אוצר:מיזמים/דבריהם הם זכרונם/תשפב/אדר א/ה

יום ראשון ה' אדר א' - רבי מרדכי שלמה פרידמן - האדמו"ר מבויאןעריכה

השפעת חנוכה על כל השנהעריכה

"ואתה תצווה את בני ישראל ויקחו אליך שמן זית זך כתית למאור להעלות נר תמיד" (שמות כז כ).

מפורסמים דברי הרמב"ן (במדבר ח ב) על דברי חז"ל שכשראה אהרן חנוכת הנשיאים חלשה דעתו, שלא היה עמהם בחנוכה לא הוא ולא שבטו. אמר לו הקב"ה, חייך, שלך גדולה משלהם, שאתה מדליק ומטיב את הנרות בוקר וערב. ופירש הרמב"ן שכוונת חז"ל לרמז על נרות בין חשמונאי ובניו, וכך מפורש במגילת סתרים לרבינו ניסים: אמר לו הקב"ה, יש חנוכה אחרת שיש בה הדלקת הנרות, ואני עושה בה לישראל על ידי בניך ניסים ותשועה.

בכך מפרשים גם כוונת הפסוק בפרשתנו "להעלות נר תמיד" - כי מצוות הדלקת הנרות יש לה קיום תמידי גם אחר חורבן בית המקדש, בהדלקת נרות חנוכה.

בעניין זה רמז האדמו"ר מבויאן, רבי מרדכי שלמה פרידמן זצ"ל, רמז נאה על דברי חז"ל במסכת שבת (כא:): מאי חנוכה... וכשגברה מלכות בית חשמונאי ונצחום, בדקו ולא מצאו אלא פך אחד של שמן "שהיה מונח בחותמו של כהן גדול" ולא היה בו אלא להדליק יום אחד, נעשה נס והדליקו ממנו שמונה ימים.

דרך החותם, אמר האדמו"ר, שהוא משאיר רושם, גם אחרי שנוטלים החותם. כך גם מאור החנוכה, נשאר רושם לכל השנה. ניתן להוסיף, כי זהו 'להעלות נר תמיד', כי הדלקת נרות חנוכה, אף שאינם בכל יום כהדלקת נרות המקדש, אך אור החנוכה הדולק בשמונת ימי החנוכה יש בו כדי להעלות נר תמיד, אותו הרושם הנשאר לכל השנה.