אוצר:ניווט

אוצר הספרים היהודי השיתופי היא מאגר עצום של תוכן תורני. כדי להפוך מאגר זה לשימושי ככל האפשר, מעמיד ה'אוצר' לרשות המשתמש בו שלל כלים לניווט בו, כך שיוכל למצוא את דרכו בקלות, ולאתר את המידע שהוא זקוק לו.

יש גישות שונות לעיון ב'אוצר' וניתן לעשות שימוש בכולן. יש גישות פסיביות ומזדמנות כגון שימוש בתוכן המוצע על ידי האוצר בעמוד הראשי והפורטלים או גישה לדף אקראי, כמו כן אפשר לגשת לתוכן בו עסקו חברי הקהילה בעת האחרונה על ידי דף השינויים האחרונים. לצידן קיימות גישות אקטיביות יותר. הנפוצות הן מעבר מדף לדף בהתאם לנושא שלו (למשל ניווט למפרש על דף מסויים בש"ס דרך אותו הדף), שימוש במנוע החיפוש, כמו כן חיפוש דף לפי נושא משותף (באמצעות קטגוריה).

לכלי הניווט ניתן להגיע דרך העמוד הראשי ומכל דף תוכן.

ממשק התצוגה ודפי התוכןעריכה

אוצר הספרים מתבסס על מערכת מדיה-ויקי. לאוצר קיים ממשק אינטרנטי למחשב, וממשק למכשירים ניידים, בעתיד אנו מתעתדים ליצור גם אפליקציה ייעודית לעיון ועריכה באוצר באמצעות מכשירים ניידים.

האלמנטים המרכזיים בממשק למחשבים הם:

  • סרגל הצד-מרכז קישורים לדפים מרכזיים וכן קישורי עזר לדפים מסוימים.
  • כותרת הדף-מרכזת קישורים רלוונטים לדפים אישיים של משתמשים (וכן רישום למשתמשים לא רשומים), תיבת חיפוש ולשוניות למעבר בין דף התוכן לדף השיחה שלו ופעילויות נוספות הקשורות לו (עריכה, העברה ועוד).

(הערה: אלמנטים שונים בממשק וכלים מסוימים זמינים רק למשתמשים רשומים)

יש מספר הבדלים בין תצוגת המחשב לממשק למכשירים ניידים. כמו כן לעיתים עשויים להיות קיימים הבדלים בתצוגת הדפים בדפדפנים שונים-עוד על כך ניתן לקרוא בדף אוצר:דפדפנים.

דפי תוכן, ובעיקר דפים ארוכים, מחולקים למקטעים באופן שמאפשר עיון נוח ואיתור מידע בנושא ספציפי בתוך הדף. לדוגמא: סימן המכיל בתוכו סעיפים קטנים, מחולק לכותרות משנה כאשר כל 'סעיף קטן' מופיע במקטע משלו. כמו כן סימן שאינו מכיל סעיפים קטנים מחולק למקטעים על ידי הוספת עוגנים המפנים לדיבורים המתחילים בסימן.

הדפים כוללים אלמנטים שונים המשמשים למעבר בין דפים ובעיקר על ידי קישורים פנימיים המאפשרים גישה נוחה למראי מקומות המופיעים בדף, תבניות ניווט וקטגוריות (פירוט עליהם מופיע בהמשך הדף). אמצעים אלו מאפשרים לאתר דף אחד באמצעות דף אחר, ומסייעים לנוחות העיון של הלומד.

דפי התוכן באתר הם בעיקר טקסטים מספרי היסוד של ארון הספרים היהודי, אך קיימים סוגי דפים נוספים ובתוכם דפים המשמשים את קהילת העורכים לדיונים, דפים הזמינים לקוראים להתייעצות לגבי תוכן שאינו מופיע בתוך מאגר הספרים, דפי עזרה ודפים נוספים.

חיפושעריכה

הדרך הבסיסית ביותר לגישה לדף מסוים, כאשר המשתמש יודע היטב באיזה דף הוא מעוניין, היא באמצעות תיבת החיפוש, המופיעה בצד שמאל של כל דף ב'אוצר'.

1. בתיבת החיפוש יש לכתוב את מילות החיפוש המבוקשות. עצה: לחיצה על Alt+Shift+F מקפיצה את הסמן לתיבת החיפוש (לא עובד באופרה).

קריאת המדריך למתן שמות לדפים עשויה לסייע לכם באיתור מהיר של דפים. אנחנו נותנים שמות לדפים לפי הכללים שכתובים שם - כדי לחפש דף מסוים, כדאי לדעת איך אנחנו קוראים לו. שני כללי יסוד:

  • שמות הדפים נכתבים בכתיב מלא [לדוגמא:קידושין ולא קדושין, ביכורים ולא בכורים].
  • שמות הדפים נכתבים בקיצור האפשרי, תוך הוספת סימן / בין חלקי השם. לדוגמא: תלמוד בבלי מסכת ברכות דף ב עמוד א, מופיע באתר: בבלי/ברכות/ב/א. עוד דוגמא: שו"ת רבי עקיבא איגר חלק א סימן טז, מופיע באתר: שו"ת רבי עקיבא איגר/א/טז.

על ידי כתיבת שם הדף המדוייק תגיעו ישרות לדף המתאים, לעומת זאת, חיפוש לא מדוייק של הדף יפנה אתכם אל דף החיפוש בו תאלצו לחפש את הדף המבוקש ברשימת התוצאות.