גליוני הש"ס/קידושין/יז/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־20:48, 29 בספטמבר 2024 מאת מהדורה קמא (שיחה | תרומות) (שיפור)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גליוני הש"ס TriangleArrow-Left.png קידושין TriangleArrow-Left.png יז TriangleArrow-Left.png ב

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
תוספות רי"ד
רמב"ן
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
ספר המקנה
רש"ש
גליוני הש"ס
אילת השחר

שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


דף י"ז ע"ב

דברה תורה כלשון בני אדם. נ"ב עיין מסורת הש"ס וגליון הרי"פ שציינו כל המקומות שנמצא כזה וע"ע סנהדרין ג' ב' ור' יונתן לישנא דעלמא נקט כדאמרי אינשי כו' והוא ג"כ עניין דברה תורה כלשון בני אדם:

הרי רציעה אמור. נ"ב ל' זה משונה מבכל דוכתא דיש כזה דבכל דוכתא פירושו הרי דבר פלוני כבר אמור ואם אינו עניין לדבר פלוני כו' ואילו כאן הוא כוונה אחרת לגמרי הרי רצועה אמור שאינה נוהגת באמה וא"א לאוקמי קרא דכן תעשה ארציעה דהא אמור להיפוך ועיין כזה ב"מ קי"ג ב' כשהוא אומר לא תבוא אל ביתו כו' הרי בע"ח אמור כו' עש"ה דהוא דומה ממש להך דכאן וע"ע כזה חגיגה ז' א' הרי עולות ושלמים אמור דשם ג"כ הכוונה הרי עולות כו' אמור להיפוך דבהו לא אמרי' הוקר כו' רק הבאתם רצוי' עש"ה וע"ע סנהדרין ט"ז א' הרי דבר קשה אמור הוא דאמר כי האי תנא כו' ע"ש דהאי הרי דבר קשה אמור הוא ג"כ משונה מבכל מקום דאין פירושו שם הרי דבר קשה אמור ואם אינו עניין כו' רק הכוונה בניחותא הרי דבר קשה אמור היינו דלמדנו דקרא איירי בדבר קשה כי אידך קרא עש"ה וע"ע כזה שם נ' ב' הוי כל אדם אמור עש"ה:

עכו"ם יורש את אביו כו'. נ"ב יל"ע אם רק בן או גם שאר קרובים יורשים אותו כשאין לו בן ועיין גיטין מ' א' כלו מרוותא בתראי משמע דאין שאר קרובים יורשין בעכו"ם דאל"כ לא משכחת כלו כ"ז שיש עכו"ם אחד בעולם והרי הוא קרובו ויורשו ורק אם הבן לבד יורש משכחת כלו במת בלא בנים:

משבאו לרשות גר אסור. נ"ב עיין תוספתא ע"ז פ"ק ושם נאמר ג"כ יורש עבדים מן העכו"ם עד שלא באו לרשותו מותר למוכרן לעכו"ם משבאו לרשותו אסור למכרן וצ"ל דהאי משבאו לרשותו היינו במילה וטבילה דמקמי הכי הא מותר למוכרן:

ואם החזיר אין רוח חכמים נוחה הימנו. נ"ב לולי פירש"י ותוס' הי' נלענ"ד הטעם דהחזרה הוא בזיון בקדושה הישראלית דטעמא דגר שנתגייר כקטן שנולד דמי לפי שאין שייכות לכותיות בקדושה הישראלית וכדכתי' ואבדיל אתכם מן העמים וע"כ כיון שנעשה ישראל ההכרח שפסק כל מציאות הכותיות שלו דא"א שיהי' כותי' בישראליות וע"כ זה המחזיר לבניו שהם בנים רק מפאת שהולידם בהיותו עכו"ם א"כ מראה בזה שיש עדיין גם עתה בו ובניו מציאות הכותיות הקדום שמחמתו חושבם גם עתה לבנים ומחזיר להם חוב אביו וזהו בזיון בקדושה הישראלית מה שמורה שיתכן היות כותיות בישראל ולכן אין רוח חכמים נוחה הימנו וע"כ היכא דלידתו בקדושה דיתכן היותו חושבם לבנים מפאת הלידה דהית' באמת כבר בקדושה ואין נראה היותו מחשיב הכותיות הקדום להווה עדיין אחר הגירות וע"כ שפיר רוח חכמים נוחה הימנו כנלענ"ד:

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף