אוצר:עורכים שואלים

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בדף זה ירוכזו שאלות שונות של חברי הקהילה ושל שאר משתמשי האוצר, בכל נושא שהוא. דף זה נוצר במטרה להקל על המשתמשים הטריים לומר את שעל ליבם, במידת הצורך יופנו השאלות אל המקום המתאים.


ריטב"א ושיטה מקובצת על מסכת ברכות

התחלתי ללמוד קצת את הסוגיא במסכת ברכות דף מ עמוד ב, ואני שם לב שהריטב"א והשיטה מקובצת שם זה ממש מילה במילה. האם השיטה על מסכת ברכות הוא למעשה תעתיק של הריטב"א, ואם כן האם יש צורך בכפל הזה. או שאני בכלל טועה ונפלתי במקרה על דף כזה. ש"ס יידן (שיחה) 21:16, 24 במרץ 2019 (UTC)

אין ריטב"א רשמי על ברכות, רק על הלכות ברכות, אז או שזה לקוח מהשיטה (כלומר השיטה ליקט ריטבא שאינו לפנינו ומישהו ליקט את זה ע"ס הש"ס איפה שהיה מתאים) או שזה לקוח מהלכות ברכות. אויצרניק (שיחה) 07:57, 25 במרץ 2019 (UTC)
במידה וזה לקוח מהשיטה, לכאורה אין צורך ביצירת דף שכזה וסגי בהפניה, אם בכלל. ש"ס יידן (שיחה) 10:59, 25 במרץ 2019 (UTC)
אני לא יודע. למה ספריא עשו ריטב"א ברכות? צריך לבדוק האם באחת ממהדורות הריטב"א עשו כך (יש מהדורה של מוהר"ק, זכרון, אור החכמה, יריד הספרים, ואולי עוד). אויצרניק (שיחה) 11:17, 25 במרץ 2019 (UTC)

רי"ף ונושאי כליו

יש לגבש החלטה בנוגע לאופן העלאת הרי"ף ונושאי כליו. האם על פי צורת הדף של מסדרי ש"ס וילנא או שמא לפי דפי הש"ס. כמובן שמבחינת האינדקסים יותר קל 'לעבוד' עם סדר הש"ס, אבל זו בודאי לא סיבה כשלעצמה. סיני ועוקר הרים (שיחה) 20:26, 30 במרץ 2019 (UTC)

סדר הש"ס לא אפשרי. יש קפיצות קדימה-אחורה. אני בעד פרקים שלמים (למרות שלפעמים זה ענק) עם ציון בתוך הטקסט של מעברי עמוד (מצדי - גם הישן, גם של וילנה, וגם של עוז והדר). אויצרניק (שיחה) 20:55, 30 במרץ 2019 (UTC)

מאירי

איך לדעתכם כדאי ליצור את האינדקס של בית הבחירה למאירי, לפי פרקים, משניות או דפי הש"ס. כמו כן, האם נקרא לדף 'בית הבחירה למאירי/להמאירי' או 'מאירי'? סיני ועוקר הרים (שיחה) 18:08, 31 במרץ 2019 (UTC)

לפי דפי הש"ס, ככל שזה ניתן (גם בר אילן עשו כך). ובית הבחירה למאירי כמו שכתוב על המהדורה המודפסת, עם (בעתיד) הפניה מהצורה הסתמית מאירי, מלבד במסכתות שיש חידושי המאירי בכפילות (אולי פסחים? אני לא זוכר כעת בעל פה). אויצרניק (שיחה) 18:12, 31 במרץ 2019 (UTC)

אבודרהם - פירוש ההגדה

אני חושב שיש כפילות מיותרת באוצר. ראו: הגדה של פסח - אבודרהם ואבודרהם - סדר תפילות הפסח. שואלין ודורשין (שיחה) 07:53, 9 באפריל 2019 (UTC)

אם זה אותו טקסט, הטיפול צריך להיות: הסרה, והפניה. אויצרניק (שיחה) 08:37, 9 באפריל 2019 (UTC)
אבצע מיד, תודה. שואלין ודורשין (שיחה) 10:28, 9 באפריל 2019 (UTC)

תא שמע

שמעתם על תוכנת 'תא שמע'? נראה שהם עושים דבר דומה לפרוייקט שלכם.

אוצר הספרים היהודי השיתופי הינו אתר חלוצי בתחום העריכה השיתופית, במהלך השנה האחרונה מאז שהושק האתר צצים מפעם לפעם אנשים שמזהים את הפוטנציאל הטמון באוצר ומנסים לעשות את אותו הדבר באופן שונה קצת או דומה לחלוטין. המעלה הגדולה באוצר, היא כמובן היותו חנימי לחלוטין ללא כוכביות ואותיות קטנות, עורכים שמשתפים את מעשי ידיהם אינם מעוניינים שמישהו אחר 'יעשה עליהם סיבוב' ולכן כמובן הקהילה באוצר מתפתחת באופן יוצא מגדר הרגיל בשונה משאר המקומות. דבר נוסף, הפלטפורמה שעליו מוקם האוצר היא פלטפורמה עולמית שמאחריה עומדים צוות מתכנתים מהמבריקים ביותר בתחום, כמובן שאין להשוות בין רשת עולמית המאגדת בתוכה מאות אלפי מתנדבים לאתר כזה או אחר. מי אדיר (שיחה) 11:55, 20 במאי 2019 (UTC)
גם אין להשוות בין אתר אינטרנט לבין תוכנת מחשב... הצורך בחיבור לרשת כל הזמן מאוד מעיק. וגם - אתם לא חינמיים לחלוטין, נניח בהשוואה לספריא.
מי אדיר, אין צורך להכביר במילים. אנחנו מברכים ומוקירים את בעלי חברת 'תא שמע'. מה שהם עושים הוא נהדר וישמש מן הסתם אנשים רבים. אנחנו מאחלים להם הצלחה מרובה ואולי יווצר יום אחד שיתוף פעולה עמנו לתועלת הציבור, והכל למען מטרה אחת: להרבות כבוד שמים. בברכת התורה לכל העושים והמסייעים.
אלמוני, אשמח להסביר בקשר למה שהעלית. מיד. האוצר בהרצה. "ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת". מערכת (שיחה) 12:03, 20 במאי 2019 (UTC)
לשאלותיך:
ההבדל בין תוכנה לאתר ברור. לתוכנה יש עלויות ומגבלות שאינן קיימות באתר, ומאידך המצב היום הוא שרבים מהציבור התורני החרדי אינם זמינים עם חיבור לרשת כל הזמן ועשויים להעדיף שימוש בתוכנה. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהציבור יתחבר יותר ויותר לרשת ככל שיימצאו ונמצאים כל העת פתרונות שיאפשרו לאדם חרד וירא שמים לעשות זאת, ולכן מניחים שעולם התוכנה הלא מקוונת עבר זמנו.
במקביל, הגענו למסקנה שהאתר היחיד שהצליח לגייס קהל עורכים בני בינה, היה ויקיפדיה בשל התכונות השיתופיות שלו.
אנחנו לא "חינמיים לחלוטין" כמו ספריא (פרויקט חשוב שאפילו לא מבקש קרדיט, בניגוד לוויקיפדיה שהיא חינמית אבל הרישיון מוגבל), כדי לאפשר לנו שיתופי פעולה (חלקם כבר עלו לאתר, חלקית, כמו החומר של מכון דעת מבינים וספרי אילת השחר) עם גופים שמבקשים לשמור לעצמם את הזכויות ולהעמיד את "מרכולתם" לזיכוי הרבים לשימוש אישי בלבד. זו הסיבה שנאלצנו לוותר על חזות חינמית מוחלטת. אבל השורה התחתונה היא שהחומר כולו עומד לרשות כלל הלומדים, ותקוותנו היא שעם הזמן נוכל להציג מאגר מקושר מאוד, מוגה ומוער, כפי שמגיע לארון הספרים היהודי, וללומדיו ועמליו. אשמח לענות לכל שאלה נוספת כפי שתשיג ידי. האוצר בהרצה. "ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת". מערכת (שיחה) 12:11, 20 במאי 2019 (UTC)
הי, אני חושב שנסחפנו קצת, הקישור מוביל בסך הכל לאתר פרסומת, התוכנה עדיין לא קיימת ולא ניתנת להורדה או רכישה. לדעתי לפי חוקי הקהילה כל הדיון ראוי להסרה במקרה שכזה. ש"ס יידן (שיחה) 14:37, 20 במאי 2019 (UTC)
לא חושב שיש לנו סיבה להסיר, גם אם זו פרסומת (ואני לא חושב שזו המטרה), כל עוד זה לא נעשה בצורה רשמית לא אמור להיות אכפת לנו לעזור לתוכנה ההיא. אם בכל זאת נחשוש מהצפת קישורים חיצוניים, נוכל תמיד להסיר את הקישור. הדיון עצמו ראוי וטוב, ויה"ר שנזכה גם אנחנו וגם הם להגדיל תורה ולהאדירה. האוצר בהרצה. "ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת". מערכת (שיחה) 14:46, 20 במאי 2019 (UTC)

