אולם המשפט/חושן משפט/שמב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אולם המשפט TriangleArrow-Left.png חושן משפט TriangleArrow-Left.png שמב

סעיף א'[עריכה]

אפילו שאל ספר תורה שעושה מצוה אינו רשאי להשאיל לאחר. עי' מג"א סי' תל"ז דהקשה אהא דאמרי' שם דהשוכר בית בחזקת בדוק ונמצא שאינו בדוק דאפי' יהבו אגרא ובדקי ניחא לאינש למיעבד מצוה בממונא, והכא אמרי' דלא אמרי' ניחא לו למיעבד מצוה בממונא.

ולענ"ד פשוט דדוקא מצוה דהיא חיובא עלי' דידי' גופי' והוא מצוה דידי' ודאי ניחא לי', אבל הכא ודאי דלא מחייב לאושלי' ספר תורה דידי' לכו"ע, ומשום הכי לא אמרי' ניחא לי'.

ובזה הבנתי דברי התוס' שם (פסחים ד' ב' ד"ה המשכיר) שכתב דבי"ג איירי, דבי"ד על המשכיר לבדוק, ולפי הפשוט כוונתם על דקדוק לשון בחזקת בדוק שבש"ס, דבי"ד לעולם על המשכיר לבדוק ואי"צ להתנות בחזקת בדוק. אבל לפי זה אין בכאן שום חידוש ומאי קמ"ל, וגם הו"ל לכתוב בלשון בלא"ה על המשכיר לבדוק. ובזה נראה ברור שכוונו לדברינו, דבי"ג דוקא דמצוה דידי' הוא, בהא הוא דמסקינן דניחא לו למיעבד מצוה בממונא, אבל בי"ד על המשכיר לבדוק ולאו מצוה דילי' הוא, לא אמרי' כלל ניחא לי' למיעבד מצוה, כדאמרי' הכא, ונכון. [שם] ש"ך סק"א כיון דרגיל להפקיד תו לא מצי למימר לא מהימן לי או"ד כו', אבל בהא דשמא שינה ונאנסו לא מהימן לי. עי' נתיבות (ס"ק ב') שמגיה בדבריו, ופירש דזה מהימן ליה שלא ישנה שמירתו וגם ישבע לשקר, אבל שואל דמתחייב גם באונסין וליכא אלא שבועת שקר לחוד לא מהימן ליה.

ואין דבריו ברורין, דהרי לא נחלקו (ב"מ ה' ב') אלא בחשוד אממונא אי חשוד אשבועה, אבל החשוד על השבועה ודאי חשוד אממונא וכ"ש הוא, וא"כ ודאי אין הממון מוסיף חומר על השבועה. ואולי י"ל דמ"מ זה שמשנה בשמירתו מביא עצמו לידי האיסור בידים, אבל כשנאנס כבר קשה לו לשלם משלו. וכעין זה חילקו התוס' בריש ב"מ גבי חשוד אממונא ע"ש. אבל מ"מ נראה ברור דלא שייך כ"ז לשבועת שקר, ובודאי דגם שואל הנחשד על שבועת מתה מחמת מלאכה, ובאמת נאנסה וחייב באונסין, ודאי חשוד גם על ממון לכתחילה, וכיון דלא חשיד לי' אממונא ודאי דלא נחשד לו על שבועת שקר דמחמת מלאכה.

ואפשר לפרש כונת הש"ך דשמא שינה במלאכה ובשביל זה נאנסה, ובזה צדדי החיוב לא משמע כולי האי לאינשי, כיון דמותר לשנות לכתחילה בדבר הקל, ואפ"ה חייב, וכמש"כ בסי' ש"מ (סעיף א' בהג"ה) שכבר תמה בזה גם הסמ"ע (שם ס"ק ד') ע"ש, וא"כ יש לחוש בזה גם לאינו חשוד, וכדאמרי' (ב"מ שם) גבי לא תחמוד לאינשי בלא דמי משמע להו, וצ"ע.

מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >