקט באגריפוס שקבל מעומד ללא צורך. ואולי כמו שהתירו חכמינו ז"ל לקרוא דברים שבכתב בע"פ משום כבוד הצבור עיין [[בבלי/יומא/ע/א|יומא ע' א']] ובחוי"ש שם כן התירו גם כבוד התורה מפני כבוד המלך (ועיין ירושלמי פ"ז דיומא מגו דאין אנשים חשובים התורה מתכבדת וכו' קרוב לזה. וב[[בבלי/סוכה/טז/ב|סוכה ט"ז ב']]. ואכמ"ל):


'''ואפשר''' דס"ל להר"מ ז"ל רמאי דמשני בגמ' עלאגריפס מצוהשאני אינו על קריאת הפרשיות . דמה מצוה יש בקריאתם בעמידה יותר מבישיבה עד שיהא המלך רשאי למחול על כבודו הנעלה מכבוד כל הצבור . ככל עיקר קריאה בס"ת מעומד בצבור הוא מפני כבוד הצבור כמ"ש במגילה כ"א א'. אלא הקושיא על הקבלה מעומד קאי. וא"ש:
'''ואפשר''' דס"ל להר"מ ז"ל דמאי דמשני בגמ' על אגריפס מצוה שאני אינו על קריאת הפרשיות. דמה מצוה יש בקריאתם בעמידה יותר מבישיבה עד שיהא המלך רשאי למחול על כבודו הנעלה מכבוד כל הצבור. ככל עיקר קריאה בס"ת מעומד בצבור הוא מפני כבוד הצבור כמ"ש ב[[בבלי/מגילה/כ/א|מגילה כ"א א']]. אלא הקושיא על הקבלה מעומד קאי. וא"ש:


== ה ==
== ה ==
בתוספתא מבואר ודרשות נדרשות בה וגו' עד סוף . ועיין במנחת בכורים מש"כ בזה ומש"ל בפאוח ה' בס"ד ואולי צ"ל ודרכיות מניפין בה עד סוף . ור"ל שהיו ספסיקין בין פרשה לפרשה או להשחיק את העם . עיין סוכה נ"א ב' ויומא ס"ח ב' כה"ג:
'''בתוספתא''' מבואר ודרשות נדרשות בה וגו' עד סוף. ועיין במנחת בכורים מש"כ בזה ומש"ל ב[[זכר למקדש/ב#ה|פאות ה']] בס"ד. ואולי צ"ל ודרכיות מניפין בה עד סוף. ור"ל שהיו מפסיקין בין פרשה לפרשה או להשתיק את העם. עיין [[בבלי/סוכה/נא/ב|סוכה נ"א ב']] ו[[בבלי/יומא/סח/ב|יומא ס"ח ב']] כה"ג:
 
 
 
{{ניווט כללי תחתון}}

גרסה מ־12:48, 18 באוקטובר 2020

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

זכר למקדש TriangleArrow-Left.png ה

פרק ה

א

איך נתקבצו כולם במקום המקדש. מבואר בתוספתא הכהנים היו תוקעין בחצוצרות כו'. ובספרי פרשת בהעלותך לפי גירסת הילקוט שם גם בעלי מומין כשרים לזה, ופשוט הוא שהרי התקיעות היו בכל ירושלים ואיזה עבודה היא חוץ למקדש שיפסלו בעל מום לזה. ובודאי גם זרים היו כשרים לזה. ורק שהם החזיקו במצוה זו לחשיבתם. והם המחצרים במועדים ועל הקרבנות. [ומש"ש בספרי וביוה"כ וביובל. ר"ל ביוה"כ ביובל וצע"ק דהא גם כל יחיד חייב בתקיעה זו כמש"א בר"ה ל' א'. וא"כ ל"ל כהנים כלל ואכ"מ] וע"ש בתוספתא סוטה וקצת חידוש שהר"מ והחינוך לא כתבו דבר זה בביאור. ודע דבתוספתא צ"ל אמר במקום אמרו:

ב

הר"מ כתב מביאים בימה גדולה כו' ומעמידים אותה באמצע עזרת נשים וכו' משמע מלשונו שהיתה מתוקנת כבר מערב יו"ט ורק שבעזרה קובעים אותה ביו"ט. ונ"ל דאזל לשיטתיה שכתב דאינו דוחה יו"ט מפני התקיעות והתחנות ולא כתב משום הבימה. דכיון שהיתה מתוקנת כבר מערב יו"ט אם כן אינם בונים כלל ביו"ט ורק ההבאה שאסור בודאי להעתיק בימה גדולה כזאת ממקומה משום עובדין לחול ע' ספ"ק דביצה י"ד ב', י"ל דאין שבות במקדש. ע"כ כתב משום התקיעות:

ועיין תוס' שהקשו הדבר על רש"י ז"ל. ונראה דלשיטתייהו אזל בעירובין ק"ג ב' ע"ש בתוד"ה והעליון. דלרש"י ס"ל לבנין גמור גם בכלים יש בשבת, ולתוס' הוא רק משום שבות:

ג

כתב הר"מ והמלך עולה ויושב עליה והחיכוך כתב הולך ויושב עליה. ונראה לי שהיו עושים כבש שיעלה על הבימה. ויותר נראה שלחביבת המצוה הקדושה והקורא האהוב והרצוי אל כל העם היו מנשאים אותו עד על הבימה. וכן הדור לו:

ד

וקבלו כשהוא עומד ואם רצה יושב. תמוה קצת דזה לא מצינו כן בקריאתו שהוא מפני כבוד הצבור. אבל לקבל הספר תורה ודאי שגם המלך היה מקבלו מעומד דהא צריך לעמוד מפני הספר תורה כשהוא רואהו כמלא עיניו כדקיי"ל ולא מצינו קולא בכבוד ספר חורה מפני כבוד מלך ישראל. כן משמע מלשון המשנה דנקט באגריפוס שקבל מעומד ללא צורך. ואולי כמו שהתירו חכמינו ז"ל לקרוא דברים שבכתב בע"פ משום כבוד הצבור עיין יומא ע' א' ובחוי"ש שם כן התירו גם כבוד התורה מפני כבוד המלך (ועיין ירושלמי פ"ז דיומא מגו דאין אנשים חשובים התורה מתכבדת וכו' קרוב לזה. ובסוכה ט"ז ב'. ואכמ"ל):

ואפשר דס"ל להר"מ ז"ל דמאי דמשני בגמ' על אגריפס מצוה שאני אינו על קריאת הפרשיות. דמה מצוה יש בקריאתם בעמידה יותר מבישיבה עד שיהא המלך רשאי למחול על כבודו הנעלה מכבוד כל הצבור. ככל עיקר קריאה בס"ת מעומד בצבור הוא מפני כבוד הצבור כמ"ש במגילה כ"א א'. אלא הקושיא על הקבלה מעומד קאי. וא"ש:

ה

בתוספתא מבואר ודרשות נדרשות בה וגו' עד סוף. ועיין במנחת בכורים מש"כ בזה ומש"ל בפ"ב אות ה' בס"ד. ואולי צ"ל ודרכיות מניפין בה עד סוף. ור"ל שהיו מפסיקין בין פרשה לפרשה או להשתיק את העם. עיין סוכה נ"א ב' ויומא ס"ח ב' כה"ג:


< הקודם ·
מעבר לתחילת הדף