אוצר:שאלות ותשובות/כללי

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הגרסה להדפסה אינה נתמכת עוד וייתכן שיש בה שגיאות תיצוג. נא לעדכן את הסימניות בדפדפן שלך ולהשתמש בפעולת ההדפסה הרגילה של הדפדפן במקום זה.

זהו אחד מדפי השאלות והתשובות של אוצר הספרים היהודי השיתופי.

אם לא מצאתם תשובה לשאלה שלכם בדפים אלו, פנו לדף ברוכים הבאים בו יש מידע שעשוי לעזור לכם בצעדיכם הראשונים באוצר. אם זה גם לא מספיק, דפי העזרה מכילים מידע מפורט יותר המסביר כיצד לבצע פעולות שונות באוצר. אם גם שם לא מצאתם ישועה אתם מוזמנים לשאול את שאלתכם בדלפק הייעוץ, ואחד המשתמשים ינסה בוודאי לעזור לכם.

כללי קוראים תורמים מנהלה עריכה בעיות זכויות יוצרים שונות נפוצות
בדף זה תוכלו למצוא תשובות לשאלות נפוצות על עניינים כלליים ובסיסיים באוצר.

מהו אוצר הספרים היהודי השיתופי?

ה'אוצר' הוא מיזם ההדרה שאפתני, ליצירת מאגר עצום של ספרות תורנית מוגהת ומוערת. האוצר נכתב על ידי חובשי בית המדרש ומתוך ראיית צרכי הלומד. לקריאה נוספת: אודות אוצר הספרים היהודי השיתופי.

מהן מטרותיו של האוצר?

מטרתו של האוצר ליצור מאגר מדוייק ומוער של ליבת הספרות היהודית התורנית, כאשר תוכן הספרים מוגה ומוער, בתוספת קישורים, מראי מקומות וציונים. כמו כן האוצר שואף לקיים בית מדרש בו יוכלו חברי הקהילה ליצור דיונים בנושאים תלמודיים שונים.

מתי התחיל האוצר?

המחקר לקראת העלאת האוצר לרשת האינטרנט החל ב-2010, וגרסת הבטא שלו הועלתה בראשית 2018.

למה הדף שאני מחפש אינו קיים באוצר?

ייתכן שהדף קיים בשם אחר ולא מוצג עקב מגבלות של של מנוע החיפוש או טעות ברישום שם הדף-נסו לחפש את הדף בכתיב שונה. לדוגמא שו"ת בית הלוי חלק א סימן כז, יופיע באוצר בשם: בית הלוי/א/כז, אך אפשרי שנפלה טעות והדף נמצא באוצר תחת השם: שו"ת בית הלוי/א/כז, וכדומה.

אם אתם בטוחים שנוצר דף בדיוק בכתיב שבו אתם מכירים אותו, שהוא הועבר בהמשך הזמן לשם אחר או לחילופין נמחק מסיבות שונות- למשל, ייתכן שהדף נוצר באופן הסותר את כללי האוצר (כמו העתקת חומר כלשונו ממקור המוגן בזכויות יוצרים).

אפשרות נוספת היא שהדף לא קיים כי אף אחד לפניכם לא הרגיש בחסרונו ולא החל ליצור אותו. ביכולתכם לבקש את יצירתו בדף המתאים, בהתאם להנחיות הרשומות בו. אם אתם מוכנים להשקיע מזמנכם, תוכלו גם ליצור את הדף בעצמכם.

האם כל אחד יכול לערוך כל דף באוצר?

כן, כל אחד יכול לערוך כל דף באוצר! באמצעות לשונית לשונית עריכה המופיעה בראש כל דף. מרביתנו מאמינים בטוב לבו של האדם 'אשר עשה האלוקים את האדם ישר' (קהלת ז כט). ליתר ביטחון, יש לנו יכולת לזהות בקלות כל נזק שנגרם לאוצר על ידי גולש שיצרו גבר עליו, ויש לנו כלים להתאוששות מהירה מנזק זה.

אם כך, אני רשאי להרוס כל דף, באופן חופשי?

באפשרותך לכתוב ולערוך כל דף כרצונך, אך חל איסור מוחלט להרוס דפים. עליך לפעול בתום לב, מתוך כוונה להיטיב ולא מתוך כוונה להזיק. ישנם מפעילי מערכת אשר מסוגלים לחסום משחיתים ללא בעיה וכל אחד יכול לשחזר את הדף למצבו הקודם. למה לטרוח על השחתה?

כדי להסיר ספק: אין כל בעיה בשינוי דף באוצר מתוך כוונה לשפרו. אין כל בעיה בשינוי שנעשה בתום לב, גם אם הוא שגוי. אך שינוי שבא להרוס ולגרום נזק בזדון, "דינו - מאסר שלוש שנים" (כך אומר חוק המחשבים). אל תהיה הראשון שעליו יומחש כלל זה.

מי אחראי לדפים באוצר?

חברי הקהילה. זהו מיזם שיתופי, אנשים רבים כבר משתתפים במיזם, וגם אתם יכולים לתרום לפרויקט. כל מה שנדרש מכם הוא ללמוד איך לערוך דפים, ושתהיה לכם מוטיבציה לזכות את הרבים ולגרום להפצת תורה בסדר גודל.

אתם יכולים לגלות מי אחראי לגרסה העדכנית ביותר של הדף שאתם צופים בו אם תלחצו על הלשונית "גרסאות קודמות" בראש הדף. אם אתם מוצאים שגיאה בדף, אנחנו ממליצים בחום שפשוט תהיו נועזים ושתתקנו אותה. שיטת עבודה זו היא כלי מרכזי בשמירה על דיוק הספרים באוצר.

אם ניסוח ההערות בשולי הגליון נראה לכם לקוי, או משהו אינו ברור, צטטו את הקטע הבעייתי בדף השיחה של דף (ניתן להיכנס באמצעות לחיצה על הלשונית לשונית שיחה בראש הדף), והוסיפו את שאלת ההבהרה שלכם. אם תעשו זאת תסייעו לשיפור ההערות והציונים וניסוחם, פעולה שמוערכת מאוד על ידי חברי הקהילה.

האם יש כללים לכתיבת דפים באוצר?

כמובן. למשל,

אפשר להתחיל לכתוב באוצר גם לפני קריאת כל הדפים האלה, אבל כדאי למצוא זמן גם לקריאת דפי הנחיה אלה.

ראו גם חלק "תורמים" של השאלות והתשובות.

היכן אפשר לשוחח על ה'אוצר' עם משתמשים אחרים?

ראשית, ניתן לקבל עזרה מחברי הקהילה בנושאים רבים בדף אוצר:ייעוץ (קישור אליו תמצאו גם בצד ימין של כל דף). אם אתם מעוניינים לשוחח עם משתמש מסוים - השאירו לו הודעה בדף השיחה הפרטי שלו. אם אתם מעוניינים לשוחח אודות דף מסוים באוצר, פנו לדף השיחה של הדף האמור, על ידי לחיצה על הלשונית לשונית שיחה בראש הדף, וכתבו את הערותיכם שם.

האם אני חייב ליצור חשבון? האם אני יכול פשוט לערוך דפים בעילום שם?

משתמשים הרשומים באתר, זוכים למספר הטבות, ביניהן ליוקרה שנלווית לעבודה איכותית שמושקעת במערכת. יש משמעות לכך שאתם עומדים מאחורי עבודתכם בכך שאתם מזהים את עצמכם איתה, ואין ספק ששינויים משמעותיים ומרחיקי לכת בתוכן הדפים המבוצעים על ידי משתמש שאינו רשום עלולים לסבול מנחיתות כאשר משתמש רשום מבקש לשנות אותם.

בנוסף, כתובת ה-IP של כל משתמש שאינו רשום, נותרת גלויה לכל משתמשי האוצר, בעוד שרק בודקים יכולים לחשוף כתובת IP של משתמשים רשומים, והם יעשו זאת אך ורק במקרים של פגיעה חריגה באוצר. לפיכך, רישום באוצר מאפשר רמה גבוהה יותר של הגנה על פרטיות המשתמש.

מעבר לפרטיות גבוהה יותר, משתמשים רשומים יכולים להציג מידע בדף משתמש פרטי, לקבל הודעות בדף שיחה פרטי וליצור דפי משנה. בנוסף, משתמשים בעלי ותק של 4 ימים (כן, 4 ימים בלבד) יכולים לשנות שמות של דפים לאחר שנוצרו (באמצעות לשונית "העברה").

איך יודעים אם תוכני הספרים וההערות באוצר מדוייקים ונכונים?

כיוון שכל אחד יכול לערוך דפים, ישנה אפשרות מסויימת שנפלו שגיאות בהגהת הטקסט או בתוכן הציונים וההערות. אולם, כיוון שאנשים רבים פועלים באתר ועוברים על כל מידע חדש שהוזן אליו בעזרת דף השינויים האחרונים הרי שמידע שגוי "נתפס" ומתוקן יחסית מהר. ככל שיתרבו המשתמשים באוצר, תובטח אמינות גבוהה יותר של המידע הנמצא בו, ולכן נשמח אם תרצה להשתתף ולתרום מהידע התורני שלך. ראו עוד בעניין זה בדף אוצר:אמינות.

איזו תוכנה מריצה את האוצר?

התוכנה שמריצה את האוצר נקראת מדיה-ויקי. ניתן למצוא עליה מידע נוסף (באנגלית) באתר שמוקדש לה.

מה ההבדל?

מה ההבדל בין זה לויקיטקסט:ארון הספרים היהודי? עמיאל - שיחה 11:25, 7 במאי 2020 (UTC)

שלום וברוך הבא.
כדרכם של יהודים אענה קודם בשאלה: מי אמר שיש הבדל?
ב. יש הבדל.
החזון של אוצר הספרים היהודי השיתופי מפורט בדף אוצר:אודות. האוצר רוצה להתמקד בארון הספרים היהודי ובההדרתו והעשרתו השימושית. זו הסיבה שאנחנו לא מתמקדים באידאות כמו הפצת תוכן חופשי, או הנגשת טקסטים באשר הם. זו הסיבה שיצרנו חממה שבה ירגיש תלמיד חכם בנוח להוסיף מראי מקומות וציונים בשולי גליונות השאגת אריה והקצות החושן, בלי להיתקל בשירים של זלדה ורחל ושאר אימהות קדושות בדף השינויים האחרונים ובכל צעד ושעל לצדו.
בדף האודות תוכל למצוא תיאור לא-ממצה של עבודת ההכנה לקראת העלאת המיזם הזה לרשת. כדי לההדיר את עולמו של בית המדרש ברמה המקצועית הכי גבוהה ובסטנדרטים של מכוני ההוצאה לאור החשובים. דפי העזר שבהם נגבש יחד את כללי ההדרה עדיין לא נכתבו, אבל הקו ברור, ואנחנו מקווים להתמיד בו.
אנחנו לא ממעיטים בחשיבותו של ויקיטקסט ותרומתו האדירה לאנושות, אבל בהחלט סבורים שהמקום הנכון לעבוד בו על חומר תורני מעבר לספרי הבסיס של הבסיס, הוא כאן.
אנחנו גם חושבים שתנאים שנוצרו מאידאות אחרות כמו זו של הפצת תוכן חופשי, לפעמים מסנדלים את האתרים המחוייבים ל-Terms of Use של קרן ויקימדיה, מלקבל טקסטים קנייניים שיכולים לשרת את הלומד.
אנחנו מאמינים עד הסוף במדיום המקוון וחושבים שכל דבר נברא כדי לשרת את לימוד התורה, ולכן די לנו בכך שהטקסטים יעמדו לשימוש אישי חופשי, ואנחנו לא רוצים לוותר בשם כל לומדי התורה על שום ספר חשוב, רק בשם אותן אידאות כלליות שכאמור אינן משרתות כלל את האינטרס של לומדי התורה.
אם יש לך שאלות נוספות או חששות כלשהם, אשמח לענות וללבן את הדברים יחד. אני מניח שכמוני ישמחו לעשות זאת גם יתר התורמים הפעילים כאן. אוצר האוצר (שיחה) 11:25, 7 במאי 2020 (UTC)

מה ההבדל בין מיזם זה למיזם ויקיספר?

- הועבר מהדף שיחת אוצר:אודות

אשמח לשמוע.

וכן למיזם ספריא, ולמיזם פנינים.

והאם יום אחד האתר הזה יהיה פתאום בתשלום..

תודה ! -- הודעה זו הושארה על ידי אנונימי

- סוף העברה
מאחר שהשאלה הועלתה בדף אחר, אני מאמין שלא ראית את הדיון הקודם בדף זה שעוסק ממש בשאלתך. בנוגע לשאלה האם האתר יהיה בתשלום, תשובה: לא. האתר מיום קיומו והלאה היה וישאר חופשי ושיתופי, זה כל הרעיון שעומד מאחרי האוצר כמו מיזמים קודמים (ויקימדיה וויקיפדיה). מי אדיר (שיחה) 11:00, 10 ביוני 2020 (UTC)
אכן. תודה רבה. אני מבין מהקטע הקודם שהרעיון של שמירת הזכויות היא האפשרות לקבל טקסטים קנייניים. יפה מאוד. הייתי מציע שתציגו את זה בצורה ברורה יותר, תדגישו לכל האורחים את מה שידוע לכל העורכים כאן.. (אם כי ניתן לוותר על הרשיון בטקסטים האחרים שאינם קנייניים. אבל אם המטרה היא לחלוטין לא כלכלית, אז באמת מה זה משנה..). -- הודעה זו הושארה על ידי אנונימי