ספר האגור/הלכות חנוכה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ספר האגור TriangleArrow-Left.png הלכות חנוכה

הלכות חנוכה

(אל"ב) מלא קערה שמן והקיפה פתילות אם כפה עליה כלי כל א' עולה בשביל נר אחד. לא כפה עליה כלי אפי' לנר אחד אינו עולה לפי שהוא כמדורה וכתב בעל העטור מסתברא שאם הרחיקם זה מזה עד כאצבע שאינו נראה כמדורה יצא. ונראה לי דאפי' הרחיקם אין להתיר בלי כפיית כלי:

(אל"ג) כתב הר"ר יואל הלוי דווקא כשמניח בחוץ אבל כשמניחה בבית אפי' למעלה מעשרים אמה כשרה ואין נראה. ומהר"ם היה מדקדק להניח נר חנוכה למעלה משלשה טפחי'. ולמטה מעשרה:

(אל"ד) בדיעבד זמנה כל הלילה. ודלא כהרמב"ם שכתב שכח או הזיד ולא הדליק עם שקיעת החמה מדליק עד שתכלה רגל מן השוק עבר זה הזמן אין מדליק. והתוס' כתבו לדידן לא צריך לדקדק בזמן שנתנו חכמי' שלא נתנו אלא להם שהיו מדליקי' מבחוץ ולאחר זמן אין עוברים ושבים אבל אנו שמדליקין בבית דאין היכר אלא לבני הבית אין להקפיד על הזמן. וכתב בספר המצות מ"מ נכון להדליק בעוד בני הבית נעורים ונ"ל שאף לדידן צריך לדקדק שאע"פ שמדליק מבפנים כיון שמדליקין בפתח הבית והוא פתוח יש הכירא לעוברים ושבים. בעל העטור כתב דוקא תשמיש של חול אבל תשמיש של קדוש' שרי ולא נהירא להרא"ש:

(אל"ה) מדליקין מנר לנר ודוקא בנר עצמו שיכול להדליק א' מחבריו אבל אסור להדליק של חול אפי' להדליק בו נר של חנוכה. והספר התרומה התיר מנר לנר ע"י חול. והשיב שנר של שבת ושל בה"כ כלם של מצו' הם ויכול להדליק מזה לזה. והרא"ש כתב כסברא ראשונה. לה"ט:

(אל"ו) כתב גדול בדורו מהר"ר יעקב מולין ז"ל שמנהג הוא שאע"ג שיש לאדם אשה שמדלקת בביתו כשהוא לומד חוץ לעירו וכן אורחים מדליקין עכ"ל:

(אל"ז) כתב בה"ג נר של שבת ושל חנוכה ידליק נר חנוכ' ברישא דאי מדליק של שבת ברישא אסור ליה לאדלוקי של חנוכה דהא קביל עליה שבתא. והתוס' כתבו שאין הקבלה תלויה בהדלק' ויכול להדליק של שבת תחלה ואח"כ של חנוכה כל זמן שלא קבלו שבת:

(אל"ח) כתב מהר"ם שהייתי בצרפת ראיתי מורי הר"ר שמואל שהיה קובע נר חנוכה בדלת קודם שבת כיון דקביעא היא חשיבא כמחובר לקרקע ואין לומר משום שמכב' שהרי נר שעל הטבל' מנער הטבלא והוא נופל. ולפי מה שפי' הר"י נר' שאחורי הדלת אסור לנעול ולפתוח הוי אסור וההיא דנר שעל הטבל' מעמיד כשאין בו שמן דחשיב ליה פסיק רישי' אם יש בו שמן:

(אל"ט) ר"ת היה חוזר מי ששכח על הניסים אם זוכרו קודם שעקר רגליו ואינו נראה וכן דעת הרא"ש. ומיהו אם נזכר באותה ברכה כל זמן שלא הזכיר השם אפי' בין ברוך אתה לשם חוזר. לה"ט:

(אלף מ) כתב מהר"י מולין כשחל חנוכה במוצאי שבת מנהג להדליק נר חנוכה קודם שיבדיל. וטעמא כדאמרינן בערבי פסחים במלתא אחריתי משום דמאחרין להבדלה כל מה שיכולים בעלילה קטנה משום דלא ליתחזי עליה שבת כמשוי עכ"ל:

(אמ"א) יש שאין מסיימין בעל הנסים כשם שעשית להם וכו'. לפי שאין אומרי' תפלה בהודאה. וי"א כיון שצורך רבים הוא יכול לאומרו כמו יעלה ויבא שאומרי' בעבודה אע"פ שלא ישאל אדם צרכיו בג' אחרונו' ובסדר רב עמרם יש כן. והרא"ש לא הי' אומרו:  



שולי הגליון


·
מעבר לתחילת הדף