אינדקס לספר תורת השלמים

בוקר טוב, אני חושש שלמרות שהספר תורת השלמים על הלכות נדה עלה לאוצר עדיין אין לו אינדקס, מה שמונע מחברי האוצר לגשת אליו בלי לרשום מיקום מדוייק בתיבת החיפוש. מעלין ולא מורידין (שיחה) 05:02, 25 ביולי 2019 (UTC)

אכן, עלתה על כך ידיעה בדף אוצר:משימות פתוחות, ושם מקומו. מי אדיר (שיחה) 17:03, 4 באוגוסט 2019 (UTC)

הרחב דבר

כיצד יש להעלות את פירוש הרחב דבר לנצי"ב. האם כפירוש נפרד מהעמק דבר או כהגהות עליו [אם כהגהות, האם הגהה כהגהות אשר"י או כמדור נפרד בדומה להערות שוליים]. או אולי יש לאי מי מהעורכים רעיון אחר. מי אדיר (שיחה) 05:12, 29 ביולי 2019 (UTC)

לדעתי כהערות שוליים במדור נפרד כמו בתורה תמימה, שייראה כמו במקור (למשל פה). אויצרניק (שיחה) 18:36, 4 באוגוסט 2019 (UTC)
מכאן פניה למערכת, אולי אפשר ליצור תבנית מקבילה ל'הערות תורה תמימה' שתעשה את אותה העבודה כאן. או שתבנית:תוספת תעבוד גם כאן ורק הכותרת למטה תצטרך לעבור שינוי (וגם שינוי זה נצרך, אם אפשר). מי אדיר (שיחה) 18:54, 4 באוגוסט 2019 (UTC)
בוצע. תבנית תוספת תעבוד אותו דבר, ולמטה יש להוסיף {{הרחב דבר}}. בהצלחה ושימוש מהנה ופורה. האוצר בהרצה. "ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת". מערכת (שיחה) 20:18, 4 באוגוסט 2019 (UTC)

העלאת ספרים

יש כמה ספרים שאני רוצה להעלות ומתחבט בשם שלהם, נא עזרתכם.

  1. אבן עזרא מהדורא תניינא על מגילת אסתר.
  2. רלב"ג ביאור המילות. מעלין ולא מורידין (שיחה) 19:24, 4 באוגוסט 2019 (UTC)
נראה לי שקוראים לזה אבן עזרא - נוסח ב ואבן עזרא - נוסח א.
להבדיל מתועליות הרלב"ג? לדעתי זה צריך להיות רלב"ג. והתועליות יהיו בשם תועליות הרלב"ג לפי פרשות. אוצר האוצר (שיחה) 19:30, 4 באוגוסט 2019 (UTC)
אוי וי, רק עכשיו ראיתי ואני כבר אחרי... אם זה קריטי אפשר להעביר אחד אחד או למחוק במחיקה מרובה ולהעלות מחדש. אישית, אני חושב שזה לא קריטי. עיקר השאלה שלי היתה האם לכתוב רלב"ג - ביאורי המילות או ברצף, או בכתיב חסר וכיוצא באלה. מעלין ולא מורידין (שיחה) 07:16, 5 באוגוסט 2019 (UTC)


מחיקה בדפי שיחה

מה המדיניות של ה'אוצר' בנוגע למחיקה בדפי שיחה. ברור שאי אפשר למחוק קטעים שמשתמש אחר כתב, וברור שטעויות הקלדה וכתיב - כן אפשר לתקן. השאלה היא במקרה שעורך 'מתחרט' על משהו שהוא עצמו כתב מכל סיבה שהיא, האם הוא יכול למחוק את זה? השאלה כוללת נקודה נוספת, מה במקרה שמשתמש אחר כבר הוסיף והגיב על דברי אותו העורך ומחיקתם תגרום לדברי אותו עורך להפוך, למעשה, לתלושים. ש"ס יידן (שיחה) 18:34, 6 באוגוסט 2019 (UTC)

אין מדיניות, כולנו יחד קובעים את המדיניות לגבי דברים כאלה אני חושב. בדרך כלל עדיף לא למחוק, לכל היותר להשתמש ב-{{כתב מחוק}}. למען התיעוד. אם יהיו דברים מוגזמים נחשוב אז, ובהחלט אפשר לשים מישהו מוסכם שיוכל לערוך דפי שיחה. אויצרניק (שיחה) 18:39, 6 באוגוסט 2019 (UTC)
כתב מחוק זה רעיון טוב, לא הכרתי את התבנית הזו. לשים מישהו מוסכם, קצת יותר בעייתי וידרוש הסכמה גורפת לדעתי. כדאי לעלות את נושא המחיקה לדיון באולם הדיונים בכדי שכן תהיה מדיניות בנושא הזה. מה דעתך? ש"ס יידן (שיחה) 18:43, 6 באוגוסט 2019 (UTC)

לפי איזו גירסא להעתיק

ראיתי במקום אחד ששינו את לשון רש"י מ"ז' שנים" ל"שבע שנים", האם כברירת מחדל יש להיצמד לדפוסים המקובלים או לדפוסים הישנים. אני חושב שראוי להתחיל בדפוס המקובל ומי שיש לו השגות יפנה לדף השיחה. כמו כן במקום שאין הסכמה יכתבו את שתי הגרסאות. מה דעתכם? יהודה (שיחה) 18:02, 9 בספטמבר 2019 (UTC)

חד משמעית הצדק עמך, גמרא רש"י ותוס', צורת הדף שבהם התקבלה והתקבעה כצורתה ולכן ראוי להיצמד לדפוס המקובל (וילנא, במקרה הזה). יתכן ומדובר בדף שנלקח מאתר חיצוני (ספריא?) ובשל כך יש בו שינויים אלו? מי אדיר (שיחה) 18:15, 9 בספטמבר 2019 (UTC)

בנושא קישורים פנימיים

מדוע (או שאינני מודע לכך) אין אפשרות לעשות קישור ספציפי בתוך הדף לדוג' קישור למשנה מסויימת ולא רק לכל הדף שבו מופיעה המשנה? (--ספרא (שיחה) 19:38, 11 בספטמבר 2019 (UTC))

שלו' שלו' ראיתי את עריכתך בדף השינויים האחרונים ובדקתי אולי אוכל לעזור. אפשר לקשר למקום בתוך הדף על ידי שימוש בסולמית, למשל משנה נדה פרק א משנה ג, זה מפנה בתוך הדף של פרק א' לפסקה ג (הפסקאות בדרך כלל מחולקות עם כותרת בשני קווים כפולים (==) כמו בכותרת הפסקה הנוכחית. אבל יש עוד אפשרויות לגרום לקישור להגיע לנקודה מסוימת, על ידי יצירת {{עוגן}} (לחץ על הקישור, יש שם הסבר). נאשער (שיחה) 20:02, 11 בספטמבר 2019 (UTC)
אני חוזר שוב על דברי ידידנו נאשער בצורה שתהיה קלה יותר למסתכל בדף ולא בקוד. למשל [[משנה/נדה/א#ג]] יפנה למשנה ג בפרק א של מסכת נדה. סיני ועוקר הרים (שיחה) 20:38, 11 בספטמבר 2019 (UTC)

הורדת ספר לדיסק און קי

יש אפשרות להוריד לדיק און קי ספר שלם? ואם כן, איך? [כך שאל אלמוני בדף אוצר:דלפק ייעוץ שנמחק בינתיים]. מי אדיר (שיחה) 21:05, 28 בספטמבר 2019 (UTC)

שו"ת התשב"ץ

ברצוני להעלות את ספר שו"ת התשב"ץ. השאלה תחת איזה שם לעשות זאת: תשב"ץ, ספר התשב"ץ, שו"ת התשב"ץ. או אולי שם אחר? מעלין ולא מורידין (שיחה) 17:27, 9 בנובמבר 2019 (UTC)

אם התכוונת

אני זכור מאתרי ויקי אחרים שישנה אפשרות לגרום שבראש דף תופיע ההודעה 'דף זה עוסק ב... אם התכוונת ל... לחצו כאן' או משהו דומה. למישהו יש מושג איך עושים את זה? זה יכול להועיל מאד בספרים שממוספרים לפי סימנים אך גם לפי פרשיות, במקרה בהם מילה אחת משמשת גם כפרשה וגם כמספר סימן [נח, אם שאלתם]. מעלין ולא מורידין (שיחה) 23:35, 9 בדצמבר 2019 (UTC)

ראה את הדוגמה שנתת חנוכת התורה/נח, ואת התבנית שהצבתי כעת בראש הערך. תודה על הדוגמה שתשמש מעתה להמחשה בדף ההסבר של {{פירוש נוסף}}. האוצר בהרצה. "ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת". מערכת (שיחה) 10:46, 10 בדצמבר 2019 (UTC)

הכנסת ספר על התורה

רציתי לדעת אם אוכל להכניס ספר שלי על התורה? מנחה היא שלוחה (שיחה | תרומות | דפי משנה) לא חתמ/ה

ברוך הבא, ראיתי שכבר השיבך סיני ועוקר הרים בדף השיחה שלך ואמת השיבך, נשמח מאד לראות את חידושיך בדפי השיחה המתאימים וכן את שאר שיטות המפרשים השזורים בספריך בדפי המראי מקומות ובהערות השוליים. חברי האוצר ישמח להושיט יד לעזרה. מי אדיר (שיחה) 12:28, 14 באפריל 2020 (UTC)

קישור מהטקסט עצמו

הנני משתמש חדש במקום זה, ודבר ראשון ברצוני להביע את השתאותי העמוקה מרעיון המיזם, ועוד יותר מהביצוע שלו... דבר שני ועיקרי: ראיתי במקומות שבהם הגמ' מביאה פס' שערכו את הקישור מתוך הדף עצמו (ראה למשל שבת נה.). שאלתי היא, האם בכוונה תחילה הקישורים למקומות נוספים (כגון פירש"י והראשונים, ציוני העין משפט, ההערות וכו',) לא נערכו בצורה כזו? (מה שלדעתי, מיקל מאוד על הלימוד השוטף בסוגיא. ובפרט למי שהתרגל לכך מ'פרויקט השו"ת' או מ'מפרשי האוצר'...). ואם כן, מה הכללים בזה? אשמח להפניה למקום בו נדון כבר הענין. דבר שלישי: האם שייך להגדיר כברירת מחדל שכאשר פתוח דף עיקרי (כגון דף גמ') יפתח הדף המקושר (כגון מיקום הפס' המופיע בו) בדף נוסף ללא שינוי הדף הנוכחי? כמו שהמצב כרגע הוא מאוד מפריע בלימוד השוטף? ושוב תודה ענקית, המיזם הזה אכן ראוי לכל שבח, ותקוותי שאכן אזכה לתרום את תרומתי הצנועה לו. {[לא מצאתי היכן חותמים... עמכם הסליחה.]}