מורה נבוכים/א/לז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־16:07, 30 במאי 2023 מאת עמד (שיחה | תרומות) (העלאה אוטומטית מתוך טקסט בנחלת הכלל (ספריא))
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

מורה נבוכים TriangleArrow-Left.png א TriangleArrow-Left.png לז

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

'פנים' – שם משתתף, ורוב שתופו – על צד ההשאלה. הוא – שם הפנים מכל חי: "ונהפכו כל פנים לירקון", "מדוע פניכם רעים?" – וזה הרבה.

והוא שם הכעס "ופניה לא היו לה עוד"; ולפי זה הענין נעשה הרבה בענין כעס האלוה וקצפו "פני יי חילקם", "פני יי בעושי רע", "פני ילכו והניחותי לך", "ושמתי אני את פני באיש ההוא ובמשפחתו" – וזה הרבה.

והוא גם כן שם מציאות האיש ומעמדו: "על פני כל אחיו נפל", "ועל פני כל העם אכבד" – ענינו במציאותם "אם לא על פניך יברכך" – בהיותך ובמציאותך; ולפי זה הענין נאמר: "ודבר יי אל משה פנים אל פנים" – כלומר: מציאות במציאות. מבלתי אמצעי כמו שנאמר: "לכה נתראה פנים" וכמו שאמר "פנים בפנים דיבר יי עמכם" ובאר במקום אחר ואמר: "קול דברים אתם שומעים ותמונה אינכם רואים זולתי קול" וכינה זה 'פנים בפנים'; כן אמרו: "ודבר יי אל משה פנים אל פנים" – כנוי על אמרו בענין ספור הדברים: "וישמע את הקול מדבר אליו". הנה כבר התבאר לך כי שמיעת הקול מבלתי אמצעיות מלאך יכנה עליו 'פנים בפנים'. ומזה הענין – "ופני לא יראו" אמתת מציאותי כמות שהיא לא תושג.

ו'פנים' גם כן הוא כלי מקום שענינו: 'לפניך' או 'בין ידיך' – והרבה מה שנעשה כפי זה הענין באלוה ית': "לפני יי". ולפי זה הענין גם כן הוא "ופני לא יראו" – כפרוש אונקלוס אמר "ודקמי לא יתחזון" – רומז שיש נבראות גם כן עצומות אי אפשר לאדם להשיגם כפי מה שהם, והם – הדעות הנפרדות ויחסם לאלוה שהם לפניו ובין ידיו תדיר לחוזק ההשגחה בהם תמיד. ואמנם הדבר המושג אצלו – רצוני לומר: אצל אונקלוס – על האמת הם ענינים אשר הם למטה מאלו במדרגת המציאות – רצוני לומר: עצם החומר והצורה – ועליהם אמר "ותחזי ית דבתראי" – כלומר: הנמצאות אשר כאילו אני נוטה מהם ומשליכם אחרי (על דרך משל, לרחקם ממציאותו ית'). – והנה תשמע פרושי במה שביקש 'משה רבינו' עליו השלום.

ו'פנים' גם כן הוא כלי הזמן בענין 'קודם' או 'לפני': "לפנים בישראל", "לפנים הארץ יסדת".

ו'פנים' גם כן שם ההזהר וההשגחה "לא תשא פני דל", "ונשוא פנים", "אשר לא ישא פנים" – וזה הרבה. ולפי זה הענין גם כן נאמר: "ישא יי פניו אליך וישם לך שלום" – רצונו לומר: הלוות ההשגחה בנו.

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